drożdży 1 kg mąki 1/2 szkl cukru 1/2 margaryny 5 żłótek 1 szczypta soli cukier waniliowy 2 szkl ciepłego mleka Można dodać kieliszek oleju- ciasto dłużej trzyma wilgotność, nie robi się suche Składniki na masę serową(...)twarogu 5 całych jajek budyń waniliowy 1/2 margaryny Wykonanie: Przygotować masę serową: Margarynę rozpuścić i ostudzić. Połączyć z resztą składników i wyrobić na jednolitą masę. Robimy ciasto drożdżowe: Mąkę przesiać do miski, do tego dodać drożdże rozrobione z 2 łyżkami cukru. Drożdże wlać do mąki, dodać odrobinę mleka, delikatnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Na wierzch ciasta przyprószyć
Olga Piecze i Gotujeposypujemy mąką kukurydzianą, a następnie dodajemy 2/3 gotowej masy kasz - na masę wsypujemy pokrojone jabłka z cynamonem, a pozostałą 1/3 masy z kasz dodajemy na wierz ciasta - najlepiej rozsmarowywać masę na wierzchu łyżką, gdyż powinna wyjść kleista i lepka; - ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy ok. 55-70 minut - co jakiś czas sprawdzamy czy ciasto
MintTasteprzygotowaniu znalazło szybko swoich amatorów. Chłopcy po prostu pochłonęli je w jeden wieczór. Zauważyłam, że najbardziej smakują im właśnie takie proste klasyczne ciasta, ja z kolei jestem zwolenniczką ciast z masami. Nie mam pojęcia w kogo się wdali Gruszki w cieście biszkoptowo-migdałowym 25 dag mąki 1 szkl cukru 3 jajka 1/2 kostki margaryny 5 dag płatków migdałowych
Pieguskowa KuchniaNastępnie sypkie składniki przesypać na blat i dodać masło. Za pomocą noża, masło posiekać na mniejsze kawałki. Na sam koniec wbić jajko i za pomocą dłoni zagnieść kruche ciasto. Jeżeli masa będzie zbyt sypka - dodać 1-2 łyżki wody. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części i uformować spody do mazurków (polecam zrobić cieńsze spody). Z reszty ciasta wycięłam serduszka/mini motylki
Ugotowaćłyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski. Na sam koniec wbić jajko i dodać jogurt naturalny. Całość wymieszać i zagnieść ciasto. Jeśli masa się kruszy to dodać odrobinę więcej jogurtu naturalnego. Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i wstawić na 15-20 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie (lekko posypanym mąką
Ugotowaćprzelewamy do dużej miski, dodajemy cukier puder, jajko i miksujemy. Powoli dodajemy suche składników i miksujemy. Kiedy ciasto będzie stawiać opór, wyrabiamy ręcznie, aż powstanie gładka plastyczna masa. Z ciasta formułujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Ciasto porcjami rozwałkowujemy na grubość max. 5 mm, wycinamy wzory np. choinki
Moniki Smakołykimalaksera wrzuć orzechy, miód i cynamon. Zmiksuj dokładnie. 6 Po tym czasie wyrób ciasto raz jeszcze i rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach mniej więcej 25x40cm. 7 Na ciasto wyłóż masę orzechową, rozłóż ją w miarę dokładnie i zacznij zwijanie ciasta od krótszego boku. 8 Podziel nożem wałek na 6 ślimaczków, przełóż je na blachę lub naczynka żaroodpornego wyłożonego papierem
Blendmantrochę zmiękną. Zdjąć z ognia i do gorących jabłek dodać 4 płaskie łyżki mąki kukurydzianej, energicznie wymieszać, odstawić do ostygnięcia. 6. Ostygnięte jabłka przełożyć do formy wyłożonej ciastem, z masy jabłkowej uformować mały kopczyk. Piekarnik nagrzać do 220oC na funkcji góra-dół. 7. Pozostałe dwa jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plastry. Ułożyć je na środku masy jabłkowej
Mała Cukierenkazmiksować razem ze skórką z pomarańczy. Dodać mus dyniowy i wymieszać. W drugiej misce wymieszać suche składniki. Połączyć suche i mokre składniki i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Rozłożyć masę pomiędzy silikonowe lub papierowe foremki nakładając po 1 łyżce ciasta. Na środek każdej babeczki nałożyć 1/2 łyżeczki powideł. Przykryć resztą ciasta. Piec 20-30 minut w 190*C. Najlepsze
Chocolate Muffin Blogdalej miksować. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypywać w 2 - 3 partiach do masła i miksować do powstania jednolitej masy, jeśli ciasto będzie zbyt luźne - dodać pozostałą część mąki i wymieszać. Masę ciasteczkową ukształtować w kulę, owinąć w folię i wstawić na 10- 15 minut do zamrażalnika. Piekarnik nagrzać
cucinarezbyt wiele czasu na to, by przygotować coś słodkiego. Wtedy zawsze sprawdzają się ciasta na zimno. Dziś mam dla Was przepis na bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto z masą budyniową i bananami pokryte galaretką. Składniki: 350g herbatników, 4 szklanki mleka, 120g budyniu śmietankowego (użyłam Master Cook) , 200g masła, szklanka cukru, 4 banany(...)trakcie ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu. 1/3 kremu wylać na ciastka, rozłożyć plasterki banana i przykryć kolejną warstwą ciastek. Ponownie wylać 1/3 masy, rozłożyć plastry banana i przykryć warstwą herbatników. Wylać resztę ciasta i ułożyć pozostałe plastry banana. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić na całą noc do lodówki. Źródło: Zjem
Z miłości do słodkościmąki pszennej + 1 łyżka; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; kilka kropli barwnika spożywczego zielonego lub 1 łyżka herbaty matcha; Przy wykonaniu ciasta zielonego postępujemy identycznie jak przy cieście kakaowym. Masa śmietanowa: 300 ml śmietany 30%; 2 łyżki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 500 g serka mascarpone; owoce (u mnie brzoskwinie z puszki); Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem(...)cukrem kryształem i cukrem waniliowym, następnie dodać serek mascarpone i wszystko razem wymieszać mikserem do momentu, aż masa zgęstnieje. Owoce pokroić w kostkę (jeżeli tego potrzebują:)) Przełożenie ciasta: Wystudzone biszkopty delikatnie rozwinąć i pokroić na paski o szerokości mniej więcej 4 cm. Następnie paski przepleść ze sobą na przemiennie kolorami (postępować jak przy plecieniu koszyka:)). Przygotowane w ten sposób
In my kitchenkasztany. Kokilki smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wycinamy z niego kółka większe od kokilek, aby wyłożyć nim ich dno i boki. Na ciasto wykładamy masę jabłkowo-cynamonowo-kasztanową, aż po brzegi. Z pozostałego ciasta wycinamy kółka, aby przykryć kokilki. Dociskamy ciasto aby skleiło się z tym którym wykładaliśmy naczynka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiorzechów,Wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i mieszamy z budyniem.Blachę ( 20×22 ) wyklejamy ciastem ( zostawiamy 1/3 na kruszonkę ).Na ciasto wylewamy masę jabłkową, a następnie pianę budyniową.Całość posypujemy resztą pokruszonego ciasta i pozostałymi orzechami.Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 50 minut.Studzimy!Posypujemy cukrem pudrem!Zajadamy
Ostra na Słodkoziemniaków150 g wędzonego boczku2 cebulepęczek pietruszki1 łyżka klarowanego masła4 jajka300 ml śmietany 18%1 łyżeczka słodkiej paprykiszczypta papryki ostrejsól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę tarty. Ziemniaki szorujemy, nie obieramy i gotujemy przez 20 minut w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni(...)złotobrązowy kolor. Ziemniaki wymieszać z cebulą i boczkiem - wyłożyć na ciasto.Jajka rozkłócić, dodać śmietanę i pokrojoną na drobno pietruszkę. Masę doprawiamy papryką i solą z pieprzem. Zalewamy masą śmietanową ciasto z farszem.Pieczemy przez ok 50-65 minut w temperaturze 175 C bez termoobiegu.Tartę podajemy posypana świeżą pietruszką. Idealnie pasuje dip czosnkowy :)Smacznego
Niezły MłynekCiasto z rabarbarem Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki jaglanej pół szklanki mąki kokosowej 1 łyżka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka sody BIO pół puszki mleka kokosowego BIO 1/4 szklanki oleju słonecznikowego pół szklanki mleka ryżowego 3 łyżki kakao 1 jajko 4 szklanki pokrojonego rabarbaru agawa/stevia/ miód do posłodzenia Wszystkie mąki zmieszałam, dodałam do nich proszek(...)oraz miodem. Nagrzałam piekarnik do temp 180 ºC i w międzyczasie obrałam i pokroiłam rabarbar na kawałki ok. 2 cm.. Rabarbar wymieszałam z agawą i miodem. Wylałam masę na ciasto do tortownicy. Włożyłam do piekarnika na 15 min. Następnie wyjęłam masę z piekarnika i nałożyłam na nią odpowiednio przygotowany rabarbar. Całość włożyłam ponownie do piekarnika
nietadietaprzepis na makowiec jest w naszej rodzinie od zawsze.Makowiec jest tradycyjnym ciastem świątecznym, pieczonym z ciasta drożdżowego, nadziany obficie słodką masą makową pełną rodzynek i bakalii. Polany lukrem i pachnący ... sam zapach powoduje,że tęsknimy już do świąt. Makowca można również upiec wcześniej i zamrozić. składniki: ok. 250 ml mleka 120 g cukru 4 żółtka 6 dag drożdży(...)łyżeczki cukru. Odstawić by wyrosły. Mąkę wsypać do miski , dodać wyrośnięte drożdże,żółtka utarte wcześniej z cukrem, resztę mleka,sól, na końcu dodać rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić dobrze ciasto i odstawić by wyrosło. MASA MAKOWA: 500 g maku 150-200 g cukru 150 g miodu ( ok. 3 łyżki) 50 g masła ( roztopić) bakalie ( rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa) białka
Z MarcepanemPani Walewska znana też pod nazwą Pychotka dziś u mnie w wersji z orzechami,powidłami i masą waniliową. ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g masła 4 żółtka beza: 4 białka +2 od kremu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szkl. cukru 1 łyżka cukru(...)ilość mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym . Do gotującego się mleka dolać mleko ze składnikami masy budyniowej. Wymieszać, gotować aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Zmiksować masło, stopniowo dodawać budyń,pod koniec miksowania dodać ekstrakt z wanilii. Upieczone placki przełożyć kremem. Ciasto odstawić na kilka godzin,a najlepiej kroić następnego dnia kiedy dobrze zmiękną jego warstwy
Kolorowa kuchnia ElkiCzekoladę rozpuszczamy w mikrofali (lub kąpieli wodnej). Odstawiamy do przestudzenia. Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę, porcjami dodajemy do utartej masy maślanej. Mieszamy łyżką lub szpatułką. Dodajemy esencję rumową i kawową (do smaku), kawę cappuccino (proszek) oraz mielone migdały – mieszamy. Ciasto najwygodniej uformować na folii aluminiowej rozłożonej na tacy. Herbataniki przez chwilę moczymy w letnim mleku (herbatnik wystarczy włożyć do miseczki(...)obrócić i natychmiast wyjąć) i układamy na folii tak, aby stykały się dłuższym bokiem (ciasto będzie szersze). Układamy wzdłuż 6 namoczonych herbatników, na które wykładamy część masy i równo ją rozsmarowujemy. Aby struktura ciasta była stabilna kolejną warstwę rozpoczynamy od połówki herbatnika (kończymy druga połówką). Ponownie kładziemy masę. Kolejną warstwę zaczynamy od całego herbatnika. I tak do wyczerpania herbatników
mojewypiekiinietylkoprzepis stary jak świat Sposobów na jego przygotowanie jest tak wiele, że ciężko było by je tu wyliczyć. Niezmiennymi składnikami pozostają jednak dwukolorowe kruche ciasto i biszkopt. Zawsze pojawiają się także bakalie, masa i jakaś konfitura lub marmolada. A oto i moja rodzinna receptura na to ciasto Bawole oko Składniki: Kruche ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny (u mnie(...)czas ubijając masę. Na koniec dodajemy adwokat. Całość ucieramy do połączenia składników. Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego cukier puder i ucieramy, aż powstanie gładki lukier. Na kruche ciasto z marmoladą nakładamy masę, przykrywamy ją biszkoptem, który smarujemy lurem. Całość posypujemy suszoną żurawiną. Smacznego Artykuł Bawole oko pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujePyszne kruche ciasto przełożone masą serową i jabłkową najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień jak placki zwilgotniejj od mas ale czy tak długo dotrwa...??Czas pieczenia: 3 x 20 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Ciasto kruche(...)podanych składników zrobić kruche ciasto, podzielić na trzy części,do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść.Rozwałkować i upiec blaty. Piec w 180 stopniach około 20 min.Masa jabłkowa:60 dag prażonych jabłekgalaretka owocowa (wiśniowa) Jabłka prażone zagotować,zestawić z ognia , dosypać suchą galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia ,ostudzić.Masa serowa:40 dag twarogu 12 dag cukru
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamąki pszennej (100 g) 1 mała płaska łyżeczka sodu (byt duża ilość sprawi ,że ciasta będą gorzkie i nie dobre) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki olejku / esencji migdałowej kakao Wykonanie: W mikserze ucieramy następująco: masło z cukrem pudrem aż powstanie nam jasna biała masa, następnie dodajemy jajko, olejek migdałowy(...)cytryny. Miksujemy aż składniki się połączą, a na sam koniec wsypujemy porcjami mąki przesiane z sodą. Jeżeli to możliwe miksujemy bądź końcówkę ciasta wyrabiamy rękoma na plastyczną masę. Z uzyskanego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego bądź ciut większe. Korek, bądź gwint z butelki obtaczamy w kakao i odbijamy kółko tworząc imitacje pieczarki. Tak gotowe ciasteczka przekładamy
W Moim Magicznym Domujeszcze skusicie się i np na Nowy Rok przygotujecie takiego oto pysznego przekładańca. Ciasto znane pod kilkoma nazwami - miodownik , orzechowiec czy snikers to 3 blaty miodowego ciasta przekładane kremem budyniowym i masą krówkową, zwieńczone pyszną chrupiącą orzechową warstwą. Ciasto konkretne , słodkie , dość ciężkie , ale jednocześnie jakże pyszne :) Składniki : foremka 25x40 Blaty miodowe: 4 szklanki mąki 130g zimnego masła(...)dodawać po łyżce zimny budyń W blaszce na dnie ułożyć pierwszy blat ciasta ( bez orzechów) wyłożyć na niego równą warstwą krem budyniowy.Przykryć kolejnym blatem ciasta (bez orzechów). Następna warstwa to masa krówkowa. Jeśli używamy gotowej i jest bardzo gęsta możemy ją chwilkę podgrzać wstawiając puszkę do gorącej wody . Na warstwę karmelu układamy nasz ostatnio blat ciasta miodowego z warstwą
Malinowa Kawiarenkajestem pewna jak to z tą wuzetką jest – kto ma rację i jak ta klasyczna, oryginalna powinna smakować, to jedno wiem na pewno – ta smakuje świetnie:) Kakaowe ciasto: 230 g miękkiego masła lub margaryny 110 g drobnego cukru 6 jajek 60 g ciemnego kakao (roztartego w 1/2 szklanki wrzącej wody) 230 g mąki krupczatki 1,5 łyżeczki proszku(...)wrzątku kakao. Na samym końcu partiami dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę (można przed ubijaniem dodać szczyptę soli) i łączymy delikatnie z kakaową masą. Wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty. Krem: 250g miękkiego masła
Smaki Na Talerzu