ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:238/3191)

Szarlotka z kruszonką 158

pszennej 25 dag margaryny 5 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać żółtka i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części , jedną część schować do lodówki. Masa jabłkowa; 1 kg jabłek 5 łyżek cukru 1/2 łyżki cynamonu  Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)Dodać cukier, cynamon, wymieszać. Składniki na różową piankę: 5 białek 1 szklanka cukru 1 czerwony kisiel Białka ubić, dodać cukier i suchy kisiel. Na blaszkę wyłożyć jedną część ciasta, rozłożyć masę jabłkową, na jabłka wyłożyć ubitą pianę, na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Piec ok 1 godziny w tem 180C

Apetyczna babeczka
Ciasto Makowy Ślimaczek 381

Dzisiaj do niedzielnej kawki mam dla Was bardzo fajne i delikatne ciasto z masą makową. Jest nieco pracochłonne, ale naprawdę warto. Pięknie prezentuje się na stole a smakuje nieziemsko ;) Polecam! ;) Składniki (blacha 25x30cm): Ciasto: 600g mąki 200g cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 proszek do pieczenia (15g) 100g masła 200ml lekko ciepłego mleka 2 jajka szczypta soli Nadzienie makowe(...)połączenia składników. Następnie dodajemy żelatynę, ale już nie gotujemy masy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Warto ją zamieszać od czasu do czasu. Gdy masa wystygnie dodajemy po łyżce śmietany i mieszamy.  Przełożenie ciasta: Zwykły blat  Połowa kremu budyniowego Blat z makowymi roladami Druga połowa budyniowego kremu  Zwykły blat  Polewa  Gotowe! :) Przepis pochodzi ze strony

Czerwona Porzeczka
Porzeczkowiec 820

Dziś przedstawiam przepis na pyszny porzeczkowiec, z masą serową, bitą śmietaną i czekoladą. Ciasto jest idealne na każdą okazję jak i bez okazji! Polecam! Porzeczkowiec Składniki: Ciasto: 3/4 szklanki oleju, 1/2 szklanki wody, 1 i 1/2 szklanka cukru, 3 łyżki kakao, 1 i 1/2 szklanki mąki, 5 jajek, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody, Masa serowa: 2 kostki sera(...)ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Upieczone i ostudzone ciasto kroimy na pół (dzielimy na dwa blaty). Pierwszy blat ciasta smarujemy słoikiem dżemu porzeczkowego, nakładamy masę serową, przykrywamy drugim blatem ciasta, ponownie nakładamy dżem porzeczkowy, bitą śmietanę. Na przygotowane ciasto tarkujemy mleczną czekoladę.   Smacznego

paapilotkaa
Kruche kawowe ciasto ze śmietanową pianką i jabłkami 132

Blaszkę (22 x 23 cm)  wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy na tarce połowę zamrożonego ciasta, lekko przyciskamy do blaszki. Następnie wykładamy owoce, a na nie masę śmietanową, na wierzch resztę startego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok 50- 60 minut. Po upieczeniu(...)lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak ciasto na jeszcze kilka minut.  Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej i odstawić do lodówki na min 12 godzin tak by masa śmietanowa nieco stężała, a ciasto zmiękło. Smacznego

Słodka Kraina Wypieków
Sernik z ciasteczkami Oreo 182

przepisie Sylwii Ładygi ("Ostra na Słodko") - uczestniczki 5 edycji programu Masterchef. Ciasto jest przygotowane przez Madzię i wyszło bajecznie pyszne. W tej wersji ilości w składnikach są na przygotowanie ciasta w tortownicy o średnicy 24 cm. Składniki: ciasteczka Oreo - ok. 12 sztuk herbatniki - ok. 20 sztuk ser biały (mielony) - 1 kg 4 jajka masło - 200g budyń śmietankowy - 100g mleko(...)herbatniki, masę, herbatniki i na końcu masa serowa. Mają być 3 warstwy herbatników i 3 warstwy masy serowej . Ciasteczka Oreo kroimy w mniejsze kawałki i dekorujemy nimi wierzch ciasta. Czekamy aż masa ostygnie i wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin - to oczekiwanie aż będzie można spróbować ciasto jest chyba najgorszą rzeczą w całym przepisie. Post Sernik z ciasteczkami Oreo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżowe ciasto wieniec z nadzieniem serowo kokosowym i owocami 164

objętości. Gdy ciasto podrośnie rozwałkujemy je, na lekko obsypanej mąką stolnicy, na kształt prostokąta (ciasto powinno mieć grubość około 3-4 mm, nie może się rwać). Na rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy łyżką masę serowo-kokosową (zostawiając brzegi ciasta wolne). Następnie układamy dowolnie połówki owoców. Tak przygotowane ciasto zwijamy jak roladę, po czym przecinamy wzdłuż na pół. Dwie części ciasta zawijamy naprzemiennie(...)warkocz", kończąc połączeniem obu ciast - ciasto winno przypominać z wyglądu wieniec, a masa i owoce być widoczna od zewnętrznej strony. Przygotowany drożdżowy wieniec układamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35-40 minut (wierz wieńca powinien być lekko zarumieniony

Słodkie okruszki
Drożdżowy wieniec z serowo-kokosowym nadzieniem i owocami lata 154

objętości. Gdy ciasto podrośnie rozwałkujemy je, na lekko obsypanej mąką stolnicy, na kształt prostokąta (ciasto powinno mieć grubość około 3-4 mm, nie może się rwać). Na rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy łyżką masę serowo-kokosową (zostawiając brzegi ciasta wolne). Następnie układamy dowolnie połówki owoców. Tak przygotowane ciasto zwijamy jak roladę, po czym przecinamy wzdłuż na pół. Dwie części ciasta zawijamy naprzemiennie(...)warkocz", kończąc połączeniem obu ciast - ciasto winno przypominać z wyglądu wieniec, a masa i owoce być widoczna od zewnętrznej strony. Przygotowany drożdżowy wieniec układamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35-40 minut (wierz wieńca powinien być lekko zarumieniony

Słodkie okruszki
Tarta z brzoskwiniami! Bardzo łatwa! 200

Sezon na brzoskwinie powoli dobiega końca. Dlatego proponuję Wam przygotować łatwą i szybką tartę z brzoskwiniami i masą waniliową. Tarta jest wyborna. Ostatnio dość często robię tego typu smakołyki, z kilku powodów tj. robi się je raz dwa, mogę wykorzystać owoce sezonowe i mogę pokombinować czyli to co w kuchni lubię najbardziej. Patrzę na kosz z owocami w kuchni, otwieram(...)Usuń pestki. Podziel na ósemki. Serek wymieszaj trzepaczką- rózgą z białkami, mlekiem, ziarenkami z laski wanilii i cukrem.  Schłodzonym ciastem wylep formę do tarty. Ułóż brzoskwinie, zalej masą. Wierzch ciasta posypałam cukrem zmieszanym z proszkowanym migdałem i ziarenkami wanilii. Tartę pieczemy około 45 minut- 50 minut w temp 165 stopni C. Pod koniec można włączyć termoobieg żeby ciasto troszkę

SMYKWKUCHNI
domowy kopiec kreta 406

całkowitego wystudzenia. Z wystudzonego ciasta ścinamy wierzch na ok. 2 cm wysokości. Wydrążamy delikatnie miąższ, tak aby pozostał ok. 1,5 cm brzeg ciasta i spód. Wydrążone ciasto kruszymy. składniki na masę: 250 g serka mascarpone 330 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 2/3 łyżki żelatyny 2 łyżki gorącej wody 70 g czekolady deserowej 3 banany(...)łyżki kremu, mieszamy i dodajemy do reszty kremu. Całość miksujemy. Dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy. Banany obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż i skrapiamy je sokiem z cytryny. wykonanie ciasta: Na wydrążonym spodzie ciasta układamy banany. Wykładamy „kopiato” krem i całość oblepiamy pokruszonym ciastem. Gotowy Kopiec kreta schładzamy w lodówce. Już po 30 min. możemy podawać

Domowy Smak Jedzenia
CIASTO PIERNIKOWE PRZEKŁADANE SERNIKIEM GOTOWANYM 335

Przelewamy do dużego garnka i mieszamy, gotując na małym ogniu. Budyń rozrabiamy w mleku. Dodajemy ekstrakt i wlewamy do masy serowej. Mieszamy, aż masa zgęstnieje i powstaną pęcherzyki, wtedy odstawiamy z gazu.  3.  CIASTO:  Jaja ucieramy z cukrem i kakao do puszystości. Dodajemy mąkę, anyż, cynamon, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia., Miksujemy do połączenia(...)blaty. Jeden umieszczamy w tortownicy. Nasączamy rumem wymieszanym z wodą. Na to wykładamy 1/3 masy serowej, przykrywamy kolejnym blatem, nasączamy rumem, wykładamy masę serową, na to ostatni blat ciasta, poncz i masa serowa. Wierzch oprószyć grubo kakao. Wstawić do lodówki

Kuchnia Paulettes
Metrowiec 158

mnie odkryte na nowo :D Dla wielu smak dawnych czasów :) Składniki: Ciasto: 6 jaj 1,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki wody zimnej 3 łyżki kakao Masa: 3 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru(...)utrzeć z miękkim masłem. Wystudzone ciasto pokroić na kromki o szerokości 2 cm, a następnie posmarować kremem, sklejać na przemian ciasto jasne, ciemne i układać długi placek. Resztą masy obsmarować ciasto. Polewa:  Śmietankę podgrzać z miodem, zestawić z palnika i dodać pokruszoną czekoladę i masło. Dokładnie wymieszać. Ciasto polać polewą i posypać kokosem. Kroić skośnie

Malinowo w kuchni
Mazurek migdałowo - kajmakowy 168

Składniki: Ciasto: 100 g mąki (najlepiej krupczatki) 250 g zmielonych migdałów 50 g cukru pudru 2 żółtka 200 g masła Masa kajmakowa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego Dodatkowo: 8 kostek gorzkiej czekolady 1 łyżka mleka 3,2% płatki migdałowe (lub całe migdały) Puszkę mleka skondensowanego włożyć do wysokiego garnka i zalać zimną wodą. Gotować pod przykryciem przez 2,5 godziny(...)pomocą rozbełtanego jajka przylepiłam do ciasta). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru. Na upieczony i przestudzony blat ciasta wylać masę kajmakową. Czekoladę rozpuścić z łyżką mleka. Ozdobić powierzchnię ciasta razem z płatkami migdałowymi. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto z rabarbarem i galaretką na biszkopcie 259

Zapraszam na moją nową wariację na temat rabarbaru. Kakaowe ciasto biszkoptowe z masą rabarbarową zagęszczoną budyniem i truskawkową galaretką. Ciasto lekko kwaskowate, nie za słodkie, z pianką z bitej śmietany. Całość lekko waniliowa. Dla mnie ciacho przepyszne i bardzo polecam, a na samym końcu dodałam jeszcze zdjęcie mojego okazałego, pięknego rabarbaru:).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji(...)odstawić do ostygnięcia. 11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i ciągle ubijając mikserem, powoli wlewać delikatnie tężejącą galaretką. Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch masy rabarbarowej, ja zrobiłam to przy użyciu foliowego woreczka z końcówką Wilton 2A. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. 12. Ciasto podawać pokrojone na prostokąty. Przed podanie można posypać kolorowym cukrem. Udanych

Mała Cukierenka
Ciasto bananowe z kajmakiem 175

czasu spędzonego na wszystkim tylko nie na nauce :) Na przykład to ciasto które wczoraj upiekłam dla rodziny do popołudniowej herbaty. Wyszło pyszne! A jest takie proste! Ucierane ciasto z bananami, przełożone masą kajmakową, udekorowane bitą śmietaną z krówkami. brzmi słodko? I takie własnie jest! Ktoś z Was się skusi? Składniki:200 g miękkiego masła1/3 szklanki mleka (8 łyżek(...)Białka ubijamy w oddzielnej misce na puszystą, sztywną pianę a następnie dodajemy do ciasta, które następnie przekładamy do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną. Masę wyrównujemy a następnie na wierzch ciasta wykładamy pokrojone na plasterki banany.Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka.Ostudzone ciasto kroimy wzdłuż, tworząc dwa blaty, które

Słodkie Przyjemności
Fale Dunaju ze śliwkami 152

łyżki wody 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki kakao Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę.  Ucierając dodajemy po jednym żółtku.  Następnie stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciastaCiasto dzielimy na dwie równe części.  Do jednej części dodajemy kakao, śmietanę i ponownie delikatnie(...)Pozostałe mleko gotujemy i na gotujące wlewamy rozrobione budynie.  Studzimy.  Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę i do niej stopniowo dodajemy budyń.  Gotową masę wykładamy na ciasto. Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku  i gotujemy na jednolitą masę.   Polewę studzimy i polewamy nią ciasto.  Gotowe ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki

Pyszności Słodkości

Proponowane wyszukiwania