octu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek suchego maku szczypta soli Masa: 500 ml śmietanki 30% cukier puder do smaku 2 op. cytrynowej galaretki 1 puszka ananasa Dodatkowo – opcjonalnie: 1/2 słoiczka powideł śliwkowych około 50 g czekolady Składniki na ciasto dzielimy na połowę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Wlewamy ocet(...)kostkę. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy 1 łyżkę cukru pudru do smaku. Wlewamy schłodzoną, ale wciąż płynną, galaretkę. Na koniec dodajemy pokrojonego ananasa. Mieszamy. Masę wykładamy na jeden blat makowy, wyrównujemy. Przykrywamy drugim ciastem. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Przed podaniem wierzch ciasta można posmarować powidłami śliwkowymi i posypać tartą czekoladą – ja ten krok pominęłam. Źródło
Smaki Na Talerzuczyli szarlotka w trochę innym wydaniu: pyszne półkruche ciasto przełożone orzeźwiającą masą jabłkową, zwieńczone słodką, orzechowo-karmelową skorupką. Prawda, że brzmi smacznie? :) Zapewniam, że całość komponuje się idealnie, choć przyznaję, że nie miałam w domu cytrynowych galaretek, tylko wiśniowe (na agarze, czyli wegetariańskie) , każda na 250 ml płynu. Jak widać dały radę - masa stężała :) Polecam Wam bardzo. Składniki (na tortownicę(...)koniec dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać. Masę podzielić na 2 części i odstawić, by trochę przestygła. Po przestudzeniu przełożyć upieczone placki ciasta: w tortownicy zostawiamy jeden placek, wykładamy jedną część masy jabłkowej, przykrywamy drugim plackiem, wykładamy drugą część masy jabłkowej i przykrywamy ostatnim plackiem. Masa orzechowa: Wszystkie składniki umieścić w rondelku i zagotować, co jakiś czas mieszając
Domowa Cookierenka AgiSernik królewski to jeden z naszych ulubionych serników. Kakaowe ciasto i masa serowa... po prostu pycha :) Najlepiej smakuje następnego dnia. Ciasto na spód i wierzch: 30dag mąki, 125g masła, 1 szkl. cukru, 3 łyżeczki kakao, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa serowa: 1kg sera trzykrotnie mielonego, 3/4 szkl. cukru, 125g miękkiego masła, 5 jajek(...)blaszki i wstawiamy do lodówki na pół godz. Mniejszą owijamy w folię i wkładamy do zamrażalki. Do miski wrzucamy wszystkie składniki masy serowej i miksujemy aż wszystko się połączy. Na koniec dodajemy ewentualne rodzynki.Masę wylewamy na spód ciasta. Drugą część ciasta wyjmujemy z zamrażalki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Sernik pieczemy ok. godziny
Zrób to smaczniewałeczków. (Należy pamiętać, by brzeg nie był za płytki, by masa czekoladowa później z niego nie wypływała). Brzeg mazurka można zabezpieczyć folią aluminiową (zapobiegnie to późniejszemu wypływaniu masy czekoladowej spomiędzy kuleczek). Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w piekarniku, a następnie wyjąć i wystudzić. Wykonanie masy(...)dodać cukier i czekoladę połamaną na kawałki i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut, by masa trochę przestygła. Wystudzonego mazurka posmarować powidłem śliwkowym. Lekko ciepłą masę czekoladową wylać na ciasto i rozprowadzić ją po całej jego powierzchni. Na Masie ułożyć m&m'sy wg własnego pomysłu. Warto układać w miarę regularne wzory, które ułatwią późniejsze krojenie mazurka
Mania WypiekaniaMasę przełożyć do schłodzonej blaszki i ładnie wyrównać. Wstawić do lodówki. Następną galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka wystygnie wylać ją na masę serową. Ciasto ponownie wstawić do lodówki. Przygotować ostatnią galaretkę. Rozpuścić ją w 250 ml goracej wody i odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka już wystygnie i będzie tężejącą ubić śmietankę. Następnie(...)ubitej śmietanki wlewać ciurkiem wystudzoną galaretkę. Zmiksować do połączenia składników. Masę wylać na wierzch ciasta. Całość posypać startą czekoladą. Znowu wstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała. Przed podaniem ciasto wystawć kilkanaście minut wcześniej z lodówki
Monia miesza i gotujeciasto drożdżowe: *Zaczyn: 50 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 0,5 szklanki mleka 1,5 łyżki mąki *Ciasto właściwe: 50 dag mąki 20 dag cukru szczypta soli 400 ml mleka 90 g masła 1 jajko 1 żółtko Na masę serową: 1,5 kg sera białego (najlepiej półtłustego lub tłustego w kostce) 10 dag rodzynek (można pominąć(...)rozwałkować na wielkość formy i przełożyć do formy (najlepiej to zrobić przy pomocy wałka). W razie konieczności przyciąć z brzegów nadmiar ciasta. Ciasto po nakłuwać widelcem. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę serową. Następnie wyłożyć drugą część ciasta drożdżowego, postępując jak z pierwszą połówką. Brzegi ciasta delikatnie wcisnąć nożykiem do środka. Wierzch po nakłuwać widelcem. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wyłożyć
My sweet a lifemąkę, sodę, masę jabłkową.Wszystko lekko wymieszać i upiec placek w tem. 180C, przez ok. 40 min. Oryginalne marmurowe i granitowe patery znajdziecie na stronie firmy Bartosz Masa do ciasta: 3 żółtka 3 łyżki cukru kryształu 1 szklanka mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 25 dag masła 2 małe jogurty owocowe lub 1 duży Z mleka(...)cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń, na końcu jogurty. Masę podzielić na 2 części. źródło,, ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkaPyszne i szybkie ciasto drożdżowe z masą rabarbarową! Składniki na ciasto: 40 dag mąki pszennej, 4 dag drożdży, ¾ szklanki mleka, 6 łyżek cukru, 1 cukier waniliowy, 2 jaja, sól, tłuszcz do formy. Składniki na masę: 1 kg rabarbaru, 10 dag cukru, 1 czerwony kisiel. Wykonanie masy: Rabarbar pokroić, podlać odrobiną wody i rozgotować na jednolitą masę. Wsypać cukier, wymieszać(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jaja utrzeć z resztą cukru, dodać rozczyn, mleko, mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Ciasto wyrobić dokładnie ręką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Następnie rozłożyć na natłuszczonej blasze i odstawić na kilka minut. Na wierzch wylać masę rabarbarową. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna Kuchniaciekawy w smaku.Torcik podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto kakaowe : 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka oleju 2 łyżki kakao Masa z pianek : 300 g pianek biało różowych marshmallow spiralek, kupione w Lidlu 200 ml mleka(...)Odstawić masę to lekkiego stężenia. Do tortownicy przełożyć spód ciasta, następnie wyłożyć trochę masy, na masę banany przecięte na pół po długości, na banany resztę masy. Na masę pokruszyć ścięte ciasto. Odstawić na noc do lodówki. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliwięc lubicie orzechowe smaki i nie macie nic przeciwko nakrapianym wypiekom, to to ciasto zdecydowanie podbije Wasze serca – jestem tego pewna:) Biszkopt orzechowy: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 110g mielonych orzechów 4-5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa orzechowa: 350g masła 3 jajka 1 szkl. cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego
Smaki Na Talerzugładką masę. Wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy do rabarbaru, stale go mieszając. Gotujemy na małym ogniu mieszając, do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i jeszcze ciepłą masę budyniową rozprowadzamy na cieście, wyrównując wierzch(...)silikonową łopatką. Ciasto chłodzimy w lodówce. Beza Wszystko o przygotowaniu bezy znajdziecie w TYM POŚCIE . Tak samo, nie inaczej, szykujemy i tą. Zanim zaczniecie ubijać białka na bezę, ciasto i masa rabarbarowa powinny być dobrze schłodzone, a piekarnik rozgrzany do 120⁰C, z termoobiegiem. Gotową ubitą bezę przekładamy do rękawa cukierniczego – u mnie bez końcówki, ale możecie zaszaleć
Karo in the Kitchenchcę Wam przedstawić przepis na bardzo dobre ciasto, które nazwałam "orzechowa trufla" :) Ciasto jest ekstremalnie orzechowe i czekoladowe. Jest bardzo proste w przygotowaniu a składa się z ciasta z dużą ilością orzechów, masy czekoladowej z jakiej robi się trufle i kleksików z bitej śmietany :) Ciasto rozpływa się w ustach i jest bardzo pyszne. Zapraszam :) SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm CIASTO(...)czekoladowa masa. Ściągamy ją z ognia i dodajemy rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 1-1,5h do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia. Po tym czasie masę czekoladową wylewamy na ciasto, i wstawiamy na około 2 godziny do lodówki by trochę stężała. Po tym czasie 250 ml śmietanki ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, przekładamy do rękawa cukierniczego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuobjętość, będą bardzo gęste i dużo jaśniejsze. Trwa to około 10 minut. Dodajemy orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia. Miksujemy bardzo krótko na najmniejszych obrotach lub mieszamy masę szpatułką. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy około 35 minut w 170 stopniach. U mnie ciasto wyrosło na płasko, ale gdyby wyrosła wam górka, wystarczy delikatnie ściąć ją nożem. Po wystudzeniu(...)doprowadzamy do wrzenia. Połowę masy (gorącej) wylewamy na biszkopt. Przykrywamy drugą połową biszkoptu, szybko ją nasączamy i wylewamy resztę masy serowej. Wykonujemy te ostatnie czynności energicznie, ponieważ masa serowa szybko tężeje. Ciasto wstawiamy do lodówki. Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 460 kcal (oj nie mało) Połączenie sernika gotowanego z biszkoptem orzechowym Ciasto eleganckie na każdą okazję Ciasto bardzo
Relaxtimecieście i ruszyłam do boju. Biszkopt przygotowałam wg mojego starego, niezawodnego przepisu, do tego ciasteczka petit beurre, krakersy, masa krówkowa i górna warstwa czekoladowej masy śmietanowej (u mnie na bazie kremówki i mascarpone). Ciasto ponoć zwie sie balowe, taką informację pozyskałam przed wprowadzeniem przepisu, tak więc go zamieszczam. Mimo niezbyt zdrowych składników, ciasto naprawdę godne polecenia, wszak nie zajadamy się(...)podgrzewam tylko do postaci płynnej, nie gotuję). Na warstwie masy krówkowej układam warstwę krakersów, również dokładnie, miejsce przy miejscu. Całość zakrywam folią i odstawiam do przestudzenia. Na wystudzone ciasto wykładam masę śmietanową. W tym celu ubijam w misie miskera kremówkę razem z mascarpone i cukrem pudrem (daję trzcinowy lub mielony ksylitol). Do sztywnej masy dodaję kakao, moje jest bardzo ciemne
Smaczne Zdroweblachę o średnicy 22, 23 cm. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie na termoobiegu). Na podpieczony spód nakładamy masę jabłkową. Z pozostałego ciasta przygotowujemy kruszonkę dodając do niego 2 łyżki błyskawicznych płatków owsianych i 2 lub więcej łyżki cukru . Posypujemy ciasto kruszonką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20- 25 minut(...)termoobiegiem) LUKIER Z kilku łyżeczek soku pomarańczowego i kilku łyżek cukry pudru przygotowujemy lukier. Sok podgrzewamy , wsypując cukier puder do rozpuszczenia. Przestajemy dodawać cukier, gdy masa jest dosyć gęsta . Ostudzone ciasto polewamy lukrem pomarańczowym. SMACZNEGO
WYSPA SZCZĘSLIWA