każdym razem dokładnie miksując. Do puszystej masy maślano-jajecznej dodajemy jogurt oraz barwnik i dokładnie ubijamy mikserem, na końcu dodajemy przesiane suche składniki i miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wygładzamy szpatułką i pieczemy około 50-55 minut do zarumienienia. Jeśli wbity w ciasto patyczek wyciągniemy suchy, ciasto jest gotowe. Studzimy w formie. Zimne(...)ciasto kroimy wzdłóż na pół. Śmietanę ubijamy na sztywno, na koniec ubijania dodajemy cukier puder (do smaku) i śmietanfix. Gotową masę wykładamy na pierwszy krążek ciasta, przykrywamy drugim. Lukier. 100 g cukru pudru mieszamy z barwnikiem, dodajemy sok z cytryny i ewentualnie wodę. Ciasto oprószamy cukrem pudrem, a z lukru robimy esy-floresy ;D. Ciasto przed podaniem
Rozpustne gotowanieŻyczę smacznego. Zamiast żelatyny do kremu można dodać dwa śmietan-fixy. Wykonanie ciasta – do miski wrzucić jajka, dodać cukier, szczyptę soli. Ubić na masa jajeczna będzie puszysta i kremowa. Dodać kakao i proszek budyniowy, wymieszać dokładnie. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i wmieszać do masy. Masa musi być gładka bez grudek. Pieczenie – blaszkę okrągłą(...)byłby za mało słodki to dosłodzić według uznania. Za pomocą dużej łyżki wydrążyć około 1/2 ciasta. Zostawiając dno i boki. Odłożyć ciasto na później. Do wydrążone go ciasto wlać masę kisielowo wiśniową. Masa śmietanowa – żelatynę rozmieszać w małej ilości zimnej wody. Zostawić żeby napęczniała, następnie zalać wrzącą wodą i wymieszać. Wrzącej wody musi być tylko tyle żeby można było
Kuchnia Pokoleńpączkami, bo nie trzeba wyrabiać ciasta i czekać aż wyrośnie. Można podawać je posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. W przypadku, gdy decydujemy się polać gniazdka lukrem, to wykonując ciasto możemy zmniejszyć ilość cukru pudru z 1 łyżki do 1 łyżeczki, bo i tak będą słodkie. Są tak pyszne, że gwarantuję, że na jednym gniazdku się nie skończy! Składniki(...)podgrzewamy chwilę, aż ciasto będzie odchodzić od garnka, cały czas mieszając.Zdejmujemy z ognia i studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotowym ciastem napełniamy rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto, formując kółka o średnicy około
Kuchnia MagdaLenypączkami, bo nie trzeba wyrabiać ciasta i czekać aż wyrośnie. Można podawać je posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. W przypadku, gdy decydujemy się polać gniazdka lukrem, to wykonując ciasto możemy zmniejszyć ilość cukru pudru z 1 łyżki do 1 łyżeczki, bo i tak będą słodkie. Są tak pyszne, że gwarantuję, że na jednym gniazdku się nie skończy! Składniki(...)podgrzewamy chwilę, aż ciasto będzie odchodzić od garnka, cały czas mieszając.Zdejmujemy z ognia i studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotowym ciastem napełniamy rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto, formując kółka o średnicy około
Kuchnia MagdaLenypamiętam - nawet mam zdjęcie, kiedy mała razem z babcią kręcimy pałką w misce ciasto drożdżowe. Wtedy miało ono totalnie inny smak, ten makowiec to smak tradycji - ciasto drożdżowe które zwinięte jest z domową masą drożdżową - co ważne nie kupną... I jak to powinno być w makowcu - więcej maku, czy ciasta? Zawsze maku, przecież to makowiec.Składniki:*ciasto:1/2 kg mąki1/2(...)ciasto nie może być za grube, bo będzie wtedy samo ciasto, i za cienkie bo może się "podrzeć" podczas zwijania. Więc myślę, że około 1cm grubości, na całym cieście rozkładamy masę makową pozostawiając niewielkie marginesy. Zwijamy wzdłuż długiego boku. Powtarzamy tą czynność przy pozostałych makowcach, Gotowe makowce zawijamy w papier do pieczenia wkładamy do korytek lub na blachę i odstawiamy
Piekę, bo lubięznajdziecie link do tej jego ulubionej drożdżówy ). Rzeczywiście, nie upiekłam mu dokładnie tego co chciał, ale wykorzystałam ten patent na „szarpane” ciasto, a że sprzątałam w spiżarni to znalazłam jeszcze puszkę masy makowej, wiec spełniłam w połowie jego życzenie, przecież lepsze to niż nic, co nie ? Składniki na dużą prostokątną blachę lub 2 średniej wielkości keksówki: wykorzystałam swój(...)odstaw na 1-1,5 godziny pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieć chwilkę, przełóż na blat, podziel na 2-4 części dla wygody. Każdą część ciasta posmaruj masą makową i przetnij na pół, potem posmaruj wierzchnią warstwę i znów złóż na pół. Takie stosy ciasta dostosowane do szerokości formy (jeżeli pieczesz w keksówce) układaj pionowo i lekko
greenscarfChoć sama już robiłam sernik z brzoskwiniami to ten smakował nam równie dobrze. Uwielbiamy serniki! To pewnie dlatego. Składniki : Ciasto : * 3 szklanki mąki pszennej * kostka Kasi * 3 łyżki cukru * 5 żółtek * 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : * kg sera wiaderkowego(...)szklanki cukru * 2 jajka * budyń waniliowy dodatkowo : puszka brzoskwiń Przygotowanie : Składniki ciasta zagnieść, odłożyć na pół godziny do lodówki. Składniki masy wymieszać mikserem. Wyłożyć 2/3 ciasta na blaszkę, wylać masę serową. Pokroić brzoskwinie i położyć na masę. Ubić 5 białek z 1/2 szklanki cukru. Wyłożyć na owoce. Utrzeć 1/3 ciasta. Piec 50 minut w 180 stopniach
Magiczne Życie Martyłyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo:8 dużych jabłeklukierpuszka masy karmelowejWykonanie:Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto aż powstanie z niego jednolita masa. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25 cm na 35 cm i układamy na spodzie formy do pieczenia. Jabłka myjemy przekrawamy na pół
ciastkarnia na kruchym spodzieszklanki mleka migiem. Tak naprawdę, jeszcze ciepłą pochłanialiśmy w całości. Ledwo zdjęcie zrobiłam dla Was hihi, a mak połączyłam z masą budyniową i to był strzał w dziesiątkę - będzie Wam smakowało. Składniki: Ciasto 500 g mąki 30 g drożdży świeżych 50 g cukru 1/4 letniego mleka 2 jajka 150 g masła 35 g uprażonych, pokrojonych(...)minut. masa Mak gotujemy w 200 ml mleka przez 10 minut na małym ogniu. Budyń wymieszać z pozostałym mlekiem, masłem, żółtkiem i cukrem, dodać do masy makowej i zagotować. Wystudzić. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Masę makową równomiernie rozsmarować na cieście. Oba dłuższe boki ciasta zawinąć od zewnętrznej strony
Niezły MłynekSKŁADNIKI NA MASĘ : 100-200 g herbatników szkolnych 150 g biszkoptów 300 g ciasta czekoladowego lub pierniczków czekoladowych 50 g rodzynek namoczonych we wrzątku i odcedzonych 50 g kokosu 100 g orzechów (ziemne, laskowe, włoskie ) 1 olejek rumowy 2 łyżki gęstego, kwaśnego dżemu(...)PRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki na masę rozdrabniamy ( ciasta, ciastka i orzechy ), można robotem, blenderem lub tłuczkiem. Wsypujemy do miski, dodajemy rodzynki, kokos, olejek i masę czekoladową. Mieszamy aż składniki dokładnie się połączą i będą stanowiły jedną zwartą masę. Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy folią aluminiową. Na dno i boki rozkładamy herbatniki. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier waniliowy i nasączamy
Kulinarne Fantazje Mariolikąpieli wodnej często mieszając. Rozpuszczoną czekoladę zdejmujemy z ognia. Do miski wsypujemy ekspandowaną pszenicę, dodajemy do niej rozpuszczoną jeszcze gorącą czekoladę i wszystko dokładnie razem łączymy. Gotową masę na spód ciasta przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i starannie ją rozprowadzamy, delikatnie dociskając łyżką a następnie wstawiamy do lodówki na pół godziny. Do miski przekładamy serek mascarpone, wlewamy mleko(...)przekładamy do masy z mascarpone oraz mleka skondensowanego i całość krótko miksujemy aż składniki się połączą. Do masy wsypujemy pszenicę ekspandowaną i wszystko mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę przekładamy na spód ciasta i dokładnie ją rozprowadzamy. Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym płomieniu cały czas mieszając. Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy garnek
Smakowite Daniahansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zapraszam Was serdecznie na jedno z najwspanialszych ciast jakie udało mi się upiec. Składa się z wilgotnego ciasta czekoladowego, masy z dodatkiem słonecznika oraz bitej śmietany. Całość komponuje się idealnie, nie jest za słodkie, z elementami wspaniale chrupiącej masy. Po prostu wspaniałe ciacho! :) Jest to dosyć pracochłonny wypiek(...)koniec dodajemy przesiane kakao i miksujemy Nasączenie: ½ szklanki wody łyżeczka kawy rozpuszczalnej łyżeczka cukru Z podanych składników przygotowujemy kawę. Studzimy. Przełożenie ciasta: Ciemny blat nasączamy kawą. Wykładamy masę z chrupiącym słonecznikiem. Przykrywamy drugim blatem. Nasączamy. Smarujemy bitą śmietaną. Wierzch możemy posypać resztą chrupiącego słonecznika lub posypką z prażonych orzeszków ziemnych. Przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego! Przepis
Czerwona Porzeczkaprzewodnim, ale u mnie zamiast maku jest troszkę przetrzymane w piekarniku brownie, żeby było nadal wilgotne ale żeby lepiej trzymało kształt i nie rozlewało się pod wpływem reszty ciasta. Dalej mamy masę z mascarpone w którą wciśnięte są wiśnie z kompotu, a dalej biszkopty nasączane w kawie i w końcu krem z nutelli. Mnie to ciasto urzekło i mojego męża(...)jasną masę. Do ubitych jajek dodajemy mąkę i czekoladę. Wszystko razem delikatnie miksujemy, żeby składniki dokładnie się połączyły. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, masę przelewamy do foremki i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Ciasto odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Zrobiła mi się na cieście delikatna górka więc ścięłam ją nożem, żeby ciasto było płaskie. Dodatkowo: – 0,5 szklanki wiśni
Relaxtimesię nie stanie;):) Co do samej rolady jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Ja niezmiennie jestem przyjemnie usatysfakcjonowana tym smakiem, jest taki inny;) Ciasto to w zasadzie biszkopt z dodatkiem rozmrożonego szpinaku, a masa… każdy wie jak smakuje i ile czasu zajmuje ubicie kremówki i wymieszanie jej z mascarpone. Dodajmy do tego minutkę na wmieszanie jeszcze konfitury morelowej(...)przestudzone ciasto przykrywamy ściereczką, obracamy blaszkę, pozostawiając ciasto na ścierce. Ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy w roladę. Żelatynę zalewamy ok. 1/5 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją na malutkim ogniu, tylko do rozpuszczenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do gęstej masy dodajemy mascarpone oraz konfiturę, krótko miksujemy, tylko
Smaki Na Talerzuwyrobić ciasto , i pokrojone w kawałki i zawinięte w folie spożywczą, włożyć do zamrażarki na kilka godzin, aby się kompletnie zamroziło. Zamrożone ciasto łatwiej się nam zetrze na dużych oczkach.Pomógł mi robot. Robimy masę serową. Mielimy dwa razy ser .Oddzielamy białka od żółtek i rozpuszczamy masło, które musi kompletnie wystygnąć.Białka ubijamy mikserem, ale nie na sztywną(...)ciasta i ścieramy na dużych oczkach do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy- nie zapominajmy o posmarowaniu obręczy i posypaniu bułką tartą! Nagrzewamy piekranik do 180 stopni. Na starte ciasto wylewamy masę, a na wierzch masy, bardzo delikatnie i z wyczuciem ścieramy druga porcję kakaowego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy dalej
Z Kuchni Do Kuchni