miski wlewamy jogurt, rozpuszczoną żelatynę i aromat pomarańczowy. Mieszamy i wrzucamy rodzynki. Do ceramicznego naczynia wyłożonego folią spożywczą przekładamy spód i dokładnie rozprowadzamy i utwardzamy. Następnie wlewamy masę na ciasto. Na wierzch osypujemy orzechami i ziemnymi. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.GalaretkaDo rondelka wlewamy sok jabłkowy i mieszamy dotąd, aż się zagotuje. Przelewamy do miseczki. Dodajemy żelatynę(...)cukier. Mieszamy, aż do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do wystudzenia.Wyjmujemy ciasto z lodówki i wlewamy masę na galaretkę. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.Smacznego
Truskawkowa Fiestaubiłam ze szczyptą soli na sztywno. Kolejno dodawałam cukier a następnie żółtka. Na koniec wsypałam przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej. Delikatnie wymieszałam do uzyskania gładkiej masy. Wylałam ciasto na tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Odstawiłam do ostudzenia. Do serka mascarpone wsypałam cukier(...)wanilinowy ze skórką cytryny i cukier puder. Zmiksowałam. Śmietanę ubiłam na sztywno i połączyłam z serkiem. Mieszałam delikatnie drewnianą łyżką. Taką masę wyłożyłam na ostudzony biszkopt. Wyłożyłam pokrojone truskawki. Wstawiłam ciasto do lodówki i w tym czasie rozpuściłam galaretki w 800 ml gorącej wody. Ostudzoną i tężejącą wylałam na ciasto. Wstawiłam ciasto do lodówki i kroiłam kiedy galaretka już stężała
Pieprzyć z Fantazjąpowstania jednolitej, gładkiej masy. Najlepiej użyć trzepaczki rózgowej. 13. Złożyć ciasto: spód makowy odwrócić do góry nogami (jest wtedy gwarancja, że wierzch będzie idealnie równy). 14. Ciasto nasączyć ponczem. 15. Wyłożyć masę śmietankową i równomiernie rozprowadzić. 16. Wiśnie odsączyć z kompotu (lub likieru) i powciskać w masę. 17. Wierzch masy ponownie wygładzić. 18. Biszkopty krótko moczyć w kawie z dodatkiem(...)Amaretto i ściśle układać na powierzchni masy. 19. Na biszkoptach delikatnie rozprowadzić masę z nutellą. 20. Wierzch ozdobić wiórkami czekoladowymi. 21. Ciasto wstawić do lodówki. Schłodzić 3-4 godziny. 22. Przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu. Smacznego
W mojej kuchnipokrojoną margarynę oraz jajko. Dłonią wyrabiamy ciasto, jeżeli ciasto będzie zbyt wilgotne możemy dosypać trochę mąki. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, jedną większą a drugą odrobinę mniejszą i wkładamy na 1,5 godziny do zamrażalnika. masa Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel, gdy masa będzie już białą dodajemy cukier waniliowy. Ciągle ucierając(...)masy serowej dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy. Na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę, ścieramy na tarce o dużych oczkach większą cześć zamrożonego ciasta. Na ciasto wykładamy masę serową i dokładnie rozprowadzamy. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach mniejszą część zamrożonego ciasta . Sernik pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym
Smakowite DaniaPyszne domowe eklerki z lekką masą budyniową. Składniki: na ciasto: szklanka wody 1/2 kostki margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka na masę budyniową: 2 szklanki mleka 1 kostka masła 2 łyżki mąki 6 ły ż ek cukru pudru 1 budyń śmietankowy Sposób wykonania: Ciasto : Wodę zagotować z masłem, następnie dodać całą przesianą mąkę pszenną i mieszać drewnianą łyżką(...)papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego na 220 C piekarnika na środkową półkę. Piec ok 40 minut, przy czym przez pierwsze 10 min nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło. Wystudzić. Masa budyniowa: 3/4 szkl. mleka odlać(w tym roztrzepać budyń z mąką) resztę zagotować z cukrem.Do gotującego mleka wlać rozmieszaną mąkę z budyniem i doprowadzić do zagotowania. Gotować
Darcia w kuchniresztą masy mieszać za pomocą szpatułki, a nie mikserem, gdyż wtedy możemy się ‘zagapić’ i mieszać ciasto zbyt długo. Dodanie proszku do pieczenia do zbyt ciepłej masy (np. ciasta z roztopionym masłem) również może przyczynić się do powstania zakalca. Użycie nieodpowiednich składników – np. nieodpowiedniej mąki (do każdego wypieku należy używać odpowiedniego typu mąki) lub tłuszczu (jeśli
Kulinarne PrzebojeSłonecznikowiec Połączenie chrupiącego skarmelizowanego słonecznika ze słodką masą krówkową. Ciasto to upodobała sobie moja mama i najchętniej gościłaby go na stole przy każdej rodzinnej uroczystości. Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na I biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej(...)wódce (lub kawie/herbacie). Wyłożyć pozostałą część kremu i przykryć drugim biszkoptem. Polewa: Podane składniki rozpuścić w rondelku i gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą wyłożyć na wierzch ciasta i posypać pozostałym słonecznikiem. Chłodzić w lodówce. * Smak wódki jest ledwo wyczuwalny, jednak dobrze przełamuje słodycz masy, dlatego lepiej z niej nie rezygnować. Smacznego
My sweet a lifeśmietany 36%2 łyżki cukru Sposób przygotowania Krok 1Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy na wolnych obrotach, aby masa jajeczna nie opadłą. Dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy wodę. Formę (zwykłą, dużą do ciasta) wykładamy pergaminem i wylewamy ciacho. Pieczemy 20 minut w 180*C. Krok 2Upieczone ciasto nasączamy sokiem z cytryny z wodą i cukrem(...)nasączony biszkopt. Krok 4Natępnie rozpuszczamy galaretkę w szklance wody. Studzimy, aż będzie lekko gęstnieć. Ubijamy śmietanę, na koniec dodając cukier. W taką masę wlewamy galaretkę i ubijamy. Przekładamy masę na ciasto. Niech sobie zastyga, a my w międzyczasie możemy sprażyć płatki migdałowe na patelni. Posypujemy po wierzchu. Ciasto jest gotowe kiedy porządnie stężeje. Wstawiamy je do lodówki
CoolinarniePLinnymi owocami. Tym razem trochę odmieniony pleśniak z makiem. Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 5 łyżek cukru pudru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany 1 duże opakowani cukru waniliowego Dodatkowo: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 puszka gotowej masy makowej (400g) 200 g kokosu Na polewę: 1/2 kostki masła(...)zagnieść kruche ciasto, podzielić na trzy części. Dwie z nich włożyć do zamrażarki. Jedną część rozwałkować, umieścić w blaszce (24x36 ) wyłożonej papierem do pieczenia. Na pierwszej warstwie ciasta rozłożyć masę makową, następnie zetrzeć drugą część ciasta. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, połączyć z kokosem,rozprowadzić jako kolejną warstwę. Na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta. Piec
Praktyczna plsoli MUS TRUSKAWKOWY: 200 g truskawek, mogą być mrożone 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy(...)połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń i również mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i łączymy delikatnie z masą serową. Ciasto smarujemy konfiturą truskawkową i wylewamy na nie masę serową. Wkładamy do piekarnika na około 50 minut/180 stopni, nie trzeba wcześniej nagrzewać piekarnika. Najlepiej jeśli sernik ostygnie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
MamaOskarkaprzekładamy do miski i zagniatamy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Z 3/4 ciasta wyklejamy spód tortownicy i 1 cm boków. Pozostałą część ciasta wkładamy do lodówki. Masa serowa: Ser przeciskam dwa razy przez praskę do ziemniaków. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło roztapiamy i studzimy. Żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy do nich budyń(...)koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Masę wylewamy do tortownicy na ciasto. Pozostałe ciasto z lodówki kruszymy na masę serową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach bez termoobiegu
Aga w kuchniZapraszam na pyszne ciasto makowe z masą śmietanową i ananasem. Ciasto, które ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Warto je przygotować, bo wspaniale wygląda i smakuje. SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 8 białek, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki octu, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek suchego maku, Masa: 500 ml śmietany 30%, 2 opakowania galaretki cytrynowej, 1 puszka(...)Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i razem miksuję. Następnie dodaję pokrojonego w kostkę ananasa. Mieszam. Masę wykładam na jeden z biszkoptów makowych, przykrywam drugim biszkoptem. Odstawiam do stężenia. 3. Wierzch ciasta smaruję powidłami śliwkowymi i posypuję startą gorzką czekoladą
Tradycyjna kuchnia Kasibardziej odświętna wersja klasycznego włoskiego deseru Tiramisu w formie tortu . Smakuje równie pysznie jak nie lepiej :) mój piekłam na urodziny Mamy :) do masy idą same żółtka dlatego zwykle na drugi dzień robię coś bezowego . Składniki : Ciasto - 120 g mąki pszennej tortowej - 90 g mąki ziemniaczanej - 145 g drobnego cukru - 6 dużych jajek - 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia(...)alkoholu Sposób wykonania : Ciasto Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ,powoli dosypujemy cukier i tak naprawdę to jest najważniejszy etap w wykonaniu ciasta biszkoptowego. Do masy dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy ale już na wolnych obrotach tak aby połączyć składniki zachowując napowietrzoną masę . Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiewając
Wypieki Rene