jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli ciasto będzie za gęste dolać wody lub mleka, jeśli za rzadkie – mąki. Gotową masę przełożyć do formy. Jasne ciasto z marchewki: ok. 130 g wiórków z marchewki ok. 200 g tartego jabłka(...)wody lub mleka 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki erytrolu lub innego słodziwa 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Postępujemy tak samo, jak z ciastem z buraka. Gotową masę przekładamy na wierzch ciasta z buraka. Na wierzch dokładamy kolejne 200 g tartego jabłka wymieszanego z płatkami migdałowymi. Posypujemy cynamonem. Pieczemy ok. 40-50 minut w temp
Kucharzycałyżki cukru (dałam po 1 łyżce ksylitolu i cukru trzcinowego) - 1-2 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Gdy masa się rozkruszy dłońmi zagnieść kruche ciasto i wyłożyć do przygotowanej wcześniej (dno wyłożone papierem do pieczenia) tortownicy. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Dokładnie wykleić spód i wstawić formę do lodówki(...)dodajemy także ekstrakt waniliowy i skrobię lub proszek budyniowy. Mieszamy całość do uzyskania gładkiej masy. Masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy formę do nagrzanego do 160*C piekarnika, pieczemy ok.90 minut tortownica i ok.80 minut blaszka, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Upieczone ciasto wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. W trakcie stygnięcia ciasto lekko opada, ja "podwijam
Smaczne Zdrowepuszka brzoskwiń Przygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem i dodać żółtka. Zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce 1 godzinkę. Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka. Następnie porcjami dodawać(...)koniec dodać budyń w proszku. Dużą blaszkę (42x25) natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę schłodzonego ciasta. Na ciasto wyłożyć masę serową. Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić na małe kawałki, ułożyć na masie serowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie partiami dodawać cukier, cały czas ubijać aż cukier
Monia miesza i gotujenajlepszy makowiec drożdżowy jaki jadłam w życiu:) Do tej pory z drożdżowych ciast wyjadałam tylko masę makową bo reszta była zbyt sucha… Ten makowiec jest super wilgotny i wyjątkowo pyszny. Co prawda jestem guła i ciągle mi pęka przy pieczeniu ale zawsze i tak jest pyszny. Z tym pękaniem to jest tak, że najpierw myślałam, że to mój piekarnik(...)prostokąt tak, aby krótszy bok był mniej więcej równy długości naszej foremki. 5.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą makową. Dzielimy masę na pół i rozsmarowujemy na rozwałkowanym cieście. Zwijamy i przekładamy roladę do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Zostawiamy do wyrośnięcia, żeby wypełniło formę. 6. Jajko roztrzepujemy widelcem i używając pędzelka smarujemy
UgotujmyTo.plmąki kukurydzianej i ryżowej. Z białek, które zostaną po oddzieleniu żółtek wyjdzie pyszna beza. Można też ubite na sztywno białka wyłożyć na masę budyniową, a następnie przykryć kruszonką. Jeśli chcecie pokusić się o ciasto wegańskie, to z powodzeniem masło można zastąpić olejem kokosowym, ale w trochę mniejszej ilości – 200-250g, bo inaczej „popłynie”. Zamiast żółtek(...)Pozostałą część mleka zagotować z ksylitolem. Rabarbar oczyścić. Połowę ułożyć na cieście wyłożonym w blasze do pieczenia. Wyłożyć na rabarbar część masy budyniowej. Ułożyć kolejną warstwę rabarbaru i masy budyniowej. Ciasto schłodzone w lodówce zetrzeć na wierzch przygotowanego ciasta. Piec w 180 st. C przez ok. 40 minut
KucharzycaDodać zimne kawałki masła. Mikserem lub za pomocą widelca zagnieść ciasto do konsystencji sypkiego mussli. Odłożyć (np. do lodówki) Warstwa serkowa: Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę rózgą, trzepaczką, łyżką... jak komu wygodnie. Ciasto: Mąkę, proszek i sól wymieszać w misce i odłożyć na bok. W misce od miksera zmiksować masło na kremową masę. Stopniowo dodawać cukier cały czas miksując(...)składników. Dół i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto lekko podnosząc jego boki za pomocą łyżki (ciasto jest dość gęste i da się je „uformować”). Na ciasto wlać masę serkową, posypać ją jagodami, a na końcu całość pokryć kruszonką. Piec
Posadzone i zjedzonemakowa: 1 puszka gotowej masy makowej 2 białka 3 łyżki kwaskowatej konfitury (może być śliwka) bakalie jeśli lubimy jak jest ich dużo w masie makowej Mus jabłkowy: 80 dag jabłek 2 galaretki cytrynowe cukier do smaku Ciasto z białek 4 białka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 4 łyżki mielonego maku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)owoce należy chwilę pogotować - ja tylko zagotowałam aby zmięły ale zachowały swoją strukturę. Do gotowego musu wrzucamy galaretkę i dokładnie mieszamy. Jeszcze gorący mus jabłkowy wykładamy na ciasto z masą makową. Gdy delikatnie ostygnie przykrywamy go ciastem na białkach z makiem. Odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Ciasto można polać czekoladą lub lukrem. Smacznego!!! Artykuł Makowiec z jabłkami
sierotka maRysia w kuchniaromat rumowy ale oczywiście możecie dodać do niego cokolwiek chcecie, rodzynki itp. Porcja na małą kwadratową blaszkę Składniki: Ciasto: 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 3 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru 1 łyżka kwaśnej śmietany Masa serowa: 1000 g twarogu na sernik 1 szklanka cukru pudru 1 budyń waniliowy 4 jajka 200 g śmietany(...)minut. W międzyczasie przygotować masę serową. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać śmietanę i budyń waniliowy. Następnie porcjami dodawać ser. Na końcu dorzucić skórkę pomarańczową i aromat. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę serową a na wierzch zetrzeć na tarce drugą połowę ciasta z zamrażalnika. Całość ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze około godziny. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika
My simple kitchensłodkie, ale zadowoli każdego wielbiciela ciast na zimno, owoców i galaretki :) Was chyba nie muszę długo przekonywać do jego zrobienia? :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na masę jogurtową: 200 g jogurtu naturalnego(...)maliny i delikatnie wymieszać. Masę jogurtową wylać na biszkopty. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny. Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić, tężejące wylać na masę jogurtową. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyoraz ze szczególnymi wypiekami. Mazurki, serniki i baby to podstawa naszych Świąt. Jak wiecie, lubujemy się w muffinach, dlatego proponuję aby do tego kanonu ciast dodać te mini babeczki:) Dzięki uprzejmości HELIO , możemy przetestować nową masę krówkową o smaku adwokata <3 Pyszności! 40 minut 8 sztuk 1,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru(...)składniki połączyć w misce. Do miski dodać mokre składniki i pomieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do papilotek nałożyć do połowy ich wysokości ciasto, następnie pół łyżeczki masy i znowu ciasto aby wypełniło muffinkę do 2/3 jej wysokości. Piec około 25 minut. Upieczone babaczki posmarować masą
Ania i Marcin gotująwafelki w przekroju – z jasnej i ciemnej części. Obie masy przygotowałam z wykorzystaniem mleka w proszku, którego smak bardzo lubimy. Ciemna masa dodatkowo zawiera serek homogenizowany, roztopioną czekoladę i pokruszone wafelki. Smakowo całość jest spójna. Ciasto jest przyjemnie słodkie i myślę, że fajnie też się prezentuje. Mojej rodzinie bardzo zasmakowało i myślę, że wpisze się na stałe do mojego(...)kąpieli wodnej, dodajemy ją do masy. Dwa wafelki kroimy na drobną kostkę, dodajemy do masy. Przygotowaną ciemną masę wylewamy na masę białą. „Zamykamy” całość odłożonym pasem biszkoptu. Odkładamy na kilka godzin do lodówki. Gdy ciasto nieco stężeje wyjmujemy go z formy i odwracamy do góry dnem. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego, dekorujemy nią wierzch
Smaki Na TalerzuSernik ma konsystencję bardzo kremową, bardzo wilgotną masę. Smakuje super, idealny na zbliżające się święta wielkanocne Konsystencja inna jak nasze pieczone serniczki, pyszny. Przygotowanie masy z ciastek – ciasta pokruszyć, orzechy potłuc na drobno. Ciastka i orzechy wymieszać razem. Masło roztopić i wlać do ciastek i orzechów, wymieszać i wyłożyć nimi dno formy. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika(...)masy. Dokładnie wszystko wymieszać. Thermomix masa – wszystkie składniki masy twarogowej dodać, miksować obroty 4, czas 20 sek – za pomocą kołpytki zgarnąć ciasto z boków naczynia , zmiksować obroty 4, czas 4 sek Wylać masę na podpieczony dół i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec kolejne 40 minut. Ciasto po upieczeniu w środku po naciśnięciu sprężynuje
Kuchnia Pokoleńkawałki jabłek pokrojone w ćwiartki lub ósemki w zależności od wielkości. Pieczemy przez około 20-25 minut albo aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy. Ciasto odstawiamy do przestudzenia. Następnie przystępujemy do przygotowania masy budyniowej(...)garnku z grubym dnem mieszamy mleko koksowe, sojowe, budynie, agar i cukier. Całość zagotowujemy, skręcamy ogień i gotujemy często mieszając aż uzyskamy konsystencję gęstego budyniu. Gotową masę wykładamy na upieczone wcześniej ciasto równomiernie rozprowadzając. Zostawiamy do przestudzenia, a później wkładamy do lodówki, żeby masa lepiej stężała. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą lub polewamy czekoladowym ganache według tego przepisu . Podajemy
Lamarida.plgalaretka cytrynowa 1 szklanka wrzątku rodzynki m&m's w kolorze czerwonym Wykonanie: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, dodaję olej, mąkę z proszkiem i miksuję. Szpinak rozmrażam odciskam część soku i dodaję do ciasta, mieszam przy pomocy drewnianej łyżki. Blachę o wymiarach 25x25 cm wykładam papierem do pieczenie, przekładam ciasto i wstawiam(...)studzę. Odcinam wierzch ciasta i kruszę przy pomocy widelca. Galaretkę rozpuszczam we wrzątku i studzę. Kremówkę ubijam dodając cukier puder i tężejącą galaretkę. Połowę pokruszonego ciasta dodaję do masy śmietankowej, wymieszam i wykładam na zimne ciasto. posypuję pozostałym pokruszonym ciastem, rodzynkami i m&m's-ami. Całość wstawiam do lodówki na ok 2 godz
Ciasteczkowy PotwórPyszne drożdżowe ciasto na mące orkiszowej. Wypełnione masą makową ,z lukrem i solonymi orzeszkami i dynią .Kawałek dla Ciebie? . Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki orkiszowej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe(...)godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz ciasto chwilkę wyrobić ,podzielić na trzy części .Każdy kawałek rozwałkować na podłużny ,cienki prostokąt .Na każdym rozsmarować masę makową . Każdy kawałek ciasta zwinąć w rulonik i skleić palcami dwa przeciwległe brzegi .Wszystkie trzy kawałki zwijamy w warkocz i skręcamy w wieniec .Odstawiamy na 0,5 godziny pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.Następnie
Ladylaura.miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę, następnie wsypujemy budyń i chwilę miksujemy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. 2. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę krupczatkę, mąkę tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego(...)się składników. 3. Do pieczenia: Owoce oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto wykładamy masę serową, a na koniec posypujemy owocami. 4. Pieczenie i podanie: Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50-60 minut. Dla pewności ciasto sprawdzamy suchym
Izabelawkuchni