ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:283/3191)

Sernik na zimno z truskawkami 156

Ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, zdejmujemy papier. Masa serowa: Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder i skórkę z cytryny. Miksujemy aż do połączenia składników. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i partiami dodajemy do masy(...)serowej cały czas mieszając. Gdy masa zacznie powoli tężeć wylewamy ją na wcześniej upieczony biszkopt i wstawiamy całość do lodówki. Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek. Gdy masa serowa stężeje na wierzchu ciasta rozkładamy truskawki (jeśli mamy mniejsze, możemy je dać w całości, natomiast większe przekroić na pół). Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Krzepnącą galaretką zalewamy truskawki. Ciasto

My simple kitchen
Jesienne Ciasto Orzechowe Miodownik 168

części i wykładamy cienko na 3 prostokątnych blaszkach wysmarowanych tłuszczem Orzechy włoskie wraz z resztą margaryny i cukru, jaka nam pozostała, gotujemy orzechową słodką masę, którą po lekkim przestudzeniu wykładamy na pierwszą blaszkę z ciastem (ciasto oczywiście surowe!), i pieczemy w temp. 180*C przez 15 minut. Pozostałe placki pieczemy same również w tej samej temperaturze i tym samym czasie(...)wykładamy na jeden z upieczonych  "samotnych" placków i ten oto placek będzie robił za podstawę. Nakładamy na niego kolejny "samotny placek" i smarujemy go masą krówkową, a na samą górę kładziemy ciasto z pięknie błyszczącymi się orzechami co ukaże nam w całej okazałości cudne ciasto "Orzech" Ciasto nieco może stwardnieć lecz nie powinno się tym przejmować ponieważ zmięknie

W Moim Magicznym Domu
Ciasto z rabarbarem 163

działają i zamiast skupić się na instrukcji, krzyczą: „O! Zobacz! Maleńki piesek, piesuniooo”. Normalnie jakby fraza „a teraz robimy masę tortową” powodowała zwarcie styków w moim mózgu. Pewnie mam to po mamie, która gardziła pieczeniem. Robiła nam jedynie blok czekoladowy, ciasto z jabłkami i pamiętam, jak raz robiłyśmy sernik i przysięgałyśmy, że nigdy więcej. Z zazdrością patrzę na te wszystkie(...)słowo ciasto? Może to wszystko jest do ogarnięcia? Znaczy jest, bo widzę, jakie cuda się wyczyniają w dziedzinie cukiernictwa. Marzy mi się zrobienie tortu. Prostego tortu. Chcę robić ciasta z masą, mimo że ich nie lubię. Chce wykrzesać z siebie entuzjazm taki sam, jaki ogarnia mnie przy gotowaniu. Najśmieszniejsze jest to, że potrafię zrobić odwróconą sferyfikację i nie boję się

ladykitchen
Mazurek czekoladowy 132

mazurku Snickers przedstawiam Wam mazurek czekoladowy. Ciasto bardzo kruche, masa mocno czekoladowa i dekoracja koszyk z kwiatami, to typowo wielkanocny mazurek. Jeśli myślicie, że jest ubiegłoroczny, albo, że mazurek czeka tydzień na święta, to się mylicie.. Owszem, piekę wcześniej, ale to tylko dlatego, że jestem mocno zapracowana i przed(...)śmietankę z cukrem, zdjąć z ognia trochę przestudzić i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać cały czas, aż czekolada się rozpuści. • Ciepłą masę czekoladową wylać na kruche ciasto i wyrównać. • Blanszowanymi migdałami obłożyć obwód mazurka tworząc pałąk koszyczka. • Pianki marshmallows pociąć nożyczkami na plasterki i ułożyć w formie kwiatków

To co kocham
Dietetyczna tarta z serem na słodko 137

otręby, mleko, kakao, proszek do p., STEWIĘ i mieszamy masę odstawiamy na bok na około 10-15 minut aż otręby spęcznieją Masa serowa: Wszystkie składniki na masę miksujemy Cała tarta: Ciasto otrębowe wykładamy na dość małą (około 20cm średnicy) okrągła blaszkę pokrytą papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika na około 10 minut, temperatura 200 stopni, po upływie(...)minut wyciągamy ciasto i rozsmarowujemy na nim masę serową, tak, żeby od brzegu zostało około 0,5cm samego ciasta wstawiamy ponownie do piekarnika, obniżając temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia, podajemy zimny SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Cuszima - ciasto 226

papierem . Tylko dno. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe 250 g masła 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Do mleka dodać cukier, cukier waniliowy, budynie i dokładnie wymieszać(...)składników. Po zagotowaniu zdjąć z palnika i wymieszać z żelatyną. Przestudzić (lekko ciepła) i dodawać po 1 łyżce śmietany, stale mieszając.  Dodatkowo 1 paczka okrągłych biszkoptów Składanie ciasta Biszkopt kakaowy Masa budyniowa 1/2 masy truskawkowej Biszkopty 1/2 masy truskawkowej Masa śmietankowa Biszkopt jasny Polewa

O kuchni z uczuciem
Ciasto Barbórkowe 217

energicznie wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać do śmietany i krótko zmiksować mikserem. Dzięki "zahartowaniu" unikniemy zwarzenia się kremu.   1/2 kakaowej masy wyłożyć na stężałe zielone galaretki, wyrównać. Ciasto schłodzić, aż masa stężeje. Teraz można również włożyć do lodówki czerwone galaretki, by pomału zaczęły tężeć.   Na kakaową warstwę wylać tężejącą czerwoną galaretkę, ponownie umieścić w lodówce do czasu(...)galaretka całkowicie zastygnie.   Teraz przygotować po raz drugi masę kakaową. Wyłożyć ją na czerwonej galaretce, wyrównać.   Wierzch ciasta posypać startą na tarce czekoladą mleczną. Po raz ostatni schłodzić ciasto w lodówce. Przed podaniem udekorować połówkami winogron. Mniam...!! :)   Przepis minimalnie zmodyfikowany stąd

Nastoletnie Wypiekanie
Łza słoniowa 160

waniliowym na gładką masę. • Dodawać po łyżce orzechów na przemian z łyżką budyniu i powoli ucierać do wyczerpania składników. Składanie ciasta • Biszkopty rozłożyć i posmarować oba masą orzechową, tak aby przy długich bokach było mniej masy, a najwięcej na środku. • Banany obrać, jeśli trzeba to je „wyprostować” odpowiednio(...)przycinając, i położyć wzdłuż na samym środku biszkoptu. • Złożyć ciasto na pół, banan ma być na przekroju „oczkiem” zanurzonym w masie uformowanej łzy. Polewa czekoladowa • Do rondelka włożyć miękkie masło, mleko, kakao i cukier. • Na minimalnym ogniu podgrzewać bardzo delikatnie cały czas mieszając. Masa nie może się zbyt szybko rozpuścić

To co kocham
Ciasto Kilimandżaro 162

oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia.i delikatnie wymieszać szpatułką z masą jajeczną. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 23x38 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C  około 30-40 minut. Masa jabłkowa 1,5 kg jabłek 2 galaretki (dałam(...)wlać zawartość do gotującego się mleka. Stale mieszać i gotować aż masa zgęstnieje. Przestudzić . Masło utrzeć i dodawać stopniowo zimny budyń. Polewa 250 g masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu. Przełożenie ciasta Biszkopt przeciąć na dwie części. Na jednej ułożyć warstwę jabłek, warstwę budyniu i drugą

O kuchni z uczuciem
Jogurtowiec z truskawkami 286

Ciasto: Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym wlać zimną roztopioną margarynę,mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem,dodawać po łyżce do masy delikatnie mieszając.Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem standardowej foremki 23/39 cm.Piec 30 minut w temp 170*c.Po upieczeniu wystudzić. Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Dobrze schłodzoną(...)włożyć do masy przekrojone na połówki umyte i suche truskawki,-garść zostawić na wierzch,wymieszać łyżką. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody zostawić do lekkiego stężenia. Zimne ciasto wysmarować konfiturą truskawkową wyłożyć masę jogurtową na wierzchu rozłożyć pokrojone w cienkie plastry odłożone truskawki,zalać tężejącą galaretką i wstawić na całą noc do lodówki aby masa dobrze stężała

Wanilia i Kardamon
Idealna rolada szpinakowa z łososiem I 98

odmiany żeby coś zrobić a się za dużo nie narobić, postanowiłam zamiast roladek z tortilli z łososiem zrobić roladę szpinakową z łososiem, zawsze jakaś odmiana :) Składniki na ciasto szpinakowe 4 jajka 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku sól, pieprz Składniki na farsz 200 g serka śmietanowego 3 łyżki jogurtu greckiego gęstego skórka z 1 cytryny (opcjonalnie) 1 pęczek koperku(...)jogurtem greckim, skórką z cytryny i koperkiem, stopniowo po łyżeczce dodajemy sok z cytryny próbując czy masa jest już wystarczająco kwaśna, doprawiamy solą i pieprzem. Na wystudzonym cieście rozsmarowujemy masę. Na masie układamy plastry wędzonego łososia. Roladę dokładnie zawijamy i odkładamy do lodówki. Wyciągamy i kroimy przed podaniem

Piekielna Kuchnia Pati
Sernik z brzoskwiniami 186

Dodatkowo: Puszka brzoskwiń Przygotowanie: Wszystko razem wymieszać i zagnieść. Podzielić ciasto na 2 części, jedną wyłożyć na blaszkę do pieczenia drugą włożyć do zamrażalnika do porządnego schłodzenia. Na ciasto wyłożyć masę serową , pokrojone w kosteczkę brzoskwinie z puszki, pianę z 5 białek + 1 szklanka cukru+ 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Na górę kruszonka ze schłodzonego ciasta.   Ja ścieram

W garach u Gosi
Ciasto Kilimandżaro 135

dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 równe części. Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać(...)mleko wlać zawartość szklanki, mieszać na małym ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty. Na ciasto wyłożyć masę z masła kakao i czekolady zrobić polewę którą wylać na masę całość posypać orzechami

Pychotkaaa
Piernik przekładany 263

podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 część i upiec trzy cienkie placki.  Pieczenie każdego trwa około 14 minut, w temp. 180 stopni (blaszka 24x35, wyłożona papierem do pieczenia). Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, przesmażyć z cukrem. Do gorącej masy dodać pozostałe składniki. Dobrze wymieszać, aby rozpuściła się galaretka. Schłodzić. Zagotować szklankę mleka z cukrem i cukrem wanilinowym(...)zacznie gęstnieć, wyłożyć ją na jeden placek i przykryć drugim, lekko docisnąć. Rozprowadzić krem i przykryć trzecim plackiem. Ponownie lekko ucisnąć. Tak przygotowane ciasto umieścić w lodówce. Gdy masy stężeją oblać ciasto polewą. Polewa: 1/4 kostki margaryny mlecznej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka wody                Wszystko razem ogrzewać na małym

Praktyczna pl
Ciasto nie tylko do kawy 194

dekoracji, do polewy i ukrytych w formie galaretki, imitującej sernikowe serce. Całość pachnie nie tylko tymi czerwonymi skarbami, ale również kwiatami czarnego bzu, z których sokiem osłodziłam masę serową. Ciasto wywołało szereg ochów i achów u koleżanki, do której je zabrałam. Przyznała mi się później, że późnym wieczorem zjadła jeszcze jeden kawałek, bo po prostu nie mogła się powstrzymać(...)końcu partiami dodawać przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Truskawki na masę umyć, osuszyć, odszypułkować, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Ewentualnie przetrzeć przez sitko. Żelatynę na moczyć w zimnej

Pożeraczka, czyli raz adobrze