cukier, anyż , szczyptę soli wymieszać za pomocą miksera. Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę i proszek do pieczenia i przestudzone masło dodać do masy i znowu wymieszać na gładką masę. Włożyć ciasto do rękawa cukierniczego. Rozgrzać olej, następnie trochę zmniejszyć temperaturę. Do gorącego oleju wyciskać ciasto i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Smażą się bardzo szybko. Wyjąć za pomocą
Kuchnia PokoleńTradycja podtrzymana - mazurki upieczone. W takim razie dziele się przepisem, gdyż jest bardzo dobry. Spód bez cukru, ale w połączeniu z bardzo słodką masą komponuje się znakomicie. Ciasto ( na dwa spody ). 50 dag. mąki krupczatki 25 dag mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia; 4 żółtka 25 dag. masła. 1 łyżka śmietany gęstej Dodatki(...)wianka. Pieczemy ok. 20 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wystudzeniu, na płaskie ciasto nakładamy dżem porzeczkowy. Przykrywamy ciastem z obwódką. Na wierzch smarujemy masę kajmakową. Rozprowadzamy równo. Dekorujemy. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj
W kuchennym oknie Ewydrugą rozwałkowujemy, i wykładamy nim dno blaszki. Jeśli ciasto Wam się targa to wylepcie po prostu nim dno blaszki. Ciasto smarujemy połową dżemu porzeczkowego. Beza: -białka z ciasta i masy 8 białek -1 szkl cukru pudru -4 łyżki mąki ziemniaczanej DODATKOWO - posiekane orzechy włoskie do posypania około 3 porządne garście Najpierw przygotowujemy bezę z połowy skałdników czyli ubijamy(...)mąkę ziemniaczaną. Całość wykładamy na blat, posypujemy orzechami. Pieczemy około 10-15 minut w temp 170 stopni, do zezłocenia się bezy. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta, i drugą połową składników na bezę. Musimy mieć 2 spody. Teraz przechodzimy do przygotowania kremu. -3 szkl mleka -2 łyżki mąki pszennej -4 żółtka -2 małe budynie śmietankowe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzepisu z książki Donny Hay (odrobinkę zmodyfikowany) powstał ten placek. Bardzo wilgotny i bananowy w smaku co niestety przeszkadzało Córci. Mi smakował bardzo więc polecam! Proste ciasto bananowo-karmelowe ciasto: 175 g masła, miękkiego 150 g cukru trzcinowego lub brązowego 100 g zwykłego cukru 1 łyżeczka cynamonu 3 rozgniecione banany 3 jajka 300 g mąki 2,5 łyżeczki proszku(...)natłuszczonej i wyłożonej papierem keksówki. Pieczemy ok 1 godziny. Sprawdzamy patyczkiem stopień upieczenia. Przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy śmietankę i wsypujemy cukier. Gotujemy ok 10 minut by masa zgęstniała. Ciasto podajemy polane ciepłym sosem
Dzieje kuchennej Wiewiórycukru 50 g mąki maliny (świeże lub mrożone) Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło i dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki z ciasta. Jeżeli z masy nie powstały charakterystyczne dla kruszonki grudki, to wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut i ponownie je wyrabiamy. Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek(...)jajka, olej mleko i puree z dyni. Jeśli dyniowe puree jest bardzo gęste, mokre składniki mieszam blenderem. Następnie dyniowo-jajeczną masę przelewamy do suchych składników i mieszamy łyżką. Foremkę do muffinów wykładamy papierowymi papilotkami i do każdej wkładamy porcję ciasta. W każdą muffinę wciskamy kilka malin i posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni
Smakowity Blog Kulinarnyracji tego, że sezon na dynię się rozpoczął postanowiłam upiec ciasto oto z tym warzywem. Dynia, aby nie była zbyt samotna dodałam banana, który nadaje wilgotności i słodyczy. Świetnie się nada na długie, jesienne wieczory do ciepłej herbaty lub kakao. Składniki: 2 jaja 2 łyżki ksylitolu 1/4 sztuki ugotowanej dyni 1 banan 3 łyżki mąki gryczanej 1 łyżeczka karobu szczypta(...)masę. Następnie dodajemy mąkę, karob, proszek do pieczenia i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Kolejno dodajemy ugotowaną i obraną dynię oraz rozgniecionego banana. Całość dokładnie blendujemy na gęstą, jednolitą masę. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestałyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru pudru Do tego: cukier puder do posypania Sposób przyrządzenia: 1. Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj wszystkie ( oprócz oleju! ) na jednolitą, aksamitną masę. 2. Odstaw ciasto na 5- 10min. 3. Mascarpone ubij z jogurtem i cukrem. 4. Do serowej masy dodaj maliny i wymieszaj energicznie lub zmiksuj. 5. Naleśniki smaż na oleju na złoto
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszczęścia. Bezglutenowy tort potrójnie czekoladowy W związku z tym, że czekolada dzisiaj obchodzi swoje święto postanowiłam uczcić ją potrójnie. Przepis na bezglutenowy tort zawiera czekoladę zarówno w masie na ciasto, kremie jak i w polewie. W torcie nie znajdziecie natomiast ani grama mąki, cukru oraz nabiału. Do jego przygotowania użyłam aż 3 tabliczki czekolady więc nie jest to deser, który(...)Muszę przyznać, że ciasto wyszło wyśmienite. Warto sobie zaserwować kawałeczek takiego deseru przy okazji jakiegoś wyjątkowego święta lub właśnie w światowy dzień czekolady :) Przepis jest stosunkowo prosty a przygotowanie ciasta wcale nie zajmuje dużo czasu. Wypróbuj go koniecznie! Jeśli lubisz czekoladę, a akurat nie masz ochoty na tort to wypróbuj przepis na mocno czekoladową granolę w wersji klasycznej z płatkami
Book of spellsProste, szybkie i pyszne, a w dodatku praktycznie z niczego. Ciasto wręcz idealne. Ciasto czekoladowe składniki: 80 g masła 100 g czekolady (może być mleczna, może być gorzka i może być mieszanka deserowej i mlecznej) 1/2 szklanki mleka 2 jajka 150 g cukru 150 g mąki 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia. Sposób przygotowania: Czekoladę wraz z masłem rozpuścić. Dodać mleko i odstawić. Białka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cały czas mieszając wlać wcześniej przygotowaną masę czekoladową. Ciasto wylać do foremki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze ok 180 stopni, przez ok 30 minut - do tak zwanego suchego patyczka. Smacznego
Pani domowaSmak jesieni czyli pyszne ciasto ze śliwkami pod bezą i kruszonką Składniki: Ciasto 2 pełne szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła 1 cukier waniliowy Beza: 3/4 szklanki cukru 4 białka szczypta soli Dodatkowo: cynamon 1 kg śliwek(...)papier do pieczenia Wykonanie: Mąkę, cukier puder przesiewamy na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, cukier waniliowy, żółtka i wszystko razem ugniatamy do jednolitej gładkiej masy, jeżeli ciasto się jeszcze nie co lepi można dodać trochę mąki. Ustawiamy piekarnik na 180*C Ciasto dzielimy na dwie kulki: 1/3 i 2/3 - mniejszą kulkę wkładamy do lodówki, drugą kulką
W Moim Magicznym Domuwyszła moja Arktyka. Niektórzy kupują gotowy biszkopt a ja jestem zwolennikiem własnego pieczenia. Przepis na biszkopt podawałam już przy tarcie biszkoptowej. Pasuje on tu idealnie. Składniki na ciasto biszkoptowe: - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Reszta składników: - 1/2 szklanki cukru - 6 białek - szczypta sody - szczypta soli - 1 litr(...)zaczynamy od ubijania białek z cukrem. Po ubiciu piany wrzucamy żółtka i delikatnie łączymy. Następnie mieszamy ze sobą poszczególne mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Gotowe ciasto wylewamy do formy prostokątnej i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok.20-30 minut jak biszkopt nam lekko zbrązowieje. Po ostudzeniu biszkoptu wycinamy z niego kółka
Kuchenne Wariacjehansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Naleśniki dajemy wszystkie składniki do naczynia i przy pomocy miksera, mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciast jest zbyt wolne dodać mąki. Szykujemy farsz ser, cukier waniliowy, żółtko oraz cukier puder dajemy do miseczki i całość dokładnie ucieramy ja zrobiłem to przy użyciu miksera. Następnie smarujemy naleśnik(...)trójkąt i smażymy na masełku z każdej strony na delikatnie chrupką skórkę. Szykujemy nasz farsz, dodajemy wszystkie składniki i ucieramy lub miksujemy Tak powinien wyglądać nasz farsz jednolita masa. Smarujemy naszego naleśnika nie za grubo. Składamy na pół nasz naleśnik z farszem. I następnie znów na pół, i uzyskujemy pyszny trójkąt. Na masełku podsmażamy nasz naleśnik z każdej strony
Sprawdzone przepisy kulinarnedodajemy po jednym jajku i wszystko dokładnie wyrabiamy. Do wyrobionej masy dodajemy przesianą mąkę i sól. Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie wyrabiamy drewniana łyżką aż do uzyskania jednolitej masy. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok 3 milimetrów i wycinamy foremką ciasteczka. Gotowe ciasteczka układamy na blachę wyłożone pergaminem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-15 minut
Pomysłowa kuchniaprzyjęcia, imieniny, spotkania w gronie przyjaciół, ale przede wszystkim na święta. składniki na tortownicę 26 cm ciasto makowo-kokosowe 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 150 g wiórków kokosowych 150 g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa 1 kg twarogu z wiaderka 4 jajka 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru kryształu opakowanie budyniu waniliowego(...)zdejmujemy z ognia i studzimy około 10 minut. Odsączone z soku połówki brzoskwiń kroimy w większą kostkę i dodajemy do masy serowej i wszystko razem łączymy. Gotową masę wlewamy na upieczone ciasto i starannie ją rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę aby stężało. Kolejną warstwą ciasta są delicje które układamy na na masie serowej. Galaretki rozpuszczamy według przepisu
Smakowite DaniaEfektowne ciasto przełożone masą krówkową, bitą śmietaną, przełamane dżemem z czarnej porzeczki. Idealne na Sylwestra i rozpoczęcie Nowego Roku. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 20 x 26 cm 4 jajka, 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki, 2 płaskie łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400 g masy kajmakowej, 200 g masła, 100 g bez, 2-3 łyżki ajerkoniaku(...)czekolady WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Dodajemy resztę składników. Pieczemy ok. 18 minut. Po wystudzeniu przekrawamy ciasto na cienkie blaty. Krem: Kawę zaparzamy, studzimy. Masło ucieramy aż będzie puszyste, dodajemy partiami kajmak. Na końcu dodajemy fusy z kawy oraz ajerkoniak, a na końcu pokruszone bezy. Bita śmietana
słodki bratek