dokładnie mieszamy i łączymy z jajkami. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy do niej rozczyn drożdżowy. Ciasto zagniatamy dokładnie. Polewamy odrobiną oleju, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. W tym czasie zabieramy się za masę makową. Mak gotujemy ok. 30 minut, a następnie przecedzamy przez sitko i odstawiamy na 20 minut. Jeżeli mak nie jest(...)pomarańczy i wino. Gotujemy ok. 2-3 minuty. Całość przenosimy do maku i mieszamy dokładnie. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je i staramy się, aby miało prostokątny kształt. Na ciasto przenosimy masę makową i rozkładamy tak aby zostawić na krawędziach ok. 2 cm przerwy. Ciasto zawijamy bardzo delikatnie. I odstawiamy na 30 minut jeszcze do wyrośnięcia po ściereczką. Nastawiamy piekarnik
rabarbarowobudynie śmietankowe po 40g bez cukru -3 szklanki mleka -400g masy kajmakowej -250g margaryny lub masła dodatkowo -garść orzechów włoskich do dekoracji Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania budyniu na masę. Gdy będzie stygł przygotujemy spody. 2 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy 2 budynie rozrabiamy w 1 szklance mleka i wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy(...)masę kajmakową (tem. pokojowa) i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy po łyżce zimny budyń i miksujemy. Następnie każdy spód przekładamy cienko masą. Ostatnia warstwa to ma być masa. Orzechy wraz z kawałkami ciasta mielimy w malakserze. Posypujemy ciasto i gotowe :-) Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki żeby namiękło. Następnego dnia jest idealne, pięknie się kroi
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupołączenia wszystkich składników. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 23 cm smarujemy tłuszczem, wlewamy przygotowane ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50-60 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy i studzimy. 4. Przygotowujemy masę: wszystkie składniki(...)umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy do połączenia składników. 5. Wystudzone ciasto wyciągamy z formy, odcinamy wierzch (mniej więcej na 2/3 wysokości). Odcięte ciasto drobno kruszymy. Na ciasto wykładamy masę, wyrównujemy, posypujemy okruszkami. Delikatnie dociskamy i dekorujemy czarną porzeczką. Smacznego
My Culinary Artmasła roztopionego 2 opakowania budyniu śmietankowego na posypkę: 2 łyżki masła 5-6 herbatników kakaowych łyżka cukru pudru łyżka mąki Przygotować ciasto: jajka ubić z cukrem na gęstą pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wmieszać do masy jajecznej. Na końcu dodać wystudzone masło. Przygotować masę serową: Gruszki zblenderować na papkę. Twaróg zmielić lub także rozdrobnić blenderem. Jajka ubić(...)budynie, gruszki i wystudzone masło. Połączyć delikatnie. Przygotować posypkę: herbatniki pokruszyć. Wymieszać z resztą składników i zagnieść kruszonkę. Blaszkę wyścielić papierem. Wyłożyć połowę ciasta. Na nie wylać masę serową i pozostałe ciasto. Wierzch posypać kruszonką. Piec w 180*C około godziny. Po wystudzeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaproste i szybkie do zrobienia, zawsze się udaje, jest z dużą ilością owoców, czyli ma w sobie wszystkie cechy mojego ulubionego letniego ciasta. Zniknęło jeszcze ciepłe! Polecam! Składniki na ciasto śmietanowe z brzoskwiniami i kruszonką na formę o wymiarach 24x28 cm lub tortownicę o śr. 26 cm 250 ml kwaśnej śmietany 2 jajka 150 g cukru 230 g mąki pszennej(...)papierem do pieczenia. Śmietanę ubijamy z jajkami stopniowo dodając cukier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz z solą i przesiewamy do masy śmietanowej, miksujemy aż składniki ciasta się połączą. Gotową masę przelewamy do formy, na cieście układamy brzoskwinie, na owoce kruszymy stężałą kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 minut. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem
Rozpustne gotowanieniej cukier puder i dokładamy po łyżce sera. Na samym końcu wlewamy do serowej masy wystudzoną (ale nie ściętą) galaretkę cytrynową. Wlewamy ją małym strumieniem. Całą masę wylewamy na wcześniej ułożone herbatniki. Odkładamy ciasto do lekkiego stężenia. Zabieramy się(...)posypkę kokosową. Wykonanie kokosowej posypki: W małym rondelku rozpuszczamy masło i cukier. Dodajemy do tego wiórki i mieszamy. Odkładamy posypkę do ostygnięcia. Gdy będzie zimna posypujemy nią ciasto. Ważne by masa serowa nie zdążyła się całkowicie zsiąść, bo inaczej posypka się nie przyklei. Gotowe ciasto odkładamy do całkowitego stężenia do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej nawet
Mania Wypiekaniailość jabłek tylko odrobinę - idealnie zmieściły się na powierzchni tarty. Całość współgra ze sobą doskonale - cynamonowe, soczyste jabłka, orzechowa, ale nieco inna za sprawą rumu masa jest przepyszna, a do tego kruche ciasto, którego pierwszy chyba raz w życiu nie podpiekłam przed pieczeniem, i w niczym mu to nie zaszkodziło - tak samo chrupkie jest na spodzie, jak i na wierzchu.Najlepsze(...)cynamonem, prażyć przez 5 minut. Wystudzić.2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na kształt koła nieco większego od formy. Formę posmarować masłem, wyłożyć ciastem, formując brzegi. Na ciasto wyłożyć równomiernie masę orzechową, a na niej jabłka razem z sokiem, którym puściły przy gotowaniu.Resztę ciasta rozwałkować, przykryć jabłka, dokładnie zlepiając brzegi ciasta.Piec w 175 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotowanej masy wsypać ok 3/4 posypki okruchowej. .Pozostałą część zostawiamy do posypania ciasta. Spód z ciasta kawowego układamy na dnie formy , wykładamy na niego masę śmietanową z posypką i wstawiamy ciasto na kilkanaście min do lodówki. Gdy galaretka kawowa zacznie już tężeć wylewamy ja na schłodzone ciasto . i znów wstawiamy do lodówki ,aż galaretka całkowicie zastygnie. Teraz galaretkę pomarańczowa(...)rozpuszczamy w pół szklanki wrzącej wody i schładzamy. Dodajemy ją do drugiej części masy śmietanowej , dokładnie miksujemy i wykładamy masę na galaretce kawowej , Wierzch ciasta posypujemy pozostała częścią posypki okruchowej Ciasto schłodzić najlepiej kilka godzin w lodówce. Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaNastępnie margarynę z masłem utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać na puszysta masę do momentu rozpuszczenia cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Masa powinna być gładka i jednolita. Przełożenie ciasta: Każdy wystudzony biszkopt przekroić na 4 części. Smarujemy masą bok pierwszego paska i przekładamy do niego pasek o przeciwnym kolorze. Lekko dociskamy. Po złączeniu pasków(...)smarujemy powstały spód masą i powtarzamy czynność układając na wierzch pasy zachowując naprzemienność. Na koniec gdy ciasto będzie już złożone smarujemy je z każdej strony masą. Na wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Rada: ciasto najlepiej kroić długim ostrym nożem wcześniej zamoczonym w wodzie biszkopt można przekroić na więcej pasków
Ciastka - domowe słodkościDzisiaj quiche, czyli rodzaj placka z kruchego ciasta i nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Specjalnie tak dla koleżanki zrobiłem, bo razem z mężem i córeczką miała przyjechać. Ale o umówionej godzinie Ada zadzwoniła i powiedziała, że córeczka śpi, bo u dentysty byli z nią i nie bardzo chce ją budzić. No i że w takim razie przyjadą znacznie później(...)dość drobno siekamy. I do miski. A w ślad za nimi w misce ląduje cała reszta składników. Czosnek bardzo drobno siekamy. Mieszamy łyżką, aż uzyskamy w miarę jednolitą masę. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i wałkujemy na cienki placek. Formę do tarty (lub pizzy jak u mnie) porządnie natłuszczamy i wykładamy dokładnie ciastem. A na ciasto wylewamy sos. Pieczemy 45 minut
Marder&Marder Manufacturepianka kokosowa 4 białka 100 g wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru Masa makowa własnej roboty, albo wersja dla leniwych 1 puszka maku Wykonanie: Z podanych składników na ciasto wyrabiamy jednolitą masę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut. Blaszkę kwadratową wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ścieramy na grubych oczkach dociskając na koniec nieco do blaszki. Do naszej(...)masy makowej dodajemy dwa ubite białka łącząc delikatnie i starannie. Wykładamy na kruche ciasto. Pozostałe dwa białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier i jeszcze przez chwile ubijamy. Na koniec wsypujemy kokos i łączymy łyżką. Wykładamy na mak Ciasto pieczemy w temp. 180*C przez 40-45 minut Ciasto jest bardzo, ale to bardzo smaczne! Ktoś kto kocha mak będzie tym ciastem
W Moim Magicznym DomuWielkanoc zaszalałam i upiekłam nawet dwa! :) Dzisiaj dodaję przepis na pierwszy z nich. Coś tradycyjnego. Sernik krakowski. Gdy słyszę nazwę tego ciasta od razu widzę sernik z tradycyjną lukrowaną kratką na wierzchu, oraz słuszną ilością rodzynek w masie serowej :) Sernik smakował szczególnie dla mojej Mamy, która ma bardzo wymagające podniebie, jeśli o serniki chodzi! :) SERNIK KRAKOWSKI przepis autorski - na podstawie(...)jajek ~2 łyżki budyniu o smaku waniliowym/śmietankowym (proszku) lub mąki ziemniaczanej ~50-100g rodzynków - ilość zależy od preferencji :) Wszystkie składniki miksujemy krótko, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Pozostałą część ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i kroimy w paski. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy paski z kruchego ciasta tworząc kratkę. Wstawiamy ciasto ponownie do piekarnika
chili & sugarcytryna Z drożdży, 1 łyżki cukru, odrobiny mleka zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić, na końcu zetrzeć skórkę z całej cytryny . Gdy ciasto widocznie zwiększy objętość ponownie zagnieść i podzielić na dwie części. Wałkować ciasto w formie prostokąta, nakładać mak i ciasno zwijać. Uformowaną(...)Dokładnie wymieszać i chwilkę podsmażyć. Jeżeli masa jest zbyt sucha można dodać odrobinę słodkiego mleka. Białka ubić na sztywno i dodać do przestudzonego maku. Na każdą rozwałkowaną część ciasta nałożyć masę makową i dokładnie zwinąć w rulon
Apetyczna babeczkamąki ziemniaczanej 30 g cynamonu 30 g cukru waniliowego Ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy. Dodajemy masło oraz jajka i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy co najmniej dwie godziny. Jabłkowo-gruszkowa masa: Gruszki myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na kwadraty. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kwadraty. Owoce umieszczamy w garnku z grubym dnem. Owoce zalewamy(...)Studzimy. Kwadratową formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy w stosunku 2/3 i 1/3. Większą połowę rozwałkowujemy i układamy na dnie formy. Układamy wystudzoną masę. Na masie ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy około 75 minut w 180 stopniach. Dowolnie dekorujemy. Smacznego
Ciasta z tradycjamibardzo szybko się wypali. Dla tych którzy jednak organizują kolacje ze dwoje i nie mają pomysłu an deser polecam czekoladowe cudo. Bardzo smacznie, nie za słodkie ciasto brownie z masą z białej czekolady polaną czekoladą deserową, W końcu w taki dzień trzeba się dosłodzić. Wszystkim zakochanym życzę miłości na co dzień, a wszystkim singlom znalezienia swojej połówki. Pozdrawiam:) Składniki(...)Wykonanie: Ciasto: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej razem z masłem i cukrem aż powstanie jednolita masa. Białka ubijamy mikserem, gdy są sztywne dodajemy żółtka a na koniec ostygniętą masę czekoladową. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. gotowe odstawimy do ostygnięcia. Masa: Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno i dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę
ciastkarnia na kruchym spodzieschłodzoną śmietankę. Ubiłam na pianę białka. Masę serową wymieszałam delikatnie łyżką. Można wsypać rodzynki, skórkę pomarańczową. Ja z racji, że domownicy nie przepadają, dodałam tylko do masy makowej bakalie. Teraz pora na kruche ciasto(...)Cukier wymieszałam z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodałam żółtka, i pokrojone miękkie masło. Składniki zagniotłam, owinęłam w folię i włożyłam do zamrażarki. Mając już wszystkie przygotowane masy zaczynamy. Kruche ciasto wylepiłam na papier do pieczenia. Nakłułam je widelcem. Wlałam na nie masę serową. Mak nakładałam na masę serową. Można go wcisnąć głębiej, albo zalać serem. W trakcie pieczenia
potrawyregionalne