proszkiem do pieczenia i kakao ostrożnie dodajemy do masy jajecznej i mieszamy drewnianą szpatułką. Wycinamy z papieru do pieczenia formy na ciasto i smarujemy tłuszczem od strony ciasta. Łyżka wykładamy masę, tak aby pokryła cała powierzchnię formy do pieczenia (maja wyjść cieniutkie placki). Pieczemy każdy biszkopt 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. W moim przypadku wyszło 9 placków. Krem(...)zbyt ciepłe, aby nie rozpuściły tłuszczu) i miksujemy.Po otrzymaniu gładkiej masy dołączamy do niej kakao. Łączymy ze sobą składniki ponczu. Gotowe placki nasączamy ponczem i smarujemy masą. Co trzeci placem wykładamy również wiśniami. Ciasto dekorujemy Roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki
ChilliJemyziarenek Cynamonowy Raj - Możecie je znaleźć tutaj Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypuję do miski, następnie dodaje jajko, mleko oraz olej. Wszystko dokładnie miksuje na gładką gęstą masę. Podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodać cynamon, do drugiej 2 łyżeczki kakao. Uzupełniamy dno foremki jasną masą, na niej układamy kawałki jabłek i przykrywamy masą kakaową
The Sweet Damselciasta użyłam mąki Młynów Stoisław. Młyny Stoisław to wieloletnia tradycja i najlepsza jakość produktów. Zapraszam do sklepu on line http://www.mlynystoislaw.pl/product_info.php/maka-pszenna-tortowa-typ-450-kg-p-3772 . Składniki na biszkopt kakaowy: 1 szklanka mąki pszennej tortowej Młynów Stoisław 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao gorzkiego 1 łyżka wody 1 łyżka oleju Składniki na masę(...)mieszamy. W koło ciasta na około 1 cm od brzegów wydrążamy środek ale delikatnie tak na 1/2 cm żeby nie przedziurawić spodu. Kawałki ciasta drobno kruszymy. W dołek ciasta wykładamy troszkę masy na niej układamy obrane banany, na wierzch wykładamy resztę masy i ładnie wygładzamy.Wierzch ciasta posypujemy pokruszonym ciastem delikatnie dociskając. Ciasto wkładamy do lodówki na około 1.5 godziny
Sama słodycz i szczypta chilitradycyjny sernik na kruchym spodzie, bez zbędnych dodatków tylko oprószony cukrem pudrem . *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 180 g masła 4 żółtka 8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18% na masę serową: 1 kg twarogu 1 szklanka cukru 8 jajek sok i skórka z cytryny 100 g masła łyżka mąki ziemniaczanej(...)cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wlać roztopione i wystudzone masło. Całość krótko zmiksować. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno foremki. Wylać masę serową. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w paski. Ułożyć na wierzchu sernika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 60-70 minut. Po upieczeniu zostawić na godzinę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazaplanowaliście upiec dla Taty? Na biszkopcie znajduje się warstwa masy budyniowej ugotowana na musie z melona, następnie warstwa bitej śmietany z żelatyną, sezonowe owoce i kolorowa posypka. Zamiast zmiksowanego melona można wykorzystać jakiś sok typu Kubuś. Warstwę budyniową robi się podobnie jak w ciastach Shrek czy Fiona. Jednak polecam moją wersję ze zmiksowanego melona, bo jest bardzo owocowa, zdrowa(...)będzie zimny. Masa śmietanowa: Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i suchą żelatynę, miksujemy do chwili połączenia się składników. Przekładamy masę śmietankową na zimną masę budyniową. Ciasto posypujemy sezonowymi owocami i kolorową posypką, wstawiamy na 1 godzinę do lodówki by wszystkie warstwy dokładnie stężały. Ciasto polecam kroić nożem zamoczonym we wrzątku. The post Torcik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowania:Przygotowujemy kruche ciastoDo miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka, dosypujemy cukier i mieszamy. Gdy masa się ze sobą połączy dodajemy masło i dalej ucieramy.Do tak przygotowanej masy dosypujemy mąkę i ugniatamy. Przygotowane ciasto zawijamy w folie spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie na tartę. Wstawiamy do rozgrzanego(...)mieszamy łyżką.Gdy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je, a następnie układamy na jego wierzchu umyte i wydrążone czereśnie. Całość zalewamy gotową masą jajeczną, a następnie wstawiamy do rozgrzanego do 180`C i pieczemy 30 minut.Studzimy w formie, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościpuch. Do jasnej i puszystej masy dodajemy po 1 żółtku, miksujemy po każdym dodaniu. Na koniec, zmniejszając nieco obroty miksera, naprzemiennie dodajemy miód oraz obie mąki przesiane razem z sodą i przyprawą do piernika – miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy orzechy, mieszamy. W oddzielnej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Łączymy z ciastem piernikowym, delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto dzielimy(...)mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30 minut. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na puch. Łyżka po łyżce dodajemy kwaśną śmietanę. Masę dzielimy na dwie części. Na jednym blacie piernikowym rozprowadzamy połowę masy
Smaki Na Talerzuotrzymałam od mojej znajomej parę lat temu. Jest przepyszny, więc podzielę się z Wami tym przepisem Składniki: Ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 paczki margaryny 1 jajko Mąkę przesiewamy. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na jednolitą masę. Owijamy w folię spożywczą w wkładamy do lodówki. Masa serowa: 1 kg sera białego 1 szklanka cukru(...)pianę) Ser zemleć na maszynce. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać mikserem. Z lodówki wyjmujemy ciasto. Rozwałkowujemy na blasze o wymiarach 25 cm na 35 cm. Na ciasto wylewamy masę serową. Pieczemy w temp. 180 st.C -50 minut. 15 minut przed upływem czasu wykładamy na wierzch pianę (4 białka ubijamy z 3/4 szklanki cukru). Uwaga: Rosa pojawia się następnego
tojestpyszne.blogspot.comNowy Rok zaczynamy na słodko :) Dzielę się dziś z Wami najlepszym przepisem na klasyczny metrowiec. Jest to przepis mojej prababci i jedyne ciasto z masą budyniową, do którego mam słabość. Normalnie nie przepadam za tego typu deserami, ale ten uwielbiam. Jadam go tylko od święta i zawsze z dokładką ;) Pierwszy raz odważyłam się dokonać małych modyfikacji i przygotowałam ciasto(...)masą ( na przemian raz biszkopt jasny, raz ciemny). Przygotowujemy polewę. W garnuszku rozpuszczamy pół kostki masła i dodajemy do niej 4 łyżki mleka, 4 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao. Dokładnie mieszamy, doprowadzając do rozpuszczenia (ale nie zagotowania) wszystkich składników. Na koniec zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszając tak aby nie było grudek. Pokrywamy całe ciasto
Mienta blogmasłem w temperaturze pokojowej umieszczamy w miseczce i blenderujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy w tortownicy, którą można uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia by później łatwiej było wyjąć ciasto. Masę wygładzamy i odstawiamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i chłodzimy. Mikserem ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz cynamon. Następnie ciągle mieszając mikserem dodajemy serek(...)krótko mieszamy. Pierniki kruszymy na drobno, dorzucamy do masy i mieszamy, tym razem łyżką. Wykładamy masę na spód. Na wierzchu układamy pierniki lub pomarańcze (można oczywiście użyć wyobraźni i poukładać cokolwiek co nam przyjdzie do głowy:)). Odstawiamy ciasto do lodówki. Przygotowujemy galaretkę rozpuszczając ją w mniejszej ilości wody niż pokazuje instrukcja (najlepiej zmniejszyć ilość o połowę – daje to 500ml
Kolizje Smakówpachnie szafranem i migdałami. Upiekłam szafranowe bułeczki z migdałami. Uwielbiam wypieki z szafranem ! jeśli jeszcze nie próbowaliście piec z szafranem to polecam ten przepis na szafranowe bułeczki nadziewane migdałową masą. Bułeczki są pyszne i bardzo aromatyczne. Typowy drożdżowy wypiek z dodatkiem zmielonego szafranu, który pięknie barwi bułeczki na żółty kolor. Przepis na bułeczki szafranowe jest łatwy, a sam wypiek zachowuje(...)wchłonie masło. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. W między czasie zmiksuj migdały z cukrem pudrem, amaretto i masłem na puszystą masę. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na dwa placki o grubości 0,5 cm. Jeden placek posmaruj migdałowym nadzieniem i przykryj drugim plackiem lekko dociskając. Pokrój placek na paski wzdłuż krótszego boku. Zwiń paski
codojedzeniaodrobina do podsypania 1/2 szklanka ciepłego mleka 25 gram świeżych drożdży\ 1 jajko 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 10 gram miękkiego masła do ciasta dodatkowo: 200 gram miękkiego masła Masa makowa: 2 szklanki zmielonego maku, który gotujemy w mleku do miękkości 2 jajka 250 gram pigwy (lub żurawiny) - z kompotu/ nalewki lub świeżej* 1/2 szklanki orzechów włoskich(...)pigwę miksuję na gładką masę. Dodaję cukier puder, amaretto, jajka i mąki. Całość dokładnie mieszam. Dodaję rodzynki oraz orzechy włoskie, ponownie mieszam masę. Formę keksową smaruję masłem. Odkładam ćwierć przygotowanego ciasta a pozostałym ciastem półfrancuskim wylepiam dno i boki formy. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie wlewam farsz. Pozostałe ciasto wałkuje i kroję w paski. Z pasków tworzę
Mango Papajaroztopionego masła odrobinę czerwonego barwnika ciasto na roladę 3 jajka + żółtko z ciasta czerwonego 100g mąki 100g cukru masa budyniowa 200ml mleka 120g truskawek 1 budyń śmietankowy 2 łyżki(...)gotującego się mleka z musem truskawkowym. Zagotować i odstawić do wystudzenia. Gdy budyń będzie wystudzony dodawać po łyżce masła i miksować. Roladę delikatnie rozwinąć ze ściereczki. Masę budyniową równomiernie rozłożyć na ciasto po stronie gdzie nie ma wzoru. Na szerszym brzegu ułożyć wzdłuż paski galaretki. Roladę delikatnie zwinąć i schłodzić w lodówce
Amatorka kuchennazisiaj przychodzę do Was z ostatnim w tym roku słodkim przepisem, tym razem na bezglutenowe ciasto, które idealnie nadaje się na święta. Składa się ono z kruchych placków przełożonych dwoma masami – jabłkową i serową, których smaki idealnie się uzupełniają. Jeśli lubicie takie połączenia smakowe, koniecznie go spróbujcie! Kruche placki do ciasta piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm . Bezglutenowe ciasto(...)Ciepłą masę serową nakładamy na drugi placek i przykrywamy trzecim. Masa serowa jest dosyć rzadka, dlatego potrzebuje brzegów tortownicy, aby nie wypłynęła. 19. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki, aż do stężenia masy serowej. I to wszystko Nasze ciasto jest już gotowe. Teraz możemy je posypać cukrem pudrem lub polać polewą i udekorować. Wesołych Świąt i smacznego
Okiem Blondynki by McBlondijego nie ocieplać, gdy da się z niego uformować wałek przestać ugniatać. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na dużych oczkach tarki zamrożoną jedną część ciasta. Na czas przygotowania masy serowej formę wstawić do lodówki. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, pod koniec ucierania dodawać stopniowo jajka, a później mielony ser i budyń. Masy zbyt długo(...)miksować, tylko do połączenia się składników. Masę wyłożyć na tarte ciasto i poukładać na niej przekrojone na 3 części odsączone z syropu połówki brzoskwiń. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier miksując za każdym razem, aż się rozpuści. Ubitą pianę wyłożyć na ser i zetrzeć na tarce o grubych oczkach drugą część zamrożonego ciasta. Sernik
Kuchcik gotuje