ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:254/3191)

Piankowe z delicjami 126

razem ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodajemy cukier. Dodajemy po 1 żółtku. Cienkim strumieniem wlewamy olej. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę z proszkiem budyniowym oraz proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut. Studzimy. Czerwoną(...)wody. Odkładamy do przestudzenia. Pozostałe mleko skondensowane ubijamy chwilę, po czym wlewamy zimną, lekko gęstniejącą galaretkę. Piankę wykładamy na masę brzoskwiniową. Na wierzchu układamy delicje, lekko dociskamy. Zielone galaretki rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody. Tężejące wylewamy na wierzch ciasta. Przepis zapisałam kiedyś do swojego zeszytu, znalazłam go zapewne

Smaki Na Talerzu
Sernik z serka Skyr 372

łyżki kakao. Ja jednak spód zrobiłam jasny a tylko górę ciemną. 3.   Wyrobione ciasto, zwijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki, ciasto kakaowe wkładamy do zamrażalki. 4.   Masę przygotowujemy od utarcia żółtek razem z cukrem i masłem. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodajemy ser, budyń w proszku, 2 łyżki(...)kaszy manny, proszek do pieczenia i 2 krople aromatu. Całość dokładnie miksujemy. 5.   Białka ubijamy na sztywną pianę. 6.   Ubite białka powoli dodajemy do reszty masy delikatnie mieszając. 7.   Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy lub ręcznie wykładamy równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 8.   Spód ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Mój pomysł na
Sernik z serka Skyr 174

łyżki kakao. Ja jednak spód zrobiłam jasny a tylko górę ciemną. 3.   Wyrobione ciasto, zwijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki, ciasto kakaowe wkładamy do zamrażalki. 4.   Masę przygotowujemy od utarcia żółtek razem z cukrem i masłem. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodajemy ser, budyń w proszku, 2 łyżki(...)kaszy manny, proszek do pieczenia i 2 krople aromatu. Całość dokładnie miksujemy. 5.   Białka ubijamy na sztywną pianę. 6.   Ubite białka powoli dodajemy do reszty masy delikatnie mieszając. 7.   Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy lub ręcznie wykładamy równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 8.   Spód ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Mój pomysł na
Kukurydziany torcik 139

smakuje jak lody Przepis pochodzi z książeczki Margaryny Kasi z moimi małymi modyfikacjami. Polecam wszystkim którzy lubią serniczki na zimno. Składniki na spód ciasta: - 1/2 kostki masła - 1 czekolada mleczna - płatki kukurydziane   Składniki na masę - 2 serki homogenizowane waniliowe - 2 jajka - 1/2 szklanki cukru - 300 ml gorącej wody - 2 łyżki żelatyny - 200 ml mleka - bita śmietana waniliowa   Dodatkowo(...)delikatnie mieszamy z resztą masy. 2/3 gotowej masy nakładamy na kukurydziany spód i wkładamy do lodówki do stężenia. Następnie na tej warstwie rozprowadzamy dżem i nakładamy resztę masy. Wierzch ciasta ozdabiamy startą czekoladą i wkładamy z powrotem do lodówki do schłodzenia na ok. 4 godziny. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Tarta z malinami 315

śmietanki 30% 4 łyżki cukru 2 opakowania kartoników z malinami cukier puder Przygotowanie 1. Ciastka, masło, mleczną czekoladę wrzucić do malaksera i zmiksować do uzyskania masy konsystencji kruszonki do ciast. Masę wysypujemy do formy na tartę lub do tortownicy która też dobrze się spisze w tym przepisie. Masę ciasteczkową musimy mocno wcisnąć w foremkę. Wsadzić foremkę z spodem ciasteczkowym

zjem to blog kulinarny
Torcik z masą z kaszy manny 304

Torcik z masą z kaszy manny to kolejny przepis bez pieczenia z cyklu Przepisy z PRL . Ciasto / deser z torcikiem nie miało nic wspólnego, ale tak się na to mówiło, gdyż masa z kaszy manny znajdowała się pomiędzy warstwami ciasteczek, które po pewnym czasie miękły i mogły udawać(...)warstwę ciasta Polecałam Wam też inne przepisy z tego okresu: ciasto bez pieczenia na ciastkach i sernik bez pieczenia, czyli Domek Baby Jagi . Torcik z kakaową masą z kaszy manny to deser / ciasto mojego dzieciństwa, które przypadło właśnie na lata PRL. Ten torcik potrafiła wykonać każda dziewczyna z mojej klasy w podstawówce. Polecam, zrobiłam w nim trochę modyfikacji, gdyż dodałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Walentynkowe ciasto z serduszkiem 122

pieczenia i mąkę oraz mleko. Wszystko ubijamy razem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na końcu dodajemy szczyptę barwnika rozpuszczonego w kilku kroplach wody na łyżeczce i dodajemy do masy. Gotowe ciasto przelewany do keksówki i pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 175 stopni. Do ciasta trzeba od czasu do czasu zaglądać żeby wierzch za bardzo nie zbrązowiał. Upieczone ciasto(...)jajko z cukrem a potem dodajemy masło, jogurt i po kolei następne składniki. Na końcu dodajemy mleko i wszystko razem ubijamy na jednolitą masę. W foremce układamy pokrojone serduszka jedno za drugim i zalewamy powoli ciastem kakaowym tak żeby serduszka nam się nie przewrócimy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto

Kuchenne Wariacje
Wuzetka z nutą porzeczkową 350

żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru. Białka z solą, ubić na sztywno. Dodać cukier. Zmiksować. Następnie łyżka po łyżce stopniowo dodawać masę z żółtek, miksując na najwolniejszych obrotach. Kolejno stopniowo dodawać mąkę, na koniec dodać masło. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (spód wyłożyć papierem do pieczenia) i piec w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka(...)sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, delikatnie wymieszać. Do nasączenia: kompot z czarnych porzeczek, rozcieńczony wodą (według uznania). Spód biszkoptu umieścić na paterze, nasączyć połową ponczu. Na ciasto wyłożyć masę   śmietanową (odrobinę można zostawić do dekoracji). Przykryć 2 połową biszkoptu, nasączyć. Wstawić do lodówki. Polewa czekoladowa: 60 g czekolady gorzkiej 60 g czekolady mlecznej 100 ml śmietanki

kulinarnyswiatdomi
SZARLOTKA Z POWIDŁAMI I PIANKĄ 192

Kolejna pyszna szarlotka :).Wzbogacona budyniową pianką i powidłami śliwkowymi.Pyszna lekka i znika bardzo szybko.Zapraszam :). SKŁADNIKI Ciasto 3 szklanki mąki 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18% 200g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli Masa jabłkowa ok.1 kg startych jabłek 1 łyżka bułki tartej cukier waniliowy pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru(...)cynamon i skrapiamy sokiem z cytryny.Prażymy te jabłka ok.10-15 min.często mieszając bo mogą się przypalić :).Pod koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy aby się galaretka rozpuściła.Masę wykładamy na ciasto wyrównujemy i posypujemy bułką tartą. Białka ubijamy na sztywno,dodajemy budyń i cukier i miksujemy na gładką masę.Pianę wykładamy na masę jabłkową  a na górę trzemy

Mała w garnku miesza
Mazurek kokosowo orzechowy 372

jeden mazurek.Tym razem z kokosem i orzechami.To są moje ulubione smaki.Robi się dosyć szybko i smakuje obłędnie. Składniki: Kruche ciasto; margaryna 60 g jajko 1 szt mąka pszenna 1 szk proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki cukier waniliowy 2 łyżeczki Masa kokosowa: mleko 1 szk kokos 100 g cukier 50 g margaryna 80 g mąka ziemniaczana 1 łyżeczka kopiasta Masa(...)wymieszać z mąką ziemniaczaną.Resztę składników dodać do garnka i gotować około 10 min.Na koniec wlać mleko z mąką ziemniaczaną,zagotować i gorącą masę wylać na upieczone zimne ciasto. Masa orzechowa: Wszystkie składniki włożyć do garnka i gotować około 15 min.W trakcie gotowania często mieszać.Masę przestudzić i wyłożyć na zimną masę kokosową. Polewa: Składniki dodać do garnuszka i mieszając

Ala piecze i gotuje
Tarta z jabłkami z ciasta francuskiego 299

łyżeczki cynamonu 1 niepełna łyżka mąki 1 łyżeczka esencji waniliowej CZAS PRZYGOTOWANIA: 35-40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na masę twarogową umieszczamy w misce i mieszamy aż do całkowitego połączenia składników. 2. Z ciasta francuskiego wycinamy koło (u mnie o średnicy 25 cm) i wyklejamy(...)formy na tartę i boki na wysokość około 1 cm. 3. Jabłka myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazdo nasienne. Kroimy w cienkie plasterki.  4. Na ciasto wykładamy masę twarogową i równomiernie rozprowadzamy. Na masę wykładamy plasterki jabłek. Łyżeczkę cukru brązowego mieszamy z cynamonem i kardamonem i taką mieszanką posypujemy tartę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

My Culinary Art
Sernik z kratką 105

białego sera 25 dag masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 25 dag cukru 6 jajek laska wanilii garść rodzynek 3 łyżki mąki ziemniaczanej  Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagniatamy. 2/3 masy wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Skórkę z pomarańczy i cytryny ścieramy na tarce. Na roztopione masło wrzucamy cukier, karmelizujemy. Dodajemy skórki, smażymy do czasu aż się zeszklą(...)reszty cukru ucieramy kogel-mogel. Dodajemy do serowej masy.  Dokładamy rodzynki, skórki, ziarenka wyjęte z laski wanilii i przesianą mąkę. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy. Wykładamy na kruche ciasto. Z reszty ciasta formujemy wałeczki, układamy je w kratkę. Sernik pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 1 godzinę. źródło: "Moje gotowanie Ilość porcji: ok. 10-12 porcji

Pobite gary Barbary
Sernik z malinowa nutą 100

przez 5 minut. Od powstałej masy odlewamy ½ szklanki. Pozostałą część schładzamy. Do schłodzonej masy dodajemy kolejno żółtka jajek, proszek do pieczenia i mąkę. Całość mieszamy i na koniec dodajemy  ubitą pianę z białek.  Spód blachy smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą ( nie brzegi ). Ciasto wylewamy na blachę. ½ kostki masła ucieramy z 4 jajkami i szklanką cukru oraz(...)dodajemy opakowanie twarogu. Mieszamy. Wykładamy na ciasto. Na koniec w masę serowa wkładamy maliny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 o C przez około 1 godzinę. Odlaną wcześniej masą smarujemy upieczone ciasto. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Sernik z brzoskwiniami i orzechową bezą 211

szkl syropu z brzoskwiń 1/2 szkl oleju rzepakowego 1,5 op. budyniu śmietankowego (60 g) duża puszka brzoskwiń Beza orzechowa: 5 białek (tych pozostałych z ciasta kruchego i masy serowej) szczypta soli 1 szkl cukru pudru 150 g orzechów włoskich, zmielonych Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść w jednolite ciasto. Wykleić je na spód blaszki o wymiarach 24x24(...)lodówki na ok. 2 godziny przed użyciem. Wszystkie składniki masy serowej krótko zmiksować do połączenia, dodając pod koniec pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie. Powstałą masę wylać na podpieczony i ostudzony spód ciasta. Piec w 160-170 st.C przez ok. 45-50 minut. Pod koniec tego czasu przygotować bezę orzechową: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo

Nastoletnie Wypiekanie
Mazurek różany z czekoladą 199

pieczenia a boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Masło ucieramy w mikserze na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz barwnikiem i miksujemy aż wszystko się połączy. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę ponownie miksujemy. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 170 stopniach ok 30 min do suchego patyczka. Po upływie czasu wyjmujemy(...)blaty. Masa różana:  Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy aż roztopią się i połączą w gładką masę. Oczywiście mieszamy od czasu do czasu by nie przypalić masy. Jeżeli nasze ciasto już jest zimne przekładamy blaty masą różana, ale pamiętamy by zostawić trochę do oblania góry. Przyozdabiamy migdałami ( ja akurat użyłam tych bo miałam je w domu, ale możecie

Panda i jej świat

Proponowane wyszukiwania