ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:231/3191)

Strucla orzechowa 162

mąki z drożdżami. I czas na zagniatanie. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Gdy już będzie odstawiamy na około 2 godzinki. 10 min przed wyjęciem ciasta drożdżowego z miski przyszła kolej na zrobienie masy orzechowej:    Składniki na masę orzechową :        400g mielonych orzechów (ja dałam kilka migdałów, żurawiny,  którą zmieliłam(...)koniec ubijania dodać cukier. Białka dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać.         Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt ( około 5mm grubości). Masę orzechową rozsmarować na cieście drożdżowym. Zwinąć jak na roladę. Przełożyć do blaszki, odstawić na około 30 minut przykryte ściereczką.        Piec około 35 minut

Amatorka kuchenna
Domowa pizza z salami, pieczarkami i papryką 182

Oznacza to, że drożdże pracują.Do miski przesiewamy mąkę i zalewamy wodą z drożdżami. Dodajemy oliwę i sól. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, aż ciasto wyrobi się w jednolitą masę. Następnie ciasto zagniatamy na blacie za pomocą dłoni ok. 10 min. W razie potrzeby posypujemy ciasto delikatnie mąką. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

kulinarnyJa
Brioszki sycylijskie col tuppo 106

Kiedy ciasto da si\u0119 uformowa\u0107\u00a0w kul\u0119, dodajemy s\u00f3l.\r","Wyrabiamy ciasto dalej ( ja w mikserze), dodaj\u0105c po kawa\u0142ku mi\u0119kkie mas\u0142o.\r","Wyrabiamy ciasto ok 15 min.\r","Przek\u0142adamy ciasto do miski nat\u0142uszczonej olejem.\r","Przykrywamy \u015bciereczk\u0105 i odstawiamy na ok. 4h (ciasto ro\u015bnie do\u015b\u0107\u00a0wolno(...)cukru. Odstawiamy i czekamy aż drożdże ruszą. Do miski wbijamy jajka i ścieramy skórkę z pomarańczy. Całość mieszamy. Do jajek dodajemy drożdże i pozostały cukier. Mieszamy. Do masy dodajemy mąkę i zarabiamy ciasto. Kiedy ciasto da się uformować w kulę, dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto dalej ( ja w mikserze), dodając po kawałku miękkie masło. Wyrabiamy ciasto ok 15 min. Przekładamy ciasto

Mieszam w Garnku
CIASTO TRIO 164

powoli dosypujemy cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, do czasu aż zacznie kipieć. Dodajemy partiami do białek i ciągle ubijamy. Mąkę przesiewamy, wsypujemy powoli do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto dzielimy na pół. Wlewamy po równo do dwóch takich samych blaszek, wyłożonych papierem do pieczenia (25/40 cm) i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 150 stopni(...)biszkopty, jeden koło drugiego. jeśli trzeba docinamy. Biszkopty lekko dociskamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Biszkopty zalewamy już gęstniejącym musem. Odstawiamy na chwilę do lodówki, a następnie przykrywamy drugim biszkoptem. Ciasto schładzamy.  MASA ŚMIETANOWA: Śnieżki ubijamy ze szklanką mleka, dodajemy jogurt grecki. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, gdy napęcznieje podgrzewamy w mikrofali, aż się rozpuści. Dodajemy 2-3 łyżki śmietany dobrze

Pani na deser
Rafaello 176

Dzisiaj odświeżam przepis już niektórym znany zapewne, na pyszne, niemożliwie słodkie ,karmelowe rafaello... Piecze się w miarę łatwo- trzeba upiec dwa kruche spody, które przekładamy masą kajmakową. SKŁADNIKI: ciasto I : 2,5 szkl mąki 1 p. masła 6 żołtek 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Każą część upiec osobno. Można piec(...)dodawać stopniowo masę kajmakową, cały czas ucierając. Krem podzielić na dwie części, do jendej części dodać kakao i wyłożyć na pierwsze upieczone ciasto. Następnie przykryć drugim ciastem i wyłożyć jasną masę. Posypać obficie płatkami migdałów i orzechami. Kroić najlepiej następnego dnia

Z Marcepanem
Piernik przekładany masą jogurtową 1208

supermarketów. Także dla tej masy warto kupić makutrę i zaprać się za wypiek. Składnikiciasto500 g mąki250 g cukru250 g miodu5 jajek2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g masła1 łyżeczka kakao1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka kawy naturalnej1 opakowanie przyprawy do piernikamasa300 g masła1 szklanka cukru pudru300 ml jogurtu naturalnego (nie może być grecki)Przygotowanie:ciasto 100 g cukru wsypujemy(...)powolutku dodajemy po jednej łyżce jogurtu, cały czas ucierając na jednolita masę ( jeżeli dodamy za szybko jogurt, masa nam się rozwarstwi). Masę dzielimy na dwie części i przekładamy nią piernik. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 2h.Smacznego

Niezły Młynek
Ciasto z masą kajmakową 366

Ostatnie dni karnawału, więc czas żeby jeszcze degustować się smakołykami. Dzisiaj moja propozycja, to ciasto z masą kajmakową posypane kawą i  prażonymi orzechami. Słodki smak masy  złamany gorzką kawą i odrobiną ponczu z alkoholem doskonale ze sobą współgra. Proponuję spróbować. SKŁADNIKI   Na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)kremowej konsystencji.  Orzechy drobno kroimy i podprażamy na rozgrzanej patelni . Uważamy, by nie podpiec.  Jeden z biszkoptów nasączamy ponczem i rozsmarowujemy masę .Zostawiamy 2 łyżki na górę ciasta. Przykrywamy  drugim biszkoptem i ponownie nasączamy. Rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy kawą rozpuszczalną oraz  orzechami.  Ciasto należy schłodzić

W kuchennym oknie Ewy
makowiec z brzoskwiniami (na drożdżowym cieście) 180

przesianej mąki. Dodać sól oraz żółtka i zacząć wyrabiać. Na końcu wlać wystudzone masło i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i będzie się odklejać od miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.  W tym czasie przygotować masę makową. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać do masy makowej. Rodzynki zalać wrzątkiem na kilka minut(...)mniejsze kawałki. Składniki kruszonki zagnieść razem palcami tak aby uzyskać kruszonkę, nie jednolite ciasto.   Wyrośnięte ciasto rozwałkować delikatnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Na cieście rozłożyć masę makową i poukładać brzoskwinie.  Posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać do 200*C. Wstawić ciasto na najniższą półkę na 15 minut a następnie przełożyć wyżej i piec jeszcze około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto drożdżowe z budyniem 162

Puszyste i przyjemnie wilgotne ciasto drożdżowe z budyniem na niezbyt słodki deser lub podwieczorek dla dzieci. Ciasto oprócz pysznej masy budyniowej zawiera również chrupiącą kruszonkę. Rozpoczynając przygodę w kuchni, ciasta drożdżowe omijałam szerokim łukiem, gdyż wydawały mi się nie dość, że trudne do zrobienia to jeszcze bardzo pracochłonne. Dziś wiem, że miałam o cieście drożdżowym błędne wyobrażenie. O ile trzeba(...)rozłożyć wystudzony budyń i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C 45 - 50 minut do delikatnego przyrumienienia ciasta. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić.  Masa budyniowa: W 200 ml mleka rozmieszać budynie, a pozostałe mleko zagotować z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony budyń i gotować ciągle mieszając na małej mocy

Kuchcik gotuje
Sernikobrownie z malinami 499

kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Dodać jajka, mąkę i kakao, zmiksować na jednolite ciasto. Formę do pieczenia (15x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać nieco ponad 2/3 ciasta, na ciasto wyłożyć masę serową, z wierzchu wyłożyć kleksy pozostałego ciasta. Trzonkiem łyżki zrobić na cieście kilka esów-floresów, sięgając aż do dolnej warstwy ciasta. Na ciasto wyłożyc maliny i delikatnie je zanurzyć. Wstawić

Obiad gotowy
SZARLOTKA Z PIANKĄ 119

dodawać cukier, nadal ubijać.  Na końcu wlewać po jednym żółtku i ubijać na puszystą masę. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C. masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i zesmażyć.  Zdjąć(...)galaretki i dokładnie wymieszać. Przestudzoną masę wylać na zimny biszkopt i włożyć do lodówki na 1h. pianka: Śnieżki ubić wg instrukcji na opakowaniu i wyłożyć na masę jabłkową. Posypujemy kakao lub wiórkami kokosowymi. Ciasto schładzamy w lodówce. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
ciasto kopciuszek 205

Ciasto zainspirowane przepisem siostry Anastazji. Połączenie biszkoptu jasnego z biszkoptem z dodatkiem maku. Przełożone lekką, delikatnie różową masą śmietankową oraz budyniową. Wierzch ciasta pokrywa warstwa nasączonych w alkoholu herbatników, oblanych polewą czekoladową. składniki na biszkopt jasny: 40 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno(...)sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia. dodatkowo: herbatniki ok. 15 ml alkoholu (np. rumu, wódki) wykonanie ciasta: Na biszkopt jasny wykładamy równomiernie masę śmietankową. Przykrywamy biszkoptem z makiem. Na biszkopt z makiem wykładamy masę budyniową, którą przykrywamy nasączonymi herbatnikami. Całość polewamy polewą czekoladową

Domowy Smak Jedzenia
Mazurek makowo-kokosowy 216

mamie zostawał nadmiar białek do wykorzystania piekła taki właśnie mazurek makowo-kokosowy. Dla mnie to jest smak dzieciństwa. Pychotka Składniki: Ciasto: 10 białek szklanka cukru pół kostki margaryny szklanka mąki szklanka maku pół małego proszku do pieczenia Masa: 2 szklanki mleka kostka masła 3 łyżki krupczatki 8 łyżek wiórek kokosowych żółtko szklanka cukru pudru Sposób wykonania: Białka ubić z cukrem(...)Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem. Porcjami dodawać budyń, ucierając do chwili, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Wystudzone ciasto przekroić na równe części i przełożyć masą, trochę masy zostawiając na wierzch ciasta. Całość posypać wiórkami kokosowymi

Cukiernia Pychotki
Sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami 130

misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone na kawałki zimne masło. Rozetrzeć na drobne okruchy. Dodać żółtka i wyrobić ciasto (zagnieść w kształt kuli). Włożyć do lodówki na około godzinę. Cukier utrzeć z masłem na jednolitą masę. Dodać twaróg (trzykrotnie zmielony w maszynce do mielenia), mąkę i budyń. Zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać jajka(...)prostokąta o wymiarach formy do pieczenia (użyłam formy o podstawie 28 x 22 cm). Rozwałkowane ciasto ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć masę serową a następnie pokrojone brzoskwinie. Na wierzch wylać ubitą pianę. Całość posypać utartą na tarce z dużymi oczkami mniejszą częścią ciasta. Piec około 60 minut w temperaturze

Bullio
Sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami 363

misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone na kawałki zimne masło. Rozetrzeć na drobne okruchy. Dodać żółtka i wyrobić ciasto (zagnieść w kształt kuli). Włożyć do lodówki na około godzinę. Cukier utrzeć z masłem na jednolitą masę. Dodać twaróg (trzykrotnie zmielony w maszynce do mielenia), mąkę i budyń. Zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać jajka(...)prostokąta o wymiarach formy do pieczenia (użyłam formy o podstawie 28 x 22 cm). Rozwałkowane ciasto ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć masę serową a następnie pokrojone brzoskwinie. Na wierzch wylać ubitą pianę. Całość posypać utartą na tarce z dużymi oczkami mniejszą częścią ciasta. Piec około 60 minut w temperaturze

Bullio

Proponowane wyszukiwania