supermarketów. Także dla tej masy warto kupić makutrę i zaprać się za wypiek. Składnikiciasto500 g mąki250 g cukru250 g miodu5 jajek2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g masła1 łyżeczka kakao1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka kawy naturalnej1 opakowanie przyprawy do piernikamasa300 g masła1 szklanka cukru pudru300 ml jogurtu naturalnego (nie może być grecki)Przygotowanie:ciasto 100 g cukru wsypujemy(...)powolutku dodajemy po jednej łyżce jogurtu, cały czas ucierając na jednolita masę ( jeżeli dodamy za szybko jogurt, masa nam się rozwarstwi). Masę dzielimy na dwie części i przekładamy nią piernik. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 2h.Smacznego
Niezły MłynekOstatnie dni karnawału, więc czas żeby jeszcze degustować się smakołykami. Dzisiaj moja propozycja, to ciasto z masą kajmakową posypane kawą i prażonymi orzechami. Słodki smak masy złamany gorzką kawą i odrobiną ponczu z alkoholem doskonale ze sobą współgra. Proponuję spróbować. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)kremowej konsystencji. Orzechy drobno kroimy i podprażamy na rozgrzanej patelni . Uważamy, by nie podpiec. Jeden z biszkoptów nasączamy ponczem i rozsmarowujemy masę .Zostawiamy 2 łyżki na górę ciasta. Przykrywamy drugim biszkoptem i ponownie nasączamy. Rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy kawą rozpuszczalną oraz orzechami. Ciasto należy schłodzić
W kuchennym oknie Ewyprzesianej mąki. Dodać sól oraz żółtka i zacząć wyrabiać. Na końcu wlać wystudzone masło i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i będzie się odklejać od miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. W tym czasie przygotować masę makową. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać do masy makowej. Rodzynki zalać wrzątkiem na kilka minut(...)mniejsze kawałki. Składniki kruszonki zagnieść razem palcami tak aby uzyskać kruszonkę, nie jednolite ciasto. Wyrośnięte ciasto rozwałkować delikatnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć masę makową i poukładać brzoskwinie. Posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać do 200*C. Wstawić ciasto na najniższą półkę na 15 minut a następnie przełożyć wyżej i piec jeszcze około
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPuszyste i przyjemnie wilgotne ciasto drożdżowe z budyniem na niezbyt słodki deser lub podwieczorek dla dzieci. Ciasto oprócz pysznej masy budyniowej zawiera również chrupiącą kruszonkę. Rozpoczynając przygodę w kuchni, ciasta drożdżowe omijałam szerokim łukiem, gdyż wydawały mi się nie dość, że trudne do zrobienia to jeszcze bardzo pracochłonne. Dziś wiem, że miałam o cieście drożdżowym błędne wyobrażenie. O ile trzeba(...)rozłożyć wystudzony budyń i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C 45 - 50 minut do delikatnego przyrumienienia ciasta. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. Masa budyniowa: W 200 ml mleka rozmieszać budynie, a pozostałe mleko zagotować z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony budyń i gotować ciągle mieszając na małej mocy
Kuchcik gotujekąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Dodać jajka, mąkę i kakao, zmiksować na jednolite ciasto. Formę do pieczenia (15x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać nieco ponad 2/3 ciasta, na ciasto wyłożyć masę serową, z wierzchu wyłożyć kleksy pozostałego ciasta. Trzonkiem łyżki zrobić na cieście kilka esów-floresów, sięgając aż do dolnej warstwy ciasta. Na ciasto wyłożyc maliny i delikatnie je zanurzyć. Wstawić
Obiad gotowydodawać cukier, nadal ubijać. Na końcu wlewać po jednym żółtku i ubijać na puszystą masę. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C. masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i zesmażyć. Zdjąć(...)galaretki i dokładnie wymieszać. Przestudzoną masę wylać na zimny biszkopt i włożyć do lodówki na 1h. pianka: Śnieżki ubić wg instrukcji na opakowaniu i wyłożyć na masę jabłkową. Posypujemy kakao lub wiórkami kokosowymi. Ciasto schładzamy w lodówce. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąCiasto zainspirowane przepisem siostry Anastazji. Połączenie biszkoptu jasnego z biszkoptem z dodatkiem maku. Przełożone lekką, delikatnie różową masą śmietankową oraz budyniową. Wierzch ciasta pokrywa warstwa nasączonych w alkoholu herbatników, oblanych polewą czekoladową. składniki na biszkopt jasny: 40 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno(...)sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia. dodatkowo: herbatniki ok. 15 ml alkoholu (np. rumu, wódki) wykonanie ciasta: Na biszkopt jasny wykładamy równomiernie masę śmietankową. Przykrywamy biszkoptem z makiem. Na biszkopt z makiem wykładamy masę budyniową, którą przykrywamy nasączonymi herbatnikami. Całość polewamy polewą czekoladową
Domowy Smak Jedzeniamamie zostawał nadmiar białek do wykorzystania piekła taki właśnie mazurek makowo-kokosowy. Dla mnie to jest smak dzieciństwa. Pychotka Składniki: Ciasto: 10 białek szklanka cukru pół kostki margaryny szklanka mąki szklanka maku pół małego proszku do pieczenia Masa: 2 szklanki mleka kostka masła 3 łyżki krupczatki 8 łyżek wiórek kokosowych żółtko szklanka cukru pudru Sposób wykonania: Białka ubić z cukrem(...)Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem. Porcjami dodawać budyń, ucierając do chwili, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Wystudzone ciasto przekroić na równe części i przełożyć masą, trochę masy zostawiając na wierzch ciasta. Całość posypać wiórkami kokosowymi
Cukiernia Pychotkimisce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone na kawałki zimne masło. Rozetrzeć na drobne okruchy. Dodać żółtka i wyrobić ciasto (zagnieść w kształt kuli). Włożyć do lodówki na około godzinę. Cukier utrzeć z masłem na jednolitą masę. Dodać twaróg (trzykrotnie zmielony w maszynce do mielenia), mąkę i budyń. Zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać jajka(...)prostokąta o wymiarach formy do pieczenia (użyłam formy o podstawie 28 x 22 cm). Rozwałkowane ciasto ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć masę serową a następnie pokrojone brzoskwinie. Na wierzch wylać ubitą pianę. Całość posypać utartą na tarce z dużymi oczkami mniejszą częścią ciasta. Piec około 60 minut w temperaturze
Bulliomisce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone na kawałki zimne masło. Rozetrzeć na drobne okruchy. Dodać żółtka i wyrobić ciasto (zagnieść w kształt kuli). Włożyć do lodówki na około godzinę. Cukier utrzeć z masłem na jednolitą masę. Dodać twaróg (trzykrotnie zmielony w maszynce do mielenia), mąkę i budyń. Zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać jajka(...)prostokąta o wymiarach formy do pieczenia (użyłam formy o podstawie 28 x 22 cm). Rozwałkowane ciasto ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć masę serową a następnie pokrojone brzoskwinie. Na wierzch wylać ubitą pianę. Całość posypać utartą na tarce z dużymi oczkami mniejszą częścią ciasta. Piec około 60 minut w temperaturze
Bulliopszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200 ml wody gazowanej Białka ubijamy i miksujemy z pozostałymi składnikami. Jeżeli masa wyjdzie zbyt sucha, dodajemy więcej wody czy mleka, jeżeli zbyt wodnista więcej mąki :) Ciasto wylewamy do tortownicy obłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku ustawionym na 180*, około 45 minut. Po upieczeniu wystawiamy i chłodzimy. Składniki(...)ponad to słodyczy nadała im też galaretka. Składniki na masę budyniową: - 1 budyń śmietankowy - 400 ml mleka - coś do posłodzenia Po prostu gotujemy budyń :) Tylko troszkę gęstszy. Na ciasto wylewamy masę jabłkową, a na to masę budyniową. Wstawiamy do lodówki lub wystawiamy na balkon, najlepiej na całą noc :) I gotowe :) Smacznego
Zdrowie na języku :PBARDZO CIEKAWY SMAK. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 3 JAJA 6 ŁYŻEK CUKRU 6 ŁYZEK OLEJU 6 ŁYŻEK MĄKI 1 PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA CIASTO MAKOWE: 6 BIAŁEK 1/2 SZKLANKI CUKRU 1/2 SZKLANKI MAKU 1/2 SZKLANKI WIÓREK KOKOSOWYCH MASA: 1/2 LITRA MLEKA 5 ŻÓŁTEK BUDYŃ WANILIOWY 3 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ 3 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ 3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU KOSTKA MASŁA POLEWA(...)wymieszać z żółtkami i budyniem. Resztę mleka zagotować. Wlać mleko z żółtkami i ponownie zagotować ciągle mieszając. Do przestudzonej masy budyniowej stopniowo dodawać masło i ucierać na puszystą masę. Wyłożyć na ciasto kokosowo-makowe. Na masę budyniową wyłożyć biszkopty maczane w alkoholu. Ja użyłam nalewki wiśniowej. Według mnie wódka daje posmak cierpkości dla biszkoptów. Polewa: margarynę , cukier, wodę
Darcia w kuchniżółtek, ubić na sztywno pianę z białek. Dodać cukier, miksować, dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170C, przez ok 35-40 minut. Masa truskawkowa: 1 kg świeżych lub mrożonych truskawek 3 galaretki truskawkowe Truskawki przekroić i włożyć do garnka, dodać 1/3 szklanki wody i chwilę(...)smaku Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i letnią żelatynę.Wierzch ciasta: 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe przygotować wg. przepisu Przełożenie ciasta:Biszkopt, masa truskawkowa, biszkopt, masa z bitej śmietany, truskawki, zalać tężejącą galaretką. Źródło ,,ciasta siostry Anastazji
Apetyczna babeczkamasy makowej, ostrożnie wymieszać łyżką, dodać olejek migdałowy, wymieszać. Masę wylać na natłuszczoną tłuszczem blachę, wstawić do piekarnika, piec przez ok. 40 minut w 180 stop. Upieczone ciasto, ostudzić, przekroić na połowę. Masa kawowa Kawę wsypać do szklanki, zalać gotowaną wodą, ostudzić, przelać przez sitko , aby fusy zostały na sicie. Mieszankę bakaliową pokroić(...)drobniejsze kawałki. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po łyżce ostudzonej kawy, ucierać. Wyłożyć większą połowę kremu, na spód ciasta, na krem wyłożyć dżem, przykryć drugą połową ciasta. Wierzch posmarować masą, posypać posiekanymi bakaliami. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusizmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przełożyć na blaszkę 22 x 37 cm wyłożona papierem do pieczenia i posypać delikatnie kakao (kakao można dodać także do ciasta i otrzymamy dwukolorowy sernik). 2. Masa serowa: Rodzynki sparzyć i ostudzić. 4 białka ubić na sztywno. 2 jajka(...)żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodać ser, olej, mleko, budynie i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać łopatką. Masę przelać na ciasto w blaszce. Po wierzchu rozsypać rodzynki i delikatnie zatopić w masie serowej. Piec w 200 stopniach przez 1 godzinę. Jeśli wierzch zacznie się mocno rumienić należy przykryć ciasto folią aluminiową
Na Ciasteczkowych Papierach