malaksera przełóż puree z dyni (lub upieczone kawałki dyni), dodaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz jajka, miód i jogurt naturalny. Całość dokładnie ucieraj, aż do powstania jednolitego ciasta. Gdy masa będzie za bardzo zbita, możesz dodać trochę mleka. Ciasto powinno dać się nakładać łyżką, ale nie powinno być bardzo płynne. Formę na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami, każdą z nich
365 dni dookoła kuchnijajka mikserem utrzeć do białości z cukrem, dodać twaróg z wiaderka (temperatura pokojowa), wsypać budyń, kaszkę manną i krótko połączyć mikserem składniki formę wyjąć z lodówki i na ciasto wyłożyć masę serową, na wierzchu rozłożyć rabarbar, z 1/4 reszty ciasta palcami odrywać kruszonkę na rabarbar piekarnik na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, sernik
W Mojej Kuchni Lubięwidelca. kruszonka: po 50 g cukru, masła i maki Wszystko ucieramy palcami na okruszki i chłodzimy w lodówce. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt i wykładamy na niego masę serową. Ciasto zwijamy w rulon i wkładamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem). Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy o wyrośnięcia na ok. 30 minut. Wstawiamy
Dzieje kuchennej Wiewiórykurczaka pokrojony w kostkę i podsmażony z przyprawami Wykonanie: Ciasto – Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miksera i wyrobić hakiem na gładką masę. – Kulę ciasta podzielić na osiem części, z każdej zrobić zgrabną kulkę, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki. – Następnego dnia każdą kulkę
To co kochamdodajemy pokrojone w kostkę masło. Palcami rozcieramy masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (grudki ciasta). Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wymieszać rózgą na jednolitą masę. Wylać ciasto na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście poukładać owoce i całość posypać kruszonką. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około
kuchnia doskibiałego i pół brązowego) i cynamon. Rozetrzeć i odstawić. 3. Śliwki pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki. 4. Stolnicę oprószyć mąką, wyrobić ciasto. Rozwałkować na prostokąt. 5. Na płacie ciasta rozsmarować masę cukrowo-cynamonową. 6. Rozłożyć równomiernie śliwki. 7. Ciasto zwinąć w rulon. 8. Pokroić roladę na grubsze plasterki. Ułożyć je w blaszce o wymiarach 32x23, wyłożonej papierem do pieczenia
W mojej kuchniDelikatne ciasto, aksamitna masa i orzeszki w karmelu, to przepyszne połączenie :) Składniki ciasto: 150 g mąki 1 jajko 7 dkg margaryny 2 łyżi cukru pudru 2 łyżki miodu … Czytaj dalej Tarta miodowa
czarrna od kuchniŻółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym (zostawić łyżeczkę cukru do kruszonki). Dodać płynną margarynę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układać na cieście wiśnie (mniej więcej co 2 cm). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu). Piec 25 minut, aż ciasto
Kulinarne Inspiracjejeśli lemon curd zrobimy dzień wcześniej, to z resztą ciasta jest naprawdę niewiele roboty. Spód z kakaowych ciasteczek powstał dlatego, że nie miałam czasu na zrobienie klasycznego kruchego ciasta. Natomiast masa śmietankowo-serowa pochodzi z TEGO przepisu.To ciasto to taki mój mały torcik urodzinowy dla koleżanek, którym bardzo dziękuję za piękny prezent!!!I mężowi mojemu również dziękuję
bistro mamaszwagierki... a teraz ja dzielę sięnim z Wami :) Spód:130 g miękkiego masła5 łyżek cukru1,5 szklanki mąki pszennej3 żółtka (białka zostawiamy i dodamy do masy serowej)Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.Następnie wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24 cm x 36 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem.Masa serowa(...)mieszamy ręcznie.Wszystkie białka (razem osiem) ubić i dodać stopniowo pozostałą część cukru oraz cukier waniliowy. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ubitą pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Wszytko wylewamy na ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy 60 minut. Jeśli sernik z wierzchu za bardzo nam się rumieni, należy wyłączyć grzałkę górną
Delicious Titbitsproszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, posiekane masło i śmietanę - zagniatamy kruche ciasto. Ciasto odkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wykładamy na blaszkę, nakłuwamy i podpiekamy w 180 stopniach przez 10 minut. Masa makowa: jabłka i gruszkę obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do rondla i podduszamy do miękkości. Białka(...)cukier waniliowy, masło oraz budyń - miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy ubitą pianę i mieszamy. Powstała masę przekładamy na masę makową. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 70 minut (po 50 minutach zmniejszyłam grzanie do 165-170 stopni). Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w zamkniętym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirodowodem - Torta di Riso . Zrobiłam z ciastem filo, tak jak było pokazane w przepisie na stronie Proud Italian Cook , ale jak czytałam, taką masę ryżowo - serową możemy również piec używając dowolnego rodzaju ciasta, a nawet zapiec ją samą , bez spodu. Jeżeli ugotujemy ryż dzień wcześniej, przygotowanie ciasta nie zajmie dużo czasu. A jest naprawdę warte zrobienia(...)formy też smarować roztopionym masłem. W formie układać jeden na drugim, posmarowane masłem, arkusze ciasta filo, tak aby wystawały poza formę. Po zakończeniu nakładania wlać masę serową, i nałożyć na brzegi ciasto zwisające poza formę. Nie ma potrzeby zakrywania całego środka. Piec 45 minut lub do momentu, aż nóż włożony w masę wychodzi czysty - u mnie trwało to trochę
Stare GaryCzęsto zastanawiam się skąd Siostra Anastazja bierze nazwy dla swoich ciast, ale w tym przypadku nie trudno się domyślić. Ciasto z tak dużą ilością alkoholu może człowieka pocieszyć, a przynajmniej dać odrobinę przyjemności. Jest bardzo smaczne, soczyste, alkohol jest przyjemnie wyczuwalny, ale nie jest go za dużo. To wypiek tylko dla dorosłych, polecam na przyjęcia, na pewno zniknie ze stołu(...)odstawić aż ostygnie. Kokos zalać wódką i odstawić na co najmniej 2 godziny. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodać żółtko, kaszę i kokos. przełożenie ciasta: biszkopt-masa jabłkowa- masa kokosowa-czekolada P.S. Wcześniej robiłam to ciasto w trochę zmienionej wersji, w mniejszej blaszce, masę kokosową dzieliłam na pół i przełożyłam herbatnikami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukru 25 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 2 szklanki świeżych malin Masa: 500 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan fiks 1/2 szklanki malin 100 g mlecznej czekolady Sposób wykonania: Ciasto Margarynę rozpuścić w rondelku przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę,zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypywać(...)papierem do pieczenia wylać jasne ciasto a na wierzch ciasto ciemne,powciskać umyte i osuszone maliny. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 40 minut.Upieczone ciasto wystudzić. Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier puder i śmietan fiksy,zmiksować po chwili dodać maliny i wymieszać.Tak przełożonym kremem posmarować wierzch zimnego
Wanilia i KardamonDziś przepis na pyszny deser, a mianowicie Szachownicę z masą z serkami Monte. Miałam kilka dni temu większy zapas serków, dlatego postanowiłam coś z nich przygotować. I tak właśnie powstał pomysł na Szachownicę. Może wyda się na początek trudna, ale naprawę nie warto się zniechęcać, bo ciasto jest proste, a jakie pyszne... Polecam! TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE(...)cukrem. Dodać mleko w proszku, żelatynę (przygotowaną wcześniej) i serki Monte. Zmiksować. Powstałą masę przełożyć biszkopty, zostawiając połowę masy na wierzch i boki, które też należy przełożyć masą. Górę ciasta udekorować wg uznania. Boki można posypać wiórkami kokosowymi. Przełożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Smacznego
Gotuję TestujęSernik "Krówka" to idealny deser dla fanów cukierków o tej samej nazwie. Delikatny, kremowy ser z masą kajmakową na kruchym spodzie, z wierzchem pokrytym masą krówkową posypany orzechami włoskimi. Sernik "Krówka" - Składniki: ciasto: 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki mąki zwykłej pszennej małe jajko 60 g masła łyżka miodu 2 łyżki cukru cukier waniliowy 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)spód. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy godzinę. Następnie wyłączamy piec i trzymamy sernik jeszcze przez ok. 30 minut w piekarniku. Na całkowicie ostudzone ciasto wykładamy resztę masy kajmakowej, a boki wierzchu sernika posypujemy pociętymi orzachami włoskimi. Moje posty
Słodka Stronażóltka 3/4 kostki margaryny 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przełożyć na stolnicę dodać resztę składników posiekać nożem i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem i zapiec ok 10 min w 180* MASA SEROWA: 1,5 kg zmielonego już sera (zmieliłam dwukrotnie) 10 jajek 2 szklanki cukru kryształu 1 cukier wanilinowy aromat cytrynowy 6 łyżek(...)obie mąki i aromat. Z białek pozostałych z ciasta kruchego i tych z masy serowej ubijamy na sztywno pianę ze szklanką cukru. Ubitą pianę delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać na ciasto i piec ok 1 godz
Moje Słodkie Piekiełkou0142uczone ziemniaki\r","1 jajko\r","ok. 4-5 \u0142y\u017cek szpinaku zaprawionego \u015bmietan\u0105\r","M\u0105ka pszenna\r","s\u00f3l\r","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a do \u015brodka ciasta\r","3 \u0142y\u017cki mas\u0142a do polania\r","ga\u0142\u0105zka tymianku\r","kawa\u0142ek sera do starcia i posypania dania."],"name":"Kopytka ze szpinakiem i mas\u0142em(...)tymiankowym","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Wa\u017cne, aby szpinak dobrze odcisn\u0105\u0107.\r","Do ziemniak\u00f3w dodajemy jajko, mas\u0142o, s\u00f3l, szpinak i m\u0105k\u0119 - tyle ile ciasto zagarnie, aby si\u0119 nie lepi\u0107.\r","ciasto dzielimy na kawa\u0142ki, kt\u00f3re wa\u0142kujemy.\r","Wa\u0142eczki kroimy w kszta\u0142t kopytek
Mieszam w Garnkumasło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut by wyrosło. Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem,dodać cukier,żółtka i śmietanę,utrzeć na gładką masę. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Na jeden prostokąt rozsmarować masę twarogową,przykryć drugim prostokątem i docisnąć wałkiem by skleić obie warstwy. Ciąć wąskie paski
Kolorowa kuchnia Elkikakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 2 budynie waniliowe bez cukru 30 g masła 5 łyżek cukru 3 szkl mleka Masa orzechowa: 250 ml mleka 3/4 szkl cukru 200 g zmielonych orzechów włoskich 300 g miękkiego masła mały słoik powideł śliwkowych Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 100 g śmietanki 30% Biszkopt(...)posmarować powidłami. 2 opakowania budyniu wymieszać z 2 szklankami zimnego mleka. Pozostałe mleko, masło i cukier zagotować. Ugotować budyń. Gorący wylać na powidła i przykryć drugim blatem ciasta. Ostudzić. Masa orzechowa: Mleko, cukier i orzechy prażyć aż odparuje cały płyn, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce uprażonych orzechów. Masę wyłożyć na biszkopt, schłodzić. Polewa
Smakołyki Asisłodki karmel i chrupiące wafelki. Takie jest właśnie to ciasto:) PRZEPYSZNE! Idealne praktycznie na każdą okazję, Święta, urodziny, niedzielne ciasto, ale bez okazji też zniknie w mgnieniu oka... W Kauflandzie znajdziecie właśnie atrakcyjną promocję na jajka, śmietanę 30% oraz masę krówkową ! foremka 23x33 cm Biszkopt: 6 białek , 200g wiórków kokosowych, 100g cukru, szczypta soli(...)stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Dodatkowo: opakowanie podłużnych biszkoptów, puszka masy krówkowej ( 400g, użyłam Helio ), 2 Wafle Princessa kokosowe (po37g każda). Na cieście rozsmarować 2/3 masy, ułożyć biszkopty, jeden obok drugiego. W szparach między biszkoptami rozsmarować masę krówkową. Wyłożyć resztę kremu i posypać posiekanymi wafelkami. Ciasto przechowywać w lodówce. Źródło: Zjem
Z miłości do słodkości