przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 40 minut (patyczkiem sprawdzamy czy patyczek jest suchy). Jak spód ciasta wystygnie przygotowujemy masę serową: W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę. Do rozpuszczonej galaretki dodać cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać. Truskawki pokroić na paski lub kostkę. Truskawki wymieszać delikatnie z serkiem(...)homogenizowanym. Dodać ser z truskawkami do chłodnej galaretki. Wymieszać dokładnie. Miskę (lub formę) wyłożyć folią. Zalać masą serową. Na sam wierzch układamy spód ciasta, Wkładamy do lodówki na 5 godzin
Kuchnia w oparachprzelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 40 minut (patyczkiem sprawdzamy czy patyczek jest suchy). Jak spód ciasta wystygnie przygotowujemy masę serową: W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę. Do rozpuszczonej galaretki dodać cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać. Truskawki pokroić na paski lub kostkę. Truskawki wymieszać delikatnie z serkiem(...)homogenizowanym. Dodać ser z truskawkami do chłodnej galaretki. Wymieszać dokładnie. Miskę (lub formę) wyłożyć folią. Zalać masą serową. Na sam wierzch układamy spód ciasta, Wkładamy do lodówki na 5 godzin
Kuchnia w oparachłyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1 szkl mrożonych wiśni Przygotowanie: mąkę przesiewamy z proszkiem, siekamy z masłem żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dolewamy do mąki, wyrabiamy na jednolite ciasto. wiśnie odsączamy i wrzucamy do blendera i rozdrabniamy oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy pianę(...)żółtka z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy masło twaróg przekładamy do miski, łączymy z żółtkami, przesiewamy mąkę. masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy masę wiśniową, do drugiej białka ciasto wałkujemy, wykładamy po brzegi na wysypaną mąką tortownicę. Z pozostałego ciasta możemy wyciąć serduszka lub kwiatuszki i ozdobić ciasto. Na spód wylewamy różową masę, a na nią
Luźna Kuchniadobry :) Czasami tak jest że chce nam się coś słodkiego do kawy ale czasu i chęci brak. Najlepiej gdyby ktoś je za nas upiekł :) Dzisiaj mam dla Was błyskawiczne ciasto tak delikatne że rozpływa się w ustach i szybko znika z talerzyków. Jest proste i nie może się nie udać. Zapraszam :) Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki(...)żeby tej śmietany nie przebić bo zrobi Wam się masło. Biszkopt przecinamy na pół, spodnią część wkładamy do blaszki, wykładamy 3/4 masy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch smarujemy resztą masy. Ja na wierzch ciasta starłam dwa wafelki Grześki ale Wy możecie posypać je czym wolicie, wiórkami, płatkami migdałowymi czy czekoladą. Ciasto odstawiamy na kilka godzin aby dobrze stężało
Sama słodycz i szczypta chiliformę 24×24) Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej – u mnie typ 450 Swoja Mąka 3 żółtka jaj klasy M 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnej margaryny lub masła 3 czubate łyżki ziemnego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18% 1/3 szklanki cukru *ja używam głównie jogurt naturalny przeważnie Zott Masa budyniowa: 2 budynie czekoladowe bez cukru(...)wkładamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika – do do 190 stopni. Ciasto pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy i zostawiamy w nim ciasto. Na czas przygotowania masy budyniowej. Po wyjęciu ciasta piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy masę budyniową. W szklance mleka rozprowadzamy dokładnie oba czekoladowe budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z masłem i cukrem. Kiedy
Słodkie okruszkibezą kokosową na kruchym cieście . Ciasto pięknie pachnie i bardzo smakuje.Polecam. Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 3 żółtka 4-5 łyżek cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka bułki tartej tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Masa jabłkowa: ok. 1 kg jabłek 10 dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego łyżeczka cynamonu Beza(...)nabierze złotego koloru , wyjmujemy z piekarnika i posypujemy łyżką tartej bułki . Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder , następnie delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi . Na upieczone ciasto wykładamy masę jabłkową, a na niej bezę kokosową . Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temp. 150 st. C. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy. Smacz
Gorący kąsekrazem zrobiłam wersje łagodną bardziej pod dzieci ale robię też wersję bardziej na ostro z papryczką chili oraz czosnkiem. SPOSÓB WYKONANIA: - składniki z ciasta drożdżowego mieszam ze sobą na początku w misce łyżką, gdy masa jest już zarobiona wyciągam na blat obsypany mąka i zaczynam wyrabianie ciasta. Na początku ciasto jest dość mokre ale pod wpływem wyrabiania i wtłaczania powietrza(...)suszone pomidory i duszę tak na małym ogniu do zagęszczenia masy pod koniec wrzucam świeże zioła i jeszcze chwilę duszę - mozzarellę kroje w plastry - gdy ciasto już podwoi swoją masę wyciągam ją na blat i kilka razy jeszcze wyrobię pozbywając się w ten sposób gazów z ciasta - stworze walec ( z połowy ciasta) i kroję go ostrym nożem
Basia w kuchniłyżek cukru pudru, Beza: 5 białek, 0,5 szklanki cukru, 1 szklanka płatków migdałowych Wykonanie: Masło/margarynę kroimy w kostkę i zagniatamy ze wszystkimi składnikami ciasta na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 34cm x24cm. Pieczemy przez ok. 30 minut w 160C. Studzimy. Drugą część ciasta wykładamy(...)Pierwszy blat ciasta układamy w blaszce. Na ciasto wylewamy mocno stężałą galaretkę. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Gotową masę układamy na galaretkę i przykrywamy ciastem z bezą. Ciasto dokładnie przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego
Passion of Cookingmasła - 1 budyń śmietankowy - aromat cytrynowy Dodatkowo - puszka brzoskwiń - 3 galaretki ( u mnie malinowe ) - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie Składniki na ciasto zagniatam i wkładam do lodówki na ok. pół godziny. Masa: żółtka oddzielam od białek, do żółtek dodaję cukier i ubijam do puszystości. Następnie dodaję masło i cały czas miksując dodaję stopniowo(...)twaróg, budyń i aromat, na koniec dodaję ubitą pianę z białek i całość delikatnie mieszam. Ciasto przekładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą blachę, nakłuwam widelcem. Na ciasto przelewam masę sernikową. Blaszkę z sernikiem wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach ok.1 godzinę. Upieczony sernik zostawiam w piekarniku do ostudzenia. Galaretki rozpuszczam w 1 litrze gorącej wody
Kuchnia z widokiem na ogródzazwyczaj w ciastach króluje wiosną bądź wczesnym latem kiedy to dopiero pojawia się w ogródkach. Ale w ogrodzie mojej mamy rośnie do dziś i jest na wyciągnięcie ręki. Ciasto wzbogaciłam dodatkiem masy krówkowej która przełamała delikatnie kwaśność rabarbaru. Wyszło pysznie i delikatnie! Ciasto rozpływało się w ustach. Polecam! Składniki na ciasto; 25 dag mąki pszennej 15 dag masła(...)taka potrzeba. Mieszamy. Ciasto wałkujemy najlepiej na podsypanym mąką papierze do pieczenia , ponieważ się przyklei i nie będzie możliwości aby go przełożyć na blaszkę. Smarujemy masą krówkową a następnie wykładamy rabarbar. Brzegi ciasta delikatnie unosimy i zawijamy na wierzch, Starając się aby jak największą część tarty "zakryć" Po wierzchu możemy rabarbar jeszcze posłodzić. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy
Radość kipiąca uśmiechem.rozpuszczoną i nieco przestygniętą czekoladę - wymieszać. Następnie dodać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia - raz jeszcze całość delikatnie wymieszać. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w 170 stopniach C przez około 40 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia, po czym przekroić na 3 równej wielkości blaty. Żelatynę zalać zimną wodą, tak by płyn w całości pokrył(...)dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą śmietankę - całość delikatnie połączyć. W tortownicy ułożyć blat ciasta czekoladowego, wylać nieco więcej niż 1/3 porcji masy serowej, przykryć kolejnym blatem ciasta, wylać kolejną porcję masy serowej. Przykryć ostatnim blatem i na wierzch wylać cienką warstwę masy serowej. Na wierzchu ułożyć owoce, np maliny, borówki, truskawki lub inne. Wstawić do lodówki. Galaretki rozpuścić
kolorowotorcikowoczęści. Jedną część rozwałkować na prostokąt o wymiarach blaszki (25x35 cm). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej rozwałkowane ciasto. Ponakłuwać widelcem, posypać bułką tartą i odstawić w ciepłe miejsce. W międzyczasie przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do garnuszka, zalać sokiem z cytryny, zasypać cukrem(...)Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż jabłka zmiękną (ok.10-15 minut), co jakiś czas mieszając, by nie przypalić garnka i jabłek (zdarzyło się... :D). Ostudzić. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto w blaszce. Drugą część ciasta, tak jak pierwszą, rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki, a następnie delikatnie położyć na masie jabłkowej lekko dociskając. Ciasto również ponakłuwać widelcem
Nastoletnie Wypiekaniedwie równe części. Jedną część rozwałkować na prostokąt o wymiarach blaszki (25x35 cm). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej rozwałkowane ciasto. Ponakłuwać widelcem i odstawić w ciepłe miejsce. W międzyczasie przygotować masę serową: Masło utrzeć do puszystości z cukrem. Pod koniec ubijania dodać jajka oraz(...)białko, miksować. Na koniec dodać pozostałe składniki (ser, sok z cytryny, budyń oraz kaszę mannę) i dokładnie zmiksować. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Masę serową przelać na ciasto w blaszce. Drugą część ciasta tak jak pierwszą rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki, a następnie delikatnie położyć go na masie serowej, lekko doskając. Ciasto również ponakłuwać widelcem
Nastoletnie Wypiekanieostatki zapraszam na pyszne ciacho :) Ciasto z jabłkami i masą serową Składniki: Ciasto kruche ( wymiary formy 23x38 cm): 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 25 dkg margaryny 1 całe jajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek około pół szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa Masa serowa: 50 dkg sera białego(...)cukru 1 budyń śmietankowy 1/4 szklanki mleka Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy każdą część osobno w temp. 180 stopni. około 20-30 minut aż placki się lekko zarumienią. Masa jabłkowa: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dajemy do garnka i lekko podsmażamy potem dodajemy
Kuchnia u Bietkijednym jajku, cały czas ucieramy. Dodajemy stopniowo zmielony twaróg, ja pomiędzy kolejnymi partiami twarogu dodałam też budyń. Ciągle miksujemy. Na końcu dodajemy śmietankę. 2. Na ciasto (może być gorące) wykładamy masę serową. Dodatkowo: brzoskwinie w puszce (2 puszki po 400 g) 5 białek które zostały nam od żółtek z ciasta kruchego 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1. Brzoskwinie(...)serową. 2. W misie miksera ubijamy białka na sztywną pianę, jak będą ubite to stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Białka ubijamy bezpośrednio przed wyłożeniem jej na ciasto !!! Przygotowanie: Podpieczony kruchy spód - masa serowa - pokrojone brzoskwinie - ubita piana z białek - starta mniejsza część ciasta Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni około 1 godzinę. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku
kruche babeczkizbożowego w Szadku . Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold . Zapraszam :) Składniki : 250 g świeżego szpinaku 2,5 szklanki Mąki tradycyjnej z Szadku 1 szklanka cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 oleju na czubek noża zielonego barwnika 1 granat Masa śmietanowa : 1 l kremówki(...)lekkiego stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i waniliowym , ciągle mieszając dodawać galaretkę. Ciasto przekroić na pół.Górną warstwę pokruszyć tak jak na kreta. Na spodnią część ciasta wyłożyć masę śmietanową i posypać całe pokruszonym ciastem , na wierzchu ułożyć ziarenka granatu .Odstawić do lodówki na kilka godzin . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili