ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:237/3191)

Drożdżowy makowiec zwijany 171

drożdżowy makowiec będzie na pewno. Poniżej dzielę się przepisem na makowiec, który piekłam w zeszłym roku. Ciasto wyszło delikatne, puszyste, a nadzienie makowe w sam raz słodkie i pełne bakalii. Osobiście jednak wolę makowce jeszcze bardziej makowe, dlatego w tym roku zwiększę ilość masy:) Składniki (na 2 makowce): 2/3 szklanki mleka 25g drożdży 50g masła 1 małe jajko 2 żółtka(...)esencję migdałową. Wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić i delikatnie połączyć z makiem. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na grubość ok 0,5cm. Na każdy płat ciasta równomiernie rozłożyć masę makową, zwinąć wzdłuż dłuższego boku, końce ciasta zawinąć pod spód. Makowce owinąć papierem do pieczenia zostawiając niewielki luz (na 1 palec), ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i odstawić

Obiad gotowy
Ciasto leśny mech - runo leśne 679

niż ubijanie samych żółtek. Do masy dodajemy olej, kasze i miksujemy przez 3-4minuty. Zwalniamy obroty miksera do najniższych, dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i miksujemy do połączenia składników. Jako ostatni dodajemy szpinak.  Szpinak (brykiet) wyjęłam z zamrażarki, rozmroziłam w misce, wycisnęłam go w dłoniach i dodałam go w całości do ciasta. Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem(...)partiami mascarpone. Gotową masę wkładamy do lodówki. Granat obieramy, oczyszczamy ziarenka i odkładamy. Ostudzone ciasto przecinamy mniej więcej w 2/3 wysokości.. Spód ciasta wkładamy do tortownicy, nakładamy masę śmietanową, pozostałe ciasto rozkruszamy i posypujemy nim wierzch, dekorujemy ziarenkami

Gotowanie i blogowanie
Sernik gotowany na cieście miodowym 871

zrobić trochę wcześniej bo jak dla mnie po paru dniach leżakowania jest jeszcze lepszy. Pychotka Składniki: Ciasto miodowe: 50 dag mąki 15 dag cukru pudru 20 dag masła 2 jajka 2 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 3/4 szklanki cukru 10 dag masła 2 łyżki cukru waniliowego(...)mąkę rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Masa powinna mieć konsystencję budyniu. W blaszce lub na tacy ułożyć jeden blat ciasta. Połowę masy serowej (najlepiej by była jeszcze mocno ciepła) wyłożyć na placek miodowy i przykryć drugim, lekko dociskając. Następnie wyłożyć drugą część masy i przykryć trzecim plackiem, znów dociskając. Wystudzone polać

Cukiernia Pychotki
Ciasto "Pijak" 1093

wódki ok 200 g herbatników wódka do nasączania herbatników wiórki kokosowe do posypania Polewa: 60 g masła 4 łyżki cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodać cukier i ubijać aż będzie szklista i lśniąca. Delikatnie wmieszać mak i wiórki kokosowe. Przelać do foremki wyłożonej papierem(...)ognia, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu. Na koniec wmieszać wódkę. Ciasto nasączyć za pomocą pędzelka wódką wymieszaną z odrobiną wody. Masę wyłożyć na ciasto kokosowo-makowe, na masę ułożyć warstwę nasączonych w wódce herbatników. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Polewa czekoladowa: Żelatynę zalać

Smakołyki Asi
Ciasto cztery smaki z masą serową 330

czerwony kisiel). Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem i wykładać ciasto naprzemiennie obok siebie. Piec w 180 stopniach C około 45 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić, a następnie przekroić na dwie części. Masa serowa 800 g zmielonego sera 1 szklanka cukru 250 g masła 4 żółtka 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki mleka W garnku z grubym dnem(...)mleku i wlać do sera. Gotować aż masa będzie gęsta. Wlać gorącą na jedną część ciasta, a drugą część ułożyć na wierzch. Placek posypać cukrem pudrem. ciasto cztery smaki z masą serową

O kuchni z uczuciem
Strudel makowy z kruszonką 155

wanilią,  szczyptę soli i suche drożdże wymieszać, wbić jajka wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, dodać ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagnieść , przykryć ciasto ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny. Masa makowa: Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, dodać miód, całe jajko cukier oraz(...)bakalie i olejek migdałowy wymieszać. Kruszonka: Mąkę wymieszać z brązowym cukrem, dodać wiórki zimnego masła, rozetrzeć w palcach-kruszonka ma pozostać sypka. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokątny płat ciasta, smarujemy masą makową, boki rolujemy do środka, formując strudel, umieszczamy na pergaminie w prostokątnej formie keksowej-ja miałam o długości 40 cm, posypujemy kruszonką, odstawiamy na 25 minut aby ciasto podrosło

Wanilia i Kardamon
Sernik tiramisu 203

Przygotowujemy masę serową: twaróg miksujemy z serem mascarpone, cukrem i jajkami. Do śmietanki wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy, wlewamy do masy. Ponownie miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na spód ciasta 1/2 masy serowej, wykładamy biszkopty namoczone w kawie by zakryły całą powierzchnię, wylewamy pozostała część ciasta, wyrównujemy, pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach oraz 90 minut w 130 stopniach

Szefowa kuchni
Eklerki z Delikatnym Kremem Budyniowym i Polewą Czekoladową 224

okresie karnawałowym. Eklerki często przygotowujemy również na ostatki, ciastka te są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie. Eklerki z Delikatną Masą Budyniową i Polewą Czekoladową - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki pszennej szklanka wody szczypta soli łyżka cukru łyżka wódki Krem: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru(...)żółtka cukier waniliowy 150 ml śmietanki kremówki 30% Polewa Czekoladowa: 90 g czekolady gorzkiej 60 g masła Eklerki z Delikatną Masą Budyniową i Polewą Czekoladową - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki.  Całkowicie studzimy. Następnie ciasto solimy, dodajemy cukier oraz alkohol i miksujemy stopniowo

Słodka Strona
Izaura czyli murzynek z serem 944

gorzkiego kakao 5 łyżek zimnej wody 250 g Kasi 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z wanilią 4 jajka Masa serowa; 1 kg sera mielonego 4 jajka ¾ szklanki cukru 125 g Kasi Wiórki kokosowe do oprószenia ciasta Do rondelka przekładam margarynę , cukry oraz kakao, dodaję wodę i mieszając doprowadzam  do wrzenia,  całość chwilkę  gotuję, odstawiam(...)przelewam do formy (34x25)  wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa: Kasię  ucieram z cukrem, dodaję  po jednym jajku i  porcjami ser.  Jednolitą masę  wylewam na ciasto, mieszam wierzch, delikatnie widelcem( powstaną fajne fale) Ciasto piekę  godzinę w temp. 180 st. C Po upieczeniu polewam pozostawioną wcześniej masą i posypuje wiórkami kokosowymi .  Pozostawiam

Takie tam pichcenie
APRICOT TARTLET – DISHONORED – tartaletki z morelami i mascarpone na migdałowym cieście 207

kruchej konsystencji – zamiennie można użycć robota z mieszadłem do wyrabiania ciasta). Kiedy z mieszanki powstanie coś w rodzaju piasku, dolewamy 1 łyżkę zimnej wody i szybko ugniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa nadal słabo się łączy, dodajemy jeszcze jedną łyżkę wody i ugniatamy. Gotowe ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez około pół(...)grudek. 8. MONTAŻ TARTALETEK (7 min) Podpieczone tartaletki wyciągamy z piekarnika, a temperaturę obniżamy do 180 stopni. Do form wlewamy po około 1 lub 2 łyżek masy serowej (do około ¾ wysokości ciasta) i nakładamy po dwie ćwiartki moreli na wierzch – pamiętajcie, aby masy nie było zbyt dużo, bo nałożenie moreli nieco podniesie jej poziom i wyleje się z foremki

Nerds Kitchen
Mazurek z masłem orzechowym, karmelizowaną pomarańczą, gorzką czekoladą i solą. 109

Masa będzie miała nieprzyjemną konsystencję – kleistą i trudną do opanowania ręcznie, dlatego najlepiej posługiwać się łyżką. Kwadratową formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy na nią masę na ciasto (grubość na jeden palec) i równomiernie rozprowadzamy po papierze. Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż się zarumieni, około 40 minut w 180C. Odstawiamy do ostygnięcia. Druga część – góra. Rozgrzewamy

Fill The Bowl
śmietanowy zawijaniec z masą orzechowo-kakaową 170

Witam Kochani dziś coś szybkiego, łatwego i idealnego do kawki Zawijane ciasto drożdżowe na bazie śmietany w masą kakaowo-orzechową :-) Polecam SKŁADNIKI CIASTO -50g drożdży świeżych -3/4 szkl cukru (szklanka 250ml) -3 szklanki mąki pszennej -250 ml śmietany 18%  -łyżka cukru waniliowego -50g masła -2 jajka MASA -100g zmielonych orzechów włoskich -2 czubate łyżki kakao(...)jaką można znaleźć w kupnych drożdżówkach z masą kakaową  Mleko, cukier i kakao dajemy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy orzechy-mieszamy. Studzimy. Ciasto wałkujemy na duży prostokąt, smarujemy go zimną masą. Zwijamy jak roladę. Następnie kroimy ją wzdłuż, zostawiając  kawałek nie przekrojony. Następnie zawijamy jak na zdjęciu. Smarujemy jajkiem i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rajska rolada 178

zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Blaszkę posmarować tłuszczem, wyłożyć pergaminem, rozłożyć starte jabłka. Na wierzch jabłek wylać wcześniej przygotowane ciasto. Piec w tem, 180 C przez ok. 20 minut. Wyłożyć na ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć roladę. Masa: 1/2 litra mleka 2 żółtka 5 łyżek cukru kryształu 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)cząstki gdy stężeje Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego i obu mąk ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzoną masę budyniową. Na końcu wmieszać pokrojoną galaretkę. Podzielić masę na pół. Przełożenie ciasta:Biszkopt orzechowy - 1/2 masy - rozłożyć pokrojoną w plastry roladę - 1/2 masy - biszkopt orzechowy - polewa lub cukier puder Źródło: ciasta ,,siostry Anastazji

Apetyczna babeczka
ciasto "śliwkowo-kawowa furora" 196

dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka, przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki/łyżki. Na koniec dodajemy śliwki i ponownie delikatnie mieszamy je z ciastem. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia/posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/silikonowej (ja użyłam silikonowej), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 35 minut (do suchego(...)patyczka). Pozostawiamy w piekarniku do ostudzenia. Po przestudzeniu przekrajamy ciasto na 3 równe części i przekładamy masą: ~0,5l śmietanki 30% (najlepsza będzie 36%, ale takiej nie miałam) ~2 śmietan fixy (opcjonalnie) ~2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) ~2-3 łyżki mielonej waniliowej kawy rozpuszczalnej (do smaku) ~80g posiekanych suszonych śliwek (do kupienia w OWOCOWY RAJ - KLIK ) Śmietanę wkładamy

chili & sugar
Kopiec Kreta - Najlepszy Przepis 94

Jeśli ktoś z was jeszcze go nie próbował, polecam ten przepis. CIASTO NA FORMĘ : 24cm SKŁADNIKI NA CIASTO: 340g mąki pszennej 250ml mleka 220g cukru 200ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 łyżki kakao 2 jajka SKŁADNIKI NA MASĘ: 500ml śmietany 30% 2 śmietany-fixy 100g czekolady mlecznej ew. gorzkiej 2 łyżki cukru pudru(...)układamy na spód ciasta. 5. Śmietanę ubijamy z fix-em do śmietan, dodajemy cukier puder, drobno pokrojoną czekoladę, około 2 łyżki drobno pokruszonego ciasta wydrążonego z górnej warstwy ciasta. 6. Masę śmietanową wykładamy na banany, wierzch posypujemy pokruszonym ciastem, delikatnie dociskamy. 7. Całość wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Polecam wierz okryć folią aluminiową - kupicie ja tutaj : https://www.greenpack.pl

Dziś Ja gotuje

Proponowane wyszukiwania