Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać mąkę do masy mieszając delikatnie szpatułką by składniki połączyły się. Dodać wybrany kolor barwnika i bardzo dokładnie wymieszać masę. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki, wyrównać wierzch. Piec około 50 - 60 minut, do momentu, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Schłodzić ciasto w lodówce. Pokroić ciasto na równe(...)jednym całym jajku, miksując po każdym. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać mąkę do masy mieszając delikatnie szpatułką by składniki połączyły się. Dodać sok z cytryny i skórkę. Wymieszać. Na dno foremki wyłożyć cienką warstwę cytrynowego ciasta. Wycięte serduszka poukładać pionowo na cieście wzdłuż całej foremki. Resztę foremki dokładnie wypełnić pozostałym ciastem zaczynając od boków
maniapieczeniapozbawić szypułek. Ułożyć (miejscami po szypułkach do dołu) na biszkopcie bardzo blisko siebie, delikatnie wciskając je w masę czekoladową. Truskawki muszą ciasno do siebie przylegać. Tak przygotowane ciasto odstawić, aż do wystygnięcia masy czekoladowej. Żelatynę wsypać do gorącej wody i bardzo dokładnie i szybko wymieszać. Odstawić do delikatnego schłodzenia. Pozostałą śmietankę 30 lub 36 % ubić mikserem na sztywno, dodając(...)koniec ubijania lekko przestudzoną żelatynę i masę krówkową. Całość szybko zmiksować na jednolitą masę. Tak powstałą piankę toffi wylać równomiernie na ułożone na blasze truskawki. Wierzch ciasta posypać, startą na tarce o drobnych oczkach (na twz. drobne wiórki), pozostałą czekoladą (50 g). Tak przygotowane ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, w celu schłodzenia i stężenia pianki tofii. Ciasto
Gospodyni MiejskaPosypka kokosowa: 4 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżka margaryny 1 łyżka cukru Dodatkowo: kakao do posypania ciasta WYKONANIE 1. Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtko i jajko, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy 30 min. 2. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy miękką margarynę, następnie ser oraz mąkę, budyń, kaszę mannę i olejek(...)pianę z białek - delikatnie mieszamy łyżką. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy 1 łyżkę kakao. Mieszamy. 3. Ciasto rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem, posypujemy kakao. Wylewamy trochę jasnej masy na środek ciasta, następnie kakaowej i tak na przemian do wyczerpania składników. Patyczkiem do szaszłyków robimy wzorki. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach. Zostawiamy do wystudzenia w piekarniku przy uchylonych
słodki bratekjednym żółtku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu ubijamy pianę z białek i delikatnie musimy ją wmieszać do ciasta. Gotowe przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i szykujemy masę(...)serową. Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami zmielony twaróg i wiórki kokosowe. Białka ubijamy na pianę i delikatnie łączymy z masą. Gotową masę serową wykładamy na ciasto kakaowe. Ja wykładam łyżką, robiąc nie wielkie kupki z masy serowej. Całość wstawić do nagrzanego, do 180'C, piekarnika na ok 50 min. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest
Ciasteczkowy PotwórGoście nie uwierzą z czego jest masa do tego ciasta ... sama nie wierzyłam - masa z bułki to niemożliwe ... Prosty przekładaniec, który świetnie się prezentuje na małych przyjęciach:) W telegraficznym skrócie biszkopt, dżem z czarnej porzeczki dla przełamania slodyczy, rozpływająca się w ustach masa i kokosowa posypka ... mniam. Polecam i życzę smacznego. Inspiracja do przepisu z moimi
cucinaresobą wszystkie suche składniki ciasta, dodaj jaja i stopniowo dolewając rozczyn drożdżowy, wyrabiaj ciasto. 3. Kiedy ciasto będzie już w miarę zwarte dodaj roztopione masło i wyrób elastyczną masę. 4. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30min. do wyrośnięcia. 5. Nadzienie: Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. 6. Nadzienie: Wymieszaj jabłka z imbirem, gałką muszkatołową
Kuchnia w Słońcu Skąpanazacząć od przygotowania kruszonki, czyli najprostszego kruchego ciasta. Mąkę przesiać i wsypać do miski, dodać cukier i masło. Palcami, rozcierając, połączyć wszystkie składniki. Powinno powstać nie zbite ciasto, a sypka masa z niewielkimi grudkami. Ciasto przykryć lub przesypać do woreczka i schować do lodówki przynajmniej na 1-2 godziny. W tym czasie trzeba umyć czereśnie i wypestkować je. Foremki
Codzienna kuchnia niecodziennaoliwą i oprószyć solą oraz pieprzem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć płat ciasta francuskiego. Nożem zrobić nacięcie wzdłuż każdego boku, uważając aby nie przeciąć ciasta na wylot. Masę jajeczną rozsmarować na cieście, zostawiając nacięty rant. Na niej ułożyć szparagi i połówki pomidorków. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut, aż boki tarty się zezłocą
wyzwania kuchennerośnie przygotowujemy sobie nadzienie. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiając do smaku cukrem. Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąka stolnicę. Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 0.5 cm. Na ciasto wykładamy masę serową. Prostokąt składamy na 3 wzdłuż dłuższego boku tzn. 1/3 część ciasta od dołu zawijamy do góry i 1/3 część ciasta od góry zawijamy do dołu. Kroimy
Walijskie Pichcenienastępnie kisiel. Układamy ciasto warstwami: Na spód posmarowanej masłem blaszki wykładamy jasne ciasto, które smarujemy dżemem. Na marmoladę trzemy połowę ciemnego ciasta wyjętego z zamrażarki. Na ciasto wykładamy masę serową. Na ser wykładamy pianę, a na pianę trzemy pozostałe ciemne ciasto. Sernik pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 55 minut. Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnyOstatnio cały czas mam zachcianki na coś słodkiego najlepiej żeby było to ciasto bez masy, ucierane, typu babka. Tak właśnie powstało to cudownie szybkie i smaczne ciasto! Chyba każdy zna idealne smakowo połączenie orzechów i cynamonu, figi dodają niesamowity aromat dodatkowo ciasto jest niesamowicie wilgotne. Piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaamąki proszek do pieczenia, cukier puder oraz zimne masło drobno posiekane nożem. Zagnieć ciasto aby uzyskać kruszonkę. Dodaj do ciasta dwa żółtka. Zagnieć ciasto aby uzyskać jednolitą masę. Następnie podziel ciasto na 2 równe części, zawiń obie w folię aluminiową i wstaw do lodówki na 40 min – 1h. Nagrzej piekarnik do 175 st C. Blachę wielkości
nietylkopasta.plodstawiłam pod przykryciem w ciepłe miejsce, na ok.1,5h, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyłam na blat podsypany delikatnie mąką (u mnie dunst), lekko zagniotłam i rozwałkowałam. Na cieście rozłożyłam masę cynamonowo-orzechową, lekko ją wwałkowałam, posypałam także dodatkowo cynamonem. Zwinęłam ciasto w wałek i pokroiłam na plastry, u mnie wyszły 24 plastry. Kawałki ciasta ułożyłam na 2 blaszkach
Smaczne Zdroweczosnku. Zrobić dołek w mące i wlać ciepłe mleko, jogurt, olej i roztrzepane widelcem jajko. Wyłożyć ciasto na lekko obsypaną mąką stolnicę. Dokładnie wyrobić ciasto na gładką elastyczną masę. Ponownie włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 240 C, włożyć blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zagnieść ciasto
Kuchnia Pokoleńweekend a więc nie może zabraknąć ciasta na deser ;) Pomyślałam o cieście po którym nie będę miała wyrzutów sumienia :). Z pośród różnych przepisów zdecydowałam się na pyszne , aromatyczne ciasto marchewkowe przełożone masą z serka śmietankowego. Ciasto rewelacja i polecam je zrobić wszystkim miłośnikom wszelkich wypieków uważających na swoja wagę ;). Składniki: 2/3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru brązowego 1 łyżeczka
Różne smaki w kuchni