ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:253/3191)

Mazurek Wielkanocny 227

wbrew pozorom nie jest to wcale ani trudne ani czasochłonne :) Poza tym dzięki temu, mam postanowienie, że kolejna tarta też będzie zrobiona na kruchym cieście przygotowanym własnoręcznie :) Wracając do mazurka, to do jego przygotowania użyliśmy masę kajmakową i dżem, więc wyszedł bardzo słodki, ale wszystkim łasuchom bardzo smakował :) A jak podobała Wam się moja dekoracja? Mazurek wielkanocny – składniki: 300g(...)brzegach ciasta. Ciasto smarujemy dżemem i wkładamy do nagrzanego do 180 st C. (bez termoobiegu) piekarnika na ok. 25- 30 minut, aż nam się zarumieni. Po ostudzeniu ciasta smarujemy go masą kajmakową (przed posmarowaniem warto ją włożyć na chwilę do gorącej wody, aby jej konsystencja stała się płynna i łatwiej było ją rozprowadzić). Ciasto wkładamy na 2 godziny do lodówki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
drożdżówki z makiem 195

cukru 2 jajka 1 kg masy makowej (gotowa lub 3-krotnie parzony mak wymieszany z bakaliami i miodem) Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy razem z cukrem i dodajemy masło. Grzejemy mleko aż do momentu roztopienia masła. Ściągamy mleko z pieca i dodajemy drożdże, mieszamy do całkowitego ich rozpuszczenia. Następnie dodajemy jajka a na koniec mąkę. Ciasto wyrabiamy aż do momentu(...)zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około  godzinę. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnice i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości  centymetra. Nakładamy równo na ciasto masę makową i zwijamy ciasto w rulon. Kroimy na równe kawałki i przekładamy na brytfankę.przed włożeniem do pieca wierzch smarujemy białkiem. Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto Bożonarodzeniowe, piernikowo - marchewkowe 203

dużej miski przesiać mąkę żytnia i pszenną, dodać przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie do mąki dodać smalec, jaja i przestudzoną masę z melasą i cukrem. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, może być dość twarde. 3. Wałkujemy dość grubo, wykrawamy pierniczki w kształcie domów. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, pierniki układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia(...)czubatych łyżek - 2 śmietan fixy 1. dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami serek i miksujemy. Pod koniec dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Gotową masą przekładamy ciasto zostawiając część na boki i wierzch. Piernikami obkładamy ciasto wokół, część pierniczkowych domków układamy na samej górze. Każda podana porcja powinna być podana z jednym piernikiem

Apetyczna babeczka
Sernik z brzoskwiniami 182

cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę z proszkiem przesiać dodać resztę składników ,wymieszać i ugnieść ciasto. Jedną trzecią część ciasta wkładamy do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wykładamy formę do pieczenia 24cm/39 cm Masa serowa 1 kg sera twarogowego mielonego w wiaderku 1 jajko 150 gram margaryny lub masła 1 szklanka cukru pudru 1 budyń waniliowy w proszku(...)mieszamy Masę serową wykładamy na blaszkę wyłożoną ciastem. Brzoskwinie kroimy na plasterki i wykładamy na masę serową. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i wykładamy na masę serową z brzoskwiniami. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki I ucieramy na tarce o dużych oczkach na ubite białka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 minut. grzałki góra dół

Andzia Pichci
TARTA KARMELOWA WERTHER'S ORIGINAL 169

skusiłam się na nie 😉 Jednak za samymi słodyczami nie przepadam za bardzo, dlatego postanowiłam wykorzystać je do wypieków. I tak powstała karmelowa tarta na spodzie z kruchego ciasta, z masą z serka mascarpone i rozpuszczonymi w kremówce cukierkami śmietankowymi z karmelem Werther's Original, a wszystko to oblane gorzką czekoladą i posypane orzechami włoskimi.  Powiem Wam, że to wyszło(...)naprawdę dobre! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 100 g schłodzonego masła 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody Masa: 1/2 szklanki śmietanki 30% 50 g masła 250 g serka mascarpone 80 g cukierków Werther's Original z karmelem  Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła 50 g orzechów włoskich Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy

Kuchnia MagdaLeny
TARTA KARMELOWA WERTHER'S ORIGINAL 186

skusiłam się na nie 😉 Jednak za samymi słodyczami nie przepadam za bardzo, dlatego postanowiłam wykorzystać je do wypieków. I tak powstała karmelowa tarta na spodzie z kruchego ciasta, z masą z serka mascarpone i rozpuszczonymi w kremówce cukierkami śmietankowymi z karmelem Werther's Original, a wszystko to oblane gorzką czekoladą i posypane orzechami włoskimi.  Powiem Wam, że to wyszło(...)naprawdę dobre! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 100 g schłodzonego masła 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody Masa: 1/2 szklanki śmietanki 30% 50 g masła 250 g serka mascarpone 80 g cukierków Werther's Original z karmelem  Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła 50 g orzechów włoskich Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy

Kuchnia MagdaLeny
Pieczenie ciast - od czego by tu zacząć? Porady dla początkujących 237

temperaturę pokojową - chyba, że przepis wyraźnie stanowi inaczej, Dodawane po kolei składniki mieszamy ze sobą do połączenia się składników w jednolitą masę - zbyt długie ubijanie może spowodować wtłoczenie zbyt dużej ilości powietrza - efektem tego będzie pięknie wyrośnięte ciasto w piekarniku podczas pieczenia i wielkie opadnięcie po wyłączeniu piekarnika (nie dotyczy zazwyczaj ciast drożdżowych), Jeśli do ciasta używamy świeżych owoców typu(...)bądź po prostu posmarować tłuszczem (olejem lub margaryną) i posypać bułką tartą (chyba, że korzystamy z foremki z silikonu - wtedy ten punkt należy ominąć), Aby upiec gotową już masę na ciasto, powinniśmy ją wkładać do lekko nagrzanego piekarnika, a następnie podnieść temperaturę do wymaganej w przepisie, (nie dotyczy to ciast kruchych i francuskich - w tym przypadku piekarnik powinien być mocno

psgotujemy
Mazurek pomarańczowo-marcepanowy 166

widelcem robimy wzorek, spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 25 minut. Na pierwszy upieczony jeszcze gorący spód ścieramy marcepan, przykrywamy drugim upieczonym ciastem, wylewamy na to masę pomarańczową. Masa Umyte i wyszorowane pomarańcze trzemy na tarce o grubych oczkach, miąższ obieramy(...)skórki również dodajemy do skórek. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, smażymy do czasu, aż masa będzie gęsta, dodajemy migdały, smażymy jeszcze chwilę. Zdejmujemy z ognia, jeszcze ciepłą masę wykładamy na ciasto. Dekorujemy według uznania. Smacznego

kgwjanczewo
CIASTO PINACOLADA 267

Wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (spód) o wymiarach 25/40 cm. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 150 st. C termoobieg lub 170 st. C ustawienie góra dół. CIASTO KOKOSOWE: Białka ubijamy, partiami dosypujemy cukier. Gdy piana jest gładka wsypujemy wiórki i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Wlewamy do blachy o takich samych wymiarach co na biszkopt. Pieczemy(...)dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania. Na końcu dodajemy pokrojonego ananasa i mieszamy  za pomocą łyżki.  SKŁADANIE: Biszkopt nasączamy sokiem z ananasa, wykładamy połowę masy i przykrywamy ciastem kokosowym. Wykładamy resztę masy oraz układamy herbatniki (moczymy w soku z ananasa, jeśli jest go mało możemy dolać trochę wody lub alkoholu) Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową. Ciasto

Pani na deser
Biszkopt Artystyczny :) 185

cukier przestanie "chrupać" na koniec dodałam żółtka. Do masy jajecznej przesiałam mąki i proszek do pieczenia i mieszałam łyżką szybko i energicznie, ruchami od dna, aby masa maksymalnie się napowietrzyła. Ułożyłam 3 łyżki ciasta, do którego dodałam gorzkiego kakao, tyle(...)ciasto zyskało kolor. Tą malutka ilość ciasta rękawem cukierniczym wycisnęłam wzory na papierze do pieczenia, który czekał w formie na ciasto:) Na te moje wyciśnięte wzorki wylałam jasną masę. Ciasto wylałam do prostokątnej formy o wymiarach 30x20 cm. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 150-180 stopni przez max 25-30 minut.  SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Tarta z kremem cytrynowym 261

masła szczypta soli Na krem: 3 duże cytryny 6 jajek 120 g cukru 250g gęstej śmietany 12% Dodatkowo: 100ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru PRZYGOTOWANIE: Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem(...)rondelka razem z cukrem i gotujemy przez 10 minut. Studzimy. Dodajemy śmietanę i jajka, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut aż krem zgęstnieje. Wystudzoną masę wylewamy na ciasto i wygładzamy. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru. Wyciskamy szprycą rozetki. Całość posypujemy skórka cytrynową. Podajemy schłodzone

Pyry na Gaz
Ekspresowe ciasto na maślance z owocami bez miksowania :) 145

maślankę, olej dodajemy jajka oraz cukier. Wszystko razem mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. Mąkę najlepiej dodawać partiami wtedy łatwiej będzie wymieszać masę na ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Gotową masę przelać na blaszkę ( u mnie wielkość 30x20) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć owoce. Piec ok 45 minut

Kulinarne przygody
Sernik królewski 258

Sernik królewski Jest to tradycyjny polski sernik, pieczony często na święta i różnego rodzaju uroczystości. Składa się z dwóch warstw kruchego ciasta kakaowego oraz masy serowej. Sernik długo zachowuje świeżość i można je upiec nawet na kilka dni przed podaniem.     Składniki: Na ciasto: 300g mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki kakao 200g zimnego masła 150g cukru 2 jajka(...)trzy minuty. Dodajemy masło i proszek budyniowy, mieszamy. Następnie dodajemy mielony ser. Masę miksujemy na najniższych obrotach miksera do momentu połączenia się wszystkich składników *** *** Masę serową wylewamy na kakaowy spód i wyrównujemy powierzchnię *** *** Na wierzch ciasta ścieramy na tarce lub rwiemy na kawałki ciasto z zamrażarki *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy (opcja góra

Blog z Apetytem
Biszkopt z jabłkami i pianką 282

cukrem na puszystą masę  Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy żółtkowej, wymieszać.  Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wmieszać do masy żółtkowej.  Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy(25x40).  Piec w 175 stop.przez ok.30 minut.  Masa jabłkowa Wlać wodę do garnka, dodać cukier, zagotować.  Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne(...)wlać na gotujące się jabłka, zagotować na wolnym ogniu często mieszając. Gorącą masę z jabłek wyłożyć na biszkopt, ostudzić.  Pianka  Galaretkę rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.  Śmietanę ubić na sztywno, dodawać po trochu tężejącą galaretkę, ubić, wyłożyć na ostudzone jabłka.  Ciasto włożyć do lodówki, do całkowitego stężenia pianki.  (function

Kuchnia Danusi
Daktylowe brownie z orzechami - bez cukru i glutenu 192

recepturę na ten wspaniały wypiek. Moje brownie...cóż, mogłabym napisać, że jest FIT ale szczerze nie lubię się z tym słowem...w każdym razie jest chyba jednym z najzdrowszych ciast, jakie w ogóle upiekłam. ;) Słodkie, choć bez cukru, bo lekko karmelowej słodyczy dostarczają daktyle, które niosą ze sobą cały worek wartości odżywczych, minerałów, błonnika i witamin, a nawet przeciwutleniaczy(...)sypkiej masy dodaj jajka i mleko- miksuj do czasu dokładnego połączenia się składników. 4. Do ciasta wmiksuj bardzo dokładnie miękkie masło. 5. Orzechy lekko posiekaj i dodaj do ciasta- wymieszaj (masa będzie bardzo gęsta). 6. Formę do pieczenia (25cm x 25cm) wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i dokładnie, równo rozprowadź. 7. Piecz

Kuchnia w Słońcu Skąpana