soli. Na środku robimy wgłębienie, do którego cienkim strumieniem wlewamy mleko. Za pomocą drewnianej łyżki, okrężnymi ruchami, zagarniamy mąkę do środka. Następnie dodajemy jajko i wodę. Wyrabiamy ciasto aż do utworzenia masy o jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy na blat i przykrywamy miską lub ściereczką na czas przygotowania nadzienia. Twaróg (jeśli nie jest gładki przepuszczamy go dwukrotnie przez maszynkę lub praskę(...)miksujemy na gładką masę z cukrem pudrem oraz kremówką. Pierniczki trzemy na tarce, dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy. Stolnicę podsypujemy niewielką ilością mąki, przekładamy ciasto i wałkujemy dość cienko. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Na środku każdego umieszczamy nadzienie. Zlepiamy. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy pod przykryciem przez około 3-4 minuty od momentu gdy wypłyną na powierzchnię
Smaki Na Talerzuproszek do pieczenia, jaja i aromat śmietankowy wsypać/wlać/wbić do miski i wymieszać widelcem do połączenia składników. Keksówkę wysmarować tłuszczem. Do tak przygotowanej formy przełożyć masę na ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 40 - 60 minut, aż do suchego patyczka. Dżem brzoskiwniowy zblendować na gładką(...)masę i podsmażać w małym rondelku przez około 5 minut. Ciepłym, gładkim dżemem posmarować ciasto po wierzchu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 31 cm x 10 cm. Kolejność dodawania składników do miski nie ma znaczenia. Glazurę z dżemu można zastąpić lukrem. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskawbrew pozorom nie jest to wcale ani trudne ani czasochłonne :) Poza tym dzięki temu, mam postanowienie, że kolejna tarta też będzie zrobiona na kruchym cieście przygotowanym własnoręcznie :) Wracając do mazurka, to do jego przygotowania użyliśmy masę kajmakową i dżem, więc wyszedł bardzo słodki, ale wszystkim łasuchom bardzo smakował :) A jak podobała Wam się moja dekoracja? Mazurek wielkanocny – składniki: 300g(...)brzegach ciasta. Ciasto smarujemy dżemem i wkładamy do nagrzanego do 180 st C. (bez termoobiegu) piekarnika na ok. 25- 30 minut, aż nam się zarumieni. Po ostudzeniu ciasta smarujemy go masą kajmakową (przed posmarowaniem warto ją włożyć na chwilę do gorącej wody, aby jej konsystencja stała się płynna i łatwiej było ją rozprowadzić). Ciasto wkładamy na 2 godziny do lodówki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cukru 2 jajka 1 kg masy makowej (gotowa lub 3-krotnie parzony mak wymieszany z bakaliami i miodem) Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy razem z cukrem i dodajemy masło. Grzejemy mleko aż do momentu roztopienia masła. Ściągamy mleko z pieca i dodajemy drożdże, mieszamy do całkowitego ich rozpuszczenia. Następnie dodajemy jajka a na koniec mąkę. Ciasto wyrabiamy aż do momentu(...)zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnice i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości centymetra. Nakładamy równo na ciasto masę makową i zwijamy ciasto w rulon. Kroimy na równe kawałki i przekładamy na brytfankę.przed włożeniem do pieca wierzch smarujemy białkiem. Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziedużej miski przesiać mąkę żytnia i pszenną, dodać przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie do mąki dodać smalec, jaja i przestudzoną masę z melasą i cukrem. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, może być dość twarde. 3. Wałkujemy dość grubo, wykrawamy pierniczki w kształcie domów. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, pierniki układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia(...)czubatych łyżek - 2 śmietan fixy 1. dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami serek i miksujemy. Pod koniec dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Gotową masą przekładamy ciasto zostawiając część na boki i wierzch. Piernikami obkładamy ciasto wokół, część pierniczkowych domków układamy na samej górze. Każda podana porcja powinna być podana z jednym piernikiem
Apetyczna babeczkacukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę z proszkiem przesiać dodać resztę składników ,wymieszać i ugnieść ciasto. Jedną trzecią część ciasta wkładamy do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wykładamy formę do pieczenia 24cm/39 cm Masa serowa 1 kg sera twarogowego mielonego w wiaderku 1 jajko 150 gram margaryny lub masła 1 szklanka cukru pudru 1 budyń waniliowy w proszku(...)mieszamy Masę serową wykładamy na blaszkę wyłożoną ciastem. Brzoskwinie kroimy na plasterki i wykładamy na masę serową. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i wykładamy na masę serową z brzoskwiniami. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki I ucieramy na tarce o dużych oczkach na ubite białka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 minut. grzałki góra dół
Andzia Pichciskusiłam się na nie 😉 Jednak za samymi słodyczami nie przepadam za bardzo, dlatego postanowiłam wykorzystać je do wypieków. I tak powstała karmelowa tarta na spodzie z kruchego ciasta, z masą z serka mascarpone i rozpuszczonymi w kremówce cukierkami śmietankowymi z karmelem Werther's Original, a wszystko to oblane gorzką czekoladą i posypane orzechami włoskimi. Powiem Wam, że to wyszło(...)naprawdę dobre! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 100 g schłodzonego masła 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody Masa: 1/2 szklanki śmietanki 30% 50 g masła 250 g serka mascarpone 80 g cukierków Werther's Original z karmelem Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła 50 g orzechów włoskich Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy
Kuchnia MagdaLenyskusiłam się na nie 😉 Jednak za samymi słodyczami nie przepadam za bardzo, dlatego postanowiłam wykorzystać je do wypieków. I tak powstała karmelowa tarta na spodzie z kruchego ciasta, z masą z serka mascarpone i rozpuszczonymi w kremówce cukierkami śmietankowymi z karmelem Werther's Original, a wszystko to oblane gorzką czekoladą i posypane orzechami włoskimi. Powiem Wam, że to wyszło(...)naprawdę dobre! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 100 g schłodzonego masła 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody Masa: 1/2 szklanki śmietanki 30% 50 g masła 250 g serka mascarpone 80 g cukierków Werther's Original z karmelem Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła 50 g orzechów włoskich Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy
Kuchnia MagdaLenytemperaturę pokojową - chyba, że przepis wyraźnie stanowi inaczej, Dodawane po kolei składniki mieszamy ze sobą do połączenia się składników w jednolitą masę - zbyt długie ubijanie może spowodować wtłoczenie zbyt dużej ilości powietrza - efektem tego będzie pięknie wyrośnięte ciasto w piekarniku podczas pieczenia i wielkie opadnięcie po wyłączeniu piekarnika (nie dotyczy zazwyczaj ciast drożdżowych), Jeśli do ciasta używamy świeżych owoców typu(...)bądź po prostu posmarować tłuszczem (olejem lub margaryną) i posypać bułką tartą (chyba, że korzystamy z foremki z silikonu - wtedy ten punkt należy ominąć), Aby upiec gotową już masę na ciasto, powinniśmy ją wkładać do lekko nagrzanego piekarnika, a następnie podnieść temperaturę do wymaganej w przepisie, (nie dotyczy to ciast kruchych i francuskich - w tym przypadku piekarnik powinien być mocno
psgotujemywidelcem robimy wzorek, spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 25 minut. Na pierwszy upieczony jeszcze gorący spód ścieramy marcepan, przykrywamy drugim upieczonym ciastem, wylewamy na to masę pomarańczową. Masa Umyte i wyszorowane pomarańcze trzemy na tarce o grubych oczkach, miąższ obieramy(...)skórki również dodajemy do skórek. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, smażymy do czasu, aż masa będzie gęsta, dodajemy migdały, smażymy jeszcze chwilę. Zdejmujemy z ognia, jeszcze ciepłą masę wykładamy na ciasto. Dekorujemy według uznania. Smacznego
kgwjanczewoWlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (spód) o wymiarach 25/40 cm. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 150 st. C termoobieg lub 170 st. C ustawienie góra dół. CIASTO KOKOSOWE: Białka ubijamy, partiami dosypujemy cukier. Gdy piana jest gładka wsypujemy wiórki i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Wlewamy do blachy o takich samych wymiarach co na biszkopt. Pieczemy(...)dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania. Na końcu dodajemy pokrojonego ananasa i mieszamy za pomocą łyżki. SKŁADANIE: Biszkopt nasączamy sokiem z ananasa, wykładamy połowę masy i przykrywamy ciastem kokosowym. Wykładamy resztę masy oraz układamy herbatniki (moczymy w soku z ananasa, jeśli jest go mało możemy dolać trochę wody lub alkoholu) Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową. Ciasto
Pani na desercukier przestanie "chrupać" na koniec dodałam żółtka. Do masy jajecznej przesiałam mąki i proszek do pieczenia i mieszałam łyżką szybko i energicznie, ruchami od dna, aby masa maksymalnie się napowietrzyła. Ułożyłam 3 łyżki ciasta, do którego dodałam gorzkiego kakao, tyle(...)ciasto zyskało kolor. Tą malutka ilość ciasta rękawem cukierniczym wycisnęłam wzory na papierze do pieczenia, który czekał w formie na ciasto:) Na te moje wyciśnięte wzorki wylałam jasną masę. Ciasto wylałam do prostokątnej formy o wymiarach 30x20 cm. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 150-180 stopni przez max 25-30 minut. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujemasła szczypta soli Na krem: 3 duże cytryny 6 jajek 120 g cukru 250g gęstej śmietany 12% Dodatkowo: 100ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru PRZYGOTOWANIE: Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem(...)rondelka razem z cukrem i gotujemy przez 10 minut. Studzimy. Dodajemy śmietanę i jajka, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut aż krem zgęstnieje. Wystudzoną masę wylewamy na ciasto i wygładzamy. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru. Wyciskamy szprycą rozetki. Całość posypujemy skórka cytrynową. Podajemy schłodzone
Pyry na Gazmaślankę, olej dodajemy jajka oraz cukier. Wszystko razem mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. Mąkę najlepiej dodawać partiami wtedy łatwiej będzie wymieszać masę na ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Gotową masę przelać na blaszkę ( u mnie wielkość 30x20) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć owoce. Piec ok 45 minut
Kulinarne przygodySernik królewski Jest to tradycyjny polski sernik, pieczony często na święta i różnego rodzaju uroczystości. Składa się z dwóch warstw kruchego ciasta kakaowego oraz masy serowej. Sernik długo zachowuje świeżość i można je upiec nawet na kilka dni przed podaniem. Składniki: Na ciasto: 300g mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki kakao 200g zimnego masła 150g cukru 2 jajka(...)trzy minuty. Dodajemy masło i proszek budyniowy, mieszamy. Następnie dodajemy mielony ser. Masę miksujemy na najniższych obrotach miksera do momentu połączenia się wszystkich składników *** *** Masę serową wylewamy na kakaowy spód i wyrównujemy powierzchnię *** *** Na wierzch ciasta ścieramy na tarce lub rwiemy na kawałki ciasto z zamrażarki *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy (opcja góra
Blog z Apetytem