Ciasto Puszek Toffi z Krówką – Zapraszam na pyszne, proste w przygotowaniu ciasto z dodatkiem masy krówkowej i biszkoptów nasączonych w kawie. Ciasto jest bardzo smaczne, świetnie smakuje kawa z kajmakową bitą śmietaną i kakaowym biszkoptem. Całość nie za słodka i apetyczna. Ciasto dosyć szybko się robi, nie ma z nim dużo zachodu, ładnie się prezentuje, polecam! W ponczu zamiast kawy(...)się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut. Po wyjęciu
Mała Cukierenkadodajemy cukier i miksujemy. Powoli dodajemy żółtka i zmniejszamy obroty. Na sam koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Taką masę przelewamy do przygotowanej okrągłej brytfanki (wyłożonej papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i podsypane bułką tratą). Musimy upuścić ciasto na blat lub podłogę z wysokości ok 30 cm by powietrze(...)dołu wyszło. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 30 min. Po tym czasie musimy je dokładnie wystudzić. Nie martwcie się jak Wam opadnie. Jak już ciasto wystygło przygotowujemy masę śmietanową. Zimną śmietanę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy galaretkę. Ciasto nasączamy sokiem lub kawą. Nakładamy warstwę śmietanową, wyrównujemy i wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy
Panda i jej światNastępnie sypkie składniki przesypać na blat i dodać masło. Za pomocą noża, masło posiekać na mniejsze kawałki. Na sam koniec wbić jajko i za pomocą dłoni zagnieść kruche ciasto. Jeżeli masa będzie zbyt sypka - dodać 1-2 łyżki wody. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części i uformować spody do mazurków (polecam zrobić cieńsze spody). Piec około 20-25 minut(...)upieczeniu ciasto wystudzić. Ostudzone mazurki posmarować dżemem. Kawałki marcepanu ułożyć na przezroczystej folii. Za pomocą wałka rozwałkować go bardzo cienko. Tak przygotowany marcepan ułożyć na mazurkach. Na sam koniec całość polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (ja rozpuściłam czekoladowe zające + dodałam do masy odrobinę mleka). Od razu udekorować orzechami. Przed podaniem pokroić w zgrabne części
Ugotowaćłyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szkl.oleju Żółtka, jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy mąkę, proszek, kakao, wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Oba ciasta wykładamy naprzemiennie na blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm, tak by uzyskać coś na kształt szachownicy ciasto. Pieczemy 35-40 minut w temp
Cynamonowe szczęścieskończonej pracy będzie rozpierała duma;) Podstawę stanowi pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto, zaś środek skrywa kawałki bananów przykryte bitą śmietaną z dodatkiem musu bananowego i tartej czekolady. Pycha! Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka (w temp. pokojowej) 1 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 łyżki kakao 2 jajka Dodatkowo(...)ubijamy wraz z cukrem, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy (około 6-8 minut). Następnie, stopniowo i naprzemiennie, dodajemy składniki suche (mąkę przesianą wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą), olej oraz mleko. Nie spieszymy się, chodzi o to by składniki dobrze się ze sobą połączyły. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24cm
Smaki Na Talerzuskończonej pracy będzie rozpierała duma;) Podstawę stanowi pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto, zaś środek skrywa kawałki bananów przykryte bitą śmietaną z dodatkiem musu bananowego i tartej czekolady. Pycha! Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka (w temp. pokojowej) 1 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 łyżki kakao 2 jajka Dodatkowo(...)ubijamy wraz z cukrem, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy (około 6-8 minut). Następnie, stopniowo i naprzemiennie, dodajemy składniki suche (mąkę przesianą wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą), olej oraz mleko. Nie spieszymy się, chodzi o to by składniki dobrze się ze sobą połączyły. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24cm
Smaki Na Talerzunajlepiej ekologicznej) 175 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g mielonych migdałów 175 g masła w temperaturze pokojowej 100 g zwykłego cukru 3 jaja Przygotowanie ciasta ze śliwkami: Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki umyć, przepołowić na półówki, usunąć pestki. 1/3 pokroić(...)migdałami, i krótko zmiksować (tylko do połączenia składników) . Przy pomocy dużej łyżki lub łopatki wmieszać do ciasta śliwki pokrojone w kostkę, posiekaną czekoladę i skórkę cytrynową. Gotową masę na ciasto przełożyć do foremki (ciasto będzie dość gęste) . Wygładzić wierzch. Poukładać śliwki pokrojone w plasterki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut , do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto
Moja Delicjamargarynę i wysiekać. Na koniec dodać jajko i żółtko (białko zostawić do maku). Wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blachę, wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec 15-20 minut. Zostawić do wystudzenia. Składniki na masę makową: 1 puszka masy makowej z bakaliami (ja zawsze używam Helio) 1 białko 3 płaskie(...)cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 125 g. roztopionego masła lub margaryny Żółtka ubić z cukrem,dodać ser, zmiksować. Cały czas miksując dodać mąkę i roztopione masło. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę makową, następnie masę serową. Piec w temp.160 stopni przez ok.godzinę. Po upieczeniu nie otwieram piekarnika. Zostawiam ciasto na około 2 godziny do wystudzenia
Agusiowe smakołykimasy odchodzącej od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, wystudzić. Po przestudzeniu wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. W rezultacie powinno powstać gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką (uwaga: można klasycznie - wyłożyć papierem do pieczenia, jednak czasem ciężko jest oddzielić(...)pokojowej. W misie miksera umieścić masło oraz dodatkowy cukier. Utrzeć, do powstania białej, lekkiej, puszystej masy maślanej. Dodawać budyń, w kilku turach (np. po 3 pełne łyżki) miksując po każdym dodaniu do połączenia. Gotowy krem maślano - budyniowy wyłożyć na jeden upieczony wcześniej płat ciasta, przykryć drugim (najlepiej w blaszce, w której ciasto się piekło). Schłodzić w lodówce przez kilka godzin
Smaki Nataliiłyżki ciemnego kakao Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodać olej i przemieszać łyżką. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. 2/3 ciasta przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej 1/3 ciasta przesiać kakao, dodać kilka łyżek mleka i zmiksować. Ciemną masę(...)wylać na jasną i za pomocą np. patyczka do szaszłyków delikatnie przemieszać ciasto, robiąc na nim "esy-floresy". Jabłka obrać, pokroić na cząstki i poukładać na wierzchu ciasta (nie wciskać ich w masę). Piec przez ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C, aż do suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie przygotować polewę. W małym garnuszku o grubym dnie
Simply Foodskłada się z warstwy kremu kajmakowego i masy z jabłek i galaretki. Całość wieńczy warstwa bitej śmietany. Wszystkie smaki świetnie się ze sobą łączą i równoważą. Dzięki kwaskowej masie jabłkowej ciasto nie jest mdłe, ale i zadowoli amatorów kajmakowej słodyczy ;). Naprawdę warte przygotowania; moi domownicy pałaszowali aż miło ;). Polecam :). Składniki na masę krówkową: 1 puszka masy krówkowej/kajmaku ( masa(...)jabłkami do większego naczynia z zimną wodą i często mieszać. Najlepiej masę jabłkową przygotować nieco wcześniej. Wystudzoną masę jabłkową wyłożyć na herbatniki. Na to wyłożyć ostatnią warstwą herbatników. Masa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na około 10 minut do napęcznienia. Następnie żelatynę postawić na palniku i podgrzewać do całkowitego jej rozpuszczenia ( należy uważać, aby żelatyna się nie zagotowała
Opowieści z piekarnikaokrągłej o średnicy 26 cm. Na spód potrzebujemy biszkopty Masa jogurtowa: 500 g twarogu delikatnego,naturalnego President 250 g serka mascarpone 100 g śmietany 18 % 200 g jogurtu greckiego 100 g czekolady deserowej od 80-100 gr cukru pudru (zależy czy lubimy słodkie czy bardziej słodkie ciasta) 5 łyżeczki żelatyny z małą górką + 8 łyżek bardzo gorącej(...)której dodamy czekoladę powinno być mniej Do tej mniejszej części masy dodajemy łyżkami przestudzoną czekoladę i miksujemy dokładnie Teraz wylewamy naprzemiennie po łyżce masy na środek ciasta ( raz białą, raz ciemną), aż do wykończenia mas. W ten sposób powstanie nam "zebra" Ps. Źle podzieliłam masę i brakło mi białej, dlatego środek mojego ciasta jest tylko czekoladowy. Gotową "zebrę" chowamy
Proste PotrawyMazurek kajmakowy (czyli tarta z kajmakiem) to jeden z najpopularniejszych, najsłodszych i najprostszych mazurków na Wielkanoc. Warto wzbogacić go masą marcepanową, ale jeśli jej nie lubicie, mazurek bez niej będzie równie smaczny. Ciasto robi się bardzo prosto – wystarczy zagnieść składniki w malakserze. Polecam ugotować także własny kajmak – taki ma lepszy smak i jest mniej słodki, lecz możecie(...)się schłodzić). Pieczemy ok. 25 minut. Po upieczeniu, jeśli ciasto wyrosło na środku, dociskamy je lekko do formy rękawicą, aby powierzchnia była płaska. Studzimy. Zwilżonymi dłońmi wylepiamy masą marcepanową ostudzony spód ciasta (jeśli używamy), a następnie rozsmarowujemy masę kajmakową. Wierzch ozdabiamy bakaliami – można je rozsypać bez ładu lub ułożyć w rzędach czy w formie kwiatów. Do tego mazurka polecam
Poezja smakupowierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.15-20 minut. Kruszonka: 175 g mąki pszennej 100 g płynnego masła 100 g cukru 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu Mąkę przesiać do miski,wsypać cukier z cynamonem,wlać roztopione i wystudzone masło.Ze składników zagnieść kruszonkę. Na obłożenie: brzoskwinie w puszcze o masie netto(...)mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy Zmielony twaróg utrzeć z jajkami,cukrem,cukrem wanilinowym,mąką ziemniaczaną i skórką cytrynową. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do natłuszczonej formy o średnicy 35 cm.Na ciasto wyłożyć masę twarogową,na wierzchu ułożyć połówki odsączonych brzoskwiń,wypukłą stroną do góry.Całe ciasto pokryć kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C na ok.35-40 minut. Źródło przepisu-książka BACKEN
Anielskie wypiekitruskawkowym posmakują wielbicielom małych wypieków, a także mniejszym lub większym maniakom truskawek i serników. Serniczki przyrządza się w łatwy sposób, choć jest to proces kilkuetapowy: przygotowanie i schłodzenie ciasta kruchego, skomponowanie masy serowej, a także stworzenie tzw. wisienki na torcie, którą w tym przypadku jest krem truskawkowy. Po tych czynnościach czeka nas 3-etapowe pieczenie i już gotowe serniczki możemy(...)studzić, przygotowując się do konsumpcji. Mini serniczki kuszą nie tylko swoim smakiem; kontrast między ciemnobrązowym spodem z ciasta kruchego, bielą masy serowej oraz soczyście różowym kremem truskawkowym, cieszy nasze oczy i sprawia, że serniczki bardzo efektownie wyglądają na naszym stole. Z podanej ilości składników można upiec 6 sztuk mini serniczków, natomiast krem truskawkowy wykorzystamy jedynie w połowie. Mini serniczki
Smakołyki Bereniki