ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:242/3191)

WEGAŃSKIE CIASTKA CYNAMONOWE 219

misce łączymy cukier i olej, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Całość zagniatamy na gładkie ciasto.  Z uzyskanej masy wyrabiamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Na spodeczku mieszamy odrobinę cukru kokosowego i cynamonu, w przygotowanej mieszance obtaczamy kulki ciasta.  Tak przygotowane kulki układamy w sporych odstępach na blasze wyłożonej

Emcia Pichci
Czekoladowe misie karnawałowe czyli Słodki Czwartek odc.143 184

cukrowe perełki Make wsypujemy do misy miksera, dodajemy proszek do pieczenia, dwa rodzaje cukru, cynamon i kakao, szczyptę soli. Następnie dodajemy zimne masło w kawałkach oraz jajka. Miksujemy ciasto na gładką masę. Formujemy z ciasta kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
francuskie jabłkowo-serowe... 134

cukrem, cynamonem, kaszką manną, startymi, obranymi jabłkami na tarce o grubszych oczkach ciasto francuskie rozwinąć z rolki, umieścić na blaszce z papierem do pieczenia i na środku wzdłuż ciasta rozłożyć masę serowo-jabłkową wolne brzegi ciasta ponacinać na paski i zakładać na nadzienie, posmarować pędzelkiem maczanym w mleku piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec

W Mojej Kuchni Lubię
Chrupiące krokiety na słodko z truskawkami 183

Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Wyciąć szypułki, przeciąć na pół. Naleśniki – do dzbanka wlać mleko, mleko kokosowe i resztę składników na ciasto naleśnikowe. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Zostawić ciasto na 10 minut. Smażenie naleśników – na patelnię wlać odrobinę oleju i mocno rozgrzać. Wlać ciasto na patelnię tworząc cienki naleśnik. Jak już dobrze się podsmaży szybkim ruchem odwrócić

Kuchnia Pokoleń
Pizza + sos na spód pizzy 225

łyżeczki soli Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, następnie wymieszać z suchymi drożdżami. Następnie dodajemy sól, oliwę oraz wodę i wyrabiamy ciasto na gładką nie klejącą się masę (jeśli ciasto jest zbyt sypkie się dodajcie odrobinę wody, jeśli przykleja się do rąk dodajcie odrobinę mąki). Z ciasta musi wyjść kulka nie klejąca się do rąk :). Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce

Gotuj z Mąką
Faworki na jogurcie naturalnym 284

mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Składniki sypkie wymieszać ze sobą. Następnie dodać żółtka, jogurt naturalny i wlać wódkę. Za pomocą robota kuchennego (bądź ręcznie) wyrobić gładkie ciasto. Jeśli masa lepi się do rąk to ciasto należy podsypać odrobiną mąki i jeszcze raz wyrobić. Przygotowane ciasto podzielić na 4 części. Na obsypanym mąką blacie partiami rozwałkować (cienko!) ciasto. Wykroić

Ugotować
Izaura 274

proszek do pieczenia. (Jajek nie ubijać osobno bo wyjdzie tak jak u mnie druga blacha ). Ucierać razem około minutę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. I przelewamy do niej ciasto. Składniki na masę serową: 150 g masła miękkiego w kawałkach 250 g cukru 1000 g sera białego półtłustego mielony 5 jajek Masło ucieramy na puch i dodajemy stopniowo cukier a następnie(...)koniec dodajemy jajka i chwile ucieramy. Masę wylewamy na ciasto i pieczemy 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto się nie wyciąga. Po wyjęciu ciasto polewamy odlaną wcześniej polewą. Można posypać kokosem lub płatkami migdałowymi. Kategoria: Ciasta i ciasteczka , Deser , Serniki Tagged: cukier , Isaura , Izaura , jajka , kakao , margaryna , masło , mąka , ser biały półtłusty , stare ciasta

Mam apetyt na ...
Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi 141

łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki masła 1 jajko L 1 łyżka przyprawy do piernika Dodatkowo: 350g powideł śliwkowych 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do powstania zwartej, plastycznej masy. 3/4 ciasta wyklejamy tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną papierem do pieczenia.  2. Powidła wykładamy na ciasto. Z pozostałego ciasta za pomocą foremek wycinamy dowolne kształty. Układamy na powidłach. 3. Pieczemy

Szefowa kuchni
Fale Dunaju ze śliwkami 171

koleżanki, troszeczkę go zmieniłam, gdyż w orginale  były maliny i krem budyniowy. Ja użyłam śliwek (równie dobrze będą pasować  jabłka, brzoskwinie, wiśnie) i zrobiłam masę śmietanową. Jest to dwu kolorowe proste ciasto, pyszne, delikatne z cudownymi falami  dzięki  owocom,  które opadają podczas pieczenia. Składniki: ciasto 4 jajka 250 g masła szklanka cukru 2 szklanki mąki(...)przez 40 minut, do suchego patyczka, wystudzić. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, nie przerywająć miksowania wlać żelatynę. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę śmietanową. Schłodzić w lodówce aż masa stężeje. Na wierzch ścieramy czekoladę, Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Ciastka "Żabie mordki" z Sielca 219

cukrem. Do suchych składników dodać jajko i pokrojone na małe kawałki masło. Wymieszać, rozgniatając masło w palcach. Stopniowo dodawać śmietanę i wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej i plastycznej masy. Odłożyć ciasto do lodówki, by nieco odpoczęło. W tym czasie jajka umyć, podzielić na ćwiartki, potem na ósemki, a potem na plastry. Ciasto wyłożyć na blat pospany mąką i rozwałkować

Weekendy w domu i ogrodzie
Dietetyczny przekładaniec 173

mąką otrębową , następnie wylewam masę do tortownicy i wstawiam do piekarnika na grzanie góra dół , na 180 stopni , na 1 godzinę .   Po upływie godziny , ciasto wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia .  Masa z serka   Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny , do kubka dodaję 2 łyżeczki żelatyny i dodaję gorącą wodę tak nie całe pół kubka , bardzo dokładnie mieszam(...)wystudzone ciasto kroję na dwa placki , spodnią część wykładam to tortownicy na papier z pieczenia , i wykładam rozgniecione jagody , na jagody wylewam cały ser , następnie wierzch ciasta kładę na naszą masę serową i delikatnie przyciskam , można polać czekoladą gorzką , ale ja wolę bez , no i ciacho gotowe , wstawiam na kilka godzin do lodówki , aby nasze ciacho się zastygło

Mój Smak
Mazurek czekoladowy z orzechami, mazurek bez pieczenia 205

masa: 100 g czekolady mlecznej, 180 g czekolady gorzkiej, 80 g cukru, 100 g cukru trzcinowego, 2 pełne łyżki masła, 200 ml śmietany kremówki 30%, orzechy

królestwo garów
Ciastka z orzechami pekan dla Świętego Mikołaja 158

wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Połącz zawartość obu misek. Odłóż ok. 20 orzechów pekan, a resztę drobno posiekaj. Dodaj do ciasta i zagnieć, aż otrzymasz jednolitą masę. Z ciasta uformuj kulę i włóż ją na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzej do 160ºC . Ciasto podziel na 20 równych części (po ok. 35 g). Z każdej uformuj kulkę wielkości

Food Square
Paszteciki z kapustą i mięsem mielonym 232

siekamy. Cebulę kroimy w kostkę, potem musimy lekko zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, podsmażamy mięso mielone, potem dodajemy kapustę, przyprawiamy solą i pieprzem. Nadzienie podsmażamy, aby trochę odparowało, studzimy. Ciasto i masę dzielimy na 5 części. Z ciasta formujemy prostokątne placki, wzdłuż dłuższych boków rozkładamy odpowiednią część nadzienia, zwijamy rulony, każdy nacinamy skośnie na 5 pasztecików. Układamy (spojeniem do spodu

psgotujemy
Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową 189

papierem do pieczenia Większą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko przycisnąć i wyrównać, podpiec na złoty kolor w temp. 190*C przez około 20 min. Upieczone ciasto wystudzić Zrobić masę budyniową : 5 białek szklanka drobnego cukru 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru-2 x 40 g 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, ja dałam rzepakowy Przygotowanie masy : Kiedy

Proste Potrawy
Domowa masa makowa 135

Masę makową można kupić w sklepie ..ale można także zrobić samodzielnie i będzie o wiele lepsza niż ta z puszki..Ja czasem kupuję i tą w

Moje domowe kucharzenie
Ciasto na pizzę z majerankiem. 138

oraz pokruszone drożdże i wymieszać. Zrobić dołek w mące wlać wodę wymieszaną z cukrem i drożdżami , wymieszać to wszystko z mąką. Na końcu dodajemy olej i dokładnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Rozwałkowujemy nasze ciasto na cienki placek i wkładamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem lub olejem. Zostawiamy na parę minut do wyrośnięcia a następnie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy warzywami

Przepisy i porady kulinarne
Tarta jagodowo-malinowa 246

uzyskania gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki na ok 15-20 minut. Do małej miski wbijamy żółtka, wsypujemy cukier puder i wlewamy 200 ml śmietanki. Całość miksujemy na gładką masę. Wyjmujemy ciasto z lodówki, posypujemy mąką z obu stron i wałkujemy na cienki placek. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 190ºC. Układamy ciasto w formie i pieczemy ok.10-15 minut, aż będzie lekko(...)rumiane. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i układamy na nim maliny. Owoce zalewamy masą z żółtek, śmietany i cukru pudru. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut. Przed pieczeniem Po pieczeniu Wieczorem

OstryKęs
Orzechowe ciasteczka na święta 284

WYKONANIE:Najlepiej na samym początku zmielić orzechy. Następnie przesiać mąkę, dodać masło i zmielone orzechy - dokładnie połączyć. Do połączonych składników dodać cukier puder i żółtka (bez białek). Wyrobić ciasto na jednolitą masę.Z kawałków ciasta uformować małe rogaliki i upiec na złoty kolor -  w temperaturze 190 stopni na czas 20 minut.Po upieczeniu zaraz ściągnąć z formy i przenieść

Serce zamknięte w formie pyszności
Muffiny z białą czekoladą i żurawiną 195

gotującą się wodą. Masło roztapiamy, ostudzamy, następnie dodajemy czekoladę i mleko. W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki, następnie łączymy je z masą czekoladowo, maślano mleczną i wyrabiamy ciasto :) Powstałą masą napełniamy foremki i pieczemy w temteraturze ok 180 - 200 stopni przez +/- 30 minut. Upieczone ciasteczka oprószamy cukrem pudrem i jemy :) Smacznego

Taste Of My Day
Tarta ze szparagami 124

zielonych szparagów -mała cebula -100 g śmietany 18% -2 jajka -1 łyżka mąki -2 pomidory -sól, pieprz, zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30min. 2. Szparagi umyć, odciąć końcówki i przeciąć na pół. Gotować w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty. 3. Cebulę umyć

Pasja Smaku
Faworki 139

posypania bibuła do odsączania Wykonanie: 1. Mąkę wymieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli., proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego. 2. Ciasto wałkować partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. 3. Pokroić nożem na paski szerokości 3 cm, długości 15 cm. 4. Każdy

Pasja Smaku
Legnickie bomby piernikowe 192

dodajemy przesianą mąkę, kakao i sodę oczyszczoną, jajka, migdały, przyprawę korzenną, skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy. Wszystko miksujemy do momentu, aż powstanie nam kleiste ciasto piernikowe. Składniki farsz: 200 g masy marcepanowej 3 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżki dżemu lub konfitury z pomarańczy 2 łyżki likieru pomarańczowego (może być sok pomarańczowy, u mnie sok) 130 g kandyzowanej skórki(...)kopiastą łyżkę ciasta piernikowego. Do kubka nalewamy trochę wody, moczymy w niej łyżeczkę i nawilżoną w środku nałożonego wcześniej ciasta robimy wgłębienie i nakładamy w nie kopiastą łyżeczkę masy marcepanowej. Przykrywamy ciastem piernikowym, w taki sposób, by nadzienie marcepanowe nie wydostało się na boki. Papilotka powinna być wypełniona do 5mm od górnego brzegu papilotki.  Pieczemy w 180 stopniach około

kruche babeczki
Kawowe ciasto z cukinii z żurawiną i orzechami 121

dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą i olej. na koniec dodać cukinię, żurawinę i orzechy. Ciasto wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Wyrównać. Ciasto piec w temp 180°C  40-50 minut , sprawdzić patyczkiem

Gotowanie jest łatwe
Jaglany piegusek (bezglutenowe ciasto z makiem) 164

żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie do białek stopniowo wsypać ksylitol, mąkę jaglaną, suchy mak, sodę oczyszczoną i wlać olej kokosowy. Masę połączyć ze sobą, najlepiej na niskich obrotach miksera. Na sam koniec do ciasta wlać ekstrakt waniliowy i wsypać żurawinę. Delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto(...)Piec około 30-35 minut w 180ºC  (do suchego patyczka i zarumienienia). Ostudzone ciasto wyjąć z formy i posypać zmielonym ksylitolem.  Od lewej strony: wygląd surowej masy i ciasta od razu po upieczeniu (w środku może delikatnie opaść) Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Budyniowa tarta ze śliwkami 257

przepis trafiłam w jednym z ostatnich numerów "Życia na gorąco" i od razu postanowiłam, że zrobię ją na niedzielę. Jestem zadowolona ze smaku, kruchości ciasta i świetnie komponujących się śliwek z masą budyniową.  Nie macie pomysłów na ciasto ze śliwkami? Polecam ten. tarta przed włożeniem do piekarnika Źródło przepisu: "Życie na gorąco", nr 34/2013. Składniki: Kruche ciasto(...)pokroić na ćwiartki.  Z mleka, cukru i budyniu w proszku ugotować gęsty budyń. Śmietanę rozkłócić z jajkami i wmieszać do ciepłego budyniu, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty. Na ciasto wylać masę budyniową, na której trzeba ułożyć ćwiartki śliwek.  Piec 45 minut w rozgrzanym do 160 st.C piekarniku. Podawać schłodzoną

Pasja Smaku
Ciasto serowe z wiśniami, wanilią i budyniem 267

olejem, mlekiem i szczyptą soli.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy serowej.Zagnieść gładkie ciasto.Uformować w kulę i pozostawić na 10 minut w misce pod przykryciem.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Dużą blachę o wymiarach 37x26 posmarować masłem.Ciasto raz jeszcze zagnieść, a następnie na oprószonym mąką(...)blacie rozwałkować w prostokąt i ułożyć na blaszce oraz zawinąć na bokach- około 1 cm.Wiśnie ułożyć na cieście.Spód piec tylko od dołu 40 min. Masa budyniowa:W międzyczasie- kiedy ciasto piecze się w piekarniku- ugotować budyń na mleku, dodać ziarenka wanilii i wymieszać.10 minut przed końcem pieczenia wylać budyń na ciasto i wtedy piec góra-dół

Kraina Miodem Płynąca
Parówki w cieście drożdżowym 198

ziaren słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego Na samym początku przygotować ciasto drożdżowe : składniki na ciasto wymieszać ze sobą i za pomocą robota kuchennego lub dłoni wyrobić gładką, elastyczną masę. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia (do podwojenia masy; na co najmniej 1 godzinę). W międzyczasie przygotować farsz: cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć

Ugotować
DROŻDŻÓWKI Z MASŁEM KAJMAKOWYM I PRALINĄ 110

Przyznaję, zawsze bałam się ciasta drożdżowego. Denerwowało mnie to żmudne wyrabianie lepiącej się do rąk masy. Na moje nieszczęście synowie przepadają za wszelakimi wypiekami drożdżowymi, więc musiałam się z nim oswoić. Nie było łatwo, ale teraz stałam się fanką tego ciasta. Nauczyłam się z nim współpracować i coraz częściej uśmiecham się za samą myśl o zagniataniu. Widok wyrośniętych wypieków rekompensuje(...)elastyczne, że podczas rozciągania nie będzie się od razu „rwało”. Gotowe odłożyć do naoliwionej miski i odstawić do wyrośnięcia. Kajmak zmiksować z miękkim masłem na gładką masę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dwukrotnie, rozwałkować je cieniutko na prostokąt i posmarować delikatnie masłem kajmakowym. Zwinąć w rulon, pokroić na trójkąty i ułożyć dość luźno na blaszce wyłożonej papierem

Pieguskowa Kuchnia
BISZKOPTOWE Z MASĄ TRUSKAWKOWO SMIETANOWĄ 142

łyżeczka proszku do pieczenia masa: 330 ml śmietany 30 % 400 g truskawek poncz: woda cukier sok z cytryny dodatkowo: 3 łyżki żelatyny 3 łyżki wody dekoracja: czekoladowe rollsy  CUKIETERIA Wykonanie: *Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksujemy, dodajemy cukier, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem(...)dodajemy do masy śmietanowo truskawkowej. Połowę masy odkładamy na bok i wierzch ciasta, drugą połowę wykładamy na dolny blat biszkoptu, przykrywamy kolejnym, który następnie nasączamy.  Pozostałą masą smarujemy boki, wierzch ciasta. Dekorujemy truskawkami, czekoladowymi ołówkami. Odstawiamy do lodówki aby masy stężały

Z Majeczką w kuchni
CIASTO LEŚNY MECH 186

galaretka agrestowa 2 op. Wierzch: śmietana 36% 250 ml.  cukier waniliowy 2 op. czekolada gorzka 3 kostki borówki ok. 150 gram  Sposób przygotowania: 1. CIASTO: Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. Strużką wlać olej, dalej miksując. Szpinak odmrozić i podgotować w garnuszku, aż woda wyparuje. Jeszcze ciepły dodać(...)patyczka. 2. MASA: Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Dodać galaretki i dalej miksować, aż masa lekko zgęstnieje i galaretki się rozpuszczą. Wstawić do lodówki. 3. Ostygnięte ciasto przekroić na pół. Przełożyć masą śmietanową. WIERZCH: Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Wyłożyć wierzch ciasta. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać ciasto. Ułożyć borówki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny

Kuchnia Paulettes
Tarta clafoutis z czereśniami 174

mąki pszennej nadzienie  500 g czereśni bez pestek 2 jajka 60 g masła 120 g brązowego cukru 100 g mielonych migdałów wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolita masę. Formujemy kulkę, którą owijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować miedzy dwoma kawałkami folii spożywczej i wykładamy nim foremkę(...)stopić. W misce ubijamy mikserem jajka z cukrem na puszysta masę. Dodajemy do nich migdały i stopione masło. Na końcu dokładamy wydrążone i przekrojone na pół czereśnie. Gotową masę przekładamy na ciasto. Pieczemy przez 25 minut

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania