ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:326/3191)

Czekoladowe ciasto z ciecierzycy z czekoladowymi kropelkami 158

orzechami Mieszamy dokładnie suche składniki (mąka, kakao, kawa, cynamon, soda, cukier). W dużym garnku miksujemy ciecierzycę, jajka, wanilię i banana. Dodajemy suche składniki i miskujemy na gładką masę. Do ciasta dodajemy połowę czekoladowych kropelek i orzechy. Przekładamy całość do keksówki i posypujemy resztą kropelek czekoladowych i jagodami. Pieczemy w 180 stopniach w piekarniku (góra – dół) przez 40 minut. Lubisz

Ugotowane pozamiatane
DROŻDŻÓWKI Z NEKTARYNKAMI I KRUSZONKĄ 152

części. Robimy kulki, rozpłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstawiamy do wyrośnięcia.  W tym czasie robimy nadzienie : ser mieszamy ze śmietaną, cukrem i budyniem na gładką masę.  Gdy ciasto podrośnie, szklanką na środku każdej kulki robimy wgłębienie i nakładamy nadzienie serowe. Na serze układamy pokrojone w paski nektarynki. Całość posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę zagniatamy). Wstawiamy bułeczki

słodki bratek
Kurczak szpinakiem otulony w naleśniku podany 294

pół łyżeczki soli  4 jajka szklanka mleka  szklanka wody przegotowanej  2 łyżeczki oliwy z oliwek Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać na gładką masę. Odłożyć ciasto na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki (bez dodatku tłuszczu). Farsz: 2 podwójne piersi z kurczaka 450 g mrożonego szpinaku 3 duże młode cebule  5 ząbków

Krakowskie smaki Ani
Dietetyczny sernik prawie zebra ;) 172

waniliowego bez cukru 25-30 rozkruszonych tabletek stewii (próbujemy czy nam wystarczy) 1 czubata łyżeczka kakao aromat śmietankowy Sposób przygotowania: Ser, jajka, aromat, stewię, budyń miksujemy na jednolitą masę dzielimy ciasto na dwie części do jednej dodajemy kakao i miksujemy okrągłą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia teraz wszystko zależy od naszej fantazji ;) ja na środku blachy wyłożyłam około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Mazurek kajmakowo – kawowy 272

przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pozostawić odrobinę ciasta na wałeczki do boków ciasta. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto ponakłuwać widelcem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C Sposób wykonania masy kajmakowej(...)Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kawę rozpuścić w 3 – 4 łyżkach wrzącej wody. Masę kajmakową utrzeć z miękkim masłem, dodać wystudzoną czekoladę i kawę, wszystko dokładnie zmiksować. Masę kajmakową przełożyć na wystudzone ciasto, rozłożyć równomiernie pistacje. Gdy masa zgęstnieje wierzch przystroić bezami, można je też polać sosem czekoladowym. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto z suszonymi śliwkami 125

koleżanka poczęstowała mnie właśnie tym ciastem. Od razu wiedziałam, że będzie to moje jedno z ulubionych ciast! Dlaczego? Bo uwielbiam czekoladę i suszone owoce! Polecam ten przepis smakoszm ciast z masami. Składniki na biszkopt kakaowy: 1 ½ szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 250g masła lub margaryny, 2 łyżki kakao, ¼ szklaki wody, 3 jaja, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki(...)pieczemy 50 minut w 180 o C. Po wystygnięciu ciasto dzielimy na dwa placki. Krem : Budyń ugotować w ½ l mleka i ostudzić. Masło wymieszać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć razem. Ciągle mieszając, dodawać budyń. Na koniec dodać namoczoną i roztopioną żelatynę. Wykonanie : Nasączony spód biszkoptu posmarować połową masy budyniowej. Na to rozłożyć suszone śliwki w czekoladzie. Przykrywamy biszkoptem

Słodki Zakątek
Kostka czekoladowo- kokosowa 181

przepis na kostkę czekoladowo-kokosową. Przepis zrobiony na podstawie ciasta słonecznikowego ( przepis ), opartego na delikatnym, bardzo miękkim biszkopcie czekoladowym, przełożonym kremowa masą. Tym razem masa o smaku kokosowym.  KOSTKA CZEKOLADOWO-KOKOSOWA Składniki: (forma 25x30) ciasto: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyża mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1/4 szklanki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szczypta soli(...)ciasto: Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek.  Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części. masa:   Mleko gotujemy z mlekiem skondensowanym i wiórkami kokosowymi

Bon appetit mon amie
Katarzynka 1707

dowolnie. Ja rozsmarowałam słoiczek powideł mandarynkowych które rozgrzałam, dodając do nich płaską łyżeczkę żelatyny rozmieszaną w kilku łyżkach gorącej wody. W przepisie jaki dostałam  od p. Agnieszki , masą na przełożenie ciasta nie była śmietana lecz masa budyniowa. Ja zrobiłam śmietanę i muszę napisać, że jest to masa delikatna i trzeba przechowywać ją w chłodzie. Najlepiej smakuje dnia następnego, wtedy(...)katarzynki skruszeją. Jeśli ciasto przeznaczymy do transportu, to zróbmy masę budyniową. A to przepis na wykonanie masy budyniowej. Szklankę mleka zagotować z 1 masłem i 1/4 szklanka cukru. W drugiej szklance mleka rozmieszać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę mąki pszennej, wlać na gotujące mleko- wymieszać i zagotować ponownie. I jeszcze mała poprawka, na pierwszą warstwę ciasta biszkoptowego rozsmarujmy

Proste Potrawy
Gruzińskie pierożki chinkali 164

odmierzoną ilość mąki oraz sól i olej. Ciągle mieszając w mikserze z hakiem (lub ręcznie) dodajemy stopniowo bardzo gorącą wodę. Kiedy mąka z wodą połącza się z zwartą masę wyrabiamy ciasto ręką. Otrzymujemy ciasto sprężyste i miękkie. Farsz : Mięso łączymy z drobno pokrojoną i podsmażoną cebulką. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, ziarenka kolendry, które uprzednio rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy sól, pieprz

Słodki Zakątek
Kora orzechowa 150

korzystacie z moich przepisów i dzielicie się ze mną różnymi informacjami :) Składniki: ciasto - 100 g posiekanych orzechów włoskich - 100 g zmielonych orzechów włoskich - 100 g rodzynek - 100 g wiórków kokosowych - 1/2 szklanki cukru - 8 jajek - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa - 1 puszka brzoskwiń - 2 opakowania budyniu śmietankowego - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 3 łyżki cukru kryształu(...)pokrojone w kostkę brzoskwinie. Galaretki rozpuszczamy w litrze wody i odstawiamy do wystudzenia. Jeden blat bakaliowy smarujemy połową masy, na to kładziemy drugi blat bakaliowy i drugą połowę masy. Wierzch ciasta polewamy tężejącą galaretką i schładzamy go w lodówce

Zainspirowana w kuchni
Babka zebra waniliowo-kawowa 608

szklanki mąki pszennej pomieszanej z proszkiem do pieczenia, ale ważne, by zrobić to za pomocą łyżki lub szpatułki (by piana nie siadła). Następnie lejąc cienkim strumieniem, wkręcamy do ciasta masło.  Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy dwie łyżki mąki i dokładnie mieszamy, a do drugiej dodajemy dwie łyżki kawy Inka.  Do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką

Poezja Smaków - blog kulinarny
Torcik z malinami 173

włóżcie ją na kilkanaście minut do zamrażalnika- szybko stężeje. Dobrze gdyby miała konsystencję budyniu. Wkładam na chwilę do lodówki (na tacy od trortownicy z obręczą zapiętą w połowie ciasta) by masa stężała i wytrzymała ciężar galaretki i malin   Wyjmuję torcik z lodówki, układam maliny i wykładam tężejącą galaretkę. Żeby dodatkowo dać galaretce oparcie zapinam obręcz tortownicy tak by objęła

MojaQchnia.pl
Szczypanki z farszem twarogowym 268

torebki i zostawiamy na 20 minut aby odpoczęło. 2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Biały ser miksujemy z żółtkami, mąką, cukrem , kardamonem oraz skórką pomarańczową do uzyskania puszystej masy. 3. Ciasto wałkujemy. Wycinamy foremką kółka. Mnie wyszło 28 sztuk. 4. Brzegi każdego dosłownie szczypiemy w 6-8 miejscach. Powinniśmy uzyskać formę niewielkiej miseczki. 5. Napełniamy każde ciasteczko farszem i pieczemy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe. 227

miejsce do wyrośnięcia (na około 60 minut). NADZIENIE: 65 g miękkiego masła 35 g brązowego cukru 1 łyżka cynamonu      Wszystkie składniki nadzienia mieszamy na gładką masę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lub stolnicę, chwilę wyrabiamy i wałkujemy na prostokąt o grubości około 5 mm. Na cieście równomiernie smarujemy nadzienie i składamy na pół lub trzy części. Teraz

Rozpustne gotowanie
Słodko-słone batoniki orzechowe 255

Przełóż ją do miski, następnie dodaj masło i wmieszaj je w okruchy. Wlej ostrożnie mleko sojowe i ponownie wymieszaj wszystko do momentu uzyskania zwartej mieszaniny. Najwygodniej jest ugnieść ciasto rękami. Masę rozprowadź równomiernie na beztłuszczowej formie o wymiarach 20x20cm. Czekoladę połam lub posiekaj, przełóż do miski i rozpuść wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozpuszczoną

Roślinna - blog wegański
CUSZIMA 177

Dawno nie było u mnie słodkości.Ciasto,które prezentuje czekało na specjalną okazję bo i ono jest specjalne.Kiedy tylko pojawią się truskawki musi się u Nas pojawić również Cuszima s Anastazji.Każdy chwali,znika bardzo szybko.Podaję Wam przepis z moimi zmianami. Biszkopt ciemny: 7 jajek 1 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2-3 łyżki kakao łyżeczka proszku(...)szklanki wody.Śmietanę ubić,dodać cukier i tężejącą galaretkę lub śmietan-fix. Dodatkowo:   duża paczka okrągłych biszkoptów 2 galaretki truskawkowe truskawki na wyłożenie na wierzch   Przełożenie ciasta: Biszkopt ciemny+masa budyniowa+1/2 masy truskawkowej+biszkopty+1/2 masy truskawkowej+masa śmietankowa+ truskawki+tężejące galaretki truskawkowe Ciasto powstało specjalnie na moje kolejne urodziny...z galaretką i truskawkami

Niespełnione zdolności kulinarne