ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:261/3191)

Serniko- makowiec na spodzie piernikowym 122

pomarańczy oraz jajka i mąkę. Całość dokładnie mieszam. Dodaję bakalie, kandyzowane owoce i mieszam ponownie. Odstawiam do wystudzenia.  Składniki na masę serową dokładnie miksuję do połączenia. Aby nie narobić dodatkowego bałaganu, zobacz jak zmiksować ciasto skutecznie a przy tym mając nadal porządek w kuchni:  https://www.youtube.com/watch?v=wqNaV-M13T0   Piernikowy spód Rozpuszczam masło z miodem. Mieszam z mąką, jajami(...)jednolite ciasto, którym wylepiam spód formy. Spód podpiekam przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Na podpieczony spód wykładam przygotowaną masę makową a następnie wlewam masę serową. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez godzinę a następnie studzę do temperatury pokojowej a później przez 2-3 godziny w lodówce.  Czekoladę rozpuszczam z masłem

Mango Papaja
Tort z Masą Budyniową, Pomarańczami i Czekoladą 195

temperaturze pokojowej, choć ja w przypadku tego ciasta osobiście nie trzymam się tej zasady :)Białka ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru i miksujemy do momentu aż cukier przestanie być wyczuwalny pomiędzy palcami.Żółtka miksujemy z drygą połową cukru.Do białek dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką do połączenia się składników.Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao i mieszamy szpatułką(...)masło i ponownie mieszamy.Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy.MASA BUDYNIOWO - MALINOWA:1 opakowanie budyniu malinowego na 3/4 l mleka1 opakowanie budyniu waniliowego na 3/4 l mleka1 l mleka1i 1/2 szklanki cukru400 g masła w temperaturze pokojowejMASA:Do rondelka

Blondynka Gotuje
Ciasto z mandarynkami 113

paczki herbatników w czekoladzie śmietanfix (lub inny stabilizator do śmietany) mandarynki do dekoracji (ok. 25-30sztuk) łyżeczka cukru pudru Wykonanie ciasta: Żółtka ubić z cukrem na jasną puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia cały(...)czas miksując. Białka ubić na sztywno. Ubite białka wmieszać delikatnie do ciasta. Ciasto wlać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temp. 200stopni. Ciasto ostudzić. Wykonanie masy: Puszki z mandarynkami otworzyć. Mandarynki odsączyć na sicie pozostawiając sok. Mandarynki rozłożyć na upieczonym cieście (pozostawiając ok. 30sztuk cząstek mandarynek do dekoracji). Odmierzyć 400ml soku z mandarynek

Mania Wypiekania
Makowe z kremem "biała dama" 175

razy mielony) 0,5 kg cukru 16 jajek 2 łyżka miodu 4 łyżki bułki tartej zapach migdałowy Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mak, miód, bułkę tartą i na sztywno ubitą pianę. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Krem "biała dama(...)łyżki żelatyny Serki homogenizowane, cukier waniliowy, cukier puder miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do przestudzonej żelatyny stopniowo dodajemy bitą śmietanę połączoną z masą serową. Ciasta makowe kroimy na 2 placki i przekładamy kremem "biała dama". Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową. Smacznego

Salonik smaków
Tort Czekoladowy z Straciatellą i Migdałami 155

Nieskomplikowany w przygotowaniu, a przy tym efektowny i pięknie prezentujący się tort, który można również przygotować w formie ciasta. Czekoladowy biszkopt, lekka, śmietanowa masa z dodatkiem chrupiących migdałów oraz delikatny krem straciatella - smaki idealnie się ze sobą komponujące i tworzące idealną całość. Tort Straciatella z Migdałami- Składniki:Biszkopt:3 jajka1/2 szklanki cukru80 g mąki tortowej (0,4 szklanki(...)tarce o grubych oczkach.Śmietankę ubijamy. Cukier puder mieszamy wraz z fixem, a następnie dodajemy do śmietany - łączymy składniki. Połowę masy wykładamy na dolny biszkopt i posypujemy połową płatków migdałów (ok. 50 g). Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta. Ponczujemy mlekiem (można dodać odrobinę wódki lub innego alkoholu). Następnie do pozostałej części kremu dodajemy połowę startej czekolady (ok. 50 g) i delikatnie

Słodka Strona
Pierogi z serowo-piernikowym nadzieniem 175

soli. Na środku robimy wgłębienie, do którego cienkim strumieniem wlewamy mleko. Za pomocą drewnianej łyżki, okrężnymi ruchami, zagarniamy mąkę do środka. Następnie dodajemy jajko i wodę. Wyrabiamy ciasto aż do utworzenia masy o jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy na blat i przykrywamy miską lub ściereczką na czas przygotowania nadzienia. Twaróg (jeśli nie jest gładki przepuszczamy go dwukrotnie przez maszynkę lub praskę(...)miksujemy na gładką masę z cukrem pudrem oraz kremówką. Pierniczki trzemy na tarce, dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy. Stolnicę podsypujemy niewielką ilością mąki, przekładamy ciasto i wałkujemy dość cienko. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Na środku każdego umieszczamy nadzienie. Zlepiamy. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy pod przykryciem przez około 3-4 minuty od momentu gdy wypłyną na powierzchnię

Smaki Na Talerzu
Ciasto maślankowe 140

proszek do pieczenia, jaja i aromat śmietankowy wsypać/wlać/wbić do miski i wymieszać widelcem do połączenia składników. Keksówkę wysmarować tłuszczem. Do tak przygotowanej formy przełożyć masę na ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 40 - 60 minut, aż do suchego patyczka. Dżem brzoskiwniowy zblendować na gładką(...)masę i podsmażać w małym rondelku przez około 5 minut. Ciepłym, gładkim dżemem posmarować ciasto po wierzchu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 31 cm x 10 cm. Kolejność dodawania składników do miski nie ma znaczenia. Glazurę z dżemu można zastąpić lukrem. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Mazurek Wielkanocny 176

wbrew pozorom nie jest to wcale ani trudne ani czasochłonne :) Poza tym dzięki temu, mam postanowienie, że kolejna tarta też będzie zrobiona na kruchym cieście przygotowanym własnoręcznie :) Wracając do mazurka, to do jego przygotowania użyliśmy masę kajmakową i dżem, więc wyszedł bardzo słodki, ale wszystkim łasuchom bardzo smakował :) A jak podobała Wam się moja dekoracja? Mazurek wielkanocny – składniki: 300g(...)brzegach ciasta. Ciasto smarujemy dżemem i wkładamy do nagrzanego do 180 st C. (bez termoobiegu) piekarnika na ok. 25- 30 minut, aż nam się zarumieni. Po ostudzeniu ciasta smarujemy go masą kajmakową (przed posmarowaniem warto ją włożyć na chwilę do gorącej wody, aby jej konsystencja stała się płynna i łatwiej było ją rozprowadzić). Ciasto wkładamy na 2 godziny do lodówki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
drożdżówki z makiem 160

cukru 2 jajka 1 kg masy makowej (gotowa lub 3-krotnie parzony mak wymieszany z bakaliami i miodem) Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy razem z cukrem i dodajemy masło. Grzejemy mleko aż do momentu roztopienia masła. Ściągamy mleko z pieca i dodajemy drożdże, mieszamy do całkowitego ich rozpuszczenia. Następnie dodajemy jajka a na koniec mąkę. Ciasto wyrabiamy aż do momentu(...)zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około  godzinę. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnice i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości  centymetra. Nakładamy równo na ciasto masę makową i zwijamy ciasto w rulon. Kroimy na równe kawałki i przekładamy na brytfankę.przed włożeniem do pieca wierzch smarujemy białkiem. Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto Bożonarodzeniowe, piernikowo - marchewkowe 145

dużej miski przesiać mąkę żytnia i pszenną, dodać przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie do mąki dodać smalec, jaja i przestudzoną masę z melasą i cukrem. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, może być dość twarde. 3. Wałkujemy dość grubo, wykrawamy pierniczki w kształcie domów. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, pierniki układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia(...)czubatych łyżek - 2 śmietan fixy 1. dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami serek i miksujemy. Pod koniec dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Gotową masą przekładamy ciasto zostawiając część na boki i wierzch. Piernikami obkładamy ciasto wokół, część pierniczkowych domków układamy na samej górze. Każda podana porcja powinna być podana z jednym piernikiem

Apetyczna babeczka
Sernik z brzoskwiniami 134

cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę z proszkiem przesiać dodać resztę składników ,wymieszać i ugnieść ciasto. Jedną trzecią część ciasta wkładamy do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wykładamy formę do pieczenia 24cm/39 cm Masa serowa 1 kg sera twarogowego mielonego w wiaderku 1 jajko 150 gram margaryny lub masła 1 szklanka cukru pudru 1 budyń waniliowy w proszku(...)mieszamy Masę serową wykładamy na blaszkę wyłożoną ciastem. Brzoskwinie kroimy na plasterki i wykładamy na masę serową. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i wykładamy na masę serową z brzoskwiniami. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki I ucieramy na tarce o dużych oczkach na ubite białka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 minut. grzałki góra dół

Andzia Pichci
TARTA KARMELOWA WERTHER'S ORIGINAL 113

skusiłam się na nie 😉 Jednak za samymi słodyczami nie przepadam za bardzo, dlatego postanowiłam wykorzystać je do wypieków. I tak powstała karmelowa tarta na spodzie z kruchego ciasta, z masą z serka mascarpone i rozpuszczonymi w kremówce cukierkami śmietankowymi z karmelem Werther's Original, a wszystko to oblane gorzką czekoladą i posypane orzechami włoskimi.  Powiem Wam, że to wyszło(...)naprawdę dobre! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 100 g schłodzonego masła 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody Masa: 1/2 szklanki śmietanki 30% 50 g masła 250 g serka mascarpone 80 g cukierków Werther's Original z karmelem  Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła 50 g orzechów włoskich Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy

Kuchnia MagdaLeny
TARTA KARMELOWA WERTHER'S ORIGINAL 130

skusiłam się na nie 😉 Jednak za samymi słodyczami nie przepadam za bardzo, dlatego postanowiłam wykorzystać je do wypieków. I tak powstała karmelowa tarta na spodzie z kruchego ciasta, z masą z serka mascarpone i rozpuszczonymi w kremówce cukierkami śmietankowymi z karmelem Werther's Original, a wszystko to oblane gorzką czekoladą i posypane orzechami włoskimi.  Powiem Wam, że to wyszło(...)naprawdę dobre! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 100 g schłodzonego masła 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody Masa: 1/2 szklanki śmietanki 30% 50 g masła 250 g serka mascarpone 80 g cukierków Werther's Original z karmelem  Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła 50 g orzechów włoskich Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy

Kuchnia MagdaLeny
Pieczenie ciast - od czego by tu zacząć? Porady dla początkujących 184

temperaturę pokojową - chyba, że przepis wyraźnie stanowi inaczej, Dodawane po kolei składniki mieszamy ze sobą do połączenia się składników w jednolitą masę - zbyt długie ubijanie może spowodować wtłoczenie zbyt dużej ilości powietrza - efektem tego będzie pięknie wyrośnięte ciasto w piekarniku podczas pieczenia i wielkie opadnięcie po wyłączeniu piekarnika (nie dotyczy zazwyczaj ciast drożdżowych), Jeśli do ciasta używamy świeżych owoców typu(...)bądź po prostu posmarować tłuszczem (olejem lub margaryną) i posypać bułką tartą (chyba, że korzystamy z foremki z silikonu - wtedy ten punkt należy ominąć), Aby upiec gotową już masę na ciasto, powinniśmy ją wkładać do lekko nagrzanego piekarnika, a następnie podnieść temperaturę do wymaganej w przepisie, (nie dotyczy to ciast kruchych i francuskich - w tym przypadku piekarnik powinien być mocno

psgotujemy
Mazurek pomarańczowo-marcepanowy 115

widelcem robimy wzorek, spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 25 minut. Na pierwszy upieczony jeszcze gorący spód ścieramy marcepan, przykrywamy drugim upieczonym ciastem, wylewamy na to masę pomarańczową. Masa Umyte i wyszorowane pomarańcze trzemy na tarce o grubych oczkach, miąższ obieramy(...)skórki również dodajemy do skórek. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, smażymy do czasu, aż masa będzie gęsta, dodajemy migdały, smażymy jeszcze chwilę. Zdejmujemy z ognia, jeszcze ciepłą masę wykładamy na ciasto. Dekorujemy według uznania. Smacznego

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania