Quiche z pietruszką i czerwoną cebulą 343takie danie obiadowe do którego nadzienia można dodać dosłownie wszystko. Moja zasada na udany quiche to utrzymanie proporcji. Na 1 litr śmietany używamy 7 jajek, w zależności ile potrzeba nam masy jajecznej, możemy odpowiednio ją przygotować używając tej proporcji. Nauczyłam się tego pracując na kuchni i przyznam, że quiche wychodzi przepyszne. Zapraszam was na inne moje propozycje na quiche: (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)posiekaną natkę pietruszki i rozkładamy równomiernie na cieście. W misce rozbijamy jajko ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wylewamy na ciasto. Pieczemy w 180 stopniach od 30 do 40 minut. Wierzch powinien być zrumieniony a masa jajeczna ścięta. Podajemy na ciepło lub na zimno (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trine
Tarta z truskawkami 232wszelkiego rodzaju deserów . Dlatego wzorując się na jednym z przepisów w internecie postanowiliśmy przygotować wyśmienitą tartę z truskawkami i serkiem mascarpone . Ale spokojnie… nie będziecie musieli robić kruchego ciasta… to będzie znacznie szybsze. Tarta z truskawkami – składniki 320-350 g herbatników (najlepiej maślanych) 170g masła 250g serka mascarpone 130 g śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru(...)masą wykładamy formę do tarty i wstawiamy na minimum 4-5 godzin do lodówki. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem na gładką puszystą masę (możecie dodać odrobinę śmietanfixu). Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone i układamy na herbatnikowym cieście. Owoce dokładnie myjemy i układamy na tarcie. Smacznego! Post Tarta z truskawkami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szkocka pizza. 189pietruszki 150 g sera żółtego jajko Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka i jeszcze ciepły tłuszcz (nie gorący), wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki, żeby stężał (na 20-30 minut). W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebule obieramy, kroimy w piórka i szklimy na maśle. Pieczarki czyścimy, kroimy(...)również przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy. Gdy płyn z pieczarek odparuje wlewamy mleko zmieszane z mąką i mieszamy aż masa zgęstnieje, dodajemy sól, pieprz i natkę, i wyłączamy grzanie. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na placek nieco większy niż forma, wykładamy nim tortownicę, nakładamy farsz. Połowę porcji żółtego sera kroimy
Rozpustne gotowanie
Łaciate brownie 201zapach ciasta Składniki: 150g masła 170-180g gorzkiej czekolady 3 jajka 200g cukru pudru pół szklanki mąki łyżka kakao 75g białej czekolady 75g mlecznej czekolady Wykonanie: Masło i gorzką czekoladę wrzucić do rondelka i roztopić na parze. Mąkę i kakao przesiać do małej miseczki. Jajka i cukier ubić na jasny, puszysty krem. Nadal miksując wlewać powoli przestudzoną masę czekoladowo(...)mąkę z kakaem. Czekoladę (białą i mleczną) pokroić na większe kawałki (ja kroiłam każdą kostkę na 6 części). Wrzucić pokrojoną czekoladę do masy i wymieszać. Kwadratową blaszkę o boku 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na blachę. Piec ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni. Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu, który można znaleźć
Mania Wypiekania
Pączki serowe na drożdżach 178Niedawno przeczytałam, iż najlepszą mąką na pączki jest mąka zawierająca dużo glutenu. Taką mąką jest krupczatka. Dodatkowo ciasto musi zawierać dużo żółtek, a mało cukru. Dzisiejsze pączki są na mące krupczatce, dodatkowo dodajemy do nich twaróg, dzięki temu dłużej zachowują świeżość. Pączki możemy nadziewać dowolnym nadzieniem, możemy je dekorować lukrem lub cukrem pudrem. Dodatek skórki pomarańczowej nadaje im wspaniałego aromatu(...)ucieramy z pozostałym cukrem na jasny, puszysty krem. Dodajemy po 1 jajku, następnie po 1 żółtku. Następnie dodajemy stopniowo twaróg. Do masy dodajemy alkohol, wyrośnięty zaczyn, skórkę otartą z pomarańczy, sól oraz mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Jeśli za bardzo klei się do ręki dodajemy więcej mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia
Smak mojej kuchni
MALINOWO-CZEKOLADOWE LOVE 234Dziś zapraszam na mocno czekoladowe ciasto. Wilgotne i mięciutkie ... o konsystencji między murzynkiem, a brownie. Zdecydowanie czekoladowe, chociaż nie przesłodzone. Uwieńczone warstwą musu malinowego ... nie mogło być inaczej, bo przecież czekolada i maliny to idealny duet! Przepis znaleziono tutaj , podaję po moich małych modyfikacjach. Składniki: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 szklanka mąki pszennej(...)już niewidoczny wlewamy olej i śmietanę - miksujemy całość chwilę. Następnie dodajemy ostudzone mleko z rozpuszczoną czekoladą i miksujemy. Do zmiksowanej masy dodajemy przesiane suche składniki i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka
Walijskie Pichcenie
Kukurydziane kruche ciasteczka 345orzechy laskowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Obie mąki i sól przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olejek waniliowy. Nie przerywając miksowania stopniowo wsypujemy przesiane mąki. Dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy ( lekko podsypanej mąką ). Wycinamy kieliszkiem kółka.. Pieczemy ok. 12 minut, do stwardnienia i lekkiego przyrumienienia ciasteczek. W tym czasie roztapiamy polewy
Ostra na Słodko
Ciasteczka orzechowe przekładane (z masą orzechową) 316końcu połączyć z likierem. (Masa powinna być dość gęsta i lepka. Jeśli będzie za luźna - można dosypać orzechów.) Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub dekoratora. Na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) wyciskać (zachowując odstępy) małe porcje ciasta (o średnicy około 2 cm). (Ciastka podczas pieczenia lekko podrosną i rozejdą się na boki.) Piec (*) (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut
Di gotuje
Ucierane ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi 233jabłek kilka łyżek cynamonu ( do posypania ciasta) pół szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich cukier puder do posypania ciasta Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Jajka ucieramy na puszysta masę, następnie dodajemy cukier, ucierając do całkowitego rozpuszczenia. Następnie przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do jajek z cukrem, na koniec
Słodka Kraina Wypieków
Bezglutenowe ciasto czekoladowe :) 164który zaspokoi ochotę na słodkie i poprawi humor :) Zrobione z mąk bezglutenowych w żadnym stopniu nie odbiega od zwyczajnych słodkości zrobionych z dodatkiem białka pszennego, glutenu. Po spróbowaniu owego ciasta przez moją rodzinę i znajomych niektórzy nie dowierzali, że nie ma w nim glutenu i jest zrobione z ryżu oraz gryki, a smakuje "normalnie". Co oznacza, że ciacho spotkało się(...)przełóż do miski. Za pomocą miksera miksuj do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Foremkę (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku na 180*C przez 50 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z formy i odstaw do wystygnięcia. Następnie w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i polej ostygnięte ciasto
Zdrowie na języku :P
Kruche ciasto z orzechami. 210lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C, formę w której będziemy piec ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Po około 30 minutach wyjmujemy schłodzony kawałek ciasta z lodówki, wałkujemy (lub skubiemy- co kto woli) i wykładamy nim przygotowaną formę (samo dno, bez rantów). Spód pieczemy w nagrzanym piekarniku około 5 minut. NADZIENIE: 4 białka szczypta soli(...)sztywną pianę, następnie nie przerywając ubijania stopniowo dodajemy cukier. Do gotowej piany dodajemy dżem i orzechy, ostrożnie mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę wykładamy na podpieczony spód, na na nią ścieramy na grubych oczkach tarki zamrożone ciasto. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 minut. Ciasto jest gotowe gdy się lekko zarumieni. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem
Rozpustne gotowanie
Nagi tort oreo 1174blat biszkoptu nasączyć troszkę nie za dużo. Posmarować częścią kremu i z następnymi blatami biszkoptowymi zrobić to samo. Na wierzchu ostatniego blatu rozsmarować dokładnie krem i wyrównać. Lekko docisnąć ciasto i rozsmarować dookoła krem który wyciekł. Wyrównać. Schłodzić 1 godzinę w lodowce. polewa czekoladowa 100 ml mleka skondensowanego słodkiego 180 g czekolady deserowej 130 g cukru 75 ml wody(...)mleko wymieszać i wsypać pokruszoną czekoladę. Mieszać aż się czekolada rozpuści. Żelatynę podgrzać delikatnie ( nie gotować ) aż się rozpuści, dodać do masy czekoladowej dobrze wymieszać. Przetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury 30 stopni. Pożądanie schodzone ciasto (lub włóżcie do zamrażarki na 10 minut) oblać schłodzoną do 30 stopni czekoladą. Oblewać zaczynamy od środka zataczając krąg. Ozdobić według uznania. schłodzić
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Babka ucierana z chałwą 246puszkę, czekanie na otwarcie zawartości wydawało mi się całą wiecznością. W jednej z gazetek kulinarnych „Najlepsze ciasta” znalazłam przepis na ucierane ciasto z dodatkiem chałwy, postanowiłam je upiec. Ciasto wyszło przepyszne. Nie za słodkie, z wyraźnie wyczuwalnych smakiem chałwy. Polecam :-) Do wypieku potrzebne będą dwie małe keksówki lub jedna duża. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku(...)cukrem waniliowym i chałwą. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do utartej masy. Wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Keksówki wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do foremek i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut
Na słodko lub wytrawnie
Ciasto czekoladowo-marchewkowe 430Wariacja na temat wszystkim znanego ciasta marchewkowego. Wersja dla fanów ciast czekoladowych.Osobiście ciasto przypadło mi do gustu bardziej niż jego klasyczna wersja.Pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne, może z powodzeniem zastąpić świąteczny piernik, poprzez dodanie odpowiedniej mieszanki przypraw.Ciasto czekoladowo-marchewkowe Składniki:1 ½ szklanki mąki pszennej100 g gorzkiej czekolady50 g mlecznej czekolady3 jajka¾ szklanki brązowego cukru½ szklanki oleju2 szklanki(...)orzechy, bakalie, wiórki kokosowe, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól.Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, ucieramy do połączenia się składników. Do masy dodajemy partiami suche składniki, roztopioną czekoladę oraz marchewkę, cały czas miksując na najniższych obrotach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Ciasto przekładamy
Mania Gotowania
Racuszki twarogowo kokosowe 248zdrowotne zawdzięcza wyjątkowym wartościom odżywczym – zwłaszcza rzadko spotykanej grupie kwasów tłuszczowych, które m.in. przyśpieszają przemianę materii. Może być bazą do mas i kremów. Z kolei wysuszony i starty miąższ orzecha kokosowego, czyli wiórki kokosowe, mogą być ozdobą ciast i tortów, a także posypką do deserów, sałatek owocowych i lodów. Wiórki kokosowe sprawdzą się także jako panierka do kotletów(...)masy twarogowej, za każdym razem delikatnie mieszając. Łyżką do lodów (można też zwykłą, ale nabierając łyżką do lodów racuszki będą równe i okrągłe) nabieramy porcje, kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym, delikatnie spłaszczamy i smażymy na rumiano z obu stron, na średnim ogniu (muszą być usmażone wewnątrz, zbyt wysoka temperatura spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Racuszki twarogowo kokosowe
mojewypiekiinietylko
Ciasto marchewkowe 396jajku ciąglę ucierając, następnie dodać startą marchewkę. Wszystkie produkty suche (mąkę, proszek do pieczenia,sól,orzechy i migdały) wymieszać i dodać do utartej masy. Zmiksować. Blaszkę o wielkości 25x34cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać przygotowane ciasto. Piec w 180°C około 50 min. Po wystudzeniu ciasto polać lukrem. źródło przepisu: domowe-wypieki.pl
O kuchni z uczuciem
Bułeczki drożdżowe z budyniem i rodzynkami 238miałam akurat wszystkie składniki w swojej kuchni i zabrałam się zaraz za ich zrobienie. Przygotowania zaczęłam od zrobienia ciasta drożdżowego, które po wyrobieniu pozostawiłam do wyrośnięcia. Przez ten czas mogłam przygotować masę budyniową. Tak, wiem, poszłam na łatwiznę ponieważ mogłam zrobić domowy budyń ale tak było prościej i szybciej :-). Rozwałkowane ciasto
Marta Gotuje
Pierniki – świąteczne tradycyjne ciastko 287Pierniki Pierniki występują zwykle w formie mniejszych i większych ciastek, często polewanych po wierzchu czekoladą, bakaliami, a w środku przekładanych marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Wypieka się również większe bloki piernika, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać kilka tygodni, a ciasto na domowe pierniki
Gotowanie-uk