ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:279/3191)

piernik staropolski dojrzewający 401

śliwkowe polewa czekoladowa opcjonalnie masa orzechowa wykonanie: W garnku z grubym dnem umieszczamy masło, miód oraz cukier. Mieszamy i podgrzewamy (nie doprowadzamy do zagotowania), aż cukier się rozpuści. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, jajka i mieszamy do połączenia się składników. Sodę dodajemy do mleka, mieszamy i wlewamy do ciasta. Dodajemy przesianą mąkę oraz(...)piernik na 2 część wzdłuż dłuższego boku, tak aby uzyskać dwa osobne ciasta. Oblewamy czekoladą i dowolnie dekorujemy. (Ja jednego piernika przełożyłam tylko powidłem a drugiego powidłem i masą orzechową.) *Ciasta najlepiej upiec ok. 7 dni przed świętami. Przełożyć, zawiną w folię spożywczą, obciążyć. Polać czekoladą 1-2 dni przed świętami. składniki na polewę: 130 g masła lub margaryny

Domowy Smak Jedzenia
Biszkopt z jabłkami 177

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy żółtkowej, wymieszać. Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wmieszać do masy żółtkowej. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy(25x40). Piec w 175 stop.przez ok.30 minut. MASA Wlać wodę do garnka, dodać cukier, zagotować. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, przecisnąć przez kratkę

Kuchnia Danusi
MARLENKA 133

wymiarów. Każdy spód pieczemy ok 7 minut w 160 o C. Spody studzimy. Okrawki ciasta wałkujemy i kroimy na małe kwadraciki (posłużą nam do posypania ciasta). Pieczemy w ten sam sposób co płaty. Masa: Zaczynamy od ugotowania budyniu. 2 budynie rozrabiamy w 1 szklance mleka. 2 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. Rozczyn budyniu wylewamy na goujące się mleko(...)temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Dodajemy masę kajmakową i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy ostudzony budyń. Każdy blat przekładamy masą. Ostatnią, górną warstwą ma być masa. Orzechy rozdrabiamy i łączymy wraz z zapieczonymi kawałkami ciasta. Posypujemy ciasto. Smacznego

Słodki Zakątek
Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym 385

plastry i zalać alkoholem, odstawić na godzinę. Śmietanę, jajko i ser pleśniowy dobrze zmiksować na jednolitą masę (można delikatnie podgrzać – ser się rozpuści i będzie łatwiej wymieszać składniki). Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę do tarty wyłożyć ciastem francuskim (pamiętajcie, żeby brzegi ciasta wystawały za formę – ciasto w trakcie pieczenia się „zbiega(...)minut (można obciążyć ciasto). Jeśli w trakcie pieczenia ciasto się „zbąbluje”, wystarczy w kilku miejscach jeszcze ja nakłuć widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową, układamy odsączone i osuszone plastry gruszki. Układamy plastry szynki, całość posypujemy posiekanymi orzechami. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Francuską tartę z szynką, gruszkami

Pociąg Do Kuchni
CIASTO KASZTANOWE Z PRALINĄ ORZECHOWĄ 177

całej blasze. Gdy wystygnie, przekładacie ją na papier, by odsączyć oliwę i kruszycie na kawałki. krem: Mascarpone, śmietanę i cukier puder ubijacie na jednolitą masę. Mieszacie z częścią pokruszonej praliny. Pozostałą część zostawiacie do dekoracji. Ciasto kroicie w poziomie na dwie części. Górną część zdejmujecie, dolną smarujecie(...)obficie kremem z praliną. Nakładacie górną część, znowu smarujecie kremem z praliną. masa kajmakowa: Masę kajmakową podgrzewacie i mieszacie ze śmietanką. Studzicie, oblewacie przełożone już kremem ciasto i posypujecie resztą praliny. Jeżeli robicie masę sami, to uważajcie. Puszkę mleka skondensowanego zalewacie wodą w garnku (woda ma ją zatopić) i przykrywacie. Gotujecie ok. 2 godzin. Otwieracie dopiero po wystudzeniu. W przeciwnym

GRUBY WAŁEK
Strucla z makiem na proszku do pieczenia 184

roku poszłam na skróty i zamiast na drożdżach przygotowałam makowiec na proszku do pieczenia. Przepis na ciasto znaleziony w książce "Ciasta, ciastka, ciasteczka" J. Czernikowskiego, przepis na masę makową niezawodnej siostry Anastazji. Polecam wszystkim niecierpliwym, zwłaszcza w tym przedświątecznym zabieganiu :) Składniki (na 2 strucle): Ciasto: 750 g przesianej mąki + ok. szklanka mąki do podsypywania ciasta 1 łyżka proszku do pieczenia(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na matę silikonową posypaną obficie mąką, podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować  na grubość ok. 1 cm. Na ciasto delikatnie nałożyć i rozsmarować masę makową zostawiając niewielki margines z każdej strony. Zwinąć w rulon, pomagając sobie matą silikonową. Przełożyć do przygotowanych foremek (najlepiej też przeturlać przy pomocy maty wprost do foremki

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto chałwowe z kajmakiem! 180

około 22cm na 22cm. (ewentualnie średnia ale wysoka tortownica) Pieczemy w temp 170 stopni C. pierwsze 40 minut: grzanie piekarnika dół, kolejne 25 minut z termoobiegiem. Ciasto studzimy całkowicie, kroimy na trzy warstwy. MASY: - 1 puszka kajmaku - 1 budyń czekoladowy na 500ml - 300 ml mleka - 2-3 łyżki masła - łyżeczka mąki pszennej - 150 ml śmietany 36% - 100 g chałwy(...)Śmietanę umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na sztywną masę. Dodajemy ciurkiem płyn z żelatyną i ciągle ubijamy. Doa masy dodajemy trzy łyżki posiekanej chałwy. Masą śmietanową wykładamy wierzch ciasta. Posypujemy posiekaną chałwą. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Gotowe

SMYKWKUCHNI
Leśny Mech 179

odsączony szpinak i całość mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do przygotowanej formy. Pieczemy przez ok. 50-60 minut (do suchego patyczka). W trakcie pieczenia obieramy owoc granatu. Masę przygotowujemy dopiero jak ciasto będzie upieczone i wystudzone. Ubijamy zimną śmietankę dodajemy do niej mascarpone. W trakcie ubijania dodajemy śmietan-fix, aromat i cukier waniliowy oraz cukier puder do smaku. Ciasto dzielimy(...)dwie części – górna powinna być dużo cieńsza niż spód. Na osobnym talerzu kruszymy górną wartę. Na spód nakładamy masę i posypujemy je okruszkami ciasta i owocami granatu, delikatnie dociskając je dłonią by nie spadały. Ciasto wkładamy na ok. 2 h do lodówki przed podaniem. Przydatne: Czas pieczenia: ok.50-60 min. w zależności od piekarnika. Forma – użyłam tortownicy o średnicy

rozgotowana
Torcik kawowy z bitą śmietaną 204

Torcik kawowy, to ciasto doskonałe  nie tylko do kawy.  Dlaczego kawowy? Otóż zarówno do ciasta, jak i do masy dodajemy kawę rozpuszczalną. Esencja smaku to również wiśnie z nalewki,  które dodajemy pod bitą śmietanę. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. SKŁADNIKI: Na biszkopt 5 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej  3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego(...)mleka, mąki gotujemy budyń. Masło ucieramy z cukrem. Łączymy z ostudzonym budyniem. Kawę rozpuszczalną zalewamy małą ilością wody ok.1/4 szklanki. dodajemy do masy budyniowej. Dodać kilka łyżek likieru kawowego. Ciasto kroimy  na połowę.  Spód smarujemy dżemem. Na to kładziemy masę budyniową.  Przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch układamy wiśnie z nalewki. Przygotowujemy

W kuchennym oknie Ewy
Malinowe wspomnienie – ciasto bez pieczenia 493

niestety jej nie dostałam i musiałam zadowolić się żelatyną w proszku. Coś ciężko się nam współpracowało, ale koniec końców wszystko ładnie zastygło, więc byłam zadowolona. Najsłodszy w cieście jest spód, natomiast do masy użyte jest bardzo mało cukru. Myślę, że można by zrobić to ciasto w wersji fit. Rezygnując z bitej śmietany w masie malinowej i na wierzchu, oraz zamieniając(...)masy delikatnie szpatułką. Żelatynę delikatnie podgrzewamy, żeby się rozpuściła i dodajemy do masy, energicznie ją mieszając. Przelewamy masę na spód i wkładamy foremkę do lodówki. Gdy masa malinowa stężeje szykujemy wierzch ciasta. Na wierzch ciasta: – 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% – 1 łyżka cukru pudru – 2 łyżeczki wiórków kokosowych do ozdoby (miałam wiórki lekko podprażone) Śmietanę

Relaxtime
Łaciaty sernik rosyjski 417

Przepyszny, wilgotny i kremowy sernik z łatkami. Klasyczne połączenie masy serowej z kakaowym ciastem, które idealnie ze sobą współgra. Bardzo lubimy serniki, a ten na pewno trafi do stałego repertuaru wypieków. Dla "sernikożerców" prawdziwa duża, rodzinna porcja ciasta :) Polecam! Niebo w gębie! Składniki: Na spód: 450 g mąki 45 g kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 225 g cukru(...)wolnej przestrzeni od góry). Wymieszać twaróg z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i budyniami. Rozpuszczone masło lub margarynę dodać do masy twarogowej i zmiksować. Przelać masę twarogową do formy, wyrównać powierzchnię. Z pozostałego ciasta rwać nieduże kawałki, spałszczać je i układać na serowym nadzieniu. Wstawić sernik do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 90 minut do zarumienienia wierzchu (dodatkowo sprawdzić nożem lub patyczkiem

MyCookBook.pl
Proteinowy torcik Cookie Monster (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 137

dobrze zmiksować. Masa ma być gęsta. Uwaga: Jeśli pomijasz białko roślinne lub używasz serwatkowe należy dodać więcej mąki kokosowej. 13. Gęstą masę wyłożyć równomiernie do blaszki z papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 45 minut. Ciasto będzie upieczone z góry ale jeszcze dość miękkie w środku. 14. Po wystudzeniu wstawić na kilka godzin, najlepiej na całą(...)stwardnieje dodać jogurty oraz sok z cytryny, wymieszać. Na końcu wsypać niebieską spirulinę. 17. Niebieską masę szybko wylać na upieczoną kakaową warstwę. 18.   Gdy niebieska masa zastygnie, ciasto podzielić na równe części i udekorować. 19. Praliny można nieco ściąć aby lepiej trzymały się ciasta a za pomocą rozpuszczonej czekolady dokończyć oczy i cętki na ciasteczkach

Candy Pandas
Styropian (sernik bez sera) 253

kokosowych czy rodzynek.  Ciasto wypatrzyłam na blogu  Eweliny  i jest po mojej małej modyfikacji.     Składniki: ciasto 3 żółtka 250 g masła 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa 800 g śmietany 12% 4 białka 1 szklanka cukru 2 budynie smietankowe bez cukru szczypta soli dodatkowo  cukier puder(...)ubijając. Następnie dodajemy proszek budyniowy i ucieramy na jednolitą masę. Pianę łączymy delikatnie ze śmietaną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Masę śmietankową wylewamy na ciasto. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170° przez 1 godzinę. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone posypać cukrem pudrem. Blaszka 12x38

magiczna kuchnia Kasi
Tarta ze szparagami 171

szczypta gałki muszkatołowej szczypta ziół prowansalskich szczypta ostrej papryki w proszku  Przygotować ciasto - na stolnicy wymieszać mąkę z solą, rozgnieść z masłem, dodać jajko, ugnieść na jednolitą masę, jeżeli ciasto będzie zbyt luźne, dosypać nieco mąki. Uformować kulę i włożyć do lodówki na kilkanaście minut do pół godziny. Przygotować farsz - w misce wymieszać śmietanę z jajkiem, dodać startą(...)pozostawić. Plasterki szparagów dodać do mieszaniny śmietany i jajka.  Ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra, wyłożyć nim naczynie do pieczenia tarty, zalać sosem śmietanowym, na wierzchu ułożyć szparagi i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.  Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut, lub aż masa się zetnie, a wierzch zarumieni. Podawać na ciepło lub na zimno

Codzienne Gotowanie
Torcik cytrynowy 394

Lekkie i pyszne połączenie cytrynowego ciasta, serowej masy i galaretki cytrynowej uwieńczone słodką bitą śmietaną. To musi być pyszne! :) SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Spód cytrynowy: 4 jajka 4 łyż cukru 2 łyż cukru z wanilią skórka otarta z 1 cytryny (sparzonej) 4 łyż mąki pszennej 1,5 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego szczypta soli Warstwa serowa: 1/2 kg sera twarogowego(...)cukier puder, a następnie żelatynę. Zmiksować do połączenia składników. Część śmietany rozsmarować na galaretce, a resztę przełożyć do  szprycy i ozdobić ciasto. Inspiracja: Gotuję bo lubię (z moimi zmianami - zamiast pianki ze Śnieżki u mnie jest masa serowa

Kto ugości moich gości?
Pumpkin pie, czyli klasyczne ciasto dyniowe 356

gotowego dyniowego puree z puszki zrobiłam swoje ze świeżej dyni. Ciasto jest połączeniem tarty, sernika i ciasta dyniowego. PUMPKIN PIESkładniki na ciasto:- 300 gram mąki- 200 gram masła- 1 jajko- 1/3 szklanki cukru pudruSkładniki na masę dyniową:- 1 mała dynia- 300 gram serka homogenizowanego naturalnego- 3 jajka- 2/3 szklanki cukru pudru- szczypta soli- 2 łyżki tłuszczu (oleju, oliwy(...)oprószyć mąką. Wyłożyć ciastem, całość ponakłuwać widelcem, obciążyć np. fasolą i piec w temperaturze 180 stopni przez 10 min. Następnie wysypać fasolę i piec przez kolejne 10 min.Na ciasto wylać masę dyniową i piec wszystko razem przez około 50 min, aż masa całkowicie się zetnie. Smacznego

Zgrabne Gotowanie