ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:273/3191)

Oszukany sernik z jogurtu greckiego 382

łyżki cukru pudru -3 żółtka Wykonanie: Do naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wkrawamy zimną margarynę i nożem siekamy. Dodajemy żółtka i wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30-40 minut. KREM: Składniki: -3 duże opakowania gęstego jogurtu greckiego (każde po 400 g) -5 jajek -1/2 szklanki oleju -3 opak. budyniu(...)jogurt i miksujemy. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.  Schłodzone ciasto wałkujemy i przekładamy do prostokątnej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy 60 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku do wystudzenia - aby nie opadł. Smacznego

KasiekGotuje
CHAŁWOWIEC 274

momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać zmiksowaną chałwę. Po wystudzeniu biszkopta przekroić go na 2 blaty. Na jeden blat ciasta  wyłożyć 2/3 masy przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą

Ciastka - domowe słodkości
Truskawkowe pole 237

Pianka truskawkowa: 250 ml śmietanki kremówki 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka gorącej wody Dodatkowo: truskawki do ozdoby       *** Przygotowujemy ciasto: szpinak zalewamy olejem i całość blendujemy na gładką papkę *** *** Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę *** *** Dodajemy zblendowany szpinak i mieszamy *** *** Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników *** *** Ciasto(...)Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy zimną galaretkę (dwie łyżki galaretki możemy sobie zostawić do końcowego ozdobienia truskawek na wierzch ciasta) i dokładnie mieszamy do połączenia się składników *** *** Masę wykładamy na ciasto i całość wkładamy do lodówki na około pół godziny, aby pianka stężała *** *** Po tym czasie na wierzch ciasta kruszymy pozostały biszkopt i lekko dociskamy *** *** Ciasto wkładamy do lodówki

Blog z Apetytem
Ciasto Kapitańskie 1143

zmniejszyć do minimum  i cienkim strumieniem wlać wodę i olej. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i delikatnie, za pomocą łyżki lub szpatułki wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wlać do blachy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec w temp 175 C ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka.   3. Masa ajerkoniakowa: Miękkie masło zmiksować(...)kremu ajerkoniakowego, wyrównać powierzchnię i posypać kakao. Biszkopty maczać w pozostałej kawie  i układać na warstwie kakao. Wyłożyć pozostałą masę. 5. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem i śmietan-fixami i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość posypać kakao. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą

Maślane ciasteczko
Tort kawowe zapomnienie 198

okazało tort był pyszny. A że czasu miałam sporo, to pobawiłam się też w zdobienie. Jeżeli nie macie tyle czasu, to polecam zrobienie tego tortu z samą masą czekoladową. PRZEPIS: SKŁADNIKI NA CIASTO 6 jajek 160 g cukru 120 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWO(...)gęstej pianki. Do ubitej masy dodać olej delikatnie mieszając, następnie przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszać aż do połączenia wszystkich składników (delikatnie żeby ciasto urosło puszyste). Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. W międzyczasie przygotować dwie filiżanki, do jednej wsypać

Passions hobbies life
Mazurek kajmakowy (z domowym kajmakiem) 386

Domowy kajmak smakuje zupełnie inaczej, niż go towa masa krówkowa z puszki! Po latach spróbowałam odwzorować ten smak. Ef ekt możecie zobaczy ć poniżej . M azurek jest cudowny , ciasto kruche, masa maślan a i bardzooo słodk a! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Mazurek kajmakowy (z domowym kajmakiem) 386

Domowy kajmak smakuje zupełnie inaczej, niż go towa masa krówkowa z puszki! Po latach spróbowałam odwzorować ten smak. Ef ekt możecie zobaczy ć poniżej . M azurek jest cudowny , ciasto kruche, masa maślan a i bardzooo słodk a! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Na jesień: drożdżowe ze śliwkami 156

godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół. Usunąć pestki, owoce pokroić w kostkę. Twaróg zmiksować ze śmietaną, cukrem i wanilią na gładką masę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm i długości 40 cm. Posmarować masą twarogową, na wierzch równomiernie wyłożyć śliwki. Zwinąć ciasno, jak roladę, wzdłuż dłuższego boku. Pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z płatkami pszennymi 175

Wykonanie: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Masło miksuję i dodaję o utartych jajek. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dosypuję porcjami do masy maślano-jajecznej. Wsypuję płatki, daję śmietanę i przekładam ciasto do formy do keksu wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 35-40 min. Gdy ciasto jest już(...)piekarniku, na gazie rozpuszczam masło z  miodem, dodaję śmietanę i zgęszczam mąką. Powstaje coś w rodzaju budyniu. Do masy wrzucam bakalie i zestawiam z ognia. Na podpieczone ciasto wykładam ową masę i wstawiam jeszcze na 10-12 min do piekarnika, zwiększając temperaturę do 200'C. Gotowe wyjmuję i odstawiam by wystygło

Ciasteczkowy Potwór
duet makowo serowy 225

Margarynę miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy stopniowo żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy w osobnym naczyniu na sztywno. Dodajemy je do ciasta i mieszamy np. szpatułką. Przekładamy do foremki (ok.22x32cm). składniki na masę serową: 1250 g sera białego, zmielonego 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 180 g margaryny 230 g cukru kryształu 50 g kaszy manny(...)grubych oczkach i dodajemy do maku. Wymieszany mak z jabłkami oraz opcjonalnie z olejkiem migdałowym dodajemy do jednej części masy serowej i mieszamy. wykonanie ciasta: Na ciasto ucierane równomiernie wykładamy masę serowo jabłkową. Na wierz wykładamy masę serową i wyrównujemy. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 90 min. (Po upieczeniu pozostawiłam ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez

Domowy Smak Jedzenia
Tort z bitą śmietaną i owocami 753

jagód Sposób wykonania : Ciasto Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ,powoli dosypujemy cukier i  tak naprawdę to jest najważniejszy etap w wykonaniu ciasta biszkoptowego. Do masy dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy ale już na wolnych obrotach tak aby połączyć składniki zachowując napowietrzoną masę . Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiewając(...)pieczenia, ja wykładam nawet boki tortownicy i to o 5 cm wyżej niż blaszka bo biszkopt potrafi wyrosnąć ponad blachę :) Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni  (pamiętajmy aby go wcześniej nagrzać bo wymieszana  masa nie powinna czekać) i pieczemy ok 40 minut ,ja zawsze sprawdzam drewnianym patyczkiem czy jest suchy ,jak tak to wyciągam. Ciasto powinno

Wypieki Rene
Orzeszki z nadzieniem migdałowym. 206

mielonych migdałów      Ucieramy masło z cukrem i jajkami, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie mleko i miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto. Z powstałej masy lepimy małe kuleczki (ciasto się lepi, więc podsypujemy trochę mąki), którymi wylepiamy foremki i pieczemy na złoty, orzechowy kolor. Ciasteczka w tej formie można przechowywać nawet

Rozpustne gotowanie
Orzeszki z nadzieniem kokosowym- Raffaello. 204

wielkości łyżek      Ucieramy masło z cukrem i jajkami, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie mleko i miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto. Z powstałej masy lepimy małe kuleczki (ciasto się lepi, więc podsypujemy trochę mąki), którymi wylepiamy foremki i pieczemy na złoty, orzechowy kolor. Ciasteczka w tej formie można przechowywać nawet

Rozpustne gotowanie
Zwierciadło malinowe.(bez pieczenia) 158

cukiernictwie. Byłam chyba w drugiej albo trzeciej klasie gimnazjum kiedy do kiosków wchodził magazyn kulinarny do którego dodatkiem był spieniacz do mleka. Ciasto technicznie jest średnio wymagające. Tak naprawdę najważniejszy jest pierwszy etap przygotowywania masy malinowej, bo to od niej zależy lekkość i puszystość całego deseru. Na maliny czekam zawsze z olbrzymim wytęsknieniem. Zimą wykorzystuję zamrożone zapasy(...)roku przygotowałam również pure malinowe zamknięte w słoikach oraz maliny w syropie. Zapewne na dniach podzielę się z wami przepisami na te przetwory. Wracając do ciasta to masa jest puszysta lekka jak obłoczek przypomina najlepszy mus tyle że o wyraźnym smaku malin. Całość dopełnia galaretka malinowa i bynajmniej nie jest to taka sztuczna z torebki tylko przygotowana na przecierze

vaniliowoczekoladowa
Ciasto Zielone Jabłuszko 2272

Ciasto Zielone Jabłuszko Pyszne i bardzo efektowne ciasto na lekkim biszkopcie, przełożone masą galaretkową z jabłkami i przykryte śmietankową pierzynką. A całość ozdobiona delikatnymi czekoladowymi zygzaczkami. To ciasto zaskakuje nie tylko rewelacyjnym smakiem, ale i pięknym wyglądem! Przygotowanie ciasta nie jest trudne, należy jednak ściśle stosować się do wskazówek z przepisu, aby wszystko wyszło jak należy   Składniki: BISZKOPT(...)wystudzeniu umieścić ją w lodówce, pilnując aby nie zastygła „zbyt mocno”. Stężoną, gęstą galaretkę z owocami wykładamy na upieczony biszkopt. Ważne aby masa nie była płynna gdyż wówczas galaretka wsiąknie nam w ciasto *** *** Ciasto z galaretką wkładamy do lodówki – do całkowitego stężenia. Następnie przygotowujemy masę śmietanową: schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Gotową śmietankę

Blog z Apetytem