ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:203/3191)

Przekładane ciasto piernikowe z powidłami i orzechami 228

smakosza. Warto je przygotować.  SKŁADNIKI: Ciasto miodowe: 500g mąki, 200g masła, 2 jajka, 2 łyżki miodu płynnego, 1 łyżka przyprawy korzennej, 5 łyżek cukru kryształu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, Biszkopt ciemny: 2 jajka, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka octu, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 łyżki mąki(...)cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję budyń. Ucieram. 4. Na jedno z ciast piernikowych wykładam połowę masy budyniowej. Wyrównuję. Układam biszkopt ciemny. Wykładam pozostałą masę, wyrównuję. Na masie układam drugie ciasto piernikowe. Wierzch ciasta smaruję powidłami śliwkowymi i posypuję posiekanymi orzechami włoskimi

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jabłecznik z karmelem 183

Ciasto jest niezwykle puszyste, po prostu pyszne. Podwójna warstwa masy krówkowej sprawia, że jest nieco słodsze i bardziej wilgotne. Moja rodzina je uwielbia więc nie mogło go zabraknąć na imieninach mojej mamy :) Do wypieku ciasta użyłam mąki pszennej luksusowej typ 550 od Młynomag .  Ciasto podałam na porcelanie "Jesień" Bogucice . 2 1/3 szkl mąki pszennej luksusowej typ 550 Młynomag(...)jabłka wymieszać z ciastem. Wylać na wyłożoną papierem blaszkę (24x36cm). Piec ok 40 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Wafle dociąć w ten sposób aby pasowały do wielkości ciasta, posmarować grubo masą krówkową i docisnąć do ciasta z obu stron. Ciasto najlepiej jest obciążyć na kilka godzin aby wafel się nie wygiął

Smakołyki Asi
komunijne ciasto z kremem waniliowym 1240

oczyszczonej wykonanie: Mąkę pszenną , ziemniaczaną oraz sodę mieszamy, przesiewamy przez sito na stolnicę. Dodajemy masło i dokładnie siekamy nożem. Jaja, cukier oraz śmietanę ubijamy. Ubitą masę wykładamy na mąkę posiekana z masłem i zagniatamy ciasto. Ciast ważymy i dzielimy na 4 równe części. Przygotowujemy 2 blachy o wymiarach 35×20. Każdą wykładamy papierem do pieczenia. Kawałek ciasta rozwałkowujemy lekko(...)przywarła do dna garnka. posypka: 50 g wiórek kokosowych Wiórka wsypujemy na suchą patelnię i prażymy na rumiano. Upieczone placki przekładamy gorącą masą, ostatni placek smarujemy również masą i posypujemy prażonymi wiórkami. Ciasto odstawiamy na noc w chłodne miejsce

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto agrestowe z galaretką 150

Pyszne, orzeźwiające ciasto z masą agrestową i galaretką – idealne na ciepłe dni. Składniki na biszkopt: 5 jajek 140g cukru cukru 10g maki ziemniaczanej 140g szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie miksujemy. Na koniec przesiewamy mąki(...)proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Przeczytaj cały przepis - Ciasto agrestowe z galaretką at AleTorcik

AleTorcik
Tiramisu owocowe-polecam na karnawał 194

Przygotowałam go na Sylwestra itak samo szybko znikneło ciasto . Składniki 3 paczki biszkoptów powinny być podłużne, ja miałam okrągłe 200 ml mocnej kawy rozpuszczalnej   krem do przekładania 4 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone lub rikotta 200 g sera z wiaderka 650 ml śmietany 36 % śmietan fix 2 opakowania 1 puszka mandarynek 1 puszka truskawek blaszka o wymiarach(...)Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia potem biszkoptami i posmarować pędzelkiem maczanym w kawie masa do przekładania śmietanę, cukier puder oraz serek miksujemy i dodajemy resztę składników oraz śmietan fix Połowę masy dajemy na biszkopty, a na to mandarynki i biszkopty i znów smarujemy kawą a na to masa i truskawki, na koniec posypać posypką czekoladową   polecam bo nie zajmuje

Moje Wyroby
Sernik z brzoskwiniami 121

chętny na kawałek sernika? Kruche ciasto, pyszna masa serowa, słodkie brzoskwinie i lekka piana z białek, po prostu tego nie można sobie odmówić! Polecam :) Sernik z brzoskwiniami Składniki na ciasto: 250 g masła lub margaryny do pieczenia, zimnego 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej Sposób wykonania: Wszystkie składniki umieścić(...)otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć, włożyć na 2 godziny do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto stwardnieje na tyle, by bez problemu zetrzeć je na tarce). Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego waniliowego 125 g masła 3 jajka

Smaki Natalii
Tarta ze szparagami, brokułami, suszonymi pomidorami i ricottą 224

Następnie dodajemy żółtko i wodę. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min. *W między czasie przygotowujemy składnik na masę do tarty. Schłodzone ciasto wykładamy na folię spożywczą. Przykrywamy folią i rozwałkowujemy na cienki placek. Formę smarujemy masłem. Ciasto przekładamy do formy, dociskamy, a nadmiar odkrawamy za pomocą wałka. Ciasto przykrywamy folią(...)aluminiową, zasypujemy grochem i wstawiamy do pieczenia na ok 15-20 min w temperaturze 190'C. Zdejmujemy folię z grochem i dopiekamy jeszcze 5-10 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. PRZYGOTOWANIE masy: Szparagi myjemy, obieramy i kroimy na pół. Brokuły myjemy i odkrawamy twarde łodygi. Warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 min. Ugotowane warzywa odcedzamy

kulinarnyJa
Ciasto z bogatym wnętrzem ;) 548

Ciasto z bogatym wnętrzem”, to biszkopt z twarogowo-bakaliową masą, dodatkowo udekorowany bitą śmietaną. Bakalii jest tutaj sporo, bo są i orzechy laskowe i pistacje, rodzynki, żurawina, czekolada i ciasteczka amaretti. Dzieje się więc tutaj dużo. Prawdziwe bogactwo smaków:) Ciasto jest bardzo smaczne, a jedynym jego minusem jest to, że przez dodatek naprawdę dużej ilości „dobrodziejstw(...)rodzynki, żurawinę oraz lekko rozkruszone w placach ciasteczka amaretti dodajemy do masy serowej. Wlewamy również likier. Mieszamy. Masę przekładamy do formy z biszkoptem, przykrywamy odłożonym paskiem biszkoptowym i wstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki. Następnego dnia ciasto delikatnie wyjmujemy z formy. Schłodzoną kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Przekładamy do rękawa cukierniczego

Smaki Na Talerzu
Mazurek chałwowy z czekoladą i orzechami 150

przepis na domowy cukier waniliowy tutaj ) 80 g cukru pudru 150 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki zmiksować  - tak by wyszła jednolita masa (lub zagnieść ciasto tak jak na zwykłe kruche - ręcznie). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy (kwadratowej o boku 24cm) wyłożyć równomiernie ciasto. Piec przez około 30 minut w temperaturze(...)blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć ją do rondelka i zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gotować tylko 3 minuty, tak by trochę zgęstniało. Powstałą masę wylać na wystudzone ciasto i wyrównać. Gotowe ciasto ozdobić gorzką czekoladą (70-80g) roztopioną w kąpieli wodnej i posypać orzechami. Przepis pochodzi ze strony: http://www.mojewypieki.com/przepis/mazurek-chalwowo---orzechowy-z-czekolada

Mania Wypiekania
Tort Unicorn dla małej Księżniczki 196

skórkę na tarce. Wyciskamy do ciasta sok z cytryny i dodajemy starta skórkę, mieszamy. Przesiewamy mąki i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie drewniana szpatułką ( krótko, aby ciasto nam ładnie wyrosło). Wylewamy masę do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy(...)rąk. Przed wyrobieniem masy należy blat oraz wałek oprószyć cukrem pudrem, aby masa nie przykleiła się do spodu. Rozwałkować i nakręcić delikatnie na wałek. Przenieść na ciasto i odciąć nadmiar masy. Całość udekorować np kwiatkami (u mnie bita śmietana połączona z czerwonym barwnikiem). Namalować oczy np czerwonym pisakiem spożywczym lub rozpuścić czekoladę i delikatnie pędzelkiem dorysować. Część masy zrolować

ChilliJemy
Racuszki z sosem malinowym 98

składniki mamy połączone ciasto ma być troszkę gęste ale nie za mocno , jeżeli jest za gęste to można dolać odrobinę mleka , odstawiam masę na około pół godziny aby ciasto wyrosło . Jak masa nam wyrosła to smażymy na oliwie , to wykorzystania całego ciasta , polewamy sosem malinowym i gotowe

Mój Smak
TARTA Z PIECZONYM CZEKOLADOWYM JOGURTEM GRECKIM I OWOCAMI 195

dodatkiem owoców jak i sama, bez nich. Piekłam w formie do tarty o śr.ok.25cm. Proponuję jednak użyć formy trochę wyższej niż moja, ledwo, ledwo mi się zmieściła masa. Składniki kruchego ciasta: - 220g mąki orkiszowej typ750    (lub 200g typ700) - 30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 90g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 30g smalcu (dałam 20g masła klarowanego(...)agawy lub płynnego miodu lub innego syropu (u mnie kokosowy) Dodatkowo: - ok.400g świeżych owoców (u mnie truskawki, maliny, borówki i jeżyny) - mielony ksylitol lub puder do oprószenia ciasta Wszystkie składniki masy jogurtowej umieścić w misie miksera i dokładnie wymieszać. Gotową masę wylewamy na podpieczony kruchy spód. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok.30 minut, na termoobiegu. Nadzienie jogurtowe powinno być ścięte

Smaczne Zdrowe
Kruchy orzechowiec 224

Kruche ciasto przełożone orzechową masą, dodatkiem malin i kajmaku. Dopełnieniem jest warstwa ubitej śmietanki. Dominującym smakiem w cieście są orzechy i maliny. Całość tworzy rewelacyjną i spójną całość. Kruche ciasto zostało upieczone z dodatkiem oleju Kujawskiego. Kruche ciasto: 3,5 szklanki maki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 50 ml oleju Kujawskiego(...)przez 20 minut. Krem orzechowy: Orzechy mielimy na drobny pył. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim orzechy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce masy orzechowej. Złożenie ciasta: W blaszce umieszczamy jeden płat kruchego ciasta. Smarujemy go malinowa frużeliną. Następnie delikatnie wykładamy krem orzechowy. Przykrywamy drugim blatem kruchego ciasta. Kajmak roztrzepujemy trzepaczką (wtedy łatwiej nam się

VioletoweKucharzenie
Jabłecznik dietetyczny 363

spód ciasta: 2 jajka 6 łyżek mleka w proszku (odtłuszczonego) 8 herbatników maślanych - pokruszone 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu śmietankowego masa jabłkowa: 3 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki miodu środek ciasta: 1 jajko 6 łyżek mleka w proszku (odtłuszczonego) 3 łyżki mleka 1,5% wierzch ciasta: serki homogenizowane waniliowe - ok. 250g płatki migdałów - ilość(...)wymieszaj i odstaw. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C (opcja grzania góra/dół). Foremkę wysmaruj za pomocą pędzelka olejem kokosowym. Do miski wrzuć składniki na spód ciasta, wymieszaj i wyłóż masą blaszkę do pieczenia. Następnie dodaj przygotowane jabłka - wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Teraz przygotuj środek ciasta - składniki wymieszaj na gładką masę i rozsmaruj na jabłkach

Alutka-Gotuje
Tort urodzinowy 137

cukrowe Wykonanie: Białka  ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia mieszam razem i przesiewam do masy jajecznej. Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok 30 min w temp. 180'C. Wyjmuję i studzę.  Tak samo szykuję ciasto czekoladowe. Po wystudzeniu obu spodów(...)gorącej wody i tężejącą dodaję do masy budyniowej. Połowę masy wykładam na jeden blat biszkoptowy, przykrywam drugim i wykładam resztę masy na wierzch i boki ciasta. Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na sztywno. Galaretkę rozpuszczam w szklance gorącej wody i tężejącą dodaję do masy śmietankowej. Nakładam

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania