ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:256/3191)

Wuzetka Czekoladowa 153

Wuzetka czekoladowa to przepyszne ciasto z czekoladowym biszkoptem przełożone masą czekoladowo-śmietanową oraz śmietanową. Bardzo puszysta, delikatna, rozpuszczająca się w ustach wuzetka czekoladowa to smakowite ciastko, które z pewnością warto przygotować w naszych domach. Wuzetka Czekoladowa - Składniki: Ciasto: 4 jajka 8 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Krem(...)śmietanki zbyt długo ubijanej może wytrącić się masło). Gdy tylko śmietanka zacznie gęstnieć stopniowo dodajemy cukier puder oraz fix (opcjonalnie) i jeszcze chwilę ubijamy do zgęstnienia śmietany. Powstałą masę wykładamy na ciasto, a całość posypujemy wiórkami czekoladowymi lub kakao.     Moje posty

Słodka Strona
Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami 119

palnika, lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać. Przełożyć ciasto na stolnicę, lekko wyrobić (jeżeli jest koniecznym to można podsypać troszkę mąki). Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki. Masa marcepanowa: 320 g pasty migdałowej (przepis poniżej); 2 żółtka; 1/3 szklanki mąki pszennej; 1 łyżka mleka; 1 łyżka(...)soku pomarańczowego; 1 łyżka soku cytrynowego; 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego; Wszystkie składniki razem utrzeć. Dodatkowo: powidła śliwkowe; Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć jedną część ciasta piernikowego, na nim rozprowadzić masę marcepanową (zostawiając po 1 cm czystego ciasta od brzegu). Na marcepanie rozsmarować powidła śliwkowe, na powidła położyć drugą część rozwałkowanego ciasta piernikowego, skleić brzegi z ciastem

In my kitchen
Ciasto z musem czekoladowym i malinami 216

Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostygnięcia, uważać jednak by za mocno nie stężała! Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, dodać czekoladę oraz żelatynę. Masę od razu wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki, by masa całkowicie zastygła. Masa śmietanowa:   300ml śmietanki 30%,  4 czubate łyżki cukru pudru,  2 łyżki żelatyny,  70ml wrzątku(...)startej czekolady. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodać przestudzoną żelatynę, krótko zmiksować. Na koniec dodać maliny, delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce. Źródło:  Prawo do gotowania z pasją

Z miłości do słodkości
Kluski śląskie 161

Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do puree lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Do ziemniaczanej masy dodajemy jajka oraz obie mąki i płaską łyżeczkę soli, a następnie wyrabiamy ciasto. Z masy formujemy kule o śr. 4-5 cm (najlepiej, gdy dłonie posypiemy sobie mąką wtedy ciasto nie będzie się tak kleić) i palcem robimy wgłębienie w każdej klusce. Uformowane kluski

MyCookBook.pl
Tort piankowo truskawkowy 421

mają zdolności do zdobienia ciast. Tym razem obejdziemy się bez dekoratora, worka cukierniczego, nie będzie żadnych rozetek, ani tego typu zdobień. Masa też będzie bardzo prosta i lekka. Całą pracę wykonają za nas… truskawki. Przepis na ciasto biszkoptowe wykorzystałam ze starej książeczki „Przyślij przepis” (Pani Karoliny Marciniak z Głogowa). Często z niego korzystam, jest naprawdę niezawodny. Ciasto zawsze się udaje(...)Kolejno – wlewamy tężejące, ale płynne galaretki cytrynowe – mieszamy. Biszkopt przekrajamy na dwie części. Pierwszą (która będzie stanowić spód) nasączamy sokiem jabłkowym i smarujemy konfiturą jagodową. Nakładamy masę cytrynową – równamy powierzchnię. Kładziemy drugą połowę ciasta. Również nasączamy sokiem i smarujemy konfiturą. Szykujemy masę wiśniową tak samo, jak cytrynową. Wykładamy na wierzch ciasta i smarujemy też boki, które następnie oprószamy wiórkami kokosowymi

mojewypiekiinietylko
Ciasto jogurtowe z masą budyniową i brzoskwiniami 987

można upiec spokojnie dzień wcześniej (nic nie traci na smaku a nawet wg mnie zyskuje). :) Polecam bo naprawdę warto. Dla mnie z okazji Dnia Dziecka, a co tam. :) Ciasto jogurtowe z masą budyniową i brzoskwiniami PRZEPIS { forma: 20 x 20 cm, źródło inspiracji: Pyza na drodze do smaku )} Temperatura pieczenia: 180 o C  |  Czas pieczenia: 50 min. Składniki(...)waniliowym na puszystą masę (ok. 10 minut). Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo olej oraz jogurt. Dalej ubijać masę, ale już na najmniejszych obrotach i powoli dodawać mieszankę mąk i proszku do pieczenia (tylko do połączenia składników, nie mieszać za długo). Ciasto przelac do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Budyń najlepiej nałozyc do rękawa cukierniczego (ja nakładałam łyżką robiąc uprzednio

coolinarnastrefa.blogspot.com
galette (tarta rustykalna) z morelami i miodem 137

Jednak za późno się obudziłam, bo baaardzo trudno było mi znaleźć te owoce. Całe szczęście, że się udało i mogłam zrobić tę pyszną tartę! Warto było przejeździć masę sklepów ;) Pyszne kruche ciasto, a w środku morele o miodowym smaku - poezja! Jeśli jeszcze w Waszej okolicy są morele to jak najszybciej polecam zrobić Wam to ciasto. Jeśli już skończyły, z miodem(...)pieczenia ew. 2 łyżki zimnej wody, jeśli ciasto nie będzie chciało się 'skleić' Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło i wyrobić ciasto na gładką masę. ~500-600g moreli ~80g miodu leśnego Morele umyć, wypestkować, pokroić na ćwiartki i wymieszać z miodem. Ciasto rozwałkować na duże, cienkie koło, delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną

chili & sugar
Mazurek bakaliowy + film 141

wsypujemy cukier puder i dodajemy olejek waniliowy. Całość zagniatamy i rozkładamy na blaszce. Nakłuwamy widelcem. Teraz trzeba włożyć do gorącego piekarnika i podpiec 10 minut. W czasie zapiekania ciasta robimy masę jajeczną. Do miski wbijamy jajko i cukier puder. Miksujemy i dodajemy sok z cytryny. Potem wlewamy roztopione masło i miksujemy. Wyjmujemy podpieczone ciasto i smarujemy dżemem. Na to sypiemy

Tylko pysznie
Rogaliki serowo-makowe 99

Rogaliki serowo-makowe Mięciutkie, rumiane i przepyszne drożdżowe rogaliki nadziane masą serową i makową. Doskonałe na przeróżne przyjęcia jak i na święta. Polecam!     Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: 350g masy makowej z puszki 250g twarogu (użyłam półtłustego, mielonego ale może być też niemielony(...)części. Każdą część rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm i dzielimy na 8 trójkątów *** *** Do twarogu dodajemy cukry oraz żółtko i mieszamy tworząc jednolitą masę *** *** Na każdym trójkącie ciasta układamy łyżeczkę twarogu oraz łyżeczkę masy makowej. Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia *** *** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem

Blog z Apetytem
Sernik owocowy (Siostry Anastazji) 324

ułożone odwrotnie aniżeli w książce "przepisy siostry Anastazji 100 nowych ciast"a to z powodu, że od nawału pieczenia i gotowania pokręciło mi się w głowie:) Ale co tam, ciasto i tak było pyszne i i tak pięknie się prezentowało na wielkanocnym stole:) Upiec dwa cienkie biszkopty: jeden jasny, drugi ciemny. Składniki na wkładkę serową: 60 dkg zmielonego sera białego(...)galaretkę. Dokładnie wymieszać, zagotować i przestudzić. Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca masa owocowa - biszkopt jasny - polewa. Moje uwagi: 1. Masę owocową do ciasta przygotowałam z mrożonych malin: Maliny zmiksowałam z cukrem, zagotowałam. Do gorących malin dodałam galaretki malinowe i dobrze wymieszałam, żeby galaretka się rozpuściła. Drugi raz malin nie zagotowywałam

In my kitchen
Kajmakowa pysznotka 625

Pysznotka to dwa kruche ciasta pieczone z bezą i siekanymi orzechami, przełożone masą budyniową. Moja jest bardzo podobna do tej tradycyjnej, z tym, że masa jest z dodatkiem kajmaku. Ciasto jest dość słodkie, ale w tym połączeniu ta Pysznotka to prawdziwa pychotka :) CIASTO KRUCHE: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/3 szklanki cukru białego(...)budyń. Przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksować i w kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem. Masę rozsmarować na jednym upieczonym kruchym blacie ciasta i przykryć drugim lekko dociskając. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Tarty i kruche ciasta Tagged: budyń

https:KKuchniaMniam
Chaczapuri z ciasta francuskiego 142

przez praskę, sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto francuskie podzielić na 2 części. Jedną częścią wyłożyć formę (razem z bokami), na ciasto wyłożyć masę serową i wyrównać. Przykryć drugą częścią ciasta, boki lekko docisnąć. Wierzch ponakłuwać widelcem i posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut

Smaki Armine
Ucierane ciasto z owocami i kruszonką 142

proste i pyszne ciasto. Możecie dodać różne owoce. Ja mam z agrestem ale przepyszne byłyby wiśnie. W Anglii to nie jest łatwe znaleźć wiśnie. Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na gładką masę(...)Ciągle mieszając co jakiś czas dodawać po jednym jajku. Dokładnie utrzeć. Dodać kwaśną śmietanę,esencję waniliową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Wylać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać masło pokrojone w kawałki i cukier, ucierać

Kuchnia Pokoleń
Ciasto cytrynowe - babka cytrynowa 583

skórka otarta z jednej cytryny Jajka ubić z cukrem. Wsypać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia (pszenną i ziemniaczaną). Masło rozpuścić i przestudzić i wlać do ciasta. Ubijając masę mikserem dodać cytrynę ()sok i skórkę). Ciasto wlać do dwóch małych form wysmarowanych masłem lub do jednej dużej. Zamiast do foremek babkowych można ciasto upiec w formie płaskiej (np. silikonowej

Korniszonki
Kostka biszkoptowa kawowo - malinowa. 176

leciutkiego stężenia.Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy galaretkę i mieszamy.  Do mleka dodajemy łyżeczkę kawy i krem czekoladowy, ubijamy mikserem aż zgęstnieje. WARSTWY CIASTA : biszkopt masa waniliowo-kawowa biszkopty nasączone w kawie masa śmietanowo-galaretkowa biaszkopt masa czekoladowo-kawowa maliny i bezy Ciasto odstawiamy na godzinkę do lodówki. Życzę smacznego :) Asia

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania