pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200 ml wody gazowanej Białka ubijamy i miksujemy z pozostałymi składnikami. Jeżeli masa wyjdzie zbyt sucha, dodajemy więcej wody czy mleka, jeżeli zbyt wodnista więcej mąki :) Ciasto wylewamy do tortownicy obłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku ustawionym na 180*, około 45 minut. Po upieczeniu wystawiamy i chłodzimy. Składniki(...)ponad to słodyczy nadała im też galaretka. Składniki na masę budyniową: - 1 budyń śmietankowy - 400 ml mleka - coś do posłodzenia Po prostu gotujemy budyń :) Tylko troszkę gęstszy. Na ciasto wylewamy masę jabłkową, a na to masę budyniową. Wstawiamy do lodówki lub wystawiamy na balkon, najlepiej na całą noc :) I gotowe :) Smacznego
Zdrowie na języku :PBARDZO CIEKAWY SMAK. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 3 JAJA 6 ŁYŻEK CUKRU 6 ŁYZEK OLEJU 6 ŁYŻEK MĄKI 1 PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA CIASTO MAKOWE: 6 BIAŁEK 1/2 SZKLANKI CUKRU 1/2 SZKLANKI MAKU 1/2 SZKLANKI WIÓREK KOKOSOWYCH MASA: 1/2 LITRA MLEKA 5 ŻÓŁTEK BUDYŃ WANILIOWY 3 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ 3 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ 3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU KOSTKA MASŁA POLEWA(...)wymieszać z żółtkami i budyniem. Resztę mleka zagotować. Wlać mleko z żółtkami i ponownie zagotować ciągle mieszając. Do przestudzonej masy budyniowej stopniowo dodawać masło i ucierać na puszystą masę. Wyłożyć na ciasto kokosowo-makowe. Na masę budyniową wyłożyć biszkopty maczane w alkoholu. Ja użyłam nalewki wiśniowej. Według mnie wódka daje posmak cierpkości dla biszkoptów. Polewa: margarynę , cukier, wodę
Darcia w kuchniżółtek, ubić na sztywno pianę z białek. Dodać cukier, miksować, dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170C, przez ok 35-40 minut. Masa truskawkowa: 1 kg świeżych lub mrożonych truskawek 3 galaretki truskawkowe Truskawki przekroić i włożyć do garnka, dodać 1/3 szklanki wody i chwilę(...)smaku Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i letnią żelatynę.Wierzch ciasta: 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe przygotować wg. przepisu Przełożenie ciasta:Biszkopt, masa truskawkowa, biszkopt, masa z bitej śmietany, truskawki, zalać tężejącą galaretką. Źródło ,,ciasta siostry Anastazji
Apetyczna babeczkamasy makowej, ostrożnie wymieszać łyżką, dodać olejek migdałowy, wymieszać. Masę wylać na natłuszczoną tłuszczem blachę, wstawić do piekarnika, piec przez ok. 40 minut w 180 stop. Upieczone ciasto, ostudzić, przekroić na połowę. Masa kawowa Kawę wsypać do szklanki, zalać gotowaną wodą, ostudzić, przelać przez sitko , aby fusy zostały na sicie. Mieszankę bakaliową pokroić(...)drobniejsze kawałki. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po łyżce ostudzonej kawy, ucierać. Wyłożyć większą połowę kremu, na spód ciasta, na krem wyłożyć dżem, przykryć drugą połową ciasta. Wierzch posmarować masą, posypać posiekanymi bakaliami. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusizmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przełożyć na blaszkę 22 x 37 cm wyłożona papierem do pieczenia i posypać delikatnie kakao (kakao można dodać także do ciasta i otrzymamy dwukolorowy sernik). 2. Masa serowa: Rodzynki sparzyć i ostudzić. 4 białka ubić na sztywno. 2 jajka(...)żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodać ser, olej, mleko, budynie i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać łopatką. Masę przelać na ciasto w blaszce. Po wierzchu rozsypać rodzynki i delikatnie zatopić w masie serowej. Piec w 200 stopniach przez 1 godzinę. Jeśli wierzch zacznie się mocno rumienić należy przykryć ciasto folią aluminiową
Na Ciasteczkowych PapierachCiasto z "pazurkami" zadowoli niejednego łasucha. Delikatne i kruche ciasto przełożone karmelową masą jest idealne do popołudniowej kawy. Składniki:20-25 dag płatków migdałowych45 dag margaryny3 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia5 żółtekZ podanych składników (bez płatków migdałowych) zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części. Ciasto schładzamy w lodówce. Z pozostałych jajek, jednej szklanki cukru i jednego opakowania(...)ubijamy pianę. Jedną część ciasta rozwałkowujemy, kładziemy na nią 1/3 część piany i część migdałów. Taki placek pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku. To samo robimy z pozostałym ciastem i pianą. Masa:1 puszka mleka skondensowanego słodzonego gotujemy 2-3 godziny i studzimy. Masło ucieramy i powoli dodajemy ostudzone mleko skondensowane. Gotową masą przekładamy upieczone placki.Smacznego
Salonik smakówPyszne ciasteczka...upieczone z okazji Ciasta na niedzielę ..Pomysł na takie ciasteczka zaproponowała Joanna ..Kombinacja bakalii dowolna...u mnie czekolada i morwa suszona...a na dodatek dodałam cukier i mąkę kokosową...pyszne były... 1 kostka masła (200g) 1 szkl. cukru [ u mnie 3/4 szkl.cukru białego i 1/4 szkl. cukru kokosowego ] 1 mały cukier wanilinowy (16g) [ 1 łyżka ekstraktu(...)Dodać jajko i dalej ubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą (ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą masę. Gdy ciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany.Na końcu dodać pokrojoną w kostkę czekoladę , dowolne dodatki wedle gustu], a następnie wymieszać łyżką .Z masy ciasteczkowej formować kulki
Moje domowe kucharzeniebardzo gorąco, aby sobie trochę ulżyć w upałach, chcę Wam polecić pyszne ciasto-sernik na zimno, który wygląda w przekroju jak arbuz. Ma zielony spód, masę serową, czekoladowe pestki, i galaretkę truskawkową. Ciasto jest pyszne, orzeźwiające, idealne na upalne dni. Zapraszam SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm CIASTO -400g mrożonego szpinaku rozdrobnionego -1 szkl mąki krupczatki(...)sztywno, następnie dodajemy ser i cukier puder, wszystko razem miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i mieszamy, studzimy. Dodajemy do masy serowej i miksujemy chwilę na najwyższych obrotach. Masę serową wykładamy na zielone ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Czekoladę rozpuszczamy i przekładamy do woreczka, na stężałej masie serowej robimy czekoladowe pestki arbuza. Nacinamy woreczek i wyciskamy czekoladę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupudrem) i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po żółtku,wlewamy olej - w dalszym ciągu miksując. Wsypujemy do masy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia mieszając łyżką aby puszysta masa nam nie opadła. Ciasto wylewamy do dużej wysmarowanej tłuszczem blachy i pieczemy w temp. 180*C przez 35 minut. Po upieczeniu studzimy biszkopt. W jednej szklance soku rozpuszczamy 3 budynie(...)szklance gorącej wody i w miedzy czasie gdy będzie ona tężeć ubijamy śmietankę 30 % z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wlewamy, ciurkiem tężejącą galaretkę. Gdy uzyskamy jednolitą masę , wykładamy ja na górę ciasta. Na koniec gdy nam śmietankowa masa zastygnie układamy pokrojone w plastry banany . Rozpuszczamy dwie galaretki w szklance gorącej wody i wylewamy na samą górę. Całe ciasto wkładamy
W Moim Magicznym DomuKrok 1 Białka ubiłam z solą na sztywno. Wsypałam cukier i ubijałam, aż całkowicie się rozpuści. Dodałam żółtka i jeszcze chwilę ubijałam. Mąkę przesiałam do masy jajecznej i ostrożnie wymieszałam łyżką. Ciasto przełożyłam, do mniejszej formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temp. 180 st.C 25 minut.Po ostudzeniu przekroiłam . Krok 2 Ubiłam śmietanę(...)przykryłam drugim blatem biszkoptu. Krok 3 Masło miękkie miksujemy i dodajemy masę krówkową, ubijamy na krem.Krem przekładamy na drugi blat biszkoptu i wykładamy słonecznik-słonecznik pokryje całą masę krówkową. Ciasto s chadzamy w lodówce i podajemy w mniejszych kawałkach. Rewelacja polecam
Różowa kuchniajednolitą konsystencję. Ciasto studzimy a następnie dodajemy do niego proszek do pieczenia oraz po 1 jajku i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Teraz z przygotowanej masy powinniśmy upiec dwa ciasta. Połowę ciasta nakładamy na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Analogicznie postępujemy z pozostałym ciastem(...)wlewamy przygotowaną masę i energicznie mieszamy do momentu uzyskania budyniu. Budyń studzimy. Masło ucieramy i stopniowo, po łyżce dodajemy budyń. Na pierwszy blat karpatki nakładamy masę budyniową, przykrywamy drugim blatem karpatki i całe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
paapilotkaaJedną część rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki (ok. 21×32 cm) i podpiekamy. W między czasie z pozostałej części ciasta wykrawamy ok. 20 szt. krążków, nadziewamy je masą makową i zlepiamy pierożki. Podpieczone ciasto kruche smarujemy powidłem śliwkowym układamy na nim pierożki i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na roladę: 150 g mąki orkiszowej(...)gładką masę. dodatkowo: 3 galaretki brzoskwiniowe 2-3 połówki brzoskwiń z puszki wykonanie: Owoce kroimy w kostkę. Galaretko rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na Upieczone ciasto z pierożkami wykładamy równomiernie masę budyniową. Na masie układamy plastry rolady, pomiędzy nimi układamy pokrojone owoce. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Gotowe ciasto odstawiamy najlepiej na noc w chłodne miejsce. (inspiracja z przepisu
Domowy Smak Jedzeniawiśniowy opakowanie podłużnych biszkoptów puszka masy krówkowej (400 g) 2 batony Princess kokosowa (po 37 g każda) Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, stale ubijając. Dodajemy wiórki kokosowe, płatki migdałowe. Na koniec dodajemy drobno pokrojone wafelki. Delikatnie mieszamy. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni(...)gotujące się mleko wlewamy rozrobione mąki. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na gładką masę, dodając po łyżce zimnej masy budyniowej. Na cieście rozsmarowujemy dżem wiśniowy, następnie masę budyniową. Na masie układamy biszkopty, jeden obok drugiego. Pomiędzy biszkoptami rozsmarowujemy masę krówkową. Posypujemy posiekanymi wafelkami (można również posypać płatkami migdałowymi
Pyszności Słodkościścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jeżeli marchewka jest za bardzo wilgotna to trzeba ją odcisnąć z nadmiaru soku. Orzechy obieramy i kruszymy na większe kawałki. Do gotowej masy na ciasto dodajemy startą marchewkę i orzechy i mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 45 minut. Ciasto możemy udekorować różnymi polewami(...)wybraliśmy polewę kakaową. Do garnuszka wrzucamy jajko i cukier puder i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Ciasto polewamy polewą i dekorujemy orzechami i marchewką. Smacznego
Kuchenne Wariacjeprzygotowałam takie warstwowe, pyszne ciasto według przepisu Siostry Anastazji. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo pyszne! Kruche ciasto z jabłkami, mus truskawkowy, beza a wszystko to przeplatane masą śmietanową. Mówię Wam pychota! Ciasto jabłkowe: 300g mąki pszennej, 50g masła, 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 kg jabłek. Mąkę przesiać wraz(...)śmietany 36%, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 opakowania ciastek Delicji z nadzieniem o dowolnym smaku. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na upieczone ciasto z jabłkami wyłożyć połowę masy śmietanowej, rozłożyć ciasno delicje, jedna obok drugiej. Wyłożyć cały mus truskawkowy i rozsmarować resztę śmietany i przykryć upieczoną bezą. Ciasto odstawić na całą noc, by nieco zmiękło
Z miłości do słodkości