ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:271/3191)

Ciasto Aniołek 217

Pyszne ciasto z masą,na mięciutkich spodach amoniakowych.Pięknie się prezentuje i idealnie sprawdzi się na wszystkich uroczystościach -polecam Przepis znalazłam na blogu smaki-katriny  SKŁADNIKI : SPODY -0,5 kg mąki pszennej tortowej -2 jajka -200g śmietany gęstej, kwaśnej 18% -125g masła lub margaryny rozpuszczonego i ostudzonego -1 łyżka cukru waniliowego -0,5 szklanki cukru (szklanka 250ml(...)gładką masę.  Gdy masło się rozpuści i mleko zacznie gotować wlewamy do niego masę śmietanową i energicznie mieszamy trzepaczką do zgęstnienia. Masę odstawiamy na kilka minut, i potem przekładamy nią spody. Ciasta odstawiany do wystygnięcia. Gdy jest chłodne posypujemy je startą białą czekoladą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. I gotowe

Swojskie jedzonko
Kruche rogaliki drożdżowe 165

Przeważnie moje wypieki to ciasta przekładane najróżniejszymi masami. Nie przepadam za "suchymi" ciastami. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas. Poniższy przepis na rogaliki dostałam bardzo dawno temu, kiedy chodziłam jeszcze do szkoły. Piekłam je na różne sposoby: nadziewane owocami, marmoladą, a nawet kawałkami czekolady. Przygotowuje się je szybko i prosto. Zjada(...)ciepłego mleka i 4-5 łyżek mąki. Rozmieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mleka, przesianą mąkę i sól. Lekko zagnieść. Dodać kawałki margaryny i przesiekać nożem aż ciasto połączy się. Kiedy będzie już tworzyło w miarę zwartą bryłę, w której będą widoczne drobinki tłuszczu, zagnieść w kulkę. Starać się jak najmniej zagniatać rękami, żeby tłuszcz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik na zimno z truskawkową pianką 363

ponownie miksujemy. Żelatynę podgrzewamy by się rozpuściła (nie może być gorąca, ale nie może być w niej również grudek). Wlewamy do masy serowej, mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy na spód ciasta, chłodzimy w lodówce minimum 1h. 3. Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 250ml wrzątku (dokładnie mieszamy). Pozostawiamy do wystudzenia, często mieszając. Śmietankę ubijamy w 150ml mleka, dodajemy jogurt, miksujemy(...)Truskawki miksujemy w blenderze (mrożone wcześniej rozmrażamy) i dodajemy je wraz z przestudzoną galaretką do wcześniej przygotowanej masy. Wylewamy na stężałą masę serową.  4. Ciasto chłodzimy w lodówce przez całą noc. Dekorujemy bitą śmietaną, choć nie jest to konieczne

Szefowa kuchni
CIASTO CYTRYNOWE Z PIANĄ BEZOWĄ 498

wręcz rozpływa się w ustach!Robi się je błyskawicznie … i tak samo błyskawicznie znika!Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka pszenna – 1,5 szkl* cukier puder – 2 łyżki* masło – 150 g* cytryna – 1 szt ( wyciskamy sok , ścieramy skórkę )MASA CYTRYNOWA:* mąka kukurydziana – 3 łyżki* cukier – 0,5 szkl* woda – 0,5 szkl* cytryna(...)cytryny.Zagotowujmy cały czas mieszając, a następnie zdejmujemy z ognia.Dodajemy żółtka i masło , mieszamy, studzimy.PIANA BEZOWA:Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier.Wsypujemy mąkę , mieszamy.CAŁOŚĆ:Kruche ciasto smarujemy masą cytrynową i przykrywamy pianą bezową.Pieczemy 10 min / 210C.Dobrze studzimy!!!Smacznego

Ostra na Słodko
CIASTO TRUSKAWKOWE BEZ PIECZENIA 168

racji, że sezon na truskawki dobiega końca postanowiłam z nimi zrobić ostatnie ciasto. Doskwierały niesamowite upały więc włączenie piekarnika nie wchodziło w grę. Powstało ciacho na herbatnikach z jogurtowymi warstwami oraz pysznym musem, owocami i galaretką. Polecam mimo, że jest trochę pracy, ale na prawdę warto :) SKŁADNIKI : 1 opakowanie maślanych herbatników (Bonitki z Biedronki) 1 opakowanie okrągłych biszkoptów WARSTWA JOGURTOWA(...)wodą. Gdy ostygnie ubijamy jogurt z pudrem oraz galaretką. Wkładamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia. MASA JOGURTOWA 2 : Robimy j.w wykorzystując galaretkę cytrynową oraz dodajemy startą czekoladę do masy.  SKŁADANIE CIASTA: Blachę wykładamy folią aluminiową i układamy herbatniki.  WYLEWAMY JOGURTOWE MASY: Wykładamy masę jogurtową 1 i wyrównujemy. Chowamy do lodówki. Następnie wylewamy masę 2. WYKŁADAMY BISZKOPTY: Na warstwę

Pani na deser
Ciasto 4 w 1 143

kuchni. Niestety się za bardzo nie da. Wpisów mnie, ale jak się ochłodzi to wtedy nadrobię ;))) Ciasto hmmm, pyszne było, robiła je moja mama, bez mas, troszkę pracochłonne, ale warto :)) Trzymajcie się :))) Składniki ciasto jasne: 13 dkg masła 20 dkg cukru pudru 7 żółtek 30 dkg mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki śmietany zapach cytrynowy (nie musi(...)sztywną pianę, dodać cukier, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Dodać orzechy wymieszane z roztopionym masłem. Ponownie delikatnie wymieszać. Tą masę przekładamy na wierzch na resztę wcześniej już przygotowanych w blaszce ciast. Pieczemy w 180 stopniach 60 minut. Po wystudzeniu można polać polewą i posypać kokosem

kruche babeczki
Ambasador, wykwintny tort na specjalne okazje 450

Jest to ciasto wykwintne na specjalne okazje, wiśnie w alkoholu, masa bakaliowa, mniam. Biszkopt – białka ubić na sztywną pianę, jak już piana z białek jest sztywna powoli dodać cukier nie przerywając mieszania. Dodać po jednym żółtku, ale mieszać już delikatniej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli dodawać do masy jajecznej. Mieszać już bardzo delikatnie. Wylać(...)odcedzone rodzynki oraz posiekane migdały. Podzielić ciasto na dwie części do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Na biszkopt rozłożyć masę kakaową, obłożyć odcedzonymi wiśniami i położyć masę białą. Wstawić ciasto do lodówki. Galaretkę rozrobić według instrukcji na opakowaniu, ale zamiast wody dodać sok wiśniowy. Gęstniejącą galaretkę wylać na ciasto. Wstawić ponownie do lodówki. Przykryć blaszkę, żeby ciasto nie pachniało

Kuchnia Pokoleń
Ciasto harataniec z serem i migdałami 180

spód zostawiamy jasną, do dwóch pozostałych dodajemy kakao i zagniatamy, żeby kakao połączyło się z ciastem. 4. Ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Ser: 1. Ser mielimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku i naprzemiennie ser i śmietankę. Na końcu dajemy mąkę ziemniaczaną. Cały czas miksujemy. Pianka: Białka(...)sztywną pianę, dodajemy cukier i kisiel.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia:  Na spód dajemy ciasto jasne - warstwa dżemu - ścieramy na tarce ciasto ciemne - dajemy masę serową - pianka - płatki migdałów - ścieramy ciasto ciemne Ciasto pieczemy 60 minut. Ja 30 minut piekłam na funkcji tylko dół, po 30 minutach zmieniłam na góra - dół. Smacznego

kruche babeczki
Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami 146

sól, skórkę z cytryny, wymieszać. Na środku zrobić zagłębienie, wlać do niego wyrośnięte drożdże. Zamieszać. Następnie dodać roztrzepane jajka i ciepłe mleko z cukrem. Wymieszać masę łyżką, stopniowo dodawać stopione, ciepłe masło. Wymieszać ciasto dużą łyżką tak by całe masło wchłonęło się w ciasto.  Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 godziny(...)cukrem, dodać zmielony ser. Wymieszać łyżką lub szpatułką. Następnie wsypać budyń. Dokładnie wymieszać.  Wykonanie kruszonki: Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Rozetrzeć palcami formując kruszonkę. Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Masę serową wylać równomiernie na ciasto. Na wierzchu gęsto powciskać połówki śliwek skórką do dołu.  Ciasto posypać obficie kruszonką. Następnie ponownie przykryć je ściereczką i odstawić

maniapieczenia
Ciasto Shrek 149

gotującego się soku dolewamy sok z budyniami i cały czas, energicznie mieszamy masę trzepaczką. Gorący i gęsty zielony budyń wylewamy na upieczony biszkopt. Wyrównujemy je powierzchnię. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Masa śmietanowa: Zielone galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Gdy galaretka będzie zimna i zacznie lekko tężeć dodajemy ją do ubitej z 2 łyżkami cukru śmietany. Miksujemy tylko do mementu(...)masy dobrze się połączą. Śmietanową masę wykładamy na wystudzony budyń, wyrównujemy jej powierzchnię i wstawiamy do lodówki na 5-10 minut. Po tym czasie na ciasto wykładamy delicje, wciskając je w masę śmietanową. Formę ponownie wkładamy do lodówki na czas przygotowania wierzchniej galaretki. Zieloną galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy ostygnie i będzie lekko tężeć przykrywamy nią wierzch ciasta

MyCookBook.pl
Jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą i masą krówkową 255

Dzisiaj na osłodę proponuję jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą i masą krówkową. Chciałam trochę „podkręcić” :) jabłecznik, stąd tyle pysznych dodatków. Ciasto ciekawie wygląda, jest smaczne, aromatyczne i na jednym kawałku nie można poprzestać. Gościom bardzo smakowało. Na zimowe wieczory jak najbardziej polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą(...)wyrównać. 10. Do pozostałej masy krówkowej dodać masło i podgrzewać, mieszając, aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 5 minut. Następnie łyżką nakładać masę krówkową na ciasto, robiąc łatki ( patrz FILM ). Ciasto odstawić w chłodne miejsce na parę godzin, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków:) Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl

Mała Cukierenka
Waniliowe ciasto z białą czekoladą 89

chrupiącą skórką i wilgotnym wnętrzem, z kawałkami czekolady. Całość wieńczy pudrowa posypka. Nazwałabym je ciastem prababci, bo kojarzy mi się ze smakiem dzieciństwa, ale pozostanę przy nazwie Waniliowe ciasto z białą czekoladą. Przygotowanie trwa kilka minut, więc może się skusicie?"Składniki:45 g białej czekolady3/4 szklanki mleka30 g cukru3 jajka4  łyżki cukru z prawdziwa wanilia2 szklanki mąkiłyżka ekstraktu waniliowegołyżeczka(...)najwyższych obrotach do podwojenia objętości. Następnie wlewamy ostudzone mleko i dalej mieszamyW drugiej misce łączymy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dosypujemy do masy jajecznej. Białą czekoladę kroimy na drobno, dodajemy do ciasta, mieszamy.Masę przelewamy do podłużnej formy - keksówki i pieczemy w 180`C przez około 45 minut.Studzimy w formie.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Eklerki mocno czekoladowe 154

kawałki czekoladę , odczekać 3 minuty, po tym czasie dobrze wymieszać na gładką jednolitą masę. Gdy ostygnie przykryć rondelek folią spożywczą i włożyć na całą noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć z lodówki, wlać rum lub amaretto   i zmiksować mikserem na gęsty gładki krem. Ciasto: Masło umieścić w rondelku razem(...)kakao, wlać wodę, wsypać szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną aby nie było żadnych grudek z kakao. Wsypać mąkę i energicznie mieszać aby masa się nie przypaliła, ciasto będzie gotowe gdy masa stanie się szklista bez grudek i będzie odchodzić od brzegów garnka. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do zimnej masy wbijać po jednym jajku-stopniowo

Wanilia i Kardamon
Słodka plastelina 163

najlepiej w proszku lub żelu. Ja miałam czerwony w płynie, i efekt był bladoróżowy. Pasował mi, choć wolałabym intensywniejszy kolor - następnym razem z pewnością wykorzystam co innego. Ciasto pod masę musi być idealnie gładkie - moje nie było, i w efekcie widać było każdy najdrobniejszy mankament. Może to też być wina tego, że zbyt cienko rozwałkowałam masę. Nie chciałam jednak(...)może być imponująca. Dobrze się przechowuje i przewozi - zastyga, jest sztywna i chroni ciasto przed uszkodzeniem. Ogólnie jest to niezły sposób na ozdobienie ciasta - co kto lubi oczywiście.Jeszcze raz polecam wpis Rynn - tam o masie jest wszystko, po lekturze przygotowanie i ozdabianie pójdzie gładko. A teraz przepis.Masa plastycznaSkładniki:(na 700 g masy)600 g cukru pudru65 g glukozy

Pożeraczka, czyli raz adobrze