ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:202/3191)

Trochę inne Apple Pie 165

cynamonuMargarynę i cukier wrzucamy do wysokiego naczynia i miksujemy ( polecam spiralne końcówki ). Następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy na jednolitą masę ( dzięki temu cukier lepiej połączy się z ciastem ). Do masy dodajemy partiami mąkę i dalej miksujemy.  Gdy ciasto będzie już zwarte, wysypujemy je na blat i ugniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około

Słodkie Przyjemności
Różana szarlotka w kratkę 191

Klasyczna szarlotka z różanym twistem. Przepyszne połączenie kruchego ciasta, kwaskowej masy jabłkowej z różaną konfiturą która nadaje jej szczególny charakter. Nie wymaga dużej wprawy , smakuje wyjątkowo. Polecam to ciasto w towarzystwie aromatycznej herbaty Lady White  Sir William's -to kompozycja wyjątkowej białej herbaty z kawałkami owoców tropikalnych, jej aromat jest bardzo subtelny a serwowana bez dodatków pozwala delektować(...)części, jedną większą i drugą mniejszą . Mniejszą włożyć do lodówki. Większą część wylepić lub rozwałkować na dno blaszki o wym 25/30 cm wyłożonej pergaminem. Masę uprażonych jabłek wymieszać z konfiturą różaną i wyłożyć na ciasto kruche, pozostałe ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pociąć na jednakowej szerokości paski, ułożyć kratkę na jabłkach. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku 45-50 minut

Wanilia i Kardamon
Sernik z brzoskwiniami 135

Składniki na ciasto mąka krupczatka, 3 szklanki margaryna, 200g cukier, 1 szklanka żółtka, 5 sztuk proszek do pieczenia, 3 łyżeczki Składniki na masę serową ser biały twarogowy, 500g jajko, 1 sztuka budyń śmietankowy, 1 sztuka cukier puder, 1 szklanka brzoskwinie, 1 puszka Składniki na pianę z białek białka, 5 sztuk cukier, 1 szklanka Przygotowanie Do mąki dodajemy cukier, proszek(...)Odstawiamy Twaróg przekładamy do wysokiej miski, dodajemy rozmącone jajko, budyń oraz cukier. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywno dodając po trochu cukru. Na ciasto wykładamy masę serową, na wierzch odsączone i pokrojone w ósemki brzoskwinie. Ubitą pianę rozsmarowujemy na brzoskwiniach, ścieramy na tarce ciasto wyciągnięte z zamrażalnika. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180st

Gotowanie moimi oczami
Ciasto miodowe 144

użyłam masła niesolonego), 2 żółtka, 1 szklanki mąki pszennej, 1 budyń śmietankowy bez cukru. Ponadto: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( gotowana przez ok.3h) lub puszka gotowej masy kajmakowej, 300g orzechów włoskich. Przygotowanie : Ciasto miodowe: Wszystkie składniki na ciasto miodowe wymieszać i zagnieść. Dobrze zagniecione ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto, tak by było(...)Gorącą masą budyniową przekładać kolejno upieczone placki: miodowy - masa budyniowa - biszkopt - masa budyniowa - miodowy. Na samą górę wylać kajmak i posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi, lekko je wciskając w masę. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, włożyć do lodówki i schłodzić. Smacznego

W kuchni u Moniki
Malinowa chmurka -ciasto znane ale każda gospodyni piecze go inaczej 191

swojego pomysłu. ciasto biszkoptowe składniki (duża blaszka) 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia przygotowanie Białka ubić na sztywno i dodać cukier, następnie żółtka a potem olej. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia mieszamy już łyżką, jak będzie jednolita masa wylać na blaszkę

Moje Wyroby
Kokosowa chmurka 2651

migdały i wiórki kokosowe. Przełożyć masę do przygotowanej tortownicy, wygładzić wierzch. Piec ok. 25 - 35 minut, do ładnego przyrumienienia  się wierzchu ciasta. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, nożem obkroić brzegi, wyjąć z formy, zdjąć pergamin.  Masa kokosowa: 800 ml pełnotłustego mleka kokosowego (o dużej zawartości kokosa, najlepiej 80%, schłodzonego przez 24h w lodówce) 200 g śmietany kremówki(...)obręcz. Należy pozwolić by kawałek folii wystawał poza obręcz - później będzie łatwiej przenieść deser na paterę. Spód ciasta włożyć z powrotem do tortownicy. Na ciasto wylać lekko tężejącą masę kokosową. Wierzch ciasta posypać obficie wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce do momentu aż ciasto całkowicie zastygnie. Gotowe ciasto wyjąć z lodówki, delikatnie oddzielić boki nożykiem. Zdjąć obręcz. Przenieść ciasto na paterę

maniapieczenia
Przepis #62 FIT ciasto WZ 165

Witajcie, pora na kolejną weekendową propozycję ciasta w wersji FIT. Dzisiaj kolejny pomysł na wykorzystanie masy z jogurtu greckiego. Ciasto WZ jest chyba każdemu znane. Oryginalnie opiera się na dość kalorycznej masie ze śmietany, dlatego znalazłam dla niej zamiennik w postaci jogurtu. Biszkopt jest bezglutenowy! Jedna porcja  (użyłam blachy 24 x 24 cm - podzieliłam na 16 porcji(...)całą noc do lodówki. Następnego dnia jogurt przekładamy do miski i ubijamy przez chwilę mikserem dodając cukier. Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy 2/3 masy jogurtowej. Pozostałą częścią smarujemy wierzch ciasta. Może je dowolnie ozdobić robiąc na przykład  owocami. Ciasto przechowujemy w lodówce. Na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej!  Jest bardzo delikatne i lekkie. Spróbujcie

Health-Fit-Life
Ciasto Biały Lion 1042

przygotowany budyń przykryć i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Na koniec dodać sok z cytryny i krótko zmiksować. Masa kajmakowa: Kajmak wymieszać z ryżem preparowanym. Składanie ciasta: Biszkopt przekroić na pół. Można go dodatkowo lekko nasączyć ponczem (wymieszane ze sobą: 100ml wody +2 łyżki soku z cytryny(...)łyżeczka cukru). Na biszkopt wyłożyć i rozsmarować masę kajmakową z ryżem. Na niej rozsmarować 2/3 masy budyniowej. Przykryć drugim biszkoptem (również nasączonym ponczem) i rozsmarować na nim pozostałą masę budyniową. Ciasto wstawić na 2-3 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Opcjonalnie wierzch ciasta można również ozdobić pokrojonymi batonikami Lion w białej czekoladzie. Smacznego :) The post Ciasto

Kulinarne Przeboje
Tarta migdałowo-serowa z pomidorami wg Yotama Ottolenghiego 150

migdałową tartę z pomidorami i czarnymi oliwkami. Według mnie hit na wszystkie letnie imprezy i przyjęcia! Tarta przypomina mi francuskie ciasto Gallette de Rois , w którym ciasto francuskie wypełnia się słodką masą na bazie masła i mielonych migdałów.  Yotam przerobił ją na kuszący kolorami wytrawny wypiek dodając do migdałowego kremu ricotty, parmezanu i czosnku.  Na bazarkach mamy wreszcie(...)stopni C z termoobiegiem). Ciasta francuskie wyjmij z opakowania i rozwiń na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia (możesz też upiec najpierw pierwszą, a potem drugą tartę). Na ciastach rozsmaruj masę migdałową przy pomocy łopatki zostawiając dookoła ok. 2 cm. margines.  Na masie migdałowej rozłóż plastry pomidorów, tak aby zachodziły na siebie. Ja ułożyłam pomidory w 4 rzędach. Pomidory

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik na zimno z truskawkami i bananami 168

żelatyny). Następnie dodajemy do niej 1 łyżkę masy śmietanowej i całość wlewamy do masy i krótko miksujemy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy okrągłymi biszkoptami. Wylewamy masę śmietanową i odstawiamy ciasto do lodówki. W dwóch miseczkach przygotowujemy galaretki wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia. Z papieru technicznego lub kartonu wycinamy 2 paski o długości(...)sokiem z cytryną, dzięki temu nie ściemnieją.  Zalewamy tężejącą galaretką cytrynową (galaretka musi być lekko stężała, bo inaczej wyleje się poza określone ćwiartki lub wsiąknie w masę serową). Ciasto chowamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, układamy plasterki truskawek w dwóch pozostałych ćwiartkach i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Ponownie odstawiamy ciasto do lodówki

Aga w kuchni
Makowiec japoński 141

inaczej- makowiec bez spodu, lub makowiec dla wegetarian, makowiec bezglutenowy... To ciasto z masy makowej, aromatyczne i bardzo święteczne! Dodatkowo szybko się je robi, i ja nazwałam je ciastem bezstresowym! Składniki -puszka gotowej masy makowej z bakaliami najlepiej -3 duże jabłka starte na największych oczkach szklanka cukru pudru- u mnie cukier Diamant zmiksowany na puder szklanka rodzynek JUMBO

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto architekta wg. siostry Anastazji 189

11/2 szkl. wody, gdy zacznie tężeć, mieszamy z serkiem homogenizowanym Banany kroimy w plastry o grubości biszkoptu ciemnego i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Złożenie ciasta: 1/2 biszkoptu jasnego - masa ciemna - biszkopt ciemny z kółeczkami - w każde kółko wkładamy kawałek banana - masa serowa - w masę serową wciskamy ciemne kółeczka -masa jasna - 1/2 biszkoptu jasnego. Dodatkowo można wierzch polać(...)czekoladową. Mój jasny biszkopt wyszedł jakiś ogromny dlatego ciasto wygląda jak wygląda, następnym razem zrobię z 3 jaj i dam go tylko na spód, a masę serową poleję po wierzchu czekoladą i myślę, że ciasto będzie równie smaczne, a na pewno będzie się lepiej prezentowało

Cynamonowe szczęście
ciasto z serkiem mascarpone i truskawkami 784

miksujemy, aż z cukru i żółtka powstanie gładka masa. Serek mascarpone miksujemy w osobnym garnku dodajemy do niego utartą na parze masę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. składniki na wierzch ciasta: ok. 200 g świeżych truskawek 350 ml gorącej wody 1 galaretka truskawkowa dodatkowo: woda różna do nasączenia biszkoptów lub zimna woda(...)wymieszana z cukrem i cytryną wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki, osuszamy na papierowym ręczniczku i przekrawamy wzdłuż. wykonanie ciasta: 2/3 masy wykładamy na pierwszy biszkopt nasączony wodą różaną, przykrywamy drugim biszkoptem, również go nasączamy wykładamy równomiernie pozostałą część masy. Na wierzchu układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretą. Całość wstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Makowiec śnieżny – kuchnia podkarpacka 215

warstw i polewy z wiórkami kokosowymi. Spód ciasta stanowi biszkopt, na który wykłada się usmażony mak z bakaliami. Kolejną warstwę stanowi bita śmietana, a ostatnią maślana masa orzechowa. Ciasto podawane w temperaturze pokojowej jest delikatne, słodkie i kremowe. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich Ujazd i został opublikowany przez LGD Liwosz. W oryginalnym przepisie nie podano składników na biszkopt(...)łyżką oleju. Całość wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód) i pieczemy około 12 minut w 180 stopniach C (grzałka góra-dół). Po wystygnięciu ciasto obracamy i ściągamy papier. Składniki – masa makowa: 250 g maku mielonego (suchego) 100 g cukru kryształu 3 białka 2 łyżki miodu 1/2 szklanki słodkiego mleka olejek migdałowy (kilka kropli) 200 g bakalii Wykonanie

Trzeci talerz
Ciasto rabarbarowo-bezowe 151

pierwszej kolejności oddzielamy białka od żółtek tak, aby żółtka znalazły się w jednej misce a białka w dwóch osobnych ( po 3 białka do każdej miski). Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas mieszając dodawać po jednym żółtku i wlać kilka kropel olejku waniliowego. Następnie wsypywać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia dolewając mleko. Jeśli ciasto będzie zbyt(...)puder i śmietan-fix. Do szklanki wlewamy 2 łyżki gorącej wody i rozprowadzamy w niej żelatynę, którą następnie wlewamy do śmietany. Dokładnie całość mieszamy i wykładamy na masę rabarbarową. Przykrywamy drugim plackiem. Ciasto owijamy z wierzchu folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. W maju moją drugą

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania