ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:270/3191)

Czekoladowa tarta z nutką mięty 169

czekoladowej dodaj olej kokosowy i mieszaj aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Do powstałej masy dodaj 1-2 łyżki kropli miętowych i przez 5 minut miksuj aby jaknajbardziej napowietrzyć masę. Wystudzone ciasto wypełnij musem czekoladowym i wstaw na godzinkę do lodówki aby masa stężała. Gotowe możesz delikatnie przypruszyć cukrem pudrem oraz z gałką domowych wegańskich lodów oraz ze świeżymi listkami męty

greenscarf
Szarlotka pod chmurką z różową rosą 139

sobą. Piankowa Szarlotka  . Teraz czas na nową, nieco odnowioną i myślę ,że równie smakowitą :) Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g masła/dobrej margaryny 1 jajko 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany Masa Jabłkowa 1,5 kg jabłek 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki cytryny cukier waniliowy cynamon wedle uznania  Pianka(...)ciasto wyłożyć na podlużną blachę, co spowoduje mały spadek wysokości ;) Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Kropimy cytryną i dodajemy do nich wymione składniki. Wszystko mieszamy i wykładamy masę na ciasto. Jeżeli jest za dużo soku należy go nieco odcisnąć. Ciasto pieczemy przez 30-40 minut w temp. 170*C-180*C Po upieczeniu ubijamy białka z cukrem, następnie miksując

W Moim Magicznym Domu
Babeczki z twarogiem 203

odżywcza 1 babeczki (12): 111 kcal B 5 g W 7 g T 6 g Składniki: ciasto ▸1 szklanka mąki orkiszowej  ▸1 łyżeczka proszku do pieczenia ▸1 łyżka kakao  ▸1/3 szklanki mleka  ▸1/4 szklanki oleju ▸1 jajo ▸dosłodzić wedle uznania masa ▸200 g twarogu (ja dałam chudy) ▸1 jajo ▸kilka kropel aromatu waniliowego ▸dosłodzić wedle uznania Przygotowanie(...)pieczenia i dodajemy resztę składników na ciasto. Mieszamy do połączenia składników. 2. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajo i aromat, dosładzamy. Mieszamy dokładnie.  3. Papilotki wypełniamy jedną łyżką ciasta, następnie łyżeczkę masy serowej i przykrywamy znowu ciastem. Pieczemy 190 stopni 25 minut. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Zdrowie i pysznie na talerzu
Makowiec zawijany z ciasta półkruchego 1873

masy - żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do masy makowej, wymieszać - białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać MAKOWIEC ZAWIJANY - piekarnik rozgrzać do temperatury około 180 stopni - ciasto wyjąć z lodówki, jeśli jest zbyt twarde, pozostawić do lekkiego zmięknięcia(...)papierze do pieczenia rozwałkować kolejno oba kawałki ciasta (można lekko podsypać mąką) na placki o wielkości około 26x30cm lub nieco większe i grubości 4-5mm - ciasto posmarować cienko roztrzepanym białkiem (można pominąć, masa makowa powinna wyjść i tak dość zwarta) - na każdy placek nałożyć masę makową, rozsmarować, pozostawiając z każdej strony po około 2cm wolnego ciasta - placek zawinąć

Smakołyki Bereniki
Rogale marcińskie 172

min/obr.4-5. W osobnym naczyniu ubijamy piane z białek ze szczyptą soli na sztywno. Masę makową przekładamy do miski i dodajemy partiami ubitą pianę delikatnie mieszając ciasto. Nie chciałam tego robić w Thermomix ponieważ masa jest lekko zbita i białka nie rozpowadziłyby się dobrze. Ciasto wyciągamy z lodówki i zostawiamy na ok. 30 minut aby nabrało pokojowej temperatury. Ciasto następnie wałkujemy(...)prostokąt z którego robimy dwa pasy. Z każdego pasa wycinany trójkąty. Wielkość trójkątów zależy od tego jakiej wielkosci chcemy mieć rogale. Z tego ciasta wychodzi ok 16 średniej wielkości rogali. Na każdego trójkąta nakładamy masę makową i zwijamy tak jak potrafimy najlepiej Proszę się nie przejmować, że masa wychodzi nam po bokach. Tak ma być. Rogale odstawiamy na blachę wyłożoną

Themo przepisy
.898. lekkie jak piórko 182

było, bo uczyłam się do późna i...rano zaspałam, nie miałam czasu nawet na zrobienie zdjęcia śniadaniu, a co dopiero dodanie go na bloga. Jednak dzisiaj już zdążyłam :D Ciast(k)o upiekłam wczoraj i zostawiłam na noc w piekarniku, już na mnie czekało. Było niezwykle delikatne - dzięki ubiciu białka, a dzięki jogurtowi wilgotne <3 Jeśli będą chętni wieczorem(...)domowy truskawkowy) ~łyżka mieszanki ziaren Migdałowy Przylądek do posypania W misce łączymy mąkę, cukier/stevię, żółtko i jogurt. W drugiej misce ubijamy białko, następnie delikatnie łączymy je z masą. Połowę ciasta przekładamy do kokilki i wykładamy dżem, przykrywamy drugą połową masy, posypujemy ziarenkami i pieczemy ok. 30-35 minut (do suchego patyczka) w 180*C. Smacznego! :) A na chili

breakfast of dreams
Biała kiełbasa z jabłkiem w ślimaczkach z ciasta francuskiego 220

cebulą. Najwygodniej i najefektywniej da się masę wymieszać i połączyć dłonią, przeciskając mielone mięso i jabłko z cebulą lekko przez palce – jak przy mieszaniu masy na kotlety mielone.   Piekarnik ustawiamy na 180⁰C. Ciasto(...)francuskie wyjmujemy z lodówki, rozwijamy, można je lekko przewałkować. Masę mięsno-jabłkowo-cebulową rozsmarowujemy równą warstwą na cieście, zachowując z jego szerszej strony centymetr wolnego miejsca. Masę delikatne solimy i pieprzymy. Zawijamy ciasto jak roladę, a wolny od nadzienia brzeg przed sklejeniem smarujemy rozmąconym jajkiem. Gotowy wałek tniemy na centymetrowe kawałki rozkładamy je na papierze do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym

Karo in the Kitchen
Tarta jogurtowa z jeżynami i jabłkami 161

cukru jajko szczypta soli Składniki na nadzienie: 300g jogurtu naturalnego 100g cukru 50g mąki pszennej 3 jajka 2 jabłka (najlepiej szara reneta) szklanka jeżyn Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki (poza jajkiem) zagnieść na jednolitą masę, pod koniec dodać jajko i ponownie zagnieść. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej(...)minut. Po tym czasie rozwałkować je i wylepić nim formę do tarty o średnicy ok. 26-28cm. Należy zostawić dość wysoki rant (brzeg), żeby później masa jogurtowa się nie wylała. Nakłuć ciasto widelcem i piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.  Wykonanie nadzienia: Cukier, mąkę, jajka i jogurt zmiksować i wylać na podpieczony spód tarty. Na wierzchu

Mania Wypiekania
Ciasto z truskawkami bez pieczenia 8919

Czerwcowe czerwone pole. Czerwona bluzka w kropeczki. Koszyk czerwonych truskawek.  To ciasto z truskawkami jest niemal identyczne jak znany wszystkim 3-bit z tą różnicą, że zamiast masy kajmakowej jest warstwa truskawkowa. Postanowiłam je zrobić, bo jakoś specjalnie nie chciało mi się uruchamiać piekarnia. A efekt? Jak sami widzicie - wspaniały. Ciasto smakuje wyśmienicie, ładnie wygląda i dobrze się kroi(...)wyłożyć krem i równo go rozprowadzić. Najlepiej nakładać go sobie po łyżce i delikatnie rozprowadzać. Na krem nakładamy ponownie warstwę herbatników postępując podobnie jak ze spodnią warstwą. Ciasto wstawić do lodówki. Gdy masa truskawkowa zacznie tężeć wylać ją na wcześniej schłodzone ciasto. Poukładać kolejną warstwę herbatników i ponownie wstawić do lodówki, aż masa truskawkowa stężeje. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem

My simple kitchen
TORT RAFFAELLO (KOKOSOWY) 505

Moją pierwszą propozycją na tegoroczne Święta jest przepyszny tort raffaello. Moim zdaniem masa tego ciasta bardzo przypomina smak kremu z oryginalnych trufli Raffaello i jest zupełnie inna od mas ze znanych mi przepisów na torty kokosowe. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com

Przepisy Aleksandry
Tarta z malinami 169

dokładnie mieszamy - pierwsza masa gotowa. Do pozostałego serka dodajemy ubitą śmietanę i łyżką delikatnie mieszamy. Smakujemy, jak za mało słodkie to dosypujemy cukru pudru i mamy drugą masę. Blaszkę do tarty wylepiamy ciastem, boki również. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 20 minut. Myjemy maliny i suszymy na papierowym ręczniku. Wyciągnięte ciasto studzimy. Pierwsza do posmarowania idzie masa(...)czekoladowa. Jest ona dość gęsta dlatego ja zaczęłam ją nakładać kiedy ciasto było jeszcze leciutko ciepłe, czekolada lepiej się rozprowadzała. Uwaga aby ciasto nie było za ciepłe, bo się wszystko rozpuści :) Następna warstwa to biała masa, delikatnie rozprowadzamy na czekoladzie i uważamy aby jej nie poprudzić. Układamy maliny. Przed podaniem możemy ciasto lekko schłodzić. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Ciasto kruche z rabarbarem, truskawkami i kruszonką 349

łyżek cukru  (kruszonka) 125g masła 180g maki pszennej 90g cukru 16g cukru waniliowego  Przygotowanie:   Wszystkie składniki na ciasto umieścić na stolnicy i wyrobić nożem (może to potrwać dość długo) lub w misce wyrobić malakserem gładką masę. Uformować kulę i w folii włożyć do zamrażarki na pół godziny. Po wyjęciu z zamrażalnika rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszkę (34x23cm(...)powstaną grudki kruszonki. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy pagórki zrobią się "miękkie" dodajemy powoli cukier. Kiedy jajka będą błyszczące i gęste dodajemy mąkę. Na podpieczone kruche ciasto wykładamy masę z owoców i delikatnie wykładamy białkową pianę, posypując ja kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 minut. Studzimy. Smacznego

ChilliJemy
Proste i Puszyste Ciasto z Malinami 229

makutrze (jeżeli użyjemy makutry to białka ubijamy oddzielnie na sztywną pianę i dodajemy na samym końcu do ciasta). Ja ciasto przygotuję mikserem. Do miski wsypuję cukier puder dodaję masło o temperaturze pokojowej i miksuję do uzyskania jednolitej puszystej masy. Następnie dodaję stopniowo po jednym całym jajku (żółtko razem z białkiem) cały czas miksując(...)jajko wchłonie się w masę dodaję kolejne. Po jajkach do ciasta dodaję proszę do pieczenia, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i mąkę i miksuję na jednolita gładką masę. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę ciasta wyrównuję. Na ciasto układam dość gęsto maliny. Pieczenie ciasta z malinami: Blaszkę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego

Uwaga Babcia Gotuje
Bananowiec 194

kontynuując ubijanie. Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia. Małymi ilościami dodawać do ubitych białek mąkę, cały czas delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylać do formy do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Masa bananowa: Żelatynę zalać ośmioma łyżkami zimnej wody. Odstawić na pięć minut do napęcznienia. Po pięciu minutach podgrzać i dokładnie wymieszać. Schłodzić. Żelatyna powinna(...)puder oraz zmiksowane banany. Ubijać aż masa dobrze zgęstnieje. Na końcu dodać lejącą żelatynę. Bardzo dokładnie całość wymieszać. W 400 ml wrzącej wody rozpuścić galaretkę wiśniową. Schłodzić. Na ciasto biszkoptowe wylać masę bananową. Po wierzchu masę udekorować krojonym bananem. Całość zalać tężejącą galaretką wiśniową. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Bananowiec O czym warto pamiętać przygotowując ciasto z bananami i galaretką

mecooks
CIASTO Z CYDREM 162

dodajemy cydr i energicznie mieszamy. Początkowo mogą pojawić się grudki , jednak po chwili masa powinna stać się gładka . Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do temp 200 stopni . Później, gdy ciasto zbyt mocno(...)się zrumieni, możemy zmniejszyć temp do około 180 stopni. Studzimy ciasto. Z cydru i cukru przygotowujemy polewę. Cydr podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier, do uzyskania białej gęstej masy. Ostudzone ciasto polewamy lukrem. Smacznego

WYSPA SZCZĘSLIWA