cukrem i miksować parę minut (przystawką do ubijania białek), aż masa będzie bardzo puszysta, lekka i jasna. Po ubiciu wlewać lekko gorące jeszcze mleko i szybko zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i bardzo krótko zmiksować na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Można to zrobić również przy pomocy szpatułki. Ciasto podzielić na 2 części. Formę - serce o średnicy(...)masy. Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. W taki sam sposób upiec pozostałą część ciasta. Ciasto wystudzić. W trakcie pieczenia ciasta, przygotować masę śmietanową oraz czekoladową polewę. Masa śmietanowo - malinowa: · 125 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
Calzonella.comdodać po jednym żółtku i powoli wlać olej. Mąkę wymieszać z cukrem, z proszkiem do pieczenia, kakao i wiórkami koksowymi. Stopniowo dodawać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Piec w 180 stopniach 25-30 minut do tzw. "suchego patyczka". Ciasto wystudzić, zdjąć papier, przekroić na pół. Krem: Budynie wymieszać(...)Resztę mleka zagotować, do gotującego się dodać rozmieszane budynie, ciągle mieszać do momentu, aż budyń zrobi się gęsty. Odstawić do wystudzenia. Jak budyń ostygnie utrzeć go z masłem. Masą przełożyć ciasto. Mus: Jabłka obrać. Następnie zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, przełożyć do rondelka i poddusić. Jak zmiękną wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać, żeby jabłka i galaretka się połączyły
Fabryka pomysłówprzerwie musi być sernik! Zdecydowałam się na sernik na tradycyjnym kruchym cieście z dodatkiem soczystych brzoskwiń i delikatnej bezy. Składniki na kruchy spód: 1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła (schłodzonego) lub margaryny Kasi 3 żółtka Masa serowa: 500 g mielonego białego sera 125 g masła (miękkiego(...)łyżce cukier puder. Ubijać jeszcze 2-3 minuty aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Piekarnik nagrzać do 180ºC (góra i dół bez termoobiegu). Na spód ciasta wyłożyć masę serową (fot.2) . Następnie wyłożyć pokrojone brzoskwinie (fot.3) i przykryć ubitymi białkami (fot.4) . Na wierzch zetrzeć na tarce, drugą połowę ciasta (fot.5) . Wstawić do nagrzanego
Świat Ciastaprzygotowałam to ciasto, ale w wersji wiśniowej (a dokładniej wiśniowej z małym dodatkiem jeżyn...) i powaliło nas dosłownie na kolana Ten bajeczny smak zauroczył nas totalnie. Połączenie kruchego ciasta, z wiśniami, masą śmietanową i bezą z migdałami, okazał się nieziemsko pyszny. Nad tym ciastem były same ochy i achy... Najlepsze z najlepszych.. Polecam bardzo gorąco:-) Do ciasta potrzebujemy dwóch(...)wiśni. Tężejącą masę owocową wylewamy na schłodzony kruchy spód, równo rozprowadzamy, wygładzamy i odstawiamy do lodówki. Osobiście uważam, że super sprawdzają się w tym cieście owoce mrożone, zdecydowanie łatwiej uchwycić dobry moment wylewania galaretek (gdy masa będzie zbyt płynna, wypłynie nam pod kruchy spód, dlatego tak ważne jest, by uchwycić ten właściwy moment). Masa śmietanowa: - 500g mascarpone - 250ml kremówki
Smaczne ZdroweCiasto z nutką jabłek i masy budyniowej na deszczowe popołudnie :)Czas pieczenia: 4 x 20 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Ciasto:4 szkl mąki1/2 szkl cukru2 jajka2 łyżki budyniu śmietankowego2 łyżeczki amoniaku2 łyżeczki proszku(...)śmietany1/2 margaryny1 cukier waniliowyMargarynę roztopić. Amoniak namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto , podzielić na 4 części. Czwarta część malutka na pokruszenie.Masa budyniowa:2 szklanki mleka 3/4 margaryny3/4 szklanki cukruWszystkie składniki zagotować2 jajka3/4 szkl śmietany2 budynie śmietankowe1 cukier waniliowyWszystkie składniki połączyć, rozmieszać i wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając.Masa jabłkowa:jabłka prażonegalaretka ( u mnie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDzisiaj klasyk, czyli połączenie mięty i czekolady. Ciasto składa się ze spodu czekoladowego, z masy serowej (z tofu) barwionej sokiem ze szpinaku i mięty oraz z polewy czekoladowej na wierzchu . Jest z nim trochę zabawy, ale jeśli chcecie możecie pójść na skróty omijając etap robienia barwnika (patrz wskazówki na końcu przepisu). Jeśli chodzi o ilość porcji, to na zdjęciu poniżej(...)musi być mały, żeby czekolada się nie przypaliła. Dodaj olej i energicznie wymieszaj. 4. Mokre składniki z rondla wlej do suchych i połącz wszystko rękoma. Kiedy ciasto trochę ostygnie, dodaj tartą czekoladę. MASA SEROWA 5. Delikatnie wyciśnij nadmiar wody z tofu, wrzuć ser do blendera. 6. Dodaj pozostałe składniki oraz barwnik. Blenduj, aż pozbędziesz się grudek. CIASTO: 7. Wyłóż
Powiedz dietom nieświątecznych stołach u wielu polskich rodzin. Mięciutki, wilgotny, zachowuję świeżość przez kilka dni. Nadziany pyszną, domową masą makową z mnóstwem bakalii. Z przepisu wychodzą 3 średniej wielkości makowce. Przepis znalazłam na blogu Domowa cookierenka Agi . Gorąco polecam! ;) Składniki: (na 3 średniej wielkości makowce) Ciasto: 750 g mąki pszennej 350 g masła 80 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku(...)rozpuścić, dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz maku i białek) i dobrze wymieszać. Chwilkę podsmażyć, odstawić nie wystudzenia. Połączyć z makiem. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy makowej. 3. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na prostokąt, wysmarować masę makową. zostawiając około 2 cm margines z każdej strony. Wszystkie ciasta zwinąć w rulon, końce podwinąć
Nastoletnie Wypiekaniestarczyło jeszcze na dużo pierniczków, które jeszcze czekają na dekoracje. :) Szablony na chatkę przygotowałam sobie w komputerze, po czym wydrukowałam na grubszym papierze, kolejno wykałaczką na rozwałkowanym cieście zaznaczałam kontury i przy pomocy linijki wycinałam części chatki. Przepis: Składniki: 600 g mąki pszennej 250 g masła 200 g cukru muscovado 7 łyżek miodu opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżeczki(...)wystygnięcia. 2. Mąkę przesiewamy razem z przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną. 3. Do suchych produktów wlewamy ostudzoną masę i całość miksujemy do jednolitej i gładkiej masy. 4. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 min. 5. Po 20 min dzielimy masę na parę części i kolejno rozwałkowujemy na około
Mój pomysł naszczypta soli Wykonanie: Na stolnicę wsypujemy przesianą przez sito mąkę dodajemy resztę składników, następnie wyrabiamy dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki, ciasto zawijamy w folię spożywczą wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W tym czasie wyrabiamy masę serową. Białka ubijamy na sztywno dodając cukier i po jednym żółtku, następnie dokładamy po łyżce sera wlewając na przemian cienkim strumieniem(...)proszkiem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy w piekarniku około 15 min w temperaturze 180 stopni C. Na podpieczone ciasto wylewny masę serową, pieczemy około 50 minut w 180 stopni C. Pod koniec pieczenia wykładamy na ser białka ubite na sztywno z cukrem oraz solą i pieczemy 15 minut
kgwjanczewoprzemian z olejem, cały czas ucierając, dodawać do masy jajecznej. Na koniec łyżką wmieszać marchewkę. Blaszkę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec ok 40 minut w 175 st. do tzw. suchego patyczka. Masa: Połowę mleka zagotować z cukrem. Pozostałe(...)wymieszać z grysikiem, gotować kilka min. do zgęstnienia. ostudzić. masło utrzeć do białości, dodawać grysik, cały czas ucierając. Ciasto przekroić na dwa blaty, jeden posmarować marmoladą i masą, przykryć drugim blatem. Ciasto polać polewą i ozdobić kolorową posypką. Schłodzić
Smakołyki Asipudru na polewę czekoladową: 45 g cukru pudru 60 g masła 2 łyżki kakao ciemnego 2 łyżki mleka Link do filmu z przygotowania: Kruche babeczki z masą orzechową Przygotowanie: Najpierw przygotuję kruche ciasto na babeczki, ciasto można przygotować ręcznie pocierając składniki dłońmi a następnie zagnieść lub posiekać nożem a następnie zagnieść albo można użyć do przygotowania ciasta miksera. Na blat(...)momentu aż składniki się połączą. Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam w chłodne miejsce na około 30 minut aby odpoczęło. W tym czasie gdy ciasto odpoczywa przygotuję masę orzechową i foremki: Białka ubijam na sztywną pianę. Do ubitych białek dodaję orzechy, cukier puder i całość dokładnie mieszam – masa orzechowa jest gotowa. Foremki dokładnie smaruję tłuszczem
Uwaga Babcia Gotujeupieczeniu wystudzić i pokroić w kwadraty. 5. MASA; Margarynę rozpuścić z cukrem , dodać mleko , cukier waniliowy, kakao. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Masę ostudzić . 6. Kwadraty ciasta zamaczać w masie i obtaczać w kokosie i orzechach. 7. Kokosanki odstawić na godzinę do zastygnięcia
Sama słodycz i szczypta chilinadziania, drożdzowe Piernik staropolski-dojrzewający- etap II Drożdżówki z lodówki Zakręcona drożdżówka Wafle z masą i bakaliami Sernik na zimno a la ptasie mleczko Drożdżówka z masą makową Tort makowo-kawowy Ciasto "Wiewiórka" - pyszny i szybki brzydal Pierniczki świąteczne z ciasta dojrzewającego Warstwowy miodownik Cytrusowy deser w wersji świątecznej Piernik na herbacie Piernikowe muffinki Ptysie z masą piernikową Świąteczne pierniczki(...)śniegowe Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie Piernik dojrzewający staropolski! Pierniczki dojrzewające Kruche ciasteczka czekoladowo - imbirowe Drożdżowa Rolada Piernikowa Z Powidłami Pierniczki Bethmännchen, czyli niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe Ciasto Królewiec Piernik z bakaliami Makowiec z masą orzechową i serową Kruche kryształowe gwiazdki Chatka z piernika Pierniczki kruche Muffiny piernikowe z powidłami Świąteczny makowiec w cieście cytrynowym Mini makowce Pani Walewska z orzechami
My Culinary Artinne okazje:) Swoją premierę w Kuchni Smaków w tym roku miał .... ORZECHOWIEC ...na kruchym, mazurkowym spodzie , z masą śmietankową i karmelizowanymi orzechami na wierzchu. A ponieważ pora roku zimna jakaś, to i orzechowca musiała przykryć delikatna kołderka z polewy czekoladowej . Ciasto jest delikatne, smaczne i .....sprawdźcie sami;) Po przepis zanurkowałam na stronę Doroty: www.mojewypieki.com, po czym dodałam kilka modyfikacji. Samo(...)dać 3 szklanki. Podczas gotowania dodać cukier. Budyń pogotować kilka minut, aby masa była bardziej zbita. Całość ostudzić. Masło ucieramy, dodając stopniowo wystudzony budyń. Na wystudzone spody od ciasta nałożyć masę śmietankową, następnie przykryć je drugim spodem, wylać na wierzch ciepłą jeszcze masę orzechową. Zostawić do wystygnięcia. Wierzch otulić polewą czekoladową. Polewa : Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuścić w kilku łyżkach śmietany
Kuchnia smakówucierając. Dalej dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, utrzyj. Ubij pianę z białek i wmieszaj do ciasta. Ciasto podziel na 2 części, do jednej dodaj kakao. Wylej do keksówek i piecz około 30 minut w 175 o C. Ostudź. Masa: 2 szklanki mleka 8 łyżek mąki krupczatki 3 żółtka 200 g masła 1/2 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Zagotuj mniej(...)Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch dodając po 1 łyżce wcześniej przygotowanego „budyniu”. Wykonanie: Ciasta pokrój na kromeczki. Układaj je na przemian (raz ciemne, raz jasne), przekładając masą. Gotowe ciasto można polać polewą i obsypać wiórkami kokosowymi (według upodobań). GOTOWE :D Ciasto kroimy w poprzek, tak aby uciąć około 3 kromki
Kulinarna (nie)codzienność