łyżeczki soli Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, następnie wymieszać z suchymi drożdżami. Następnie dodajemy sól, oliwę oraz wodę i wyrabiamy ciasto na gładką nie klejącą się masę (jeśli ciasto jest zbyt sypkie się dodajcie odrobinę wody, jeśli przykleja się do rąk dodajcie odrobinę mąki). Z ciasta musi wyjść kulka nie klejąca się do rąk :). Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce
Gotuj z Mąkąmąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Składniki sypkie wymieszać ze sobą. Następnie dodać żółtka, jogurt naturalny i wlać wódkę. Za pomocą robota kuchennego (bądź ręcznie) wyrobić gładkie ciasto. Jeśli masa lepi się do rąk to ciasto należy podsypać odrobiną mąki i jeszcze raz wyrobić. Przygotowane ciasto podzielić na 4 części. Na obsypanym mąką blacie partiami rozwałkować (cienko!) ciasto. Wykroić
Ugotowaćproszek do pieczenia. (Jajek nie ubijać osobno bo wyjdzie tak jak u mnie druga blacha ). Ucierać razem około minutę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. I przelewamy do niej ciasto. Składniki na masę serową: 150 g masła miękkiego w kawałkach 250 g cukru 1000 g sera białego półtłustego mielony 5 jajek Masło ucieramy na puch i dodajemy stopniowo cukier a następnie(...)koniec dodajemy jajka i chwile ucieramy. Masę wylewamy na ciasto i pieczemy 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto się nie wyciąga. Po wyjęciu ciasto polewamy odlaną wcześniej polewą. Można posypać kokosem lub płatkami migdałowymi. Kategoria: Ciasta i ciasteczka , Deser , Serniki Tagged: cukier , Isaura , Izaura , jajka , kakao , margaryna , masło , mąka , ser biały półtłusty , stare ciasta
Mam apetyt na ...łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki masła 1 jajko L 1 łyżka przyprawy do piernika Dodatkowo: 350g powideł śliwkowych 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do powstania zwartej, plastycznej masy. 3/4 ciasta wyklejamy tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Powidła wykładamy na ciasto. Z pozostałego ciasta za pomocą foremek wycinamy dowolne kształty. Układamy na powidłach. 3. Pieczemy
Szefowa kuchnikoleżanki, troszeczkę go zmieniłam, gdyż w orginale były maliny i krem budyniowy. Ja użyłam śliwek (równie dobrze będą pasować jabłka, brzoskwinie, wiśnie) i zrobiłam masę śmietanową. Jest to dwu kolorowe proste ciasto, pyszne, delikatne z cudownymi falami dzięki owocom, które opadają podczas pieczenia. Składniki: ciasto 4 jajka 250 g masła szklanka cukru 2 szklanki mąki(...)przez 40 minut, do suchego patyczka, wystudzić. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, nie przerywająć miksowania wlać żelatynę. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę śmietanową. Schłodzić w lodówce aż masa stężeje. Na wierzch ścieramy czekoladę, Smacznego
magiczna kuchnia Kasicukrem. Do suchych składników dodać jajko i pokrojone na małe kawałki masło. Wymieszać, rozgniatając masło w palcach. Stopniowo dodawać śmietanę i wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej i plastycznej masy. Odłożyć ciasto do lodówki, by nieco odpoczęło. W tym czasie jajka umyć, podzielić na ćwiartki, potem na ósemki, a potem na plastry. Ciasto wyłożyć na blat pospany mąką i rozwałkować
Weekendy w domu i ogrodziemąką otrębową , następnie wylewam masę do tortownicy i wstawiam do piekarnika na grzanie góra dół , na 180 stopni , na 1 godzinę . Po upływie godziny , ciasto wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia . Masa z serka Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny , do kubka dodaję 2 łyżeczki żelatyny i dodaję gorącą wodę tak nie całe pół kubka , bardzo dokładnie mieszam(...)wystudzone ciasto kroję na dwa placki , spodnią część wykładam to tortownicy na papier z pieczenia , i wykładam rozgniecione jagody , na jagody wylewam cały ser , następnie wierzch ciasta kładę na naszą masę serową i delikatnie przyciskam , można polać czekoladą gorzką , ale ja wolę bez , no i ciacho gotowe , wstawiam na kilka godzin do lodówki , aby nasze ciacho się zastygło
Mój Smakmasa: 100 g czekolady mlecznej, 180 g czekolady gorzkiej, 80 g cukru, 100 g cukru trzcinowego, 2 pełne łyżki masła, 200 ml śmietany kremówki 30%, orzechy
królestwo garówwymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Połącz zawartość obu misek. Odłóż ok. 20 orzechów pekan, a resztę drobno posiekaj. Dodaj do ciasta i zagnieć, aż otrzymasz jednolitą masę. Z ciasta uformuj kulę i włóż ją na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzej do 160ºC . Ciasto podziel na 20 równych części (po ok. 35 g). Z każdej uformuj kulkę wielkości
Food Squaresiekamy. Cebulę kroimy w kostkę, potem musimy lekko zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, podsmażamy mięso mielone, potem dodajemy kapustę, przyprawiamy solą i pieprzem. Nadzienie podsmażamy, aby trochę odparowało, studzimy. Ciasto i masę dzielimy na 5 części. Z ciasta formujemy prostokątne placki, wzdłuż dłuższych boków rozkładamy odpowiednią część nadzienia, zwijamy rulony, każdy nacinamy skośnie na 5 pasztecików. Układamy (spojeniem do spodu
psgotujemypapierem do pieczenia Większą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko przycisnąć i wyrównać, podpiec na złoty kolor w temp. 190*C przez około 20 min. Upieczone ciasto wystudzić Zrobić masę budyniową : 5 białek szklanka drobnego cukru 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru-2 x 40 g 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, ja dałam rzepakowy Przygotowanie masy : Kiedy
Proste PotrawyMasę makową można kupić w sklepie ..ale można także zrobić samodzielnie i będzie o wiele lepsza niż ta z puszki..Ja czasem kupuję i tą w
Moje domowe kucharzenieoraz pokruszone drożdże i wymieszać. Zrobić dołek w mące wlać wodę wymieszaną z cukrem i drożdżami , wymieszać to wszystko z mąką. Na końcu dodajemy olej i dokładnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Rozwałkowujemy nasze ciasto na cienki placek i wkładamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem lub olejem. Zostawiamy na parę minut do wyrośnięcia a następnie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy warzywami
Przepisy i porady kulinarneuzyskania gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki na ok 15-20 minut. Do małej miski wbijamy żółtka, wsypujemy cukier puder i wlewamy 200 ml śmietanki. Całość miksujemy na gładką masę. Wyjmujemy ciasto z lodówki, posypujemy mąką z obu stron i wałkujemy na cienki placek. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 190ºC. Układamy ciasto w formie i pieczemy ok.10-15 minut, aż będzie lekko(...)rumiane. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i układamy na nim maliny. Owoce zalewamy masą z żółtek, śmietany i cukru pudru. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut. Przed pieczeniem Po pieczeniu Wieczorem
OstryKęsWYKONANIE:Najlepiej na samym początku zmielić orzechy. Następnie przesiać mąkę, dodać masło i zmielone orzechy - dokładnie połączyć. Do połączonych składników dodać cukier puder i żółtka (bez białek). Wyrobić ciasto na jednolitą masę.Z kawałków ciasta uformować małe rogaliki i upiec na złoty kolor - w temperaturze 190 stopni na czas 20 minut.Po upieczeniu zaraz ściągnąć z formy i przenieść
Serce zamknięte w formie pyszności