ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:253/3191)

Miodowiec z powidłami i masą budyniową 309

formie i odstawić. Masa orzechowa: Margarynę roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, pod koniec wlać śmietankę. Gorącą masę wyłożyć na trzecie, surowe ciasto. Całość piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Krem: 2 szklani mleka zagotować z cukrami. Do pozostałego mleka wsypać mąki(...)formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarować połowę powideł, na powidłach połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć plackiem z orzechami. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną (przez noc). Gdy ciasto będzie już miękkie, przechowywać w lodówce. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
"Panna cotta" truskawkowa 163

lekko zwilżyć wodą  i włożyć do blachy lub najlepiej do obręczy z regulowanymi bokami bez dna. Bardzo lubię ten kuchenny gadżet bardzo ułatwia pracę z tego typu ciastami. Do masy budyniowo-serowej dodać żelatynę. Obie masy przed wylaniem na biszkopt nie powinny jeszcze tężeć. Tak więc najpierw wylewamy białą masę a potem łyżą lub nabierką delikatnie nakładamy truskawkową masę(...)następnie malutką łyżeczką, kawałek po kawałku próbujemy robić esy-floresy, tzn. próbujemy białą masę wykładać na wierzch czerwonej, dlatego bardzo ważne jest aby masy na tym etapie nie tężały nam zbyt mocno. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki. Smacznego

Jadło i czytadło
Królewiec 200

Wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając ugotować budyń. Na pierwszą część ciasta kruchego, wylać połowę gorącego budyniu i nakryć ciastem biszkoptowym.Na biszkopt wyłożyć drugą połowę masy i przykryć ciastem kruchym. Polać ciasto polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi

Kuchnia Danusi
Ciasto Pani Walewska z orzechami 286

Pyszne, kruche ciasto przełożone masą budyniową. Słodycz przełamuje warstwa kwaskowatego dżemu a wykończenie stanowi wierzch z dodatkiem chrupiącej bezy i orzechów :) Składniki: - 300 g mąki pszennej - 200 g margaryny - 100 g cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 słoiczek dżemu porzeczkowego - 250 g orzechów włoskich - 4 jajka - 1 kostka masła masa budyniowa - 2 szklanki mleka(...)mączną, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie  masło ucieramy dodając porcjami wystudzony budyń. Blat pokrywamy kremem budyniowym a na wierzch kładziemy drugi blat. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by masa stężała

Zainspirowana w kuchni
wegańskie piernikowe ciasto dyniowe z orzechami 187

bloga Jadłonomia. Ciasto wychodzi przepyszne, domownikom bardzo smakowało, aczkolwiek powiedzieli, że wyczuli, że nieco różni się od tradycyjnych ciast. Szczerze mówiąc ja nie wyczułam żadnej różnicy... :) WEGAŃSKIE PIERNIKOWE CIASTO DYNIOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI inspiracja - Jadłonomia // keksówka 22x10cm składniki w temp. pokojowej składniki "suche" ~2 szklanki mąki pszennej ~3/4 szklanki brązowego cukru ~3/4 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W innej misce wymieszać mokre i dodać je miski z suchymi, wymieszać. Do masy wsypać 3/4 posiekanych orzechów włoskich i wmieszać w ciasto. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia/wysmarowanej olejem/silikonowej (u mnie trzecia opcja) i posypać wierzch pozostałymi orzechami. Piec ok. 40-45 minut w 180*C (do "suchego patyczka"). Wyłączyć piekarnik

chili & sugar
Karpatka Najlepsza! 367

około 50 stopni, teraz dodajemy po jajka.  Jajka wcześniej należy za pomocą trzepaczki roztrzepać. Proces ten jest bardzo ważny, dodajemy po około 2 łyżek jej i ucieramy masę. Jak ciasto wchłonie płyn z jajek, dodajemy kolejną partię. Ciasto wstawiamy zawsze do nagrzanego pieca (temp. 190 stopni C). Nigdy nie otwieramy drzwiczek przy pieczeniu blatów do karpatki! Ciasto rozprowadź łyżką(...)żółtku ciągle mieszając trzepaczką. Masę ponownie zagotuj ciągle mieszając. Gotowe! Masę przestudź co 3 minuty ją mieszając, tak aby nie powstał na niej kożuch.  Masę o temperaturze około 35 stopni, wylej na wystudzone ciasto i przykryj górnym blatem (wybrzuszeniami ku górze). Po całkowitym wystudzeniu posyp cukrem pudrem. Ciasto należy przechowywać w lodówce! PYSZNOŚCI! PIĘKNEGO DNIA ŻYCZĘ! Zapraszam na Facebooka

SMYKWKUCHNI
SERNIK Z MASĄ ORZECHOWĄ 507

mleko, proszek budyniowy, miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, na koniec pianę, mieszamy delikatnie. Do prodiża wykładamy  papier, obkładamy herbatnikami, wylewamy masą serową, pieczemy 60 minut. Studzimy  upieczone ciasto, smarujemy masą orzechową.Odstawiamy do lodówki- najlepiej

Z Majeczką w kuchni
Placuszki kokosowo-ryżowe z melonem i dodatkiem budyniu (bezglutenowe) 123

być idealnie rozdrobniony, ale ważne, aby powstało z niego dużo soku.) W większej miseczce wymieszać pozostałe składniki i połączyć z melonem. (Powinna powstać jednolita masa o gęstości przypominającej ciasto naleśnikowe. Jeśli masa jest za gęsta - należy dodać mleka.) Całość odstawić do lodówki - na 5-10 minut. (Ciasto lekko zgęstnieje, dzięki czemu będzie bardziej zwarte.) Po tym czasie na patelni rozgrzać

Di gotuje
Śmietankowo-kokosowe babeczki sernikowe 111

moje śmietankowo-kokosowe babeczki sernikowe. Ilość sera jaką dodamy do środka zależy od naszych upodobań. Składniki: (3 duże i 8 małych babeczek) Masa serowa: 150 g sera białego półtłustego 2 łyżeczki budyniu waniliowego (czubate) 1 żółtko Ciasto na babeczki: 1/3 szklanki śmietany kremówki 30% 2/3 szklanki mleka 4 łyżeczki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru 2 1/2 szklanki mąki pszennej szczypta(...)wbijamy jajka. Mieszamy tak długo, aż składniki połączą się tworząc jednolite, dość gęste ciasto. Do przygotowanych foremek (wysmarowanych masłem i obsypanych delikatnie mąką) oraz papilotek na muffiny wkładamy ciasto naprzemiennie z masą serową (do 3/4 wysokości foremek, ciasto bardzo wyrasta). Przygotowane babeczki sernikowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra-dół) i pieczemy 25 minut. Babeczki zdobimy według upodobań

Słodkie okruszki
Letnia tarta „ZIELONO MI”- zielony kalafior w masie z bobu i ziół 166

smaku, sól do smaku, świeże zioła drobno posiekane: 3 łyżki pietruszki, 3 łyżki szczypiorku, 2 łyżki lubczyku, 2 łyżki mięty. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy.  Rada: wody dodajemy stopniowo, jej ilość zależy od wielkości jajka. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, dokładnie wylepiamy dno i ścianki formy(...)uzyskania gładkiej masy. Dodajemy jajka, śmietanę i całość dokładnie miksujemy. Dodajemy wszystkie zioła (pietruszkę, lubczyk, miętę, szczypiorek), jarmuż, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Masę przelewamy na upieczone ciasto, a na wierzch układamy kalafior, różyczkami do góry. Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200°C i pieczemy

Moniki Smakołyki
Rogale Świętomarcińskie 146

morelą i żurawiną  . W garnku rozpuściłam masło i dodałam do niego miód. zalałam przygotowany farsz , wymieszałam . Wbiłam dwa jaja i wymieszałam masę do połączenia składników . Masa powinna być zwarta i elastyczna .   Ciasto drożdżowe :  Do misy wsypujemy mąkę , robimy w niej dołek . Rozpuszczamy drożdże w szklance ciepłego mleka z odrobiną cukru . Wlewamy do dołka w mące , delikatnie mieszamy(...)Ciasto zostawiamy na 12 godzin w lodówce ( najlepiej wieczorem robić i od razu włożyć do lodówki). Następnego dnia wyjęłam ciasto  z lodówki , rozwałkowałam je  na prostokąt . Masę wyłożyłam na ciasto i rozprowadziłam równo miernie, pokroiłam na trójkąty ( wyszło mi 8 szt ) .Zwijałam od grubszej części do chudszej  , zostawiłam do wyrośnięcia na 30 minut. Piekłam 25 minut

Różowa kuchnia
Karpatka 198

uzyska złoty kolor. Musimy pamiętać o tym, żeby nie otwierać piekarnika bo ciasto nam opadnie. Po upieczeniu ciasto wykładamy i odstawiamy do ostudzenia. Czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta. Następnie przygotowujemy masę. Budynie gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i odstawiamy do ostudzenia. W trakcie studzenia musimy budyń co jakiś czas przemieszać żeby nie powstał kożuch. Miękkie masło ubijamy mikserem(...)będzie napuszone. Następnie powoli łyżą musimy dodawać ostudzony budyń. Dalej ubijamy na puszystą masę. Powstały krem rozsmarowujemy na jednej części ciasta, tej pofalowanej i przykrywamy drugim ciastem. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Przed podaniem ciasto oprószyć cukrem pudrem

Ciastka i ciasta
SERNIK ROSA Z SOSEM WIŚNIOWYM 157

szklanka cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 4 żółtka 1 budyń waniliowy Ser utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki. Powstała masa powinna być dość płynna Składniki na ciasto: 400 g mąki 100 g margaryny(...)cukru 1 łyżka smalcu (można pominąć, ale dzięki niemu ciasto będzie bardziej kruche) 2 żółtka 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wylać masę serową. Całość wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika, po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze przez

Banana Smiles
Magiczne ciasto. 299

Zapraszam na ciekawe ciacho ,które od dłuższego czasu fascynuje wszystkich . Masa jest lejąca ,wręcz wodnista ,dopiero dodanie ubitych białek delikatnie ją zagęszcza , dlatego ciasto jest bardziej pieczonym budyniem ,niż ciastem z biszkoptową dokładką na górze.Mnie nie zachwyciło , męża bardzo .Warto choć raz spróbować. Składniki: blaszka kwadratowa o boku 20 cm 4 jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżka wody(...)się wszystkich składników.Teraz dodajemy letnie mleko i miksujemy ,ostrożnie, bo masa stanie się bardzo rzadka .Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i łączymy ją delikatnie z masą łyżką.Ciasto przelewamy delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 170 stopni na około 45 minut.Czas pieczenia jest różny,zależy w czym pieczemy

Ladylaura.
Śnieżka -ciasto 199

łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki orzechów włoskich mielonych 2 łyżki kakao Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku stale ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, amoniakiem i dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Pianę z białek ubić na sztywno i dodać do ciasta. wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy równe(...)Cukier, masło, kakao, mleko  umieścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Gotować do rozpuszczenia się składników. Zdjąć całość z palnika i dodać żelatynę.Wszystko dokładnie wymieszać. Składanie ciasta Biały placek masa różowa Placek orzechowy masa biała  placek kakaowy  polewa Ciasto Śnieżka

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania