Owszem, mogłam upiec w ostatniej chwili ciasto miodowe, które przez niektórych nazywane jest piernikiem, ale jestem tradycjonalistką i piernik musi swoje odleżeć, by zasłużyć na to miano. Było zatem ciasto na marchewce z dużą ilością skórki pomarańczowej. Składniki (na blachę (26 x 23) cm): 3 jajka 200 ml cukru 400 ml mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)stopni C. na program pieczenie góra/dół. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać do jajek suche składniki i olej, cały czas miksując masę. Do ciasta dodać odcedzone rodzynki, skórkę pomarańczową i marchewkę. Całość wymieszać dużą łyżką. Masę przełożyć do formy. Piec ok. 40 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika na kratkę, a gdy ostygnie, usunąć papier
Weekendy w domu i ogrodziesmarujemy cienką warstwą dżemu. 2. Biała ubijamy na sztywno, do ubitej piany dodajemy cukier i miksujemy razem, na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Masę z białek dzielimy na połowę i wykładamy ją równo na ciasta z dżemem. Orzechy kroimy i posypujemy jedno z ciast to, które będzie wierzchem naszej pychotki.3. Piekarnik rozgrzewamy do 150 C, czas pieczenia 50 minut(...)ziemniaczaną, dodajemy do wrzącego mleka i robimy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie dodajemy do budyniu i miksujemy na gładką masę. Przygotowaną masą przekładamy ciasta. Gotową pychotkę dobrze jest odstawić na 1-2 godziny przed krojeniem
Apetyczna babeczkabudyniu waniliowego bez cukru Sposób wykonania Masa serowa: Masło rozpuszczamy, studzimy. Jaja ubijamy z cukrami, po uzyskaniu jednolitej masy, cały czas miksując, małymi porcjami dodajemy ser. Następnie dodajemy budyń i przestudzone masło - mieszamy do połączenia składników. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski razem z kakaem, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy posiekane masło roślinne, cukier wanilinowy i jajo(...)Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania zwartej jednolitej masy. 1/3 oddzielamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Pozostałą częścią ciasta wykładamy blaszkę (nie musimy jej smarować bo ciasto jest wystarczająco tłuste). Masę serową wylewamy na blaszkę wyłożoną ciastem. Wyjmujemy z zamrażarki pozostałą część ciasta i ścieramy ja na tarce o dużych oczkach rozsypując na masie serowej. Pieczemy przez około
peggiwkuchniForemki z ciastem wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut (złote ciasto). Foremki wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Chłodne ciasto wyciągamy z foremek. Masę orzechową lekko podgrzewamy, aby ułatwić sobie jej nakładanie. Przykładowy i szybki sposób podgrzania: masę przekładamy do żaroodpornej miseczki i podgrzewamy 30 sekund w mikrofalówce. Masa ma być miękka(...)mocno płynna. Ciasto smarujemy z wierzchu masą (około 1-11/3 łyżki). Na koniec każdy mały mazurek ozdabiamy wokół płatkami migdałowymi oraz czekoladową posypką (np. płatkami czekoladowymi). Podajemy. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkikoniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde. Masa serowa - jajka ubijamy z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać mleko i sok wyciśnięty z cytryny, lekko wymieszać. Dodać skręcony(...)masłem i obsypaną bułką tartą zetrzeć 3/4 schłodzonego ciasta kakaowego na tarce do jarzyn o grubych oczkach, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie cię skleiło. Na ciasto wylać masę serową i równo rozprowadzić. Następnie ubitą bezę delikatnie najlepiej punktowo wyłożyć na ciasto i delikatnie rozprowadzić. Na koniec na wierzch bezy zetrzeć pozostałą część ciasta kakaowego. Piec
Ciastka - domowe słodkościbiała wiórki z białej, mlecznej czekolady Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy (40x26 ) Masa serowa : Ser trzykrotnie zemleć w maszynce. Białka oddzielić od żółtek, do miski przełożyć margarynę, utrzeć, dodawać po jednym żółtku , jogurt i ser dalej ucierać. Na samym(...)zmiksować. Białka jaj 12 szt ubić ze szczyptą soli na sztywno, do ubitej piany dodawać po łyżce cukru dalej ubijać. Pianę ostrożnie połączyć z masą serową. Wylać masę na ciasto, wstawić blachę do nagrzanego piekarnika do 180 stop, piec przez ok.45 minut. Upieczone i ostudzone ciasto polać , gorzką i białą czekoladą, posypać wiórkami białymi z czekolady (function
Kuchnia Danusitemu całość była bardziej świeża i soczysta. *foremka 25*23 cm (trochę mniejsza od standardowej) Składniki: na ciasto: 250 g masła 6 łyżek kakao 1 szklanka cukru 10 łyżek wody 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka na masę serową: 450 g serka homogenizowanego z wanilią 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka dodatkowo(...)zmiksować. Na końcu delikatnie wmieszać łyżką pianę z białek. Serki homogenizowane zmiksować z jajkami, budyniem i mąką ziemniaczaną. Ciasto kakaowe wyłożyć do blaszki wyścielonej wysoko papierem. Na cieście rozsmarować masę serową. Morele i truskawki pokroić na mniejsze cząstki. Większą część truskawek odłożyć a resztę wymieszać z morelami i położyć n masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniastopni.Wiśnie odsączyć i osuszyć.Masło ubić na puszystą masę z cukrem, szczyptą soli i wanilią.Miksując, dodawać jajka i advocat.Odjąć 3 łyżki mąki, a resztę wraz ze skrobią i proszkiem do pieczenia dodać do miksowanej masy.Kiedy już wszystkie składniki dobrze się połączą, odłożyć mniej więcej połowę ciasta i dodać 2 łyżki kakao, wymieszać.Wiśnie(...)wymieszać z odłożoną mąką.Małą formę do ciasta wysmarować masłem, obsypać manną i wylać jasną masę, następnie ciemną.Na wierzchu kakaowej masy umieścić wiśnie, delikatnie wciskając je w masę.Wierzch ciasta wyrównać łopatką, tak by zakryć wciśnięte wiśnie.Piec około 50 minut, ale najlepiej sprawdzać ciasto patyczkiem.Ostudzone polać roztopioną, w kąpieli wodnej, czekoladą.Smacznego
Kraina Miodem PłynącaPyszne ,rozpływające się w ustach ciasto miodowe z masą kajmakową i orzechami. Najlepiej upiec je tydzień wcześniej ,aby smaki się połączyły a blaty skruszały . Składniki: 100 g miodu 50 g cukru 50 ml mleka 30 ml rumu 125 g masła 3 łyżeczki sody oczyszczonej 500 g mąki tortowej 2 jajka Masa kajmakowa: 1 puszka 530 g mleka zagęszczonego słodzonego Zamkniętą(...)rozwałkować na wielkość blaszki ,która jest w piekarniku i upiec dwa oddzielne placki ,potem podzielić je na pół i będziemy mieć cztery blaty. Przestudzone blaty smarujemy masą kajmakową ,na wierzch posypujemy orzechami .Ciasto przechowujemy w zimnym miejscu szczelnie zawinięte folią aluminiową na 2 dni ,następnie przestawiamy w tem.pokojowej
Ladylaura.każdym razem gdy przyrządzam ciasto na pierogi czuję się jak dziecko, które ma niesamowitą frajdę z tego co robi. Składniki na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami Ciasto: 0,5 kg mąki (dobrej, ja używam Basi) 350 mililitrów ciepłego mleka (nie letniego, ale też nie gorącego) Farsz: 1 kg dobrej kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów 4 duże pieczarki(...)masę cebulowo-grzybową do kapusty i dobrze mieszamy. Próbujemy, przyprawiamy solą i pieprzem, pamiętając, że farsz musi być mocniej doprawiony, gdyż ciasto przejmie trochę smaków. Odstawiamy by masa stężała. Ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę formując stożek, robimy w nim wgłębienie i wlewamy trochę mleka. Delikatnie mieszamy za pomocą noża i znów dolewamy trochę ciepłego mleka, mieszamy
Rozpustne gotowanieFantastyczne, kawowe ciasto z odrobinką alkoholu i masą na bazie serków homogenizowanych i mleka w proszku. Kakaowe biszkopty, mocno nasączone kawowym ponczem, oprószone gorzkim kakao. Ciasto rozpływa się w ustach, smakuje fenomenalnie, od razu podbiło nasze kubki smakowe. Najlepsze na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą. Polecam! :) Składniki na biszkopt: 4 duże jajka szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki(...)wyłożyć połowę masy. Na masie ułożyć zamoczone w ponczu biszkopty, lekko oprószyć je kakao. Biszkopty przykryć drugim blatem, lekko posmarowanym kremem (około 1/3 z pozostałej połowy). Wierzch ciasta naponczować, posmarować pozostałą masą, ułożyć na niej naponczowane biszkopty. Wierzch obficie oprószyć kakao. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :) Inspiracja
Domowa cukiernia Ewyproszkiem do pieczenia i dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Rozetrzeć do uzyskania kruszonki. Dodać żółtka i szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Składniki na masę śmietanową: 1,2 l śmietany 18 % 180 g cukru ziarenka z 1 laski wanilii lub pół łyżeczki pasty waniliowej 4 łyżki mąki pszennej(...)ziarenka wanilii ubić mikserem, do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę śmietanową. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 2/3 schłodzonego ciasta, następnie masę śmietanową i na wierzch owoce. Na wierzch na grubych oczkach tarki zetrzeć pozostałe kruche ciasto. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 60 minut, aż sernik lekko się
UgotujmyTo.plniezbyt długo (serniki tego nie lubią :) ) Masa ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Wylewamy przygotowany ser na ciasto. Pieczemy 1 godz. w temperaturze 190 stopni. Pianka: białka pozostałe z ciasta i masy serowej; 1 szkl. cukru. Z pozostałych białek można zrobić na wierzch sernika piankę, ale nie jest to konieczne... (ja lubię bez, mąż lubi z... ) Białka ubijamy na sztywno(...)cukrem i powstałą masą pokrywamy ciasto na 20 minut przed końcem pieczenia
MiksturownikCiasto Krówka Ciasto złożone z miodowych placków przełożonych masą śmietanową, wszystko zwieńczone jest masą kajmakową i orzechami. Mi te ciasto kojarzy się z zimą, świętami Bożego Narodzenia (pewnie przez dodatek miodu), jednak można go przygotowywać cały rok. Składniki Na formę o wymiarach 25x36 cm Na ciasto: 500 g mąki 1/2 szklanki cukru pudru 100 g miodu(...)krem śmietanowy: 700 ml śmietanki 30 % 4 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: 120 g posiekanych orzechów włoskich 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej) Przygotowanie: Ciasto: Masło roztopić z miodem i cukrami, pozostawić do wystudzenia. Następnie dodać jajka i zmiksować. Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i zmiksować do otrzymania kuli. Ciasto może się trochę
My sweet a lifemasa po obraniu) 50 g masła 100 g cukru 3/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej (Przepis na domową TU) Spód: 150 g herbatników 50 g masła Ciasto marchewkowe: Cała wcześniej przygotowana masa marchewkowa 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 100 g cukru 2 jajka Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej* 0,5 szklanki mąki pszennej (można dowolnej, ale z pszenną wychodzi(...)szklanki surowej kaszy jaglanej zalewamy 1,5 szklanką wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 15-20 min. Jak zrobić jaglane ciasto marchewkowe? Rozpoczynamy od zrobienia masy marchewkowej . Marchewkę myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach, lub mielimy w malakserze. W rondelku topimy masło, dodajemy cukier i startą marchewkę. Gotujemy, czas od czasu
Kuchnia Łukasza