ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:194/3191)

Czekoladowe z malinami 203

pieczenia, posiekać z margaryną. Zrobić dołeczek dodać żółtka jaj, kakao i cukier, zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części. Przełożyć ciasto do foliowych torebek, odstawić na 30 minut do lodówki. MASA BUDYNIOWA Do białek jaj dodać sól i cukier ubić białka na sztywną pianę. Do piany wsypać proszek budyniowy, wymieszać. Gdy budyń(...)wysmarować tłuszczemCiasto wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o dużych otworach jedną część. Na ciasto wyłożyć budyń czekoladowy i osączone maliny. Resztę ciasta zetrzeć na masę i owoce . Wstawić ciasto do piekarnika i piec ok.40 minut w 180 stop

Kuchnia Danusi
DROŻDŻOWE PALUCHY Z SEREM 122

części i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 3-4 mm. Przygotowujemy masę twarogową: twaróg ugniatamy widelcem z wszystkimi składnikami – doprawiamy wedle własnych upodobań. Na połowie rozwałkowanego ciasta rozsmarowujemy masę serową, składamy na pół tak, aby część masą serową była przykryta drugą częścią ciasta. Delikatnie przyciskamy i kroimy na paski o szerokości około 2 cm. Pasy skręcamy dwukrotnie

Pieguskowa Kuchnia
Domowa masa makowa do makowców, innych ciast i deserów 345

Masa makowa jest potrzebna, wręcz konieczna, do makowca, klusek z makiem , wielu innych deserów i ciast. Oczywiście wszyscy wiemy, że najłatwiej kupić w sklepie gotową, ale przeczytajcie sami na puszce takiej masy ile w niej jest tak naprawdę maku ! Tylko ok. 20 % ! Większą część zawartości stanowi bułka tarta i jakieś inne zapychacze, zagęstniki. Nie lubię takiego oszukiwania i uważam

Smaczna Pyza
Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie 129

u00f3d i boki wysokiej formy o \u015brednicy ok. 25-30 cm.","Twar\u00f3g miksujemy z jajkiem, mlekiem, erytrolem i m\u0105k\u0105. Cz\u0119\u015b\u0107 masy wylewamy do wy\u0142o\u017conej ciastem formy. 2-3 brzoskwinie kroimy w plastry i uk\u0142adamy na wierzch pierwszej warstwy masy i dok\u0142adamy pozosta\u0142\u0105 cz\u0119\u015b\u0107. Pieczemy(...)minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wykładamy spód i boki wysokiej formy o średnicy ok. 25-30 cm. Nadzienie Twaróg miksujemy z jajkiem, mlekiem, erytrolem i mąką. Część masy wylewamy do wyłożonej ciastem formy. 2-3 brzoskwinie kroimy w plastry i układamy na wierzch pierwszej warstwy masy i dokładamy pozostałą część. Pieczemy ok. 40-50 minut w temp

Kucharzyca
Kolorowy miodownik 365

cukier i miękką margarynę razem rozetrzeć. Sodę namoczyć w mleku. Do roztartych składników dodać proszek do pieczenia, namoczoną sodę, miód i jajka.Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto podzielić na pół, do jednej z części dodać kakao i ponownie zagnieść.Obie części  podzielić na pół, tak aby powstały 4 równe części.Rozwałkować i piec każdy z placków(...)mleka zagotować z cukrem i margaryną, w pozostałym mleku rozrobić budynie , mąkę ziemniaczaną i śmietanę.Do gotującego się mleka wlać rozrobioną masę i gotować aż krem zgęstnieje.Ostudzone ciasto przełożyć masą na przemian ( ciemne-jasne-ciemne -jasne ciasto) posmarować  również wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Rolada z masą truflową 231

Inspiracją do zrobienia masy było ciasto, które jadłam kiedyś w cukierni :) Składniki biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: … Czytaj dalej Rolada z masą truflową

czarrna od kuchni
Jogurtownik Zebra Bez Pieczenia 1441

Niestety chęć na ciasto nie mija więc przychodzą wtedy alternatywne wyjścia, bardzo smaczne wyjścia, a są to pyszne ciasta na zimno bez pieczenia :) Dzisiaj zaproponuje wam lekki jogurtownik :) Składniki na tortownicę 18 cm Spód: 100 gr biszkoptów 50 gr masła Masa jogurtowa: 600 gr jogurtu naturalnego lub mieszanki greckiego z naturalnym w t emp. pokojowej ! 80 gr czekolady mlecznej(...)dodajemy po 2-3 łyżki jogurtu hartując ją w ten sposób, następnie masę jogurtową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy zahartowaną czekoladę. Teraz wylewamy naprzemiennie po łyżce masy na środek ciasta aż do wykończenia mas. W ten sposób powstanie nam zebra :) Ps. ja źle podzieliłam masę i brakło mi białej dlatego środek mojego ciasta jest tylko czekoladowy. Gotowy jogurtownik

Gotowanie...to proste !
Quiche ze szpinakiem, serem, pomidorkami i szynką serrano 297

Quiche… czyli klasyka kuchni francuskiej. Jest to placek z kruchego lub francuskiego ciasta wypełniony masą jajeczno-śmietanową. Może być przyrządzony z różnych składników i podawany jako danie główne, kolacja lub przekąska. Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)450 g mrożonego szpinaku15 pomidorków truskawkowych4 jajka300 ml śmietanki(...)czosnek i gotować na średnim ogniu, aż woda odparuje. Ostudzić.Do ostudzonego szpinaku dodać jajka, śmietankę, parmezan, szczyptę oregano i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Gotową masę przełożyć na przestudzone ciasto. Na wierzch ułożyć pokrojoną szynkę serrano, przekrojone wzdłuż pomidorki truskawkowe i pokruszony ser feta. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) przez około 30 minut, aż jajka

Oryginalny smak
Ciasto rabarbarowy cudak 187

Ciasto ze spodem gryczanym, kwaśną masą rabarbarową i budyniową pianką. Smaczne, pod warunkiem, że lubicie smak mąki gryczanej :-) Jeżeli nie przepadacie, to można wykorzystać w całości mąkę pszenną. U mnie coraz częściej pojawia się mąką gryczana, ponieważ jest zdrowa, a do jej smaku łatwo można się przyzwyczaić. SKŁADNIKI 5 jajek szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego(...)Masło w temperaturze pokojowej ubić z cukrem pudrem na jednolity krem, po czym dodawać po łyżce budyniu i miksować, aż do powstania jednolitego budyniowego kremu. Na ostudzone ciasto nałożyć lekko już zgęstniałą masę rabarbarową. Gdy masa stężeje odpowiednio, nałożyć równomiernie krem budyniowy. Ciasto umieścić w zimnym miejscu na co najmniej 2 godziny. Uwagi: Krem budyniowy jest bardzo lekki, przypomina bitą

Passions hobbies life
Szarlotka z bezą 157

wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól i masło.  Nożami szatkujemy masło z mąką do uzyskania drobnych kawałków.  Dodajemy żółtka i ręcznie zagniatamy ciasto na gładką masę, a następnie wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę jabłkową.  W misce kruszymy biszkopty, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki jabłka(...)cytryny.cukier i cynamon. Dno dużej blachy wykładamy schłodzonym ciastem, przykrywamy je masę jabłkową i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 minut w 190°C.  W tym czasie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy w misce na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści (nie będą wyczuwalne grudki). Bezę wykładamy na gorące

Qchnia po prostu
Ciasto "Kopiec Kreta" 356

suchego patyczka". Śmietankę ubijamy. Cukier puder mieszamy wraz z fixem, a następnie dodajemy do śmietany - łączymy składniki. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do przygotowanej masy - dokładnie mieszamy. Ciasto obkrawamy naokoło, tak aby następnie za pomocą łyżki można było wydrążyć środek w kształcie przypominający miseczkę. Wydrążone ciasto kruszymy i odkładamy do osobnego naczynia. Banany obieramy(...)dzięki temu banany nie sczernieją . W miejsce wydrążenia pasami umieszczamy banany. Przypinamy obręcz tortownicy i wykładamy masę w kształt "kopca". Całość posypujemy pokruszonym ciastem, które lekko dociskamy do masy.  "Kopiec Kreta" powinien spędzić całą noc w lodówce. Moje posty

Słodka Strona
Szybka tarta ze szpinakiem, jajkiem i warzywami 184

gdyż zostały do niego wykorzystane składniki z tzw."czyszczenia lodówki" dlatego też ilości są jakby z kosmosu. Możecie jednak proporcje farszu dobrać do swoich potrzeb, dając więcej warzyw czy masy jajecznej należy pamiętać że czas wypiekania zwiększy się o co najmniej 10 minut. Taka tarta jest bardzo fajną propozycją dla dzieciaków, możemy dodać ich ulubione składniki, mogą je sobie pokroić(...)Szynkę, kabanosy, paprykę i selera naciowego kroimy na mniejsze kawałki. Koperek i natkę pietruszki siekamy drobno. Jajka, serek, śmietanę, szpinak blendujemy na gładką masę. Układamy farsz na cieście, zalewamy masą jajeczną.  Pieczeamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Życie zaczyna się w kuchni
Gwiazda drożdżowa z makiem 278

szkl mleka 7g drożdży instant 1/4 szkl cukru 500 g mąki szczypta soli 70g masła 1 jajko 300 g masy makowej np. z tego przepisu jajko do posmarowania Lukier:  2 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Ciasto drożdżowe: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia(...)Każdą rozwałkować na koło o średnicy ok. 25 cm. Masę makową podzielić na 3 części. Na dużej blaszce piekarnikowej rozłożyć papier do pieczenia. Na nim układać kolejno rozwałkowane ciasto, smarować 1/3 masy. Ostatnią warstwą jest ciasto. Brzegi lekko docisnąć. Na środku koła położyć szklankę i za pomocą ostrego noża podzielić ciasto na 16 równych części. Każdy kawałek okręcić 3 razy

Smakołyki Asi
Makowiec z brzoskwiniami i bezą z gotowej masy makowej 364

Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „słodki świat Kasi”). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makowiec z brzoskwiniami i bezą z gotowej masy makowej Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 130g masła 260g mąki pszennej (użyłam tortowej) 120g cukru 2 jajka + 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: 850g(...)Posypać je 1 łyżką maki pszennej wymieszać. 5. Mak przełożyć do miski, dodać żółtka, aromat, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać mikserem. Dodać orzechy, brzoskwinie i wmieszać łyżką. Masę makową wyłożyć na wierzch ciasta w blaszce, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Beza

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania