podobno dziewczyny w pracy tak się nim zachwycały, że postanowiłam wypróbować! I wiecie co? Nie żałuję, bo jak się okazało to najlepszy sernik z brzoskwiniami, jaki jadłam! Delikatne ciasto, idealnie kremowa masa z soczystymi brzoskwiniami, pianka i chrupiąca słodka kruszonka – prawdziwe niebo w gębie! Ten sernik z brzoskwiniami zdecydowanie trafia na listę TOP serników! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI(...)cukier – 1 szkl * skórka cytrynowa * brzoskwinie – 1 puszka PIANA: * białko – 5 szt * cukier drobny – 1 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Składniki na ciasto szybko, dokładnie zagniatamy, dzielimy na 2 części, chłodzimy. MASA SEROWA: Wszystkie składniki dokładnie, ale krótko miksujemy ( do połączenia składników ). PIANA: Ubijamy białka na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. CAŁOŚĆ: 1 część ciasta wykładamy
Ostra na Słodkołyżeczki naturalnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Babkę pieczemy w keksówce, którą przed przygotowaniem ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra dół). Masło dokładnie miksujemy z cukrem, aby powstała gładka puszysta masa maślana (możemy dodać szczyptę soli). Ciągle miksując dodajemy po jednym jajku. W osobnej miseczce przesiewamy mąkę z proszkiem(...)dodajemy do drugiej i również miksujemy. Ciasto kakaowe wykładamy wzdłuż wyłożonej papierem keksówki łyżką (nie rozsmarowujemy ciasta). Taki sam zabieg wykonujemy z masą kawową i na końcu z masą waniliową. Ciasto wkłądamy na ok 50 - 60 minut do rozgrzanego piekarnika. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Studzimy. Ciasto długo zachowuje świeżość jeżeli dobrze je przechowujemy. Smacznego
ChilliJemyTakie ciasto ma konsystencję lekko wilgotną w środku, mocno czekoladowy smak. Przygotowanie ciasta – masło rozmieszać z cukrem, ekstraktem waniliowym,solą na gładką masę. Powoli dodawać po jednym jajku, cały czas mieszać. Czekoladę rozpuścić w miseczce postawionej na parującej wodzie. Temperatura podczas topienia się czekolady nie powinna być za gorąca. Lekko przesadzoną i rozpuszczoną czekoladę wolnym strumieniem wlać do masy(...)nabierze złotego koloru dodać miód i wlać powoli śmietanę. Gotować jeszcze około 5 minut, masa karmelowa musi lekko zgęstnieć. Cały czas mieszać. Dodać słone orzeszki i wymieszać. Wylać masę karmelową na ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Smacznego
Kuchnia Pokoleńrozpuszczonej 2 ,5 szkl. mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szkl. cukru 2-3 łyżki kakao 2 żółtka Masa serowa: 2 białka szczypta soli 600 g serków homogenizowanych waniliowych ¾ szkl. cukru 1 budyń waniliowy 125 g margaryny Ciasto: Margarynę rozpuścić.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao.Do suchych składników dodać żółtka oraz przestudzoną rozpuszczoną margarynę .Zagnieść(...)kuli może przypominać kruszonkę.Ciasto schłodzić w lodówce. ¾ ciasta przełożyć do formy [ można zetrzeć na tarce] i ugnieść je dłonią, na to wyłożyć masę serową, a na masę resztę ciasta .Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Masa serowa: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Serki homogenizowane, cukier i budyń wymieszać do połączenia wszystkich składników
Moje domowe kucharzenieśmietanki kremówki 50 g utartej czekolady złota posypka do ciasta 2 łyżki kakao 2 łyżki złotej posypki Nastaw piekarnik na 200ºC. Ubij jajka z cukrem i solą na puszysto. Ubijaj około 5 minut. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj suche składniki z masą jajeczną. Na końcu dodaj mleko i jeszcze raz wymieszaj. Przygotuj(...)wymiarach 25 cm x 35 cm. Wyłóż papierem do pieczenia tak aby jego brzegi wystawały poza kant foremki. Będzie wtedy łatwiej wyjąć ciasto z formy. Rozprowadź równomiernie czekoladową masę. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 10 minut. Ciasto jest bardzo puszyste i miękkie. Nie wymaga nasączania. Upieczone spód wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Ugotuj budyń. Do garnka
codojedzeniakażdym razem dokładnie miksując. Do puszystej masy maślano-jajecznej dodajemy jogurt oraz barwnik i dokładnie ubijamy mikserem, na końcu dodajemy przesiane suche składniki i miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wygładzamy szpatułką i pieczemy około 50-55 minut do zarumienienia. Jeśli wbity w ciasto patyczek wyciągniemy suchy, ciasto jest gotowe. Studzimy w formie. Zimne(...)ciasto kroimy wzdłóż na pół. Śmietanę ubijamy na sztywno, na koniec ubijania dodajemy cukier puder (do smaku) i śmietanfix. Gotową masę wykładamy na pierwszy krążek ciasta, przykrywamy drugim. Lukier. 100 g cukru pudru mieszamy z barwnikiem, dodajemy sok z cytryny i ewentualnie wodę. Ciasto oprószamy cukrem pudrem, a z lukru robimy esy-floresy ;D. Ciasto przed podaniem
Rozpustne gotowanieŻyczę smacznego. Zamiast żelatyny do kremu można dodać dwa śmietan-fixy. Wykonanie ciasta – do miski wrzucić jajka, dodać cukier, szczyptę soli. Ubić na masa jajeczna będzie puszysta i kremowa. Dodać kakao i proszek budyniowy, wymieszać dokładnie. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i wmieszać do masy. Masa musi być gładka bez grudek. Pieczenie – blaszkę okrągłą(...)byłby za mało słodki to dosłodzić według uznania. Za pomocą dużej łyżki wydrążyć około 1/2 ciasta. Zostawiając dno i boki. Odłożyć ciasto na później. Do wydrążone go ciasto wlać masę kisielowo wiśniową. Masa śmietanowa – żelatynę rozmieszać w małej ilości zimnej wody. Zostawić żeby napęczniała, następnie zalać wrzącą wodą i wymieszać. Wrzącej wody musi być tylko tyle żeby można było
Kuchnia Pokoleńpączkami, bo nie trzeba wyrabiać ciasta i czekać aż wyrośnie. Można podawać je posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. W przypadku, gdy decydujemy się polać gniazdka lukrem, to wykonując ciasto możemy zmniejszyć ilość cukru pudru z 1 łyżki do 1 łyżeczki, bo i tak będą słodkie. Są tak pyszne, że gwarantuję, że na jednym gniazdku się nie skończy! Składniki(...)podgrzewamy chwilę, aż ciasto będzie odchodzić od garnka, cały czas mieszając.Zdejmujemy z ognia i studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotowym ciastem napełniamy rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto, formując kółka o średnicy około
Kuchnia MagdaLenypączkami, bo nie trzeba wyrabiać ciasta i czekać aż wyrośnie. Można podawać je posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. W przypadku, gdy decydujemy się polać gniazdka lukrem, to wykonując ciasto możemy zmniejszyć ilość cukru pudru z 1 łyżki do 1 łyżeczki, bo i tak będą słodkie. Są tak pyszne, że gwarantuję, że na jednym gniazdku się nie skończy! Składniki(...)podgrzewamy chwilę, aż ciasto będzie odchodzić od garnka, cały czas mieszając.Zdejmujemy z ognia i studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotowym ciastem napełniamy rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto, formując kółka o średnicy około
Kuchnia MagdaLenypamiętam - nawet mam zdjęcie, kiedy mała razem z babcią kręcimy pałką w misce ciasto drożdżowe. Wtedy miało ono totalnie inny smak, ten makowiec to smak tradycji - ciasto drożdżowe które zwinięte jest z domową masą drożdżową - co ważne nie kupną... I jak to powinno być w makowcu - więcej maku, czy ciasta? Zawsze maku, przecież to makowiec.Składniki:*ciasto:1/2 kg mąki1/2(...)ciasto nie może być za grube, bo będzie wtedy samo ciasto, i za cienkie bo może się "podrzeć" podczas zwijania. Więc myślę, że około 1cm grubości, na całym cieście rozkładamy masę makową pozostawiając niewielkie marginesy. Zwijamy wzdłuż długiego boku. Powtarzamy tą czynność przy pozostałych makowcach, Gotowe makowce zawijamy w papier do pieczenia wkładamy do korytek lub na blachę i odstawiamy
Piekę, bo lubięznajdziecie link do tej jego ulubionej drożdżówy ). Rzeczywiście, nie upiekłam mu dokładnie tego co chciał, ale wykorzystałam ten patent na „szarpane” ciasto, a że sprzątałam w spiżarni to znalazłam jeszcze puszkę masy makowej, wiec spełniłam w połowie jego życzenie, przecież lepsze to niż nic, co nie ? Składniki na dużą prostokątną blachę lub 2 średniej wielkości keksówki: wykorzystałam swój(...)odstaw na 1-1,5 godziny pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieć chwilkę, przełóż na blat, podziel na 2-4 części dla wygody. Każdą część ciasta posmaruj masą makową i przetnij na pół, potem posmaruj wierzchnią warstwę i znów złóż na pół. Takie stosy ciasta dostosowane do szerokości formy (jeżeli pieczesz w keksówce) układaj pionowo i lekko
greenscarfChoć sama już robiłam sernik z brzoskwiniami to ten smakował nam równie dobrze. Uwielbiamy serniki! To pewnie dlatego. Składniki : Ciasto : * 3 szklanki mąki pszennej * kostka Kasi * 3 łyżki cukru * 5 żółtek * 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : * kg sera wiaderkowego(...)szklanki cukru * 2 jajka * budyń waniliowy dodatkowo : puszka brzoskwiń Przygotowanie : Składniki ciasta zagnieść, odłożyć na pół godziny do lodówki. Składniki masy wymieszać mikserem. Wyłożyć 2/3 ciasta na blaszkę, wylać masę serową. Pokroić brzoskwinie i położyć na masę. Ubić 5 białek z 1/2 szklanki cukru. Wyłożyć na owoce. Utrzeć 1/3 ciasta. Piec 50 minut w 180 stopniach
Magiczne Życie Martyłyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo:8 dużych jabłeklukierpuszka masy karmelowejWykonanie:Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto aż powstanie z niego jednolita masa. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25 cm na 35 cm i układamy na spodzie formy do pieczenia. Jabłka myjemy przekrawamy na pół
ciastkarnia na kruchym spodzieszklanki mleka migiem. Tak naprawdę, jeszcze ciepłą pochłanialiśmy w całości. Ledwo zdjęcie zrobiłam dla Was hihi, a mak połączyłam z masą budyniową i to był strzał w dziesiątkę - będzie Wam smakowało. Składniki: Ciasto 500 g mąki 30 g drożdży świeżych 50 g cukru 1/4 letniego mleka 2 jajka 150 g masła 35 g uprażonych, pokrojonych(...)minut. masa Mak gotujemy w 200 ml mleka przez 10 minut na małym ogniu. Budyń wymieszać z pozostałym mlekiem, masłem, żółtkiem i cukrem, dodać do masy makowej i zagotować. Wystudzić. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Masę makową równomiernie rozsmarować na cieście. Oba dłuższe boki ciasta zawinąć od zewnętrznej strony
Niezły MłynekSKŁADNIKI NA MASĘ : 100-200 g herbatników szkolnych 150 g biszkoptów 300 g ciasta czekoladowego lub pierniczków czekoladowych 50 g rodzynek namoczonych we wrzątku i odcedzonych 50 g kokosu 100 g orzechów (ziemne, laskowe, włoskie ) 1 olejek rumowy 2 łyżki gęstego, kwaśnego dżemu(...)PRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki na masę rozdrabniamy ( ciasta, ciastka i orzechy ), można robotem, blenderem lub tłuczkiem. Wsypujemy do miski, dodajemy rodzynki, kokos, olejek i masę czekoladową. Mieszamy aż składniki dokładnie się połączą i będą stanowiły jedną zwartą masę. Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy folią aluminiową. Na dno i boki rozkładamy herbatniki. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier waniliowy i nasączamy
Kulinarne Fantazje Marioli