ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:228/3191)

Tort z musem z truskawek i masą śmietankowo – karmelową 147

dodajemy po żółtku. Masa powinna być pulchna, dobrze ubita. Na sam koniec przesiewamy mąkę z proszkiem (partiami) i za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki plastikowej mieszamy delikatnie, aby masa wchłonęła mąkę. Ciasto biszkoptowe przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy masę. Jeżeli widzimy w cieście pęcherzyki powietrza, rozbijamy je łyżką. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy(...)wody. Zarobioną mąkę łączymy z musem. Całość zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia. krem 500 g serka mascarpone 300 g śmietany 36% 4-5 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki masy krówkowej 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego W misie umieszczamy serek mascarpone i cukier. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy porcjami śmietanę, sok z cytryny, masę krówkową

Raj dla Podniebienia
Gruszkowy rarytas 155

Pachnące cynamonem, na bazie świeżych gruszek, masy śmietanowej i klasycznego biszkoptu ciasto to doskonała propozycja dla fanów owoców sezonowych podanych w postaci chłodnego deseru. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa gruszkowa: 2kg dojrzałych gruszek 3 galaretki o smaku gruszkowym 2 łyżki żelatyny Masa(...)wrzenia, ale nie gotować! 3.  Masa śmietanowa Mikserem ubić śmietanę na sztywno, następnie dodać cukier puder i śmietan-fix, dokładnie wymieszać szpatułką. 4.  Składanie ciasta Na biszkopt przełożyć masę gruszkową, wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie na masę gruszkową wyłożyć masę śmietanową i wyrównać szpatułką z ząbkami. Na wierzchu posypać cynamonem i udekorować perełkami

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto z truskawkową masą na spodzie z sucharków i nutelli 3130

użyte serki homogenizowane, albo jednak zbyt mała ilość cukru pudru do smaku? Ciasto jednak zostało pochwalone i zjedzone w całości, więc pomimo potknięć, nie było wcale aż tak złe. Dam mu szansę i spróbuję zrobić kiedyś raz jeszcze, bo spód z sucharków i nutelli oraz masa truskawkowa z pewnością na to zasługują;) Spód: 1 opakowanie sucharów 1 duży słoik nutelli(...)Truskawki odstawiamy do rozmrożenia. Miksujemy je na gładki mus. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Łączymy z musem truskawkowym*. Masę truskawkową wylewamy na masę śmietankową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.   Uwagi: Miałam 600 g słoiczek nutelli, ale wykorzystałam mniej więcej 2/3 z niego (uznałam, że nie ma potrzeby dawać całego słoiczka, gdyż

Smaki Na Talerzu
Napoleonka-idealny deser dla wielbicieli tego przysmaku 247

śmietany 36 % skórka starta z cytryny przygotowanie upiec 2 jednakowe ciasta dopasowane do szerokości blaszki w temperaturze 180st pieczemy ok 25 minut wszystko zależy od piekarnika gdy ciasta mamy już upieczone przygotujemy masę ,można je upiec dzień wcześniej masa 100ml mleka rozmieszać z budyniem a pozostałe mleko zagotować z cukrem kryształem i sokiem z cytryny i starta skórka z cytryny(...)łyżeczki rozpuścić i potem dodać do masy. Gdy budyń jest zimny połączyć go ze śmietaną i dodać żelatynę. kolejność Najpierw ciasto francuskie wkładamy do blaszki, nakładamy masę na to 2 ciasto francuskie i dociskamy leciutko i dajemy na 2 godziny do lodówki .A potem już można się delektować smakiem napoleonki .a zapewniam że łasuchy nie pogardzą takim ciastem

Moje Wyroby
PYSZNE RAFFAELLO Z ADWOKATEM 167

około 25 min. w temp. 180* CIASTO KOKOSOWE: SKŁADNIKI: 5 białek 20dag wiórków kokosowych 3/4 szkl. cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka prszku do pieczenia WYKONANIE: Ubić pianę z białek, dodać cukier. Następnie stopniowo dodać kokos,mąkę i proszek do pieczenia. Piec w temp 180* około 20min MASA nr 1 SKŁADNIKI: 3-4 żółtka(...)mleku. Żelatynę rozpuścić w 4-5 łyżkach wody. Śmietanę ubić ze śnieżką dodać adwokat ,pokruszone biszkopty, oraz wiórka kokosowe, a na końcu żelatynę oraz czekoladę. PRZEŁOŻENIE: biszkopt - 1/2 masy nr 1 - ciasto kokosowe - 1/2 masy nr 2 - biszkopt - masa nr 2 - górę posypać kokosem

Dziś Ja gotuje
PYSZNE RAFFAELLO Z ADWOKATEM 154

około 25 min. w temp. 180* CIASTO KOKOSOWE: SKŁADNIKI: 5 białek 20dag wiórków kokosowych 3/4 szkl. cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka prszku do pieczenia WYKONANIE: Ubić pianę z białek, dodać cukier. Następnie stopniowo dodać kokos,mąkę i proszek do pieczenia. Piec w temp 180* około 20min MASA nr 1 SKŁADNIKI: 3-4 żółtka(...)mleku. Żelatynę rozpuścić w 4-5 łyżkach wody. Śmietanę ubić ze śnieżką dodać adwokat ,pokruszone biszkopty, oraz wiórka kokosowe, a na końcu żelatynę oraz czekoladę. PRZEŁOŻENIE: biszkopt - 1/2 masy nr 1 - ciasto kokosowe - 1/2 masy nr 2 - biszkopt - masa nr 2 - górę posypać kokosem

Dziś Ja gotuje
Tort koszula 171

Tort w stylu angielskim bo i dla tubylców był robiony.  Był pyszny. Ciasto red Velvet, przełożone kremem czekoladowym i frużeliną żurawinową. Wierzch i ozdoby są z masy cukrowej.  Ciasto piekłam w prostokątnej foremce, każdy blat osobno- w sumie trzy. Przepis na jeden blat (musicie upiec trzy takie ciasta)   2 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej(...)sól.  Dodać cukier. W drugiej misce roztrzepcie jajka z jogurtem, olejem, dodajcie wanilie i barwnik. Do masy jajecznej wsypcie sypkie produkty i zamieszajcie do połączenia (użyłam rózgi ) W małej miseczce wymieszajcie ocet i sodę oczyszczoną - będzie się pienić- szybko połączcie z ciastem. Szybko wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy.  Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort koszula 197

Tort w stylu angielskim bo i dla tubylców był robiony.  Był pyszny. Ciasto red Velvet, przełożone kremem czekoladowym i frużeliną żurawinową. Wierzch i ozdoby są z masy cukrowej.  Ciasto piekłam w prostokątnej foremce, każdy blat osobno- w sumie trzy. Przepis na jeden blat (musicie upiec trzy takie ciasta)   2 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej(...)sól.  Dodać cukier. W drugiej misce roztrzepcie jajka z jogurtem, olejem, dodajcie wanilie i barwnik. Do masy jajecznej wsypcie sypkie produkty i zamieszajcie do połączenia (użyłam rózgi ) W małej miseczce wymieszajcie ocet i sodę oczyszczoną - będzie się pienić- szybko połączcie z ciastem. Szybko wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy.  Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Wieniec makowo migdałowy 183

Pyszny wieniec makowy z masą marcepanową domową. Wieniec udekorowany domowymi bombkami które zrobiłam z ciastek, czekolady i marcepanu. masa marcepanowa: 250 g migdałów 3/4 szklanki cukier kryształ 1 łyżka miodu 150 g cukru pudru 1 łyżeczka olejku migdałowego 1/3 szklanki wody ciasto: 200 g mąki pszennej typ 500 100 ml mleka letniego 3 żółtka szczypta soli 2 łyżki cukru(...)Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25X50 cm, smaruję olejem, ścieram masę migdałową na tarce 30 dkg, resztę masy która mi została wykorzystam do innych wypieków. Następnie wykładam masę makową. Ciasto zwijam w roladę mocno dociskając od dłuższego boku. Roladę kroję wzdłuż na całej długości na środku. Utworzone dwa paski splatam ze sobą, następnie sklejam końce tworząc wieniec. Formę

wesoła kuchnia
SZARLOTKA Z PIGWĄ 160

cukru waniliowego 2 jajka 1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Składniki miksujemy na jednolitą masę. Formujemy kulę, a następnie dzielimy ją na dwie części (jedną większą, drugą mniejszą). Formę wykładamy papierem do pieczenia, a na dnie rozkładamy równomiernie ciasto, a następnie wkładamy do lodówki. Pozostałą część ciasta (mniejszą) owijamy folią spożywczą i chowamy do zamrażarki. NADZIENIE (jabłka(...)wody, następnie wlewamy do miękkiej pigwy, chwilę gotujemy ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia i łączymy z jabłkami. Wyjmujemy blachę z ciastem i nakłuwamy je za pomocą widelca. Na ciasto wylewamy masę jabłkowo-pigwową. Wierzch posypać startym na tarce ciastem z zamrażarki. Pieczemy w 170 st. C ok. 40 min. Całość można posypać cukrem pudrem

Marcepanowa kuchnia
Ciasto krówka 474

Pyszne ciasto miodowe z bitą śmietaną oraz masą kajmakowo-orzechową. Często to ciasto piekę na święta Bożego Narodzenia, moja rodzina uwielbiają to ciasto. Swoim wyglądem i smakiem skusi każdego łasucha. Ciasto będzie doskonale smakowało w towarzystwie owocowego wina - MonteSanti   , na piękny kolor i wspaniały smak, polecam. Składniki: Ciasto: 500 gram mąki pszennej 250 gram masła 200 gram cukru(...)wodą, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała, lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, wlewamy do masy śmietanowej, miksujemy. Masę wykładamy na ostudzony placek, przykrywamy drugim, lekko dociskając. Wierzch smarujemy masą kajmakowo-orzechową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego ostudzenia

Bajeczna Kuchnia
Klasyczny murzynek – przepis ze starego zeszytu 250

patyczka). Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Wszystkie składniki na polewę przekładamy do rondelka i zagotowujemy od czasu do czasu mieszając, aby uzyskać jednolitą masę. Polewę odstawiamy na około 15 minut, aby się lekko wystudziła, następnie wylewamy na ciasto. [caption id="attachment_7714" align="aligncenter" width="685"] murzynek[/caption] Zobacz inne(...)przepisy na szybkie ciasta: Piegusek Z Owocami (I Chia) Błyskawiczne Ciasto Z Owocami Szybkie Ciasto Z Dżemem Jogurtowy Murzynek Z Malinami Ucierane Ciasto Z Owocami Dwukolorowy Murzynek Z Masą Jogurtową Dwukolorowe Ciasto Bez Mleka Artykuł Klasyczny murzynek – przepis ze starego zeszytu pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami 195

Truskawki i rabarbar świetne połączenie..ale oczywiście można dać inne owoce.. Ciasto drożdżowe 50 dkg mąki  40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 80 ml oleju  1 jajko szczypta soli Masa rabarbarowo-truskawkowa: kilka łodyg rabarbaru  truskawki 1  budyni np.malinowy  cukier waniliowy 100 ml wody + 6 łyżek wody 60 g cukru(...)znów zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na części.Jedną część rozwałkować i przełożyć na blachę, na ciasto wyłożyć masę rabarbarowo -truskawkową , wyłożyć pokrojone truskawki.Drugą część ciasta rozwałkować, naciąć radełkiem i przełożyć na ciasto do blaszki. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.Wystudzone posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Przepis na Ciastka z Ciasta Francuskiego z Owocami 284

żółtko, cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i całość miksuję przez chwilę tak żeby powstała jednolita masa – jeżeli nie mamy miksera możemy składniki dokładnie utrzeć widelcem – masa serowa jest gotowa. Końcowe przygotowanie ciastek: Ciasto francuskie dzielę na 6 (lub 8 jeżeli chcemy mniejsze ciastka) w miarę równych części o kształcie kwadratu. Następnie kawałek(...)ciasta nacinam po przekątnej około 1 centymetra od brzegu i przeplatam (dokładnie pokazałam to na filmiku). Tak uformowane ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek ciasta nakładam masę serową i na górze masy układam owoce. Brzeg ciastka maluję białkiem i posypuję cukrem. Pieczenie: Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę

Uwaga Babcia Gotuje
Tarta szpinakowo-serowa 175

kostkę zeszklić na patelni, dodać szpinak mrożony, wszystko podsmażać dopóty dopóki szpinak nie odparuje wody, mieszać co jakiś czas. W miseczce trzepaczką wymieszać jajka i twaróg na jednolitą masę, wyjąć ciasto z lodówki, wywałkować cienki prostokąt mniej więcej rozmiarów blaszki, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, łącznie z bokami, przełożyć na wałku płat ciasta, uzupełnić pacami, wylepić dokładnie dno, można zrobić(...)rant. Część ciasta zostawić na paseczki na kratkę wierzchnią na tarcie. Spód po nakłuwać widelcem , wstawić, podpiec 10 min. Na podpieczony spód wylać masę  serowo - szpinakową,  Na wierzchu ułożyć ratkę z ciasta, między kratkę położyć pokrojone w plastry pomidory. Wstawić do piekarnika na 30-45 min. Podawać na gorąco lub na zimno Ps. Polecamy dip czosnkowo-pomidorowy, wtedy

kgwjanczewo