ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:253/3191)

Karpatka Najlepsza! 372

około 50 stopni, teraz dodajemy po jajka.  Jajka wcześniej należy za pomocą trzepaczki roztrzepać. Proces ten jest bardzo ważny, dodajemy po około 2 łyżek jej i ucieramy masę. Jak ciasto wchłonie płyn z jajek, dodajemy kolejną partię. Ciasto wstawiamy zawsze do nagrzanego pieca (temp. 190 stopni C). Nigdy nie otwieramy drzwiczek przy pieczeniu blatów do karpatki! Ciasto rozprowadź łyżką(...)żółtku ciągle mieszając trzepaczką. Masę ponownie zagotuj ciągle mieszając. Gotowe! Masę przestudź co 3 minuty ją mieszając, tak aby nie powstał na niej kożuch.  Masę o temperaturze około 35 stopni, wylej na wystudzone ciasto i przykryj górnym blatem (wybrzuszeniami ku górze). Po całkowitym wystudzeniu posyp cukrem pudrem. Ciasto należy przechowywać w lodówce! PYSZNOŚCI! PIĘKNEGO DNIA ŻYCZĘ! Zapraszam na Facebooka

SMYKWKUCHNI
SERNIK Z MASĄ ORZECHOWĄ 511

mleko, proszek budyniowy, miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, na koniec pianę, mieszamy delikatnie. Do prodiża wykładamy  papier, obkładamy herbatnikami, wylewamy masą serową, pieczemy 60 minut. Studzimy  upieczone ciasto, smarujemy masą orzechową.Odstawiamy do lodówki- najlepiej

Z Majeczką w kuchni
Placuszki kokosowo-ryżowe z melonem i dodatkiem budyniu (bezglutenowe) 127

być idealnie rozdrobniony, ale ważne, aby powstało z niego dużo soku.) W większej miseczce wymieszać pozostałe składniki i połączyć z melonem. (Powinna powstać jednolita masa o gęstości przypominającej ciasto naleśnikowe. Jeśli masa jest za gęsta - należy dodać mleka.) Całość odstawić do lodówki - na 5-10 minut. (Ciasto lekko zgęstnieje, dzięki czemu będzie bardziej zwarte.) Po tym czasie na patelni rozgrzać

Di gotuje
Śmietankowo-kokosowe babeczki sernikowe 114

moje śmietankowo-kokosowe babeczki sernikowe. Ilość sera jaką dodamy do środka zależy od naszych upodobań. Składniki: (3 duże i 8 małych babeczek) Masa serowa: 150 g sera białego półtłustego 2 łyżeczki budyniu waniliowego (czubate) 1 żółtko Ciasto na babeczki: 1/3 szklanki śmietany kremówki 30% 2/3 szklanki mleka 4 łyżeczki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru 2 1/2 szklanki mąki pszennej szczypta(...)wbijamy jajka. Mieszamy tak długo, aż składniki połączą się tworząc jednolite, dość gęste ciasto. Do przygotowanych foremek (wysmarowanych masłem i obsypanych delikatnie mąką) oraz papilotek na muffiny wkładamy ciasto naprzemiennie z masą serową (do 3/4 wysokości foremek, ciasto bardzo wyrasta). Przygotowane babeczki sernikowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra-dół) i pieczemy 25 minut. Babeczki zdobimy według upodobań

Słodkie okruszki
Letnia tarta „ZIELONO MI”- zielony kalafior w masie z bobu i ziół 171

smaku, sól do smaku, świeże zioła drobno posiekane: 3 łyżki pietruszki, 3 łyżki szczypiorku, 2 łyżki lubczyku, 2 łyżki mięty. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy.  Rada: wody dodajemy stopniowo, jej ilość zależy od wielkości jajka. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, dokładnie wylepiamy dno i ścianki formy(...)uzyskania gładkiej masy. Dodajemy jajka, śmietanę i całość dokładnie miksujemy. Dodajemy wszystkie zioła (pietruszkę, lubczyk, miętę, szczypiorek), jarmuż, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Masę przelewamy na upieczone ciasto, a na wierzch układamy kalafior, różyczkami do góry. Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200°C i pieczemy

Moniki Smakołyki
Rogale Świętomarcińskie 155

morelą i żurawiną  . W garnku rozpuściłam masło i dodałam do niego miód. zalałam przygotowany farsz , wymieszałam . Wbiłam dwa jaja i wymieszałam masę do połączenia składników . Masa powinna być zwarta i elastyczna .   Ciasto drożdżowe :  Do misy wsypujemy mąkę , robimy w niej dołek . Rozpuszczamy drożdże w szklance ciepłego mleka z odrobiną cukru . Wlewamy do dołka w mące , delikatnie mieszamy(...)Ciasto zostawiamy na 12 godzin w lodówce ( najlepiej wieczorem robić i od razu włożyć do lodówki). Następnego dnia wyjęłam ciasto  z lodówki , rozwałkowałam je  na prostokąt . Masę wyłożyłam na ciasto i rozprowadziłam równo miernie, pokroiłam na trójkąty ( wyszło mi 8 szt ) .Zwijałam od grubszej części do chudszej  , zostawiłam do wyrośnięcia na 30 minut. Piekłam 25 minut

Różowa kuchnia
Karpatka 203

uzyska złoty kolor. Musimy pamiętać o tym, żeby nie otwierać piekarnika bo ciasto nam opadnie. Po upieczeniu ciasto wykładamy i odstawiamy do ostudzenia. Czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta. Następnie przygotowujemy masę. Budynie gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i odstawiamy do ostudzenia. W trakcie studzenia musimy budyń co jakiś czas przemieszać żeby nie powstał kożuch. Miękkie masło ubijamy mikserem(...)będzie napuszone. Następnie powoli łyżą musimy dodawać ostudzony budyń. Dalej ubijamy na puszystą masę. Powstały krem rozsmarowujemy na jednej części ciasta, tej pofalowanej i przykrywamy drugim ciastem. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Przed podaniem ciasto oprószyć cukrem pudrem

Ciastka i ciasta
SERNIK ROSA Z SOSEM WIŚNIOWYM 161

szklanka cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 4 żółtka 1 budyń waniliowy Ser utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki. Powstała masa powinna być dość płynna Składniki na ciasto: 400 g mąki 100 g margaryny(...)cukru 1 łyżka smalcu (można pominąć, ale dzięki niemu ciasto będzie bardziej kruche) 2 żółtka 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wylać masę serową. Całość wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika, po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze przez

Banana Smiles
Magiczne ciasto. 307

Zapraszam na ciekawe ciacho ,które od dłuższego czasu fascynuje wszystkich . Masa jest lejąca ,wręcz wodnista ,dopiero dodanie ubitych białek delikatnie ją zagęszcza , dlatego ciasto jest bardziej pieczonym budyniem ,niż ciastem z biszkoptową dokładką na górze.Mnie nie zachwyciło , męża bardzo .Warto choć raz spróbować. Składniki: blaszka kwadratowa o boku 20 cm 4 jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżka wody(...)się wszystkich składników.Teraz dodajemy letnie mleko i miksujemy ,ostrożnie, bo masa stanie się bardzo rzadka .Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i łączymy ją delikatnie z masą łyżką.Ciasto przelewamy delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 170 stopni na około 45 minut.Czas pieczenia jest różny,zależy w czym pieczemy

Ladylaura.
Śnieżka -ciasto 203

łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki orzechów włoskich mielonych 2 łyżki kakao Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku stale ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, amoniakiem i dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Pianę z białek ubić na sztywno i dodać do ciasta. wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy równe(...)Cukier, masło, kakao, mleko  umieścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Gotować do rozpuszczenia się składników. Zdjąć całość z palnika i dodać żelatynę.Wszystko dokładnie wymieszać. Składanie ciasta Biały placek masa różowa Placek orzechowy masa biała  placek kakaowy  polewa Ciasto Śnieżka

O kuchni z uczuciem
Piankowe z delicjami 130

razem ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodajemy cukier. Dodajemy po 1 żółtku. Cienkim strumieniem wlewamy olej. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę z proszkiem budyniowym oraz proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut. Studzimy. Czerwoną(...)wody. Odkładamy do przestudzenia. Pozostałe mleko skondensowane ubijamy chwilę, po czym wlewamy zimną, lekko gęstniejącą galaretkę. Piankę wykładamy na masę brzoskwiniową. Na wierzchu układamy delicje, lekko dociskamy. Zielone galaretki rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody. Tężejące wylewamy na wierzch ciasta. Przepis zapisałam kiedyś do swojego zeszytu, znalazłam go zapewne

Smaki Na Talerzu
Sernik z serka Skyr 379

łyżki kakao. Ja jednak spód zrobiłam jasny a tylko górę ciemną. 3.   Wyrobione ciasto, zwijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki, ciasto kakaowe wkładamy do zamrażalki. 4.   Masę przygotowujemy od utarcia żółtek razem z cukrem i masłem. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodajemy ser, budyń w proszku, 2 łyżki(...)kaszy manny, proszek do pieczenia i 2 krople aromatu. Całość dokładnie miksujemy. 5.   Białka ubijamy na sztywną pianę. 6.   Ubite białka powoli dodajemy do reszty masy delikatnie mieszając. 7.   Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy lub ręcznie wykładamy równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 8.   Spód ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Mój pomysł na
Sernik z serka Skyr 183

łyżki kakao. Ja jednak spód zrobiłam jasny a tylko górę ciemną. 3.   Wyrobione ciasto, zwijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki, ciasto kakaowe wkładamy do zamrażalki. 4.   Masę przygotowujemy od utarcia żółtek razem z cukrem i masłem. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodajemy ser, budyń w proszku, 2 łyżki(...)kaszy manny, proszek do pieczenia i 2 krople aromatu. Całość dokładnie miksujemy. 5.   Białka ubijamy na sztywną pianę. 6.   Ubite białka powoli dodajemy do reszty masy delikatnie mieszając. 7.   Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy lub ręcznie wykładamy równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 8.   Spód ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Mój pomysł na
Kukurydziany torcik 147

smakuje jak lody Przepis pochodzi z książeczki Margaryny Kasi z moimi małymi modyfikacjami. Polecam wszystkim którzy lubią serniczki na zimno. Składniki na spód ciasta: - 1/2 kostki masła - 1 czekolada mleczna - płatki kukurydziane   Składniki na masę - 2 serki homogenizowane waniliowe - 2 jajka - 1/2 szklanki cukru - 300 ml gorącej wody - 2 łyżki żelatyny - 200 ml mleka - bita śmietana waniliowa   Dodatkowo(...)delikatnie mieszamy z resztą masy. 2/3 gotowej masy nakładamy na kukurydziany spód i wkładamy do lodówki do stężenia. Następnie na tej warstwie rozprowadzamy dżem i nakładamy resztę masy. Wierzch ciasta ozdabiamy startą czekoladą i wkładamy z powrotem do lodówki do schłodzenia na ok. 4 godziny. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Tarta z malinami 321

śmietanki 30% 4 łyżki cukru 2 opakowania kartoników z malinami cukier puder Przygotowanie 1. Ciastka, masło, mleczną czekoladę wrzucić do malaksera i zmiksować do uzyskania masy konsystencji kruszonki do ciast. Masę wysypujemy do formy na tartę lub do tortownicy która też dobrze się spisze w tym przepisie. Masę ciasteczkową musimy mocno wcisnąć w foremkę. Wsadzić foremkę z spodem ciasteczkowym

zjem to blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania