Karpatka 436piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Aczkolwiek podany przeze mnie czas pieczenia zależy od piekarnika także pilnujcie ciasta by nie przetrzymać go za długo, bo będzie twarde.Składniki na krem:1 l mleka3/4 szklanki cukru2 cukry waniliowe Powyższe składniki na masę budyniową zagotować.Odlać trochę mleka i rozrobić w nim:2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtkaDodać(...)gotującego się mleka i chwilkę zagotować, cały czas mieszając by nie powstały grudki.Gdy masa wystygnie utrzeć z kostką margaryny bądź masła.Jeśli nie macie czasu na zrobienie kremu, możecie gotowe kremy do karpatki kupić w sklepie.Ciasto najlepiej, żeby poleżało 1 dzień w lodówce, by ciasto nasiąknęło kremem i było mięciutkie
upichcic
Ciasto czekoladowe z dynią 219Bardzo czekoladowe, przepyszne ciasto z dodatkiem dyni i orzechów. Korzystajmy, póki jeszcze sezon dyniowy trwa :) Składniki: - 120 g cukru kryształu - 120 g roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej gorzkiej czekolady - 200 g puree z dyni - 200 g zmielonych na mąkę orzechów włoskich - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 3 jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)rozpuszczonej czekolady gorzkiej lub deserowej Przygotowanie: Żółtka miksujemy z cukrem do białości. Następnie dodajemy wszystkie suche składniki i mieszamy. Do masy dodajemy puree dyniowe, rozpuszczoną czekoladę oraz ubite na sztywno białka. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm i pieczemy około 45 minut w 180 C. Przestudzone ciasto polewamy ulubioną rozpuszczoną czekoladą
Zainspirowana w kuchni
Babka piernikowa jak murzynek 232Chciałam ciasto, ale brakowało mi pomysłu na takie z 2 jajek. Z pomocą przyszła Edyta z pewnej grupy na facebooku podsyłając przepis na babkę ze strony Gotujmy.pl Babka wyszła super puszysta, mięciutka, wilgotna, mmm ;) Jak murzynek tylko z cynamonem :P Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1/2 kostki margaryny 1 jajko 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru(...)sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao Margarynę, jajko, cukier i dżem przekładam do jednej miski i miksuję na jednolitą masę. Następnie do masy dodaję cynamon, kakao, mąkę i sodę. Dolewam mleko i całość miksuję na gładkie ciasto. Ciasto wykładam do formy na babkę wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Babkę wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 45 minut
W kuchni bez szafek
Ciasto czekoladowe 373cieście mogę powiedzieć jedno – urzekło mnie swoim smakiem! Nie należę do czekoladoholików. Czekoladę lubię w nieprzetworzonej postaci, a to ciacho kupiło moje kubki smakowe. Przygotowałam je do pracy i najlepszą dla niego rekomendacją jest tempo, w jakim zniknęło :) Inspiracja: W kuchennym raju Składniki na formę 22x20 cm: 200 g cukru (1 szklanka) 200 ml świeżo zaparzonej kawy 200 g gorzkiej(...)solą, pod koniec ubijania dosypując pozostałą ilość cukru (1/3 szklanki cukru). Piana powinna być mocno sztywna. Delikatnie, łopatką wmieszać ją do czekoladowej masy aż wszystko się dobrze połączy i będzie miało jednolity kolor. Tak przygotowane ciasto wlać do formy silikonowej lub blaszki wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch ciasta. Formę wstawić do większego naczynia i nalać do niego
Fabryka pomysłów
Tort dyniowo-śmietanowy 209krem: 1l. śmietanki kremówki (30%) 2 op. żelatyny-fix deserowej polewa: 1 puszka masy krówkowej Przygotowanie: Najpierw wymieszałyśmy jajka z z cukrem, następnie dodałyśmy wszystkie składniki i wymieszałyśmy ze sobą. Duuużą blachę wyłożyłyśmy papierem do pieczenia. Piekłyśmy ok. 40 min. w temp. 180 stopni. Ostudzone ciasto przekroiłyśmy na pół (w szerz, tworząc dwa osobne placki) i znowu na pół
Motylkowa Kuchnia
tort tęczowy Rainbow cake,urodziny mamy i bukiecik z lizaków 239ziemniaczaną mieszamy i przesiewamy do masy, delikatnie miksujemy, na najniższych obrotach. Masę rozdzielamy po równo, następnie do każdej części dajemy troszkę barwnika. I TU WAŻNE barwniki z proszku dają bardzo intensywny kolor,więc dajemy ich na prawdę troszeczkę. no tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i i wylewamy ciasto. Spód pieczemy w temperaturze 180 stopni około 8-10 minut. Do suchego(...)papierem,zakładamy nowy papier i wylewamy drugi kolor. I tak postępujemy aż do upieczenia 6 spodów. WAŻNE by rozdzielać ciasto po równo, można ważyć,tak by spody były równej grubości. Upieczone spody studzimy. Po ostudzeniu usuwamy delikatnie papier do pieczenia. MASA Śmietanę 30% ubijamy z cukrem na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy usztywniacz do śmietany-śmietan -fix. PONCZ składniki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
DOMOWA WUZETKA 249znalazłam blog ALI i stąd właśnie pochodzi przepis na to ciasto.Robi się je łatwo i ciasto wychodzi obłędne :). Zapraszam na przepis :). SKŁADNIKI Biszkopt: 7 jajek 2 łyżki kakao 7 łyżek cukru łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa śmietankowa 450 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki gorącej wody 3 łyżeczki(...)mikserem na najniższych obrotach. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nasze kakaowe ciasto na blachę.U mnie forma miała wymiary 30x26cm.Piekarnik nastawiamy na 180C i pieczemy ok.25-30 min.do suchego patyczka :). Kiedy nasz biszkopt wystygnie-przekrawamy go wzdłuż na dwa blaty.Odstawiamy. Masa śmietankowa W 1/3 szklance gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do przestudzenia.Śmietankę kremówkę ubijamy
Mała w garnku miesza
BEZGLUTENOWE BUŁKI GRYCZANE 258ewentualnie). Wykonanie : W misce umieszczamy mąkę, drożdże, mielone siemię, sól i cukier. Dokładnie mieszamy. Dolewamy wody i oleju, ponownie mieszamy. Uzyskamy bardzo gęsta masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1/2 - 1 h w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swą objętość. Następnie wykładamy na blachę łyżką porcje ciasta (wychodzi ok 10 sztuk). Wilgotną dłonią formujemy bułki (możemy posypać
Jeść, by żyć w zdrowiu
Placuszki z serków Danio 145można zastąpić miodem Mleko mieszamy z jajkami i serkami waniliowymi. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Wszystko ze sobą mieszamy na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu olej lub masło. Nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy placuszki na małym ogniu z każdej strony
Andzia Pichci
Tarta z serkiem ricotta i owocami-wspaniale smakuje do kawy 418margaryny Kasia 2 szklanki mąki Basia 3 łyżki wody płaskie i troszkę soli-wszystko wyrobić dać na godzinę do lodówki, a potem wykładamy ciasto do wysmarowanej margaryną blaszki i podpiekamy w piekarniku aż będzie upieczone. masa 1 serek ricotta 250 g śmietana 30 % 250g 2 łyżki cukru pudru owoce dowolne takie jakie mamy przygotowanie śmietanę ubić z cukrem pudrem dodać
Moje Wyroby
Babka z białek z rodzynkami 179szczyptą soli. Cały czas miksując stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy, olej, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia. Rodzynki oprószyć mąką. Dodać do ciasta i całość wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć masę. Piec ok 50-60 minut w temperaturze 180st. Po ostudzeniu polać polewa, lukrem lub udekorować według uzania. Smacznego
Zielona Kuchnia
Bajaderki w czekoladzie 180kakao, skórką pomarańczy, orzechami i cukrem (jeśli wolimy bardzie słodkie smaki). Śmietankę zagotować, dodać masło i odstawić, aż masło się rozpuści. Wlać do ciasta, wymieszać. Dodać rodzynki z rumem, sok z pomarańczy ponownie dokładnie wymieszać. Masa powinna być miękką, ale nie za mokra. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na desce i wstawić do zamrażarki na godzinę. Czekoladę
Obiad gotowy
Babka Inka. 221łyżki cukru pudru 2 łyżki mleka Wykonanie: Margarynę roztopić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksować na niskich obrotach. Dodać ekstrakt waniliowy i porcjami wlewać roztopioną margarynę, cały czas miksując. Część ciasta, wyłożyć do formy na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Kawę Inkę wymieszać z mlekiem i wlać do pozostałego(...)ciasta. Wymieszać łyżką i przełożyć do formy, na jasne ciasto. Piec w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem, około godzinę. Przygotować lukier. Cukier z kawą wymieszać w miseczce. Dodać mleko i wymieszać na gładka masę. Udekorować babkę
Agusiowe smakołyki
Orkiszowy chleb na zakwasie po królewsku 230wymieszać w dużej misce. Do suchych składników dodać melasę i zakwas, a następnie wodę. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Może się wydawać, że masa jest zbyt mokra, ale po upływie pewnego czasu zgęstnieje. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić pod przykryciem na kolejne pół godziny. Przygotować
Weekendy w domu i ogrodzie
Placuszki twarogowe z jagodami 184Moje śniadanko, pyszne. Wszystkie składniki razem zmiksować na gładką masę. Dodać jagody i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nałożyć ciasto za pomocą dużej łyżki. Smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obydwu stron. Mój syn nie lubi jak owoce są w środku więc jak on jest robię bez. Tylko dodatkowo miksuję owoce i polewam tym sosem placuszki
Kuchnia Pokoleń