Wielkanoc zaszalałam i upiekłam nawet dwa! :) Dzisiaj dodaję przepis na pierwszy z nich. Coś tradycyjnego. Sernik krakowski. Gdy słyszę nazwę tego ciasta od razu widzę sernik z tradycyjną lukrowaną kratką na wierzchu, oraz słuszną ilością rodzynek w masie serowej :) Sernik smakował szczególnie dla mojej Mamy, która ma bardzo wymagające podniebie, jeśli o serniki chodzi! :) SERNIK KRAKOWSKI przepis autorski - na podstawie(...)jajek ~2 łyżki budyniu o smaku waniliowym/śmietankowym (proszku) lub mąki ziemniaczanej ~50-100g rodzynków - ilość zależy od preferencji :) Wszystkie składniki miksujemy krótko, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Pozostałą część ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i kroimy w paski. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy paski z kruchego ciasta tworząc kratkę. Wstawiamy ciasto ponownie do piekarnika
chili & sugarcytryna Z drożdży, 1 łyżki cukru, odrobiny mleka zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić, na końcu zetrzeć skórkę z całej cytryny . Gdy ciasto widocznie zwiększy objętość ponownie zagnieść i podzielić na dwie części. Wałkować ciasto w formie prostokąta, nakładać mak i ciasno zwijać. Uformowaną(...)Dokładnie wymieszać i chwilkę podsmażyć. Jeżeli masa jest zbyt sucha można dodać odrobinę słodkiego mleka. Białka ubić na sztywno i dodać do przestudzonego maku. Na każdą rozwałkowaną część ciasta nałożyć masę makową i dokładnie zwinąć w rulon
Apetyczna babeczkamąki ziemniaczanej 30 g cynamonu 30 g cukru waniliowego Ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy. Dodajemy masło oraz jajka i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy co najmniej dwie godziny. Jabłkowo-gruszkowa masa: Gruszki myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na kwadraty. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kwadraty. Owoce umieszczamy w garnku z grubym dnem. Owoce zalewamy(...)Studzimy. Kwadratową formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy w stosunku 2/3 i 1/3. Większą połowę rozwałkowujemy i układamy na dnie formy. Układamy wystudzoną masę. Na masie ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy około 75 minut w 180 stopniach. Dowolnie dekorujemy. Smacznego
Ciasta z tradycjamibardzo szybko się wypali. Dla tych którzy jednak organizują kolacje ze dwoje i nie mają pomysłu an deser polecam czekoladowe cudo. Bardzo smacznie, nie za słodkie ciasto brownie z masą z białej czekolady polaną czekoladą deserową, W końcu w taki dzień trzeba się dosłodzić. Wszystkim zakochanym życzę miłości na co dzień, a wszystkim singlom znalezienia swojej połówki. Pozdrawiam:) Składniki(...)Wykonanie: Ciasto: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej razem z masłem i cukrem aż powstanie jednolita masa. Białka ubijamy mikserem, gdy są sztywne dodajemy żółtka a na koniec ostygniętą masę czekoladową. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. gotowe odstawimy do ostygnięcia. Masa: Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno i dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę
ciastkarnia na kruchym spodzieschłodzoną śmietankę. Ubiłam na pianę białka. Masę serową wymieszałam delikatnie łyżką. Można wsypać rodzynki, skórkę pomarańczową. Ja z racji, że domownicy nie przepadają, dodałam tylko do masy makowej bakalie. Teraz pora na kruche ciasto(...)Cukier wymieszałam z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodałam żółtka, i pokrojone miękkie masło. Składniki zagniotłam, owinęłam w folię i włożyłam do zamrażarki. Mając już wszystkie przygotowane masy zaczynamy. Kruche ciasto wylepiłam na papier do pieczenia. Nakłułam je widelcem. Wlałam na nie masę serową. Mak nakładałam na masę serową. Można go wcisnąć głębiej, albo zalać serem. W trakcie pieczenia
potrawyregionalnedwóch misek. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy do drugiej dodajmy aromat waniliowy. Na przygotowany spód ciasta wlewamy po łyżce na zmianę ciemną i białą masę. Gotowe ciasto wstawiamy na 50 minut do piekarnika. Gdy ciasto będzie gotowe należy je ostudzić a następnie można dowolnie udekorować. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziedodając po dwie łyżki cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i mieszam z kawą cappuccino. Delikatnie łącze z masą jajeczną .Na końcu dodaję zmielone orzechy, przekładam ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temp. 180°C przez 30-40 min. Upieczone kroję na dwa blaty. Na wkładkę ubijam(...)połowowe masy budyniowej, nakrywam blatem orzechowym, przykrywam papierem do pieczenia następie blaszką i odwracam otworami z galaretką do góry. Z ciasta usuwam papier do pieczenia, smaruję pozostałą masą budyniową, nakrywam drugim blatem biszkoptowym i odstawiam do stężenia. Galaretki o smaku brzoskwiniowym rozpuszczam w trzech szklankach wody i odstawiam, aż będą tężeć
Ciasteczkowy Potwórkakao. Można wymieszać te składniki mikserem na wolnych obrotach, ale wtedy stracimy puszystość naszej masy, dlatego my wolimy mieszać składniki łyżką, dodając powoli mąkę. Dzięki temu nasza masa nadal będzie puszysta, a ciasto pieknie wyrośnie. Tak przygpotowaną masę przelewamy do tortownicy ( lub kilku spodów) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy(...)części i przekładamy naszą masą serową. Jeśli ktoś lubi wilgotny biszkopt to może go nasączyć np. wodą z cytryną, herbatą, kawą. My nie nasączyłyśmy niczym, a ciasto i tak wyszło pyszne. Masę serową nakładamy także na samą górę, poniewać ciasto z pianek lepiej bedzie układało się na masie serowej. Następnie bierzemy nasze piankowe ciasto i rozwałkowujemy na stolnicy (by ciasto
Kolizje Smakówwykładamy na foremkę do tarty, nakłuwamy widelcem i ponownie przekładamy do lodówki na min 30 minut. Ten zabieg spowoduje to, że podczas pieczenia ciasto nie zmieni kształtu podczas pieczenia. Ciasto pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni, pilnując by zbytnio się nie zarumieniło, ponieważ będzie pieczone jeszcze raz po nałożeniu na nie wszystkich składników nadzienia. W tzw. międzyczasie(...)zmiękły i pozbyły się części wody, dzięki czemu tarta szybciej się upiecze i nie wytrąci się woda z warzyw :) W miseczce mieszamy śmietanę, jajka oraz przyprawy na jednolitą masę. Na cieście wykładamy warzywa oraz mięso. Całość zalewamy masą przygotowaną ze śmietany i jajek. Dla urozmaicenia możemy dołożyć kilka kawałków serka topionego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok godzinę. Smacznego
Taste Of My Daydwóch łyżeczek i rozpuszczamy. Resztę dżemu przekładamy do osobnego pojemnika, a następnie dodajemy do niego rozpuszczoną mieszaninę dżemu z żelatyną i całość dobrze mieszamy łyżką. Gotową masę pomarańczowo – galaretową nakładamy na obie warstwy ciasta, przy czym na spód dajemy 2/3 masy, a na wierzch 1/3, po czym pozostawiamy, by stwardniała. Uwaga: nie układamy warstw jednej na drugą. Żelatynę przeznaczoną(...)śmietanie, a zbyt ciepła sprawi, że śmietana się rozpłynie). Ubitą śmietaną przekładamy warstwy ciasta, posmarowane uprzednio dżemem. Na pierwszą warstwę dajemy (podobnie jak przy dżemie) 2/3 masy śmietankowej, po czym przykrywamy następną warstwą ciast i cieniutko smarujemy wierzch, przy czym pozostawiamy około 2 – 3 łyżek śmietanki, by zrobić na górze ciastek maleńkie gwiazdki. Na tym etapie możemy ciasto podzielić
Smakowy RajPrzepis dostałam od znajomej, ciasto wyszło bardzo dobre. Polecam zrobić np. na sobotę. Na święta też będzie idealne. Ciasto pyszne, kruche, masa idealna. Naprawdę warto. Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki CIASTO: 3 szklanki mąki pół szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia BEZA: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru(...)białek DODATKOWO: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (ok. 400 g) cukier puder do posypania MASA KREMOWA: 200 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki 2 szklanki mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru CIASTO: Na stolnicę wysypać wszystkie składniki i wyrobić z nich ciasto. Następnie podzielić go na pół. Obie części ciasta wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną
Gotuję Testujęksiążki Siostry Anastazji, pt: 100 Nowych Ciast i, jak zwykle, wyszły przepyszne:) Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag tłuszczu- pól na pół masło i margaryna ( ja użyłam samej margaryny) 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1/2 litra mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego(...)Jeśli dzieci nie będą konsumowały tego wypieku to możecie dodać spirytus:D Masę nakładam do połówek orzecha, tak by trochę wystawała, przykrywam drugą polówką orzecha i odstawiam by ciasto przeszło masą. Wierzch możecie posypać cukrem pudrem, ale ja sobie darowałam dodatkową ilość cukru. Według mnie i bez tego były wystarczająco słodkie
Ciasteczkowy PotwórPyszne delikatne ciasto. Przygotowanie biszkoptu – patrz tu http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ Biszkopt ubiec, ostudzić. Przygotowanie masy malinowej – maliny umyć i odcedzić. Galaretki malinowe rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Dokładnie rozmieszać i zostawić aż przestygną i zaczną tężeć. Jak już galaretka jest prawie gęsta dodać maliny i zmiksować mikserem z widełkami do ubijania śmietany. Ubijać na szybkich obrotach(...)mikserem na niskich obrotach. Do masy wlać gęstniejącą żelatynę, wymieszać. Wylać masę na gęstą masę z malinami. Wstawić ponownie do lodówki, masa musi zgęstnieć. Na gęstą masę wlać tężejącą galaretkę cytrynową. Wstawić ciasto ponownie do lodówki. Smacznego
Kuchnia Pokoleńminut. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ścieramy na tarce pierwszą jasną część, na to dajemy cienką warstwę dżemu truskawkowego, a na dżem ścieramy ciemne ciasto. 2. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w blenderze i miksujemy kilka minut, aż masa będzie zupełnie gładka, można tradycyjnie mielić ser w maszynce, ale schodzi dużo więcej czasu. Gotową masę serową przelewamy(...)przygotowane ciasto. 3. Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodajemy kisiel i dokładnie miksujemy. Masę z białek wylewamy na sernik, a następnie na wierzch ścieramy trzecią ostatnią warstwę jasnego ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 60-70 minut. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem
Apetyczna babeczkaNastępnie sypkie składniki przesypać na blat i dodać masło. Za pomocą noża, masło posiekać na mniejsze kawałki. Na sam koniec wbić jajko i za pomocą dłoni zagnieść kruche ciasto. Jeżeli masa będzie zbyt sypka - dodać 1-2 łyżki wody. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części i uformować spody do mazurków (polecam zrobić cieńsze spody). Z reszty ciasta wycięłam mini(...)mazurki i ozdobiłam brzegi (np. formując warkocz). Piec około 25 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Do blendera wrzucić pokrojoną chałwę, orzechy włoskie i śmietanę 30%. Wszystko ze sobą zmiksować (na gładką masę). Następnie przygotowaną masę podgrzać w rondelku i gorącą udekorować spody mazurków. Na sam koniec czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami masła i polać
Ugotować