ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:211/3191)

Drożdżówki z serem 154

Drożdżówki z serem są idealne do kawy, mleka czy herbaty i nikt mi nie wmówi, że jest inaczej. Nie jestem miłośnikiem wypieków. Ba! Za karę największą uznaję pieczenie ciast z masą. Jednak przez te wszystkie lata w kuchni opanowałam ciasto drożdżowe do perfekcji. Pomyślałam sobie, że można lekko zmodyfikować przepis i zrobić najlepsze drożdżówki z serem na świecie! Akurat lato(...)przekładam go do miski i przykrywam ściereczką. Zostawiam na 2 h, żeby wyrosło. W międzyczasie mieszam ser, rodzynki i cukier puder na masę. Jeśli nie lubicie rodzynek w serniku lub serze, to pomińcie. Po tym czasie, ciasto przekładam na oprószony mąką blat i wałkuję na grubość około 2 cm. Szklanką wykrawam koła, wypukłą stroną łyżeczki robię delikatne wgłębienie pośrodku koła

ladykitchen
Drożdżówki z serem 125

Drożdżówki z serem są idealne do kawy, mleka czy herbaty i nikt mi nie wmówi, że jest inaczej. Nie jestem miłośnikiem wypieków. Ba! Za karę największą uznaję pieczenie ciast z masą. Jednak przez te wszystkie lata w kuchni opanowałam ciasto drożdżowe do perfekcji. Pomyślałam sobie, że można lekko zmodyfikować przepis i zrobić najlepsze drożdżówki z serem na świecie! Akurat lato(...)przekładam go do miski i przykrywam ściereczką. Zostawiam na 2 h, żeby wyrosło. W międzyczasie mieszam ser, rodzynki i cukier puder na masę. Jeśli nie lubicie rodzynek w serniku lub serze, to pomińcie. Po tym czasie, ciasto przekładam na oprószony mąką blat i wałkuję na grubość około 2 cm. Szklanką wykrawam koła, wypukłą stroną łyżeczki robię delikatne wgłębienie pośrodku koła

ladykitchen
Makowa tarta ze śliwką od serca! 176

Kochani dzisiaj zapraszam Was na wspólne pieczenie, wyśmienitej tarty z masą makową , śliwkami moczonymi w rumie i przepięknymi sercami z czekoladą! Jest to cudowny pomysł na ciasto na Święta Bożego Narodzenia, bardzo aromatyczne, wilgotne, o zapachu skórki pomarańczowej, rumu i czekolady! Bardzo gorąco Wam polecam! Zapraszam! SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 120 g masła - 240 g mąki krupczatki - 1 jajko - 1 łyżeczka(...)lodówce przez 30 minut. 2. MASA MAKOWA: Masę makową mieszamy ze skórką pomarańczową, namoczonymi w rumie śliwkami i daktylami, miodem. 3. Ciastem wylep formę do pieczenia, wyłóż masę makową, udekoruj wyciętymi z ciasta serduszkami. Pieczemy godzinę w temp 170 stopni C. 4. Po wystudzeniu dekorujemy ciasto, rozpuszczoną czekoladą mleczną  i kuleczkami zbożowymi od Delecty. Rozpuszczoną białą czekoladę mieszamy

SMYKWKUCHNI
MINI SZARLOTKI 103

MINI WERSJA KLASYCZNEJ  SZARLOTKI , ŚWIETNIE SIĘ PREZENTUJE, A DZIECI OSZALAŁY NA JEJ WIDOK 😉 Składniki Masa  jabłkowa 1 kg jabłek (ja użyłam 2 kg) Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Ciasto 40 dag mąki 15 dag masła 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 1 łyżka śmietany (kwaśna) 1 jajko Przygotowanie : Masa jabłkowa : jabłka(...)również forma do muf fu finek, a także zwykłe filiżanki –te użyłam)   smarujemy dokładnie tłuszczem i wykładamy w nie ciasto, dopasowując je do kształtu foremki. Następnie na ciasto kładziemy masę jabłkową.  Na wierzch babeczek układamy kratkę zrobioną z małych wałeczków z ciasta. Pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach (aż wierzch babeczek będzie ładnie zarumieniony). Posypujemy cukrem pudrem

RAROSSA
Placek rabarbarowy z trzech misek 172

świetnie podkreśla smak rabarbaru, spróbujcie sami! Miksujemy wszystko, aż składniki dokładnie się połączą. Nagrzewamy piekarnik do 180⁰C, blachę do pieczenia wykładamy papierem (dużo łatwiej później wyjąć to ciasto). Wlewamy masę, poruszając foremką dokładnie rozlewamy ją po dnie. Wysypujemy dłonią rabarbar z rodzynkami, najlepiej w jednej warstwie. Pieczemy ciasto 35 minut. Po tym czasie można jeszcze na wierzch dodać kleksy(...)masy bezowej ubitej z jednego białka lub rozsypać na wierzchu pianki marshmallow. Ciasto z bezą lub piankami pieczemy jeszcze 5-6 minut pod górną grzałką piekarnika, aż się przyrumienią. Studzimy ciasto po wyjęciu z piekarnika, kroimy dopiero gdy wystygnie. Jeśli za mało dla Was słodkie – posypcie je cukrem pudrem. Ja nie sypę. Jest słodkie i biszkoptowo kruche, rabarbar słodko-cierpki

Karo in the Kitchen
SERNIK W CIEŚCIE CZEKOLADOWYM 193

olej rzepakowy 4 łyżki cukier wanilinowy 1 op. W malakserze lub misce umieścić twaróg, żółtka, cukry i olej. Zmiksować na gładką masę.  Białka ubić na sztywną pianę razem z białkami pozostałymi z ciasta czekoladowego. Białka podzielić na pół. Jedną połowę dodać do ciasta czekoladowego i delikatnie wymieszać. Drugą dodać(...)masy serowej i wymieszać delikatnie szpatułką.  Na blachę 25 x 35 cm, wyłożoną pergaminem wylać połowę ciasta czekoladowego. Wyrównać. Na ciasto czekoladowe nałożyć łyżką połowę masy serowej. Czynność powtórzyć. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na około 40-45 minut, do suchego patyczka.  Polewa czekolada 200 g.  olej ok. 5 łyżek wódka 1/2 kieliszka Czekoladę

Kuchnia Paulettes
Ciasto bajaderka 155

Mocno czekoladowe, pachnące rumem i naszpikowane bakaliami. Jednym słowem doskonałe ciasto do popołudniowej kawy :) Ciasto kruche: 420 g mąki pszennej 250g margaryny 200 g cukru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 szkl mleka 100 g cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady 5 łyżek kakao 500 g marmolady różanej szkl orzechów (włoskie i migdały) szkl rodzynek 1/2 szkl rumu(...)rumie, odsączyć. Mleko, połowę marmolady, kakao, czekoladę i cukier puder lekko podgrzać i wymieszać do rozpuszczenia i połączenia składników. Większy kawałek ciasta pokruszyć, dodać z bakaliami do masy i wymieszać.  Cieńsze ciasto posmarować pozostałą marmoladą i wyłożyć równą warstwę masy. Wstawić do lodówki do stężenia.  Polewa: Kremówkę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Polać ciasto

Smakołyki Asi
Miodownik 1123

Uwielbiam ciasta z miodem a w szczególności ten miodownik. Ciasto jest mięciutkie już tego samego dnia a od pysznej masy budyniowej z budyniami tofi nabiera jeszcze nieco wilgoci przez co rozpływa się w ustach. Polecam wypróbować z czystym sumieniem :)  Ciasto:4 szklanki mąki3/4(...)margaryny2 jajka3/4 szklanki cukru1/2 szkl sztucznego miodu2 łyżeczki sody oczyszczonej3 łyżki śmietanyMąkę, cukier i miękką margarynę rozetrzeć razem. Jajka, śmietanę , sodę i miód wymieszać razem. Rozrobioną masę wlać do mąki i wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec placki po ok 15 min w 180 stopniach.Masa budyniowa:2 szklanki mleka3/4 margaryny3/4 szklanki cukruPowyższe składniki zagotować . 2 jajka1

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kopiec kreta 7900

przeciąć ciasto na pół , w jednej połowie delikatnie wydrążyć ciasto na około 0,5 cm ( jeśli ktoś robił kopiec kreta to tak samo ) z drugiej połowy ciasta wydrążyć sam środek i pokruszyć. PRZYGOTOWANIE MASY: 1. Galaretki rozpuścić(...)szkl przegotowanej wody i odstawić do leciutkiego stężenia. 2. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , dodać posiekaną czekoladę i tężejącą galaretkę , wymieszać mikserem. 3. Na wydrążone ciasto wyłożyć troszkę masy śmietanowej na to układamy banany wzdłuż blaszki , na banany wykładamy resztę masy , wierzch i boki posypujemy pokruszonym ciastem , Ciasto kroimy po długości blaszki wtedy w każdym kawałku wyjdzie cały

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto Pszczółka Maja 513

przez ok. 15-20 minut do zarumienienia. Po tym czasie w yjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce do wystudzenia. Jeśli będziemy chcieli gorące ciasto wyjąć z formy- może popękać!     Masa serowa: Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać przesiany cukier puder, wlać ekstrakt z wanilii oraz dodać zmielony twaróg. Całość krótko zmiksować.   Żelatynę(...)całkowitego stężenia. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystudzenia, a następnie wstawić do lodówki. Gdy zacznie tężeć, ale będzie jeszcze płynna wylać ją na masę serową. Ciasto ponownie schłodzić, najlepiej całą noc. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Śmietanowiec w lekko kawowym cieście 202

Dzisiaj na blogu sernik bez sera, ciasto śmietanowe zwane śmietanowcem. A dookoła śmietanowej masy bardzo kruche ciasto kakaowo-kawowe. Wnętrze "sernika" jest delikatniejsze w smaku niż sernik na twarogu, lecz nie tak delikatne jak się spodziewałam. W planie mam już upieczenie wersji śmietanowca z owocami. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 2/3 szklanki kawy cappuccino (proszku) 5 żółtek(...)delikatnie mieszając, by białka nie opadły. Jedną część ciasta wyjąć, zetrzeć na spód tortownicy (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko docisnąć.  Wyłożyć masę śmietanową. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 20 min. w temperaturze 180 o C, następnie zmniejszyć temperaturą do 150 o C i piec ok. 40 minut, aż ciasto przy delikatnym przyciśnięciu będzie

Czerwień i błękit
Makowiec na cieście drożdżowym 166

Najlepszy makowiec jaki udało mi się upiec. Chowają się przy nim te na cieście kruchym i półdrożdżowym:). Można pokusić się o zrobienie domowej masy makowej - ja odpuszczam, bo sklepowe gotowce są naprawdę smaczne.  Ciasto: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 75g masła 1 jajko L 40g drożdży szczypta soli Kruszonka: 2 i 1/4 szklanki mąki(...)podwojenia objętości. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy i rozcieramy w dłoniach tak by powstały grudki. 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na natłuszczoną masłem blaszkę o wymiarach 40x25cm. Na ciasto wykładamy masę makową, którą posypujemy kruszonką. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Po wystygnięciu makowiec można polukrować

Szefowa kuchni
Truskawkowy tort z niespodzianką i Lemon Curd 210

owocowa posypka Wykonanie: Przygotuj galaretkę z truskawkami i upiecz ciasto czekoladowe, ostudzić. Gdy galaretka całkowicie nam zastygnie wyciąg ją na talerz i delikatnie ściągnij folię spożywczą. Następnie przygotuj masę truskawkową. Z ciasta należy ściąć górę i ułożyć je w tortownicy. Wylać trochę masy truskawkowej, ułożyć na środku galaretkę z truskawkami i zalać resztą masy truskawkowej. Włożyć do lodówki i schłodzić(...)kilka godzin, najlepiej zostawić na całą noc. Następnego dnia, ściągnąć obręcz tortownicy, przełożyć ciasto na paterę i ozdobić według uznania. Ja do ozdoby użyłam masę na bazie Lemon Curd (rozetrzeć miękkie masło na puch i utrzeć z Lemon Curd), którą obłożyłam boki tortu a na wierzchu rozsypałam pokruszone ciasto, które ścięłam. Następnie, na wierzchu poukładałam wisienki z frużeliny wiśniowej

Kulinarna (nie)codzienność
Makowe ciastka francuskie 223

Summerów „Hul Gil” - kwiatem radości. W średniowiecznej Europie mak uprawiany był jako roślina ozdobna. Doceniono również jego walory kulinarne. Makowe ciastka francuskie. Składniki: - 2 opakowania ciasta francuskiego (opakowanie po 375g x 2) Nadzienie: - ½ puszki masy makowej - 120g mielonych migdałów - rodzynki (garść) - po łyżce kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej - 1 łyżka likieru amaretto Dodatkowo: - 2 jajka - brązowy cukier demerara - cukier puder(...)całą powierzchnię rozkłóconym jajkiem (przy użyciu pędzla). Nakładamy masę makową, rozkładamy równomiernie, pozostawiając ok. 1,5 – 2 cm wolny margines przy dłuższych bokach. Drugi arkusz ciasta również smarujemy jajkiem i kładziemy posmarowaną stroną na masę makową. Wierzch smarujemy jajkiem i korzystając z papieru, na którym leżało ciasto zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na 8 porcji (można podzielić

mojewypiekiinietylko
Maziak z truskawkami 371

wymiarach 35cmx22cm wyłożoną papierem do pieczenia nakładam naprzemiennie porcję ciemnego i jasnego ciasta. Ciasto mieszam widelcem. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. 4. Masa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszki budyniowe. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały(...)czas mieszając gotuję 2 minuty. Ugotowany budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Do utartego masła stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Masą przekładam upieczone ciasto. 5. Truskawki obieram z szypułek i przekrawam na pół. Owoce układam na wierzchu ciasta. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Tężejącą galaretką zalewam truskawki na cieście. Ciasto

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania