patelnię, której można używać w piekarniku, polecam je wcześniej posmarować delikatnie tłuszczem, na przykład olejem kokosowym i wstawić na chwilkę do piekarnika, żeby się nagrzała przed wylaniem masy. Na ciasto wrzucamy jeżyny i układamy kwiaty cukinii. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Gdy naleśnik jest już upieczony i zrumieniony wyjmujemy go. Łasuchom polecam
Quinoa Raz!kogo: dla chcących spróbować połączenia imbiru z gruszkami dla fanów ciast z owocami dla lubiących ciasta bez mas Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (300g) 130g masła 100g brązowego cukru (ok. pół szklanki) 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka drobno startego imbiru (świeżego lub z torebki) 50g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 30g kandyzowanego imbiru (drobno posiekanego) pół(...)brązowym cukrem i 3 łyżkami syropu klonowego - na jasną, kremową masę. Dodawać jajka - po jednym i lekko zmiksować po każdym wbiciu. Przestawić mikser na niskie obroty i wsypywać po trochę suche składniki (mąkę z proszkiem, imbirem, solą i sodą) na zmianę z mlekiem. Następnie wmieszać w ciasto kawałki imbiru i orzechów włoskich. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda i pokroić
Mania Wypiekaniasię kolejny raz wałkować ciasta i wycinać kształtów, wiec z reszty ulepiłam kuleczki, których wyszło 6-7 :) Zamiast wycinać oponki w wersji "bardzo szybkiej" można odrywać z ciasta kawałki masy i robić z nich kulki, a następnie usmażyć - wszystko zależy od Was :) ~250g twarogu w kostce ~250g mąki (tutaj: 100g gryczanej, 100g jaglanej, 50g ryżowej) + trochę do podsypania, ale starcie
chili & sugarprzez ok 40 minut lub do suchego patyczka.6. Robimy krem. Na mleku z cukrem gotujemy budyń. Studzimy.7. Zimny budyń ucieramy z masłem na gładką masę.8.Ostudzone ciasto kroimy wzdłuż. Przekładamy kremem. Wierzch polewamy dowolną polewą (u mnie gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej).Smacznego!!!Źródło: Makaron i Rodzynka
Kuchnia domowa AniBiałka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy stopniowo cukier, ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przekładamy o wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. (bez termoobiegu). Po upieczeniu(...)szkl herbaty wymieszanej z amaretto dżem z czarnej porzeczki dżem pomarańczowy z imbirem polewa czekoladowa wykonanie tortu: Na ciemnym, naponczowanym spodzie rozsmarowujemy dżem pomarańczowy z imbirem, wykładamy masę z białą czekoladą. Każde ciasto ponczujemy. Następnie dajemy jasny biszkopt, smarujemy go dżemem z czarnej porzeczki, wykładamy masę z serkiem mascarpone (trochę masy możemy zostawić na wykończenie). Na końcu kładziemy ciemny blat
Domowy Smak JedzeniaCiasto na bazie masy serowej z nutą wanilii, biszkoptu nasączonego migdałowym likierem z akcentem kawowym i orzeźwiającej, truskawkowej galaretki w kształcie serca. Całość oblana delikatną, słodką czekoladą, udekorowana afrodyzjakami w postaci świeżych truskawek będzie z pewnością słodką niespodzianką dla naszej drugiej połówki i świetnym dodatkiem do lampki wina lub szampana w Dniu Zakochanych. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru(...)zagotować z miodem, zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostki czekoladę, wymieszać i dodać napęczniałą żelatynę, po czym całość dokładnie wymieszać. 6. Składanie ciasta: Boki i spód biszkoptu nasączyć ponczem, wylać na wysokość 2 cm masę serową i ułożyć po długości, jedno obok drugiego serce z galaretki szpicem do góry. Następnie wstawić do lodówki na około 30 minut
Szalona Kuchnia EwelinySernik z jogurtów greckich z jagodami i kruszonką... Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 250 g masła 5 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 5 białek 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 jogurty greckie (340 g) 2 budynie śmietankowe (proszek) szczypta soli Dodatkowo: 2 szklanki jagód(...)trochu budyń w proszku, dodajemy jogurty i miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na ciasto. Jagody oczyszczamy, posypujemy łyżeczką mąki, potrząsamy aby wszystkie były obsypane, następnie równomiernie wysypujemy na masę. Zamrożoną część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na jagody. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach (do zazłocenia kruszonki). Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem
Pelusiowa KuchniaTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min Ptysie z masą truskawkową CIASTO: 300 ml wody 4 jajka 1 szklanka mąki 15 dag margaryny KREM: 400 ml śmietany 30% 1 opakowanie serka mascarpone (małe opakowanie) 2 opakowanie śmietan fix 15 dag truskawek 2 łyżki cukru pudru CIASTO: Do większego garnka wlać wodę, dodać margarynę i doprowadzić do zagotowania. Mąkę(...)ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Odstawić do ostudzenia. Gdy będzie zimne, dodać jajka i zmiksować. Przygotowane ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na wysmarowaną brytfannę wyciskać nieduże porcje ciasta. Mogą być pełne kółka, puste kółka lub podłużne. Piec w piekarniku w 190 st. przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. KREM: Śmietanę ubić, dodać
Gotuję Testujępieczenia wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną w małe kawałki margarynę i całość szybko rozcieramy w rękach. Dodajemy śmietanę oraz jajko i krótko wyrabiamy (tylko do momentu uzyskania jednolitej masy). 3/4 ciasta rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ja robię to widelcem, ponieważ ciasto klei się do rąk. Resztę ciasta wkładamy do lodówki. Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika
Smak mojego domuZapraszam dzisiaj na pyszne, waniliowe ciasto z masą jogurtowo – śmietanową. Wierzch zdobi masa świeżych owoców zalanych owocową galaretką. Użyłam malin i borówek, ale możemy dodać jeżyn, czarnej jagody, truskawek, wiśni. Pyszny, orzeźwiający deser, który zniknął u mnie błyskawicznie:), najbliższym, którzy przyjechali do mnie na wakacje, bardzo smakował. Uwielbiam takie ciasta, są jakby kwintesencją lata. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu
Mała CukierenkaZapraszam dzisiaj na pyszne, waniliowe ciasto z masą jogurtowo – śmietanową. Wierzch zdobi masa świeżych owoców zalanych owocową galaretką. Użyłam malin i borówek, ale możemy dodać jeżyn, czarnej jagody, truskawek, wiśni. Pyszny, orzeźwiający deser, który zniknął u mnie błyskawicznie:), najbliższym, którzy przyjechali do mnie na wakacje, bardzo smakował. Uwielbiam takie ciasta, są jakby kwintesencją lata. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu
Mała Cukierenkaciacho", a robi się je tak: Namaczamy przez noc 1 i 1/3 szklanki daktyli (z tego 1 szklanka będzie potrzebna do masy ciastowej, a 1/3 do masy makowej) oraz 3/4 szklanki maku. Do "ciasta" potrzebujemy jeszcze: - 2 szklanki orzechów - Adam mówi, że pecan, a opcjonalnie włoskich, więc ja użyłam włoskich, oraz - 3 duże łyżki roztopionego oleju kokosowego. Koniec składników(...)grubości ok. 1 cm, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne do zrobienia. Teraz masa makowa. Miksujemy resztę daktyli (1/3 szklanki) z odsączonym makiem i taką masę wykładamy na "ciasto". Na jednym końcu ciastowego prostokąta zostawiamy pasek bez maku i... zwijamy :) Zwija się wbrew pozorom też łatwo, pomagamy sobie podkładką - papierem do pieczenia i dociskamy delikatnie z góry
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEkakao Zagnieść ciasto z wszystkich składników. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki [ zapomniałam o tym] .2/3 ciasta wylepić foremkę wyłożoną papierem,a resztę ciasta włożyć do zamrażarki.zamrażarki na czas przygotowania nadzienia. Masa serowa: budyń[ 600 ml mleka, 1/2 szkl.cukru, 2 budynie śmietankowe] 4 jajka 1/2 szkl. cukru 1 kg zmielonego twarogu 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 czubata(...)masę serową wylać na spód wyłożony w blaszce. Na wierzchu ułożyć owoce [ u mnie akurat bez owoców] . Ciasto kakaowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach na masę serową z owocami [ moje ciasto było za słabo schłodzone, nie dało się trzeć na tarce,więc rwałam małe kawałeczki ] . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę
Moje domowe kucharzeniemiksując cukier puder oraz cukier waniliowy. W osobnej misce ubijamy żółtka z proszkiem do pieczenia oraz octem. Do białek dodajemy masę z żółtek łącząc na najniższych obrotach miksera. Następnie dodajemy mieszając łyżką powoli ale dokładnie: przesianą mąkę, kakao. Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem + mąka / bułka tarta o wymiarach 25x36 i pieczemy w temp. 180 przez 30- 35 minut. Studzimy(...)długo i tak długo trzymamy na ogniu aż masa nam zgęstnieje i powstanie nam coś ala kokosowy budyń. Śćiągamy wtedy z ognia aby nie przypalić Na pierwszy placek ciasta kładziemy 2/3 masy, następnie kolejny placek i ponownie 1/3 masę , na samą górę wylewamy polewę czekoladową. Polewę robimy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy śmietanę, łączymy ze sobą składniki
W Moim Magicznym Domumargaryny 3 łyżki miodu ( może być sztuczny) 3 łyżki śmietany 2 jajka 1 łyżeczka sody Masa: 1/2 l mleka 150 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła sok z połowy cytryny dżem wiśniowy Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę,wymieszać z sodą,dodać margarynę,posiekać ją nożem. Dodać cukier puder,jajka(...)trochu ostudzoną masę budyniową,na końcu wlać sok z cytryny. Gotową masą przekładać upieczone i ostudzone placki. Dolny blat smaruję dżemem wiśniowym,dopiero później smaruję masą budyniową - dzięki temu ciasto nie jest mdłe i słodkie - jest idealne. Całość polać polewą - u mnie najczęściej to roztopiona na parze mleczna czekolada. Blaty po upieczeniu są twarde,ale po przełożeniu masą robią
Niespełnione zdolności kulinarne