ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:244/3191)

Mazurek chałwowy 183

papierem przenieść ciasto do foremki i ściągnąć wierzchnią część. Z mniejszej części uformować wałeczki i oblepić brzegi ciasta tak, by powstały wysokie ranty (zapobiegną spływaniu masy). Można też położyć dwa wałeczki ciasta pośrodku tak, by powstały dwa mniejsze mazurki. Spód podziurawić widelcem, żeby zapobiec tworzeniu się nierówności w czasie pieczenia. Na czas rozgrzewania się piekarnika, ciasto wstawić do chłodnego miejsca(...)żeby się nie uszkodziło. Masa: 4 łyżki pasty tahini 4 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 250 g mascarpone Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na dobrze ostudzone ciasto i wyrównać. Polewa i ozdoby: 2 łyżki pasty tahini 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny żurawina/granat płatki migdałowe Wymieszać wszystkie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Słodkie środy - drożdżowe różyczki z bakaliami 156

pyszne. Wbrew pozorom nie wymagają dużego wkładu pracy, ani długiego czasu oczekiwania, mimo iż są drożdżowe. Tak naprawdę zrobiłam je zupełnie przypadkowo, tzn. przygotowałam ciasto drożdżowe na słodkie, odrywane bułeczki z masą kajmakową, a że w między czasie wymyśliłam sobie, że zrobię bułeczki w mniejszych rozmiarach niż zazwyczaj to praktycznie połowa ciasta została. Wiadomo mogłam przygotować drugą blachę mini bułeczek(...)jednego jajka i oleju dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Orzechy i rodzynki drobno siekamy i mieszamy z masą krówkową. Wyrośnięte ciasto możemy w całości rozwałkować albo podzielić sobie na dwie lub 3 części i każdą z osobna rozwałkować. Każdy rozwałkowany kawałek smarujemy masą bakaliową    i zwijamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kostka wiśniowo-czekoladowa 214

Ciasto: 250 g masła 500 g mąki 200 g cukru 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3 łyżki śmietany 18% Masa: 700 ml śmietany 30% 4 galaretki wiśniowe 3 łyżeczki cukru pudru Wykonanie: Ciasto: Masło miksujemy z cukrem aż się połączą. Dodajemy resztę składników i wszystko razem mieszamy. Gdy masa będzie jednolita przelewamy ją do przygotowanej formy(...)każdego wsypujemy po dwie galaretki)  Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy delikatnie po łyżeczce cukru pudru. Następnie również po łyżce dodajemy tężejącą galaretkę. Gotową masę przelewamy na upieczone ciasto czekoladowe i wkładamy do lodówki. Gdy masa stężeje wylewamy na wierzch lekko tężejącą galaretkę z drugiego pojemnika. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin aż galaretka stężeje

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pierogi z pstrągiem 99

Mąkę przesiewam z solą. We wrzątku rozpuszczam masło i mieszam z mąką. Na początku widelcem by się nie poparzyć a następnie wyrabiam ciasto ręką na gładką i jednolitą masę. Odstawiam ciasto na 30 minut w misce przykrytej bawełnianą ściereczką. Następnie wałkuję i wykrawam koła.  Upieczonego pstrąga studzę i wyciągam mięso, pozbawiając ości. Na maśle smażę posiekanego bardzo drobno pora

Mango Papaja
Pita, tradycyjny przepis i wykonanie z Arabii Saudyjskiej 117

się dowiedzieć i dostać ciekawy przepis. Można je faszerować na różne sposoby z warzywami, kurczakiem, rybą, jagnięciną, wołowiną itp Wszystkie składniki wrzucić do miski, dokładnie zagnieść jak każde ciasto drożdżowe. Masa musi być sprężysta i gładka. Ciasto włożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Każdą część ponowie zagnieść składając boki ciasta

Kuchnia Pokoleń
Gotowy do użycia rękaw cukierniczy Rengo - moja opinia 148

posmakował i wymyślił, że wykorzysta pozostały waniliowy krem do przełożenia wafli. Kremy polecam jako ratunek dla wszystkich, którzy muszą na szybko ozdobić ciasto, albo boją się samodzielnie przygotowywać masy do ciast. Muszę przyznać, że zapakowanie kremu w gotowy do użycia rękaw cukierniczy to naprawdę świetny pomysł

Cynamonowe szczęście
WEGAŃSKIE CIASTKA CYNAMONOWE 210

misce łączymy cukier i olej, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Całość zagniatamy na gładkie ciasto.  Z uzyskanej masy wyrabiamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Na spodeczku mieszamy odrobinę cukru kokosowego i cynamonu, w przygotowanej mieszance obtaczamy kulki ciasta.  Tak przygotowane kulki układamy w sporych odstępach na blasze wyłożonej

Emcia Pichci
Czekoladowe misie karnawałowe czyli Słodki Czwartek odc.143 171

cukrowe perełki Make wsypujemy do misy miksera, dodajemy proszek do pieczenia, dwa rodzaje cukru, cynamon i kakao, szczyptę soli. Następnie dodajemy zimne masło w kawałkach oraz jajka. Miksujemy ciasto na gładką masę. Formujemy z ciasta kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
francuskie jabłkowo-serowe... 126

cukrem, cynamonem, kaszką manną, startymi, obranymi jabłkami na tarce o grubszych oczkach ciasto francuskie rozwinąć z rolki, umieścić na blaszce z papierem do pieczenia i na środku wzdłuż ciasta rozłożyć masę serowo-jabłkową wolne brzegi ciasta ponacinać na paski i zakładać na nadzienie, posmarować pędzelkiem maczanym w mleku piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec

W Mojej Kuchni Lubię
Chrupiące krokiety na słodko z truskawkami 170

Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Wyciąć szypułki, przeciąć na pół. Naleśniki – do dzbanka wlać mleko, mleko kokosowe i resztę składników na ciasto naleśnikowe. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Zostawić ciasto na 10 minut. Smażenie naleśników – na patelnię wlać odrobinę oleju i mocno rozgrzać. Wlać ciasto na patelnię tworząc cienki naleśnik. Jak już dobrze się podsmaży szybkim ruchem odwrócić

Kuchnia Pokoleń
Pizza + sos na spód pizzy 201

łyżeczki soli Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, następnie wymieszać z suchymi drożdżami. Następnie dodajemy sól, oliwę oraz wodę i wyrabiamy ciasto na gładką nie klejącą się masę (jeśli ciasto jest zbyt sypkie się dodajcie odrobinę wody, jeśli przykleja się do rąk dodajcie odrobinę mąki). Z ciasta musi wyjść kulka nie klejąca się do rąk :). Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce

Gotuj z Mąką
Faworki na jogurcie naturalnym 272

mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Składniki sypkie wymieszać ze sobą. Następnie dodać żółtka, jogurt naturalny i wlać wódkę. Za pomocą robota kuchennego (bądź ręcznie) wyrobić gładkie ciasto. Jeśli masa lepi się do rąk to ciasto należy podsypać odrobiną mąki i jeszcze raz wyrobić. Przygotowane ciasto podzielić na 4 części. Na obsypanym mąką blacie partiami rozwałkować (cienko!) ciasto. Wykroić

Ugotować
Izaura 249

proszek do pieczenia. (Jajek nie ubijać osobno bo wyjdzie tak jak u mnie druga blacha ). Ucierać razem około minutę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. I przelewamy do niej ciasto. Składniki na masę serową: 150 g masła miękkiego w kawałkach 250 g cukru 1000 g sera białego półtłustego mielony 5 jajek Masło ucieramy na puch i dodajemy stopniowo cukier a następnie(...)koniec dodajemy jajka i chwile ucieramy. Masę wylewamy na ciasto i pieczemy 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto się nie wyciąga. Po wyjęciu ciasto polewamy odlaną wcześniej polewą. Można posypać kokosem lub płatkami migdałowymi. Kategoria: Ciasta i ciasteczka , Deser , Serniki Tagged: cukier , Isaura , Izaura , jajka , kakao , margaryna , masło , mąka , ser biały półtłusty , stare ciasta

Mam apetyt na ...
Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi 135

łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki masła 1 jajko L 1 łyżka przyprawy do piernika Dodatkowo: 350g powideł śliwkowych 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do powstania zwartej, plastycznej masy. 3/4 ciasta wyklejamy tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną papierem do pieczenia.  2. Powidła wykładamy na ciasto. Z pozostałego ciasta za pomocą foremek wycinamy dowolne kształty. Układamy na powidłach. 3. Pieczemy

Szefowa kuchni
Fale Dunaju ze śliwkami 162

koleżanki, troszeczkę go zmieniłam, gdyż w orginale  były maliny i krem budyniowy. Ja użyłam śliwek (równie dobrze będą pasować  jabłka, brzoskwinie, wiśnie) i zrobiłam masę śmietanową. Jest to dwu kolorowe proste ciasto, pyszne, delikatne z cudownymi falami  dzięki  owocom,  które opadają podczas pieczenia. Składniki: ciasto 4 jajka 250 g masła szklanka cukru 2 szklanki mąki(...)przez 40 minut, do suchego patyczka, wystudzić. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, nie przerywająć miksowania wlać żelatynę. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę śmietanową. Schłodzić w lodówce aż masa stężeje. Na wierzch ścieramy czekoladę, Smacznego

magiczna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania