ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1311/3191)

Torcik Rafaello 312

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu - białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując. Gdy masa dobrze się połączy wlewamy jajka i dosypujemy porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy na blaszkę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 170 stopni. Zostawiamy do całkowitego ostudzenia(...)ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Krem będzie bardziej gęsty jeśli wykorzystamy jedynie jego stałą część mleka, ja jednak polałam od serca nie rozwodząc się zbytnio. Wyszłam z założenia, że masa zgęstnieje jeszcze dzięki wiórkom kokosowym, które dodajemy na końcu. Warto jednak poeksperymentować z konsystencją, być może druga wersja będzie jeszcze smaczniejsza.     Biszkopt kroimy

sama złodycz
Torcik chałowy 153

wodę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz stopniowo mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm, pieczemy w 180 C przez około 50 minut. Masa chałwowa: Mleko zagotowujemy z cukrem, zdejmujemy z ognia dodajemy żółtka cały czas mieszając oraz mąkę. Masę ponownie nastawiamy na ogień, doprowadzamy

Zainspirowana w kuchni
Murzynek jak za "komuny" 196

pieczenia i olejek zapachowy. Mąkę przesiać wcześniej przez sito - w ten sposób się ją napowietrza, co wpływa na większa puszystość ciasta . Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli - przez to będzie trwalsza. Pianę wymieszać lekko łyżką z resztą masy ciastowej. Blaszkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub kaszą manną - kasza manna będzie tu lepsza, bo nie ma tendencji

Grunt to przepis!
Szarlotka z połówkami jabłek 453

pieczemy ok. 45 minut. Po upieczeniu lekko przestudzoną, ale jeszcze ciepłą polewamy lukrem (cukier puder ucieramy ze śmietaną na gładką masę). Wierzch posypałam niesolonymi, rozdrobnionymi  orzeszkami pistacjowymi.Szarlotka z połówkami jabłek przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Cudownie kruche i delikatne ciasto otulające ukryte wewnątrz jabłko, zabarwione na zielono dzięki dodatkowi galaretki o smaku kiwi nadało wyrazistości i aromatu. Już mnie nie dziwi

mojewypiekiinietylko
Sernik Zebra 393

cukier, cały czas miksując.  Dodać po jednym jajku, za każdym razem miksując około 15 sekund. Dodać ekstrakt waniliowy. Podzielić ciasto na 2 równe części. Do jednej części dodać przesiane kakao. Zmiksować. Wyjąć tortownicę z lodówki. Zaczynając od masy waniliowej dodać po 2 łyżki masy na sam środek. Następnie dodać 2 łyżki masy kakaowej (użyłam do każdej masy osobnej łyżki

Moja Galeria Smaku
Światowy Dzień Pieczenia - Kokosowo-czekoladowe babeczki typu „cupcake” 222

wyłożyć foremkami i odstawić na bok. W średniej wielkości misce ucierać margarynę i cukier do uzyskania lekkiej, puszystej masy. Dodać jaja, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Dosypać mąkę i puder kakaowy, dodać je do ciasta. Dodać krem kokosowy i wiórki kokosowe, wymieszać. Napełnić foremki do muffinów w dwóch trzecich objętości i piec w piekarniku przez 20-25 minut(...)momentu, aż ciasto nie będzie przylegać do wtykanego w nie patyczka do koktajli. Pozostawić babeczki do ostygnięcia w blasze na 5 minut, a następnie wyjąć i umieścić na kratce. Polewę przygotowuje się, ucierając masło/margarynę na miękką masę. Dodać cukier puder i proszek kakaowy oraz zmieszać. Dodać krem kokosowy i wymieszać. Do uzyskania pożądanej konsystencji być może trzeba będzie

Mania Gotowania
Ciasto czekoladowe wegańskie 158

miodu, 5 łyżek stołowych oleju rzepakowego, 250-300ml wody, szczypta soli. Przygotowanie: Mąkę przesiewamy. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie łyżką. Gotową masę przelewamy do formy i zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20-25 minut (ciasto powinno wyrosnąć i być suche w środku przy sprawdzaniu patyczkiem

Państwo Wojtczuk gotują
Kruche ciasto bezglutenowe, wegańskie. Z wiśniami i czekoladą 202

kilku miejscach. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp. 180°C. Wstawiłam formę z ciastem i piekłam ok. 10 minut. Ciasto: Kaszę jaglaną wypłukałam pod bieżącą wodą i ugotowałam w mleku ryżowym, co jakiś  czas mieszając. Jeśli masa jest zbyt gęsta lub przywiera, należy dodać mleka lub wody. Ugotowaną kaszę zmiksowałam na gładko za pomocą blendera. Rodzynki zalałam wrzątkiem, przepłukałam(...)Mąkę ziemniaczaną wymieszałam z mąką kokosową i masłem kokosowym. Masę jaglaną przełożyłam do miski, dodałam wymieszaną mąkę ziemniaczaną z mąka kokosową. Następnie dodałam rodzynki, wiśnie, agawę oraz wanilię. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą łyżki i przełożyłam na kruchy spód. Ponownie wstawiłam do piekarnika, temp. 180°C, 30 min. Jeśli ciasto u góry zacznie się rumienić, to znaczy że jest gotowe

nietadieta
ciasto śliwkowo- Malinowe z orzeszkami Nerkowca 246

śliwek 1 kubek malin 0,5 kubka posiekanych orzeszków nerkowca 3 łyżki cukru żelującego 1:1   Przygotowanie: składniki na ciasto kruche siekamy, szybko wyrabiamy i wstawiamy do lodówki  jajka oraz masło i cukier ucieramy na puszystą masę, wsypujemy cukier waniliowym przesiewamy mąkę z proszkiem, mieszamy śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na połóweczki, mieszamy z malinami, orzeszkami oraz cukrem żelującym

Luźna Kuchnia
Zimowa szarlotka z bezą 206

koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści.Gdy masa jest już lśniąca wykładamy ją na jabłka. Na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z  zamrażalnika.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni

Kulinarne przygody Gatity
Cytrynowy, ucierany placek z jagodami/borówkami 207

jagodami/borówkami daje naprawdę doskonały efekt. Ja dałam więcej owoców niż zaleca Natasha, dlatego moje ciasto jest aż ciężkie od nich. Zastąpiłam również ekstrakt waniliowy, domowym cukrem waniliowym i skrobię kukurydzianą, naszą swojską mąką ziemniaczaną. W ogóle polecam Wam bloga Natashy, bo jest tam masa ciekawych i prostych przepisów. Sama Natasha pochodzi z Ukrainy, więc nie są to przepisy(...)proszek do pieczenia. Dodajemy mąkę z proszkiem do masy jajecznej porcjami. Przed dodaniem kolejnej porcji mąki, pilnujemy, aby poprzednia była dobrze wymieszana. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i sok (jedną łyżeczkę soku zostawiamy do owoców). Owoce myjemy, odsączamy. Dodajemy sok z cytryny i skrobię. Dokładnie mieszamy. Połowę ciasta wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, na dnie której kładziemy papier

Mieszam w Garnku
Pierniki 706

sami zróbcie słodką przekąskę dla najbliższych. Ja zmodyfikowałam przepis i zamiast mąki pszennej dodałam mąkę żytnią - wyszły znakomite!  A zatem do roboty, bo święta tuż tuż! :)   Ciasto piernikowe 90g miodu gryczanego 60g masła 2 jaja 140g cukru pudru 2 łyżeczki przypraw korzennych dowolnie dobranych (może być przyprawa do piernika) 400g mąki pszennej (typ650) 1,5 łyżeczki dobrego kakao(...)się wodą. Podgrzewamy, mieszając. Uważamy, żeby masa się nie ścięła. Zdejmujemy z palnika, lekko studzimy.  Łączymy mąkę, kakao, sodę i dodajemy 3/4 mieszanki do ciepłej masy. Mieszamy, dodajemy resztę mieszanki i wyrabiamy ciasto. Owijamy je w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na dobę.  Następnie rozwałkowujemy na grubość 2-3mm (na blacie oprószonym mąką) i wycinamy dowolne

Sajkofanka smaku
Przepis #90 Kokosowy FIT snikers - bez pieczenia 204

propozycja to deser w formie ciasta o smaku orzechowo - kokosowym. Jest prosty i szybki w przyrządzeniu. Do jego przygotowania użyłam foremki tzw. "keksówki".   Wartości odżywcze w 100 g: 380 kcal w tym: B: 7,4 g; W: 26 g; T: 27 g.   Składniki Spód - 4 wafle ryżowe - 2,5 łyżki masła orzechowego Masa - 2 łyżki kaszy manny(...)gotujemy na nim kaszę mannę. Gdy zacznie gęstnieć wlewamy syrop klonowy oraz wsypujemy wiórki kokosowe. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy na spód. Pozostawiamy do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie polewamy nią nasze ciasto. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Połączenie orzechów i kokosa smakuje bardzo pysznie! Taki deser nadaje się na podwieczorek jak i na drugie śniadanie

Health-Fit-Life
smaczne,łatwe,szybkie ciasto śliwkowe... 259

bułka 2 łyżki, owoce np. śliwki 70 dag, cukier puder do posypania mikserem zmiksować jajka,cukier, wanilinowy cukier, masło lub margarynę-będzie masa o grudkowatej konsystencji wsypać mąkę z proszkiem i krótko zmiksować na dość gęste ciasto forma silikonowa 26 cm, ciasto rozsmarować, wierzch posypać tartą bułką (wchłonie sok z owoców i nie będzie zakalca), gęsto ułożyć śliwki bez pestek

W Mojej Kuchni Lubię
Zebra z jabłkami 503

Ciasto zebra czyli klasyczną babkę w paski pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. To proste ciasto na co dzień i od święta, tym razem z jabłkami dzięki czemu jest jeszcze bardziej wilgotne. Pychotka Składniki: 5 jaj 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mąki pszennej(...)sztywną pianę, następnie wsypujemy powoli cukier, dalej ubijamy oraz dodajemy po 1 żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i wodą gazowaną. Ubijać mikserem na niskich obrotach. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Mieszamy. Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Małą formę

Cukiernia Pychotki

Proponowane wyszukiwania