końca się spodziewać. Spody są fajne i tu mimo małej ilości składników co mnie trochę przeraziło wychodzi całkiem gruba warstwa. Myślę, że można je fajnie wykorzystywać do różnych mas. Ogólnie ciasto nie jest słodkie powiedziałabym, że bardziej wytrawne z lekko kwaskowatym posmakiem. Zapraszam... Skala smaku 6/10 ja wolę jednak bardziej słodkawe ciasta ale wśród gości kosztujących znalazły się osoby zachwycone
Kubki smakukonfitur, które "gotują się same" wracali hojnie obdarowani produktami Dr.Oetkera, wśród których znalazły się nie tylko te już uznane, ale i sporo wprowadzanych na rynek nowości, np. śmietanowe masy do ciast ( klik ). Jeszcze raz dziękuję wszystkim uczestnikom i partnerom za wspólne wędrówki pośród smaków lata. Do zobaczenia znowu przy kolejnym stole:) P.S. I jeszcze ważna informacja - rozwiązanie konkursu
KUCHARNIAListki upiec na rumiano. Spód do tarty podpiec na blado złoty kolor. Nadzienie: Połączyć jajka, śmietanę, cukier i przyprawy, dodać dynię i wymieszać. Wyłożyć powstałą masę na ciasto. Piec 30-40 min aż nadzienie się zetnie na całej powierzchni. Wyjąć, ozdobić listkami. Schłodzić. Podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi
maniapieczeniaTruskawki już są, dlatego mam dziś dla Was przepis na inną wersję popularnego i bardzo smacznego ciasta :) Truskawkowa chmurka, oto i ona ;) Kruchy spód, galaretka z truskawkami, masa śmietanowa i beza Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej(...)kawałki, odłożyć. Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z truskawkami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru nasiona z 1 laski wanilii Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, ubić cało9ść na sztywno. Masę
Domowa cukiernia EwySpód ciasta nakłułam widelcem i wyłożyłam srebrną folią. Na folię wysypałam fasolkę, żeby obciążyć. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Kiedy ciasto nabrało złocistego koloru wyjęłam z piekarnika. Po wystudzeniu wyjęłam z foremki. Zrobiłam masę kajmakową(...)rondla przełożyłam kajmak, wlałam mleko i wstawiłam do gotowania. Kiedy kajmak połączył się z mlekiem dodałam masło. Wymieszałam i po chwili zestawiłam z gazu. Lekko przestudzoną masę przelałam na zimne ciasto. Udekorowałam bakaliami. Wiecie już, jaki mazurek będzie na Waszym stole? Myślę, że dokonaliście dobrego wyboru. Życzę SMACZNEGO! Krys D ziękuję za odwiedziny na moim blogu
Kuchnia u KrysiProste kruche ciasto z owocami + delikatna masa kokosowa .... dla mnie zestawienie idealne :) Niezbyt słodkie (a takie właśnie lubię najbardziej), z warstwą aromatycznych jagód (inne owoce sprawdzają się równie dobrze), proste, szybkie w przygotowaniu ... no i pyszne w smaku. Przekonałam Was? ;-) Składniki na ciasto: 1.5 szkl. mąki p szennej 1.5 szkl. mąki krupczatki 200g zimnego masła (margaryny) pokrojonego(...)Mniejszą wkładamy do zamrażalnika (łatwiej będzie nam zetrzeć ją na tarce), a większą delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy kaszą manną. Następnie wykładamy nasze owoce, a na nie masę kokosową. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta z zamrażalnika. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Walijskie Pichceniekremówki 36% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki startej mlecznej czekolady Dodatkowo: maliny do dekoracji Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy żółtko, proszek, cukier i zagniatamy ciasto na gładką masę. Następnie dodajemy kakao i śmietanę, zagniatamy aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Foremki na babeczki smarujemy margaryną. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wylepiamy
Czerwona PorzeczkaCiasto jest przepyszne i proste w przygotowaniu. Idealnie łączy w sobie słodycz mleka i bezy z kwaskowatą nutą cytryny. Całość wprost rozpływa się w ustach... Koniecznie spróbujcie! (U mnie forma serce o wymiarach 23 x 23 cm) Spód: 200g herbatników 80g masła Masa: 300g mleka zagęszczonego słodzonego 100 ml soku z cytryny 1 łyżeczka skórk i z cytrynowej 2 żółtka(...)Białka ubić na sztywno. Pod koniec - miksując stopniowo dodawać cukier, a na końcu sok z cytryny. (Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.) Bezę równomiernie rozsmarować na masie cytrynowej . Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy. Beza powinna być zarumieniona.) Kroić po ostudzeniu. (*) Cudowna forma, prawda? Jest ceramiczna i posiada
Di gotujerazem szybki przepis na biszkopt. Nie raz musimy się uporać z jego pieczeniem przy okazji robienia tortu lub ciasta z masami. Ten przepis jest niezawodny – zaczerpnięty z moich ukochanych Moich wypieków – które chyba zna każdy, kto lubi piec. Jeszcze nigdy mnie ten przepis nie zawiódł. Równie często robię biszkopt z przepisu na „metrowca”. Ten z Moich(...)dodawać po łyżce cukru, ubijać bardzo dokładnie, aż masa będzie gęsta i szklista. Dodawać po 1 żółtku i ubijać cały czas. Na koniec łyżką, a najlepiej rózgą kuchenną wmieszać przesianą wcześniej mąkę tortową i ziemniaczaną. Wyłożyć dno tortownicy (ok. 26 cm średnicy) papierem do pieczenia, nie smarować boków tłuszczem. Wyłożyć ciasto. Piec w ok. 170 st. C przez
kuchcikownianajlepiej twardego w kostce) 50g masła 82% 1 szklanka cukru 5 jajek 2 białka 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: 200g krówek Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ręcznie na jednolitą masę. Średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm – może być mniejsza), wysmarować tłuszczem, a następnie wyłożyć na nią większą częścią ciasta. Resztę kruszonki odstawiamy do lodówki. Twaróg i masło dwukrotnie(...)następnie łączymy z masą twarogową i delikatnie mieszamy łyżką. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do formy. Krówki kolejno kroimy na mniejsze kawałki i od razu wbijamy w masę serową. Na koniec na wierzch ciasta drobno prószymy kruszonkę. (Jeśli użyjecie twarogu homogenizowanego z wiaderka, wówczas sernik pierw podpiekamy przez około 30 minut, następnie posypujemy kruszonką i dopiekamy. Kruszonka dodana na surowy bardzo
Smakowy Rajpomarańczy 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynków 2 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki aromatu migdałowego Blaszka 35x22 Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, podzielić na 2 części (proporcja 2/3 do 1/3)wstawić do lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć większą częścią ciasta. Nakłuć widelcem i podpiec(...)żółtka utrzeć z połową cukru dodać do maku. Do tak przygotowanej masy dodajemy pozostałe składniki. Białka ubić i delikatnie połączyć z masą. Wylać na podpieczony spód. Z reszty ciasta kroimy cienkie paseczki i układamy na wierzchu maku robiąc kratkę. Piec w nagrzanym piekarniku w 170 °C przez 45 minut
magiczna kuchnia Kasijeszcze ciasta na niedzielę? Dzisiaj proponuję przepyszne ciasto z kaszką mandarynkowo-kokosową. Polecam każdemu miłośnikowi kokosowych smaków. Składniki na ciasto: 5 jajek 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej typ 450, np. TOTA 1/4 szkl ciemnego kakao Składniki na masę: 1/2 l mleka 6 łyżek kaszki manny 1 kostka masła lub margaryny 1/2 szkl cukru pudru 2-3 puszki mandarynek(...)wiórki kokosowe. Połowę ciepłej masy wylać na pierwszy biszkopt, przykryć drugim biszkoptem i wylać resztę masy. Polewa. Śmietankę zagotować, odstawić, dodać posiekaną czekoladę, po minucie wymieszać na gładką masę i polać ciasto
Trufelkowowątróbkę przepuścić przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach. Do zmielonej wątróbki wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sodę, mieszamy. Dodajemy mleko tak by powstała masa konsystencji ciasta naleśnikowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni smażymy naleśniki. Marchewkę i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, poddusić na oleju,aż zrobi się złocista, na koniec dodajemy
magiczna kuchnia Kasiwielbicieli i smakoszy . składniki na 12 sztuk ciasto 1 szklanka mąki 2 jajka 2 szklanki mleka 2 łyżki oleju szczypta soli(...)panierka 2 jajka 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia przepis Mąkę, jajka, mleko i sól miksujemy na jednolita masę. Odstawiamy ciasto na pół godziny. Po tym czasie dodajemy olej i całość mieszamy. Naleśniki smażymy na teflonowej patelni na małym ogniu bez dodatku tłuszczu ( który jest już w cieście naleśnikowym). Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy posiekaną cebulę oraz
Smakowite DaniaProsty przepis na pyszny makowiec na kruchym cieście. Łatwy w przygotowaniu zwłaszcza, jeśli użyjecie gotowej masy makowej. Przyznaję, że chętnie korzystam z takiej opcji, choć pewnie dla bardziej konserwatywnych gospodyń jest to nie do pomyślenia ;-) Ciasto jest smaczne, odpowiednio wilgotne, z dużą ilością bakalii. Wszystko to sprawia, że świetnie wpisuje się w zestaw tradycyjnych wypieków na Wigilię i Boże Narodzenie(...)ciasta wykładam na formę do tarty o średnicy 24 cm (możecie użyć tortownicy, pamiętając o wylepieniu brzegów do wysokości ok. 3 cm) i nakłuwam widelcem. 1/3 ciasta pozostawiam do dekoracji. Masę makową mieszam z bakaliami oraz tartą bułką. Na koniec łączę delikatnie z, ubitą na sztywno, pianą z białek. Wykładam na ciasto. Na wierzchu układam gwiazdki wycięte foremką z rozwałkowanego
babka w formie