Zwykłe ucierane ciasto, które w połączeniu z masą twarogową i owocami tworzy już nieco ciekawszą propozycję. Owoce umyć i oszuszyć. Najpierw przygotowujemy masę na ciasto. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić
Bulliomąką ziemniaczaną. Dodajemy cukier puder, 4 ugotowane żółtka, ziarna z laski wanilii, otartą skórkę z 2 cytryn oraz szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm. Wycinamy ciastka w kształcie kwiatków
La grande e la piccola cuocamlekiem, wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto jak każde drożdżowe ciasto na gładką i pulchną masę. Włożyć ciasto do dużego worka foliowego, musi być dużo miejsca wolnego, ponieważ ciasto napęcznieje w lodówce, zawiązać worek. Włożyć ciasto do lodówki. Następnego dnia rano wyjąć ciasto z worka formować
Kuchnia PokoleńPyszne ciasteczka czekoladowe. Upiekłam coś nowego i smacznego. Mocno czekoladowe ciasteczka, które pękają podczas pieczenia, było z nimi troszkę roboty. W południe przygotowałam ciasto, było bardzo wilgotne, wieczorem masa stwardniała, i była gotowa do pieczenia, poczekałam z wypiekaniem do rana. Przepis W kąpieli wodnej roztop połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone na kawałki masło. Białka ubij(...)ubijaj dalej, dodaj żółtka i mieszaj dalej, dodaj rozpuszczoną czekoladą. Mąkę z solą i proszkiem do pieczenia wymieszaj, powoli dodawaj do masy czekoladowej i wymieszaj na jednolitą masę. Gotowe ciasto włóż do torebki foliowej i włóż do lodówki na całą noc. Z zimnego ciasta uformuj kuleczki o szerokości 2,5 cm, obtocz je w cukrze pudrze. Kulki układamy na blaszce
Kurnikowomąkę, sól, zrobić dołek w mące. Do dołka wlać wyrośnięte drożdże, ciepłą wodę, olej, mieszankę nasion dyni i słonecznika, nasiona lnu. Dokładnie zagnieść ciasto na gładką i sprężystą masę. Włożyć ciasto chlebowe do lekko naoliwionej miski, przykryć. odstawić do wyrośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie ponownie ugnieść i włożyć ciasto do formy do pieczenia chleba. Ponownie zostawić do wyrośnięcia. można ciasto
Kuchnia Pokoleńmąkę miksujemy z zimnym masłem. Dodajemy cukier puder, żółtko, puree z dyni, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczyptę soli, imbiru oraz gałki muszkatałowej. Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy foremkami ciastka, które układamy
La grande e la piccola cuocawanilią 1 łyżka masła 350 ml wody 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 3/4 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Do misy miksera przełożyć wszystkie składniki na ciasto i zmiksować na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulę i podzielić na 2/3 i 1/3. Formę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie formy równomiernie wyłożyć 2/3 ciasta. Blachę włożyć
Ala piecze i gotujeWstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Wyjąc odstawić do ostygnięcia. Borówki wymieszać z cukrem. Jajka ubić z cukrem pudrem, wymieszać z borówkami. Na ostudzone ciasto wyłożyć masę z borówkami. Rozwałkować pozostałe ciasto, przykryć nim borówki. Docisnąć brzegi do upieczonego ciasta. Ponakłuwać widelcem. Posmarować rozmąconym białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około
królestwo garówcodette colorate PRZYGOTOWANIE Przesianą mąkę miksujemy z twardym masłem. Dodajemy cukier puder, kakao w proszku, ziarenka z laski wanilii oraz żółtka. Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy foremkami ciastka, które układamy
La grande e la piccola cuocaletniego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe letnie mleko, letnią wodę. Wyrobić jak każde ciasto drożdżowe na gładką elastyczną masę. Włożyć ciasto do lekko natłuszczonej olejem miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę oskrobać, pokroić w piórka i obsmażyć na gorącej patelni z odrobiną oleju. Cebulka
Kuchnia Pokoleńcucchiaino di lievito vanigliato PRZYGOTOWANIE Miksujemy miękkie masło pokrojone w kostkę. mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, miód, cukier waniliowy oraz cynamon. Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. pół centymetra. Wycinamy foremkami swoje ulubione kształty ciasteczek
La grande e la piccola cuocaproszkiem do pieczenia, cukrem trzcinowym, cukrem waniliowym, cynamonem, imbirem i gałką muszkatałową. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę oraz jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy foremkami swoje ulubione kształty ciasteczek. Ciasteczka
La grande e la piccola cuocamiski wsypać mąkę , dodać szczyptę soli, cukier,jajko, masło pokrojone cienkie plasterki i rozpuszczone drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto ugniatając ciasto. Wyrobić jak każde ciasto drożdżowe na gładką sprężystą masę. Przełożyć ciasto do lekko natłuszczonej miseczki i przykryć folią spożywczą. odstawić do wyrośnięcia. Thermomix – wlać mleko do naczynia miksującego, temp 37 C, obroty 1, czas 1 minuta – dodać drożdże
Kuchnia PokoleńCiasto Marysieńka to połączenie biszkoptu , ciasta orzechowego i masy budyniowej. Jest bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Wygląda na bardzo pracochłonne, ale w rzeczywistości tak nie jest. Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Na moim blogu znajdziecie również inne ciasta, które Wam polecam. Np. ciasto cappuccino , które jest rewelacyjne. Biszkopt kakaowy 7 jajek 1 szklanka cukru 5 łyżek(...)stopniowo dodawać wystudzonego budyniu stale ucierając. Polewa 100 g czekolady 4 łyżki mleka 1 łyżka masła Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko masło i wymieszać. Składanie ciasta Biszkopt 1/2 masy placek orzechowy 1/2 masy biszkopt polewa czekoladowa Marysieńka
O kuchni z uczuciemszklanki cukru 3 jaja 1 łyżeczka cukru z wanilią, lub kilka ziarenek wanilii Wszystkie składniki ubijamy na gładki krem. Blaszkę (23x33) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy część ciemnego ciasta, następnie masę serową i resztę ciemnego ciasta. Delikatnie mieszamy przy pomocy końcówki łyżki, widelca lub patyczkiem. Pieczemy ok 45 minut w 170 st. C. Smacznego
Cynamonowe szczęścieściągamy z ognia, dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem po dodaniu jajka mieszamy aby wtłoczyć jajko w ciasto. Gdy jajka połączą się z ciastem i powstanie gładka gęsta masa, przekładamy ciasto np. do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy też papier lekko natłuścić) wyciskamy małe paseczki. Posypujemy cukrem. Pieczemy przez
Domowy Smak Jedzeniaściągamy z ognia, dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem po dodaniu jajka mieszamy aby wtłoczyć jajko w ciasto. Gdy jajka połączą się z ciastem i powstanie gładka gęsta masa, przekładamy ciasto np. do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy też papier lekko natłuścić) wyciskamy kuleczki. Pieczemy przez ok. 5 min. w 180 st. C zmniejszamy temp
Domowy Smak Jedzeniamiksujemy. Następnie dodajemy jajko i nadal miksujemy, powoli dodajemy połowę suchych składników i miksujemy na najwyższych obrotach. Pozostałą część mąki dodajemy i wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka plastyczna masa. Z ciasta formułujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz. Ciasto porcjami rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm, wycinamy wzory np. choinki
Moniki Smakołykiszklanka cukru 1 i 1/2 łyżki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka mąki tortowej (1 szklanka a raczej tyle ile przyjmie ciasto) pół szklanki zmielonych orzechów Masa czekoladowa: pół litra mleka 2 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao kostka masła cukier wg uznania Masa maślana: pół kostki masła cukier
Pychotkaaasobą. Następnie dodać letnie mleko i 3/4 roztrzepanego jajka (pozostała część będzie potrzebna do posmarowania wierzchu surowego ciasta). Ręcznie lub za pomocą miksera ciasto wyrobić na gładką, elastyczną masę. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (co najmniej 1 godzinę). Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Następnie posmarować go z jednej strony kremem czekoladowym
Ugotowaćphiladelphią do otrzymania gładkiej konsystencji kremu. Całkowicie ostudzone ciasto marchewkowe przekrawamy wzdłuż na dwie części. Dolną część smarujemy 1/2 kremu, przykrywamy górnym krążkiem ciasta i wykładamy pozostałą część masy. Wierzch ciasta oprószamy cynamonem. Moje posty
Słodka Stronaserowe: Czekoladę rozpuścić (w kąpieli wodnej lub mikrofalówce), utrzeć razem z serem, cukrem, budyniem i jajkiem. Formę lekko natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć wszystkie boki ok. 1/3 ciasta. Wypełnić masą serową i pokryć pozostałym ciastem. Piec przez ok. 50 minut do tzw. ,,suchego patyczka" w 170 stopniach. (!)Podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie. Studzić przy uchylonych
Kuchnia Elliemąki z drożdżami. I czas na zagniatanie. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Gdy już będzie odstawiamy na około 2 godzinki. 10 min przed wyjęciem ciasta drożdżowego z miski przyszła kolej na zrobienie masy orzechowej: Składniki na masę orzechową : 400g mielonych orzechów (ja dałam kilka migdałów, żurawiny, którą zmieliłam(...)koniec ubijania dodać cukier. Białka dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać. Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt ( około 5mm grubości). Masę orzechową rozsmarować na cieście drożdżowym. Zwinąć jak na roladę. Przełożyć do blaszki, odstawić na około 30 minut przykryte ściereczką. Piec około 35 minut
Amatorka kuchennaOznacza to, że drożdże pracują.Do miski przesiewamy mąkę i zalewamy wodą z drożdżami. Dodajemy oliwę i sól. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, aż ciasto wyrobi się w jednolitą masę. Następnie ciasto zagniatamy na blacie za pomocą dłoni ok. 10 min. W razie potrzeby posypujemy ciasto delikatnie mąką. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
kulinarnyJaKiedy ciasto da si\u0119 uformowa\u0107\u00a0w kul\u0119, dodajemy s\u00f3l.\r","Wyrabiamy ciasto dalej ( ja w mikserze), dodaj\u0105c po kawa\u0142ku mi\u0119kkie mas\u0142o.\r","Wyrabiamy ciasto ok 15 min.\r","Przek\u0142adamy ciasto do miski nat\u0142uszczonej olejem.\r","Przykrywamy \u015bciereczk\u0105 i odstawiamy na ok. 4h (ciasto ro\u015bnie do\u015b\u0107\u00a0wolno(...)cukru. Odstawiamy i czekamy aż drożdże ruszą. Do miski wbijamy jajka i ścieramy skórkę z pomarańczy. Całość mieszamy. Do jajek dodajemy drożdże i pozostały cukier. Mieszamy. Do masy dodajemy mąkę i zarabiamy ciasto. Kiedy ciasto da się uformować w kulę, dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto dalej ( ja w mikserze), dodając po kawałku miękkie masło. Wyrabiamy ciasto ok 15 min. Przekładamy ciasto
Mieszam w Garnkupowoli dosypujemy cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, do czasu aż zacznie kipieć. Dodajemy partiami do białek i ciągle ubijamy. Mąkę przesiewamy, wsypujemy powoli do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto dzielimy na pół. Wlewamy po równo do dwóch takich samych blaszek, wyłożonych papierem do pieczenia (25/40 cm) i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 150 stopni(...)biszkopty, jeden koło drugiego. jeśli trzeba docinamy. Biszkopty lekko dociskamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Biszkopty zalewamy już gęstniejącym musem. Odstawiamy na chwilę do lodówki, a następnie przykrywamy drugim biszkoptem. Ciasto schładzamy. MASA ŚMIETANOWA: Śnieżki ubijamy ze szklanką mleka, dodajemy jogurt grecki. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, gdy napęcznieje podgrzewamy w mikrofali, aż się rozpuści. Dodajemy 2-3 łyżki śmietany dobrze
Pani na deserDzisiaj odświeżam przepis już niektórym znany zapewne, na pyszne, niemożliwie słodkie ,karmelowe rafaello... Piecze się w miarę łatwo- trzeba upiec dwa kruche spody, które przekładamy masą kajmakową. SKŁADNIKI: ciasto I : 2,5 szkl mąki 1 p. masła 6 żołtek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Każą część upiec osobno. Można piec(...)dodawać stopniowo masę kajmakową, cały czas ucierając. Krem podzielić na dwie części, do jendej części dodać kakao i wyłożyć na pierwsze upieczone ciasto. Następnie przykryć drugim ciastem i wyłożyć jasną masę. Posypać obficie płatkami migdałów i orzechami. Kroić najlepiej następnego dnia
Z Marcepanem