Półkruche ciasto i słodka masa serowa z dodatkiem zielonej herbaty matcha to propozycja na słodki poczęstunek. Małe słodkie i niepozorne. Zawsze chętnie do nich wracam gdy mam ochotę na coś słodkiego. Matchę kupicie w sklepie Kuchnie Świata Składniki: Ciasto na około 15 sztuk 35 dag mąki pszennej 20 dag masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 żółtka 4 łyżki(...)tartaletek wycinać kółka i wylepić te foremki. Masa serowa: Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misie miksera i miksujemy krótko tylko do połączenia, aby nie napowietrzać masy. Wylać do przygotowanych foremek z ciastem. Wstawić do nagrzanego do 200*c piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie temp zmniejszyć do 180*c i piec około 35 minut –do lekkiego zrumienienia
Wanilia i Kardamoncukier puder i zagnieść jednolite ciasto. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Odrobinę ciasta odłożyć na uformowanie wałeczków na boki ciasta, wtedy skutecznie przytrzyma nam masę na mazurku. Gotowe ciasto ponakłuwać i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni C. Przygotować masę chałwowo – orzechową: Śmietanę, chałwę, cukier puder i orzechy umieścić w malakserze(...)garnuszka i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając ok. 3 minut, do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Gotową masę przełożyć na kruchy spód i wyrównać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch mazurka. Udekorować orzechami. Ciasto najlepiej jest przechowywać w lodówce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieSkładniki na ciasto: - 1,5 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka mleka - 1 szklanka gazowanej wody mineralnej - 2 jajka - szczypta soli - 2 łyżki oleju kokosowego (do ciasta) - olej kokosowy (do smarowania patelni) Składniki na masę serową: - 500g twarogu tłustego - 2 średnie jajka - 3 łyżki cukru - 1 łyżka cukru z wanilią - esencja rumowa(...)migdałowa (ja daję trochę jednej i drugiej) Do wysokiego naczynia dodajemy wszystkie składniki – mleko, wodę, jajka, przesianą mąkę, sól i olej kokosowy – miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy (bez grudek). Ciasto odstawiamy na 30 minut (mąka napęcznieje). W tym czasie szykujemy masę serową. Umyte jajka wyparzamy wrzątkiem, wbijamy do misy malaksera, dodajemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę
mojewypiekiinietylkoprzepisy. Ciasto jest słodkie, troszkę za słodkie jak na nasze obecne smaki, kiedyś chyba się jadało słodsze ciasta... Następnym razem dodam trochę mniej cukru i do ciasta i do masy. Przepis zostawiam z oryginalnymi proporcjami, osoby, które wolą mniej słodkie wypieki powinny dodać troszkę mniej cukru. Napoleonkę najlepiej jest kroić(...)budyniu dodajemy żółtka i dokładnie je rozcieramy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie, cały czas ucierając, dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Gotową masą smarujemy jeden blat ciasta i przykrywamy drugim blatem, lekko dociskając. Ciasto dostawiamy na noc i kroimy następnego dnia. Posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatitymigdały, rozpuszczony miód, cukier puder, esencję migdałową, skórkę pomarańczową – mieszamy. Wsypujemy płatki migdałowe, , rodzynki, żurawinę, wlewamy śmietankę – dokładnie masę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia. Masę makową mamy prawie gotową, więc szykujemy ciasto (ja zrobiłam na drugi dzień i chłodziłam przez godzinę, ale polecam zrobić wieczorem). Do miski przesiewamy mąkę tortową, proszek do pieczenia i cukier puder – mieszamy składniki(...)Migdałowy makowiec, to ciasto na święta, po świętach… i nie tylko. Zwolennicy ciast z makiem, powinni być usatysfakcjonowani. Maku jest duuuużo, migdały dodatkowo powiększyły ilość masy makowej, która jest wilgotna i pyszna. A ciasto? Kruche, delikatne i… chyba bardziej kruche już być nie może. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Migdałowy makowiec appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoszklanka, margaryna stopiona 80 gram, masa makowa bakaliowa 1 puszka drożdże rozetrzeć w misie robota z 1 łyżką mąki, cukru, 1/2 szklanki mleka i zostawić do podrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu, po podrośnięciu wsypać przesianą mąkę dodać 2 żółtka, 2 całe jajka, cukier, resztę mleka, sól, aromat waniliowy i hakiem robota ciasto wyrabiać, wlać stopiony letni tłuszcz, wyrabiać(...)ciasto mi mocno urosło wyrośnięte ciasto dać na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować, 2 białka widelcem roztrzepać i pędzelkiem posmarować całe ciasto, białka trochę zostawić do posmarowania wierzchu na cieście rozsmarować masę makową z puszki, boki podwinąć na mak i zwijać ciasno roladę ciasto przełożyć do blaszki z papierem do pieczenia, posmarować wierzch białkiem piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra
W Mojej Kuchni LubięRewelacyjnie ciasto na kruchym spodzie, w którym puszysty, pachnący wanilią ser idealnie współgra ze słodką, migdałową, z delikatną nutą miodu i pomarańczy masą makową. Do tego orzeźwiające, przełamujące słodkość brzoskwinie zalane galaretką, to musi smakować! Składniki: Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej 80g masła 4 łyżeczki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka kaszy manny(...)dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, miód, cukier puder i żółtka. Wymieszać mikserem, dodać ubite na sztywno białka i wlać aromat migdałowy. Całość dokładnie wymieszać. 4. Na spód formy wylepiony ciastem najpierw wyłożyć masę makową (robiąc dwa okręgi z maku), następnie wylać masę serową i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Po tym czasie
Szalona Kuchnia Ewelinyformę do tarty, podpiekamy w temp ok 180 przez 15 min. Produkty na masę serową wkładamy do kubka blendera i blendujemy aż uzyska konsystencję gładkiej śmietany. Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową i układamy rydze. Pieczemy ok 20 min. Podajemy z surówką lub sosami
Gotowanie jest łatweJeszcze nieraz zagości w moim domu. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Składniki: Kruche ciasto – 250 g mąki pszennej – 150 g masła – 1/2 szklanki cukru pudru – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 jajko – 2 żółtka Masa serowa – 1 kg zmielonego białego sera, np. Piątnica – 2 jajka – 4 żółtka(...)bezę i zmniejszyć temperaturę na 150 st. C. Beza – 10 minut przed końcem pieczenia sernika zacząć przygotowywać bezę. – Białka pozostałe po kruchym cieście i masie serowej ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. – Wyłożyć pianę na gorący sernik i wygładzić wierzch. – Piec
To co kochamtegoroczne Święta Wielkanocne, szkoda tylko, że zamiast kiełkujących krokusów mamy za oknem tonę śniegu:( Składniki na ciasto: -250g mąki orkiszowej 700 (lub pszennej) -120g masła (zimne) -50g ksylitolu (może być cukier) -cukier wanilinowy -3-4 łyżki mleka Masa serowa: -1kg sera -100ml kremówki -120g ksylitolu(może być cukier) -3 jajka -40g mąki kukurydzianej(...)kukurydzianą i ksylitolem. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy serowej. Białka ubić na szytwno ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej. Wyjąć zimną formę, wylać na ciasto masę sernikową, wygładzić. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C ok. 45-50 minut. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku na ok.10 minut. Można polukrować. Lukier: -puder trzcinowy (ok.4
Smaczne Zdroweróżnicą, że upieczone na białkach :) Jest to sposób na ich wykorzystanie, jeśli ktoś nie przepada za bezami . Orzechowca przełożyłam gotowanym sernikiem o smaku kajmaku. Połączenie, które smakuje rewelacyjnie :) Polecam! CIASTO ORZECHOWE: 1 1/2 szklanki białek (ok 8szt) szczypta soli 2 jajka 3/4 szklanki cukru 250g orzechów włoskich 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia SERNIK GOTOWANY(...)garnka włożyć masło i rozpuścić z cukrem oraz kajmakiem. Włożyć zmielony twaróg i często mieszając zagotować. Połączyć z mieszanką jajeczną i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Jeszcze gorącą masą przełożyć ciasto orzechowe. Zanim warstwa na wierzchu zastygnie można zrobić wzorki. U mnie to była folia bąbelkowa, którą wcisnęłam w masę i zdjęłam po całkowitym wystudzeniu. Oprószyłam kakao. Smacznego :) Kategoria
https:KKuchniaMniamzrobić gdy rodzina ma podzielone zdanie na temat ulubionego ciasta? Oczywiście pogodzić ☺ i śmiało przygotować seromakowiec. Ciasto łączy masę makową i serową w jedną pyszność. Potrzebujemy
Tylko pyszniezebrałam 15 przepisów na słodkości, które moim zdaniem można przygotować na świąteczny stół. Orzechowiec http://www.zrobtosmacznie.pl/2018/11/orzechowiec.html Szybki piernik "last minute" z powidłami śliwkowymi http://www.zrobtosmacznie.pl/2018/10/szybki-wilgotny-piernik-last-minute-z.html Ciasto z masą krówkową, śmietaną i orzechami http://www.zrobtosmacznie.pl/2017/04/ciasto-z-masa-krowkowa-smietana-i.html Ciasto Snickers http://www.zrobtosmacznie.pl/2016/11/ciasto-snickers_5.html Ciasto 3 bit http://www.zrobtosmacznie.pl/2018/01/ciasto-3-bit.html Malinowa chmurka na biszkoptach http://www.zrobtosmacznie.pl/2017/06/malinowa-chmurka-z-beza-na-poduznych.html Ciasto "palce lizać
Zrób to smacznieSzarlotka na bogato! Delikatne kruche ciasto z jabłkami pod lekką budyniową pianką, z dodatkiem malin i jagód. W takim wydaniu klasyczna szarlotka nabiera nowego, wspaniałego smaku
Blog z Apetytemczasu do czasu. Wystudź ją przez chwilę. Zdejmij miskę z ognia i wmieszaj rózgą cukry, następnie dodaj jajka, wanilię i przesianą mąkę i ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj tak by ciasto miało jednolitą grubość. Włóż do piekarnika i piecz przez 35-40 minut, obracając formę w połowie pieczenia. Gdy brownie porządnie przestygnie
karmelowy