ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:245/3191)

Ciastka "Żabie mordki" z Sielca 212

cukrem. Do suchych składników dodać jajko i pokrojone na małe kawałki masło. Wymieszać, rozgniatając masło w palcach. Stopniowo dodawać śmietanę i wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej i plastycznej masy. Odłożyć ciasto do lodówki, by nieco odpoczęło. W tym czasie jajka umyć, podzielić na ćwiartki, potem na ósemki, a potem na plastry. Ciasto wyłożyć na blat pospany mąką i rozwałkować

Weekendy w domu i ogrodzie
Dietetyczny przekładaniec 164

mąką otrębową , następnie wylewam masę do tortownicy i wstawiam do piekarnika na grzanie góra dół , na 180 stopni , na 1 godzinę .   Po upływie godziny , ciasto wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia .  Masa z serka   Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny , do kubka dodaję 2 łyżeczki żelatyny i dodaję gorącą wodę tak nie całe pół kubka , bardzo dokładnie mieszam(...)wystudzone ciasto kroję na dwa placki , spodnią część wykładam to tortownicy na papier z pieczenia , i wykładam rozgniecione jagody , na jagody wylewam cały ser , następnie wierzch ciasta kładę na naszą masę serową i delikatnie przyciskam , można polać czekoladą gorzką , ale ja wolę bez , no i ciacho gotowe , wstawiam na kilka godzin do lodówki , aby nasze ciacho się zastygło

Mój Smak
Mazurek czekoladowy z orzechami, mazurek bez pieczenia 197

masa: 100 g czekolady mlecznej, 180 g czekolady gorzkiej, 80 g cukru, 100 g cukru trzcinowego, 2 pełne łyżki masła, 200 ml śmietany kremówki 30%, orzechy

królestwo garów
Ciastka z orzechami pekan dla Świętego Mikołaja 145

wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Połącz zawartość obu misek. Odłóż ok. 20 orzechów pekan, a resztę drobno posiekaj. Dodaj do ciasta i zagnieć, aż otrzymasz jednolitą masę. Z ciasta uformuj kulę i włóż ją na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzej do 160ºC . Ciasto podziel na 20 równych części (po ok. 35 g). Z każdej uformuj kulkę wielkości

Food Square
Paszteciki z kapustą i mięsem mielonym 219

siekamy. Cebulę kroimy w kostkę, potem musimy lekko zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, podsmażamy mięso mielone, potem dodajemy kapustę, przyprawiamy solą i pieprzem. Nadzienie podsmażamy, aby trochę odparowało, studzimy. Ciasto i masę dzielimy na 5 części. Z ciasta formujemy prostokątne placki, wzdłuż dłuższych boków rozkładamy odpowiednią część nadzienia, zwijamy rulony, każdy nacinamy skośnie na 5 pasztecików. Układamy (spojeniem do spodu

psgotujemy
Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową 177

papierem do pieczenia Większą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko przycisnąć i wyrównać, podpiec na złoty kolor w temp. 190*C przez około 20 min. Upieczone ciasto wystudzić Zrobić masę budyniową : 5 białek szklanka drobnego cukru 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru-2 x 40 g 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, ja dałam rzepakowy Przygotowanie masy : Kiedy

Proste Potrawy
Domowa masa makowa 127

Masę makową można kupić w sklepie ..ale można także zrobić samodzielnie i będzie o wiele lepsza niż ta z puszki..Ja czasem kupuję i tą w

Moje domowe kucharzenie
Ciasto na pizzę z majerankiem. 133

oraz pokruszone drożdże i wymieszać. Zrobić dołek w mące wlać wodę wymieszaną z cukrem i drożdżami , wymieszać to wszystko z mąką. Na końcu dodajemy olej i dokładnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Rozwałkowujemy nasze ciasto na cienki placek i wkładamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem lub olejem. Zostawiamy na parę minut do wyrośnięcia a następnie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy warzywami

Przepisy i porady kulinarne
Tarta jagodowo-malinowa 218

uzyskania gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki na ok 15-20 minut. Do małej miski wbijamy żółtka, wsypujemy cukier puder i wlewamy 200 ml śmietanki. Całość miksujemy na gładką masę. Wyjmujemy ciasto z lodówki, posypujemy mąką z obu stron i wałkujemy na cienki placek. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 190ºC. Układamy ciasto w formie i pieczemy ok.10-15 minut, aż będzie lekko(...)rumiane. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i układamy na nim maliny. Owoce zalewamy masą z żółtek, śmietany i cukru pudru. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut. Przed pieczeniem Po pieczeniu Wieczorem

OstryKęs
Orzechowe ciasteczka na święta 272

WYKONANIE:Najlepiej na samym początku zmielić orzechy. Następnie przesiać mąkę, dodać masło i zmielone orzechy - dokładnie połączyć. Do połączonych składników dodać cukier puder i żółtka (bez białek). Wyrobić ciasto na jednolitą masę.Z kawałków ciasta uformować małe rogaliki i upiec na złoty kolor -  w temperaturze 190 stopni na czas 20 minut.Po upieczeniu zaraz ściągnąć z formy i przenieść

Serce zamknięte w formie pyszności
Muffiny z białą czekoladą i żurawiną 184

gotującą się wodą. Masło roztapiamy, ostudzamy, następnie dodajemy czekoladę i mleko. W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki, następnie łączymy je z masą czekoladowo, maślano mleczną i wyrabiamy ciasto :) Powstałą masą napełniamy foremki i pieczemy w temteraturze ok 180 - 200 stopni przez +/- 30 minut. Upieczone ciasteczka oprószamy cukrem pudrem i jemy :) Smacznego

Taste Of My Day
Tarta ze szparagami 116

zielonych szparagów -mała cebula -100 g śmietany 18% -2 jajka -1 łyżka mąki -2 pomidory -sól, pieprz, zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30min. 2. Szparagi umyć, odciąć końcówki i przeciąć na pół. Gotować w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty. 3. Cebulę umyć

Pasja Smaku
Faworki 127

posypania bibuła do odsączania Wykonanie: 1. Mąkę wymieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli., proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego. 2. Ciasto wałkować partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. 3. Pokroić nożem na paski szerokości 3 cm, długości 15 cm. 4. Każdy

Pasja Smaku
Legnickie bomby piernikowe 183

dodajemy przesianą mąkę, kakao i sodę oczyszczoną, jajka, migdały, przyprawę korzenną, skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy. Wszystko miksujemy do momentu, aż powstanie nam kleiste ciasto piernikowe. Składniki farsz: 200 g masy marcepanowej 3 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżki dżemu lub konfitury z pomarańczy 2 łyżki likieru pomarańczowego (może być sok pomarańczowy, u mnie sok) 130 g kandyzowanej skórki(...)kopiastą łyżkę ciasta piernikowego. Do kubka nalewamy trochę wody, moczymy w niej łyżeczkę i nawilżoną w środku nałożonego wcześniej ciasta robimy wgłębienie i nakładamy w nie kopiastą łyżeczkę masy marcepanowej. Przykrywamy ciastem piernikowym, w taki sposób, by nadzienie marcepanowe nie wydostało się na boki. Papilotka powinna być wypełniona do 5mm od górnego brzegu papilotki.  Pieczemy w 180 stopniach około

kruche babeczki
Kawowe ciasto z cukinii z żurawiną i orzechami 111

dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą i olej. na koniec dodać cukinię, żurawinę i orzechy. Ciasto wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Wyrównać. Ciasto piec w temp 180°C  40-50 minut , sprawdzić patyczkiem

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania