Odrobina czosnku, natki pietruszki, ulubiony makaron i mamy danie idealne. Sami spróbujcie. Składniki (2 porcje): 200 g makaronu (u mnie Casarecce) 150 g kurek 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30% 1/2 małej młodej cebuli 1 cebulka dymka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mąki 2 łyżki masła 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Makaron ugotować
Fitsweet.mewszystkie truskawki znikną z talerza zanim podacie kawę ;). Składniki: ok 20 truskawek 30 g mlecznej czekolady, połamanej 30 g gorzkiej czekolady, połamanej ok 150 ml śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej 1 łyżka Więcej... Artykuł Truskawki pod chmurkami pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki Pomysłwody i odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją krótko (tylko do rozpuszczenia) w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. W czasie, gdy żelatyna nam pęcznieje ubijamy na sztywno kremówkę. Pod koniec dodajemy resztę cukru pudru. Do masy maślano-żółtkowej dodajemy twaróg, likier amaretto oraz ubitą śmietankę. Powstałą masę (około 1-2 łyżki) łączymy z rozpuszczoną żelatyną, dokładnie mieszamy
Smaki Na Talerzutruskawkowy : 2 łyżki jasnego cukru trzcinowego 150 g świeżych truskawek 1 łyżka soku z cytryny Ponadto do podania : masa kajmakowa 200 ml śmietanki kremówki 36% Świeże poziomki oraz truskawki listki mięty, melisy lub innego zielska u mnie akurat czarnuszka siewna Wykonanie : 1. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać do miski wbić jajko
vaniliowoczekoladowaciasto za każdym razem może zaskoczyć Was czymś nowym. Ciasto a la brownie składniki: 250 g gorzkiej czekolady 70% 165 ml mleczka kokosowego (mała puszka) 120 ml śmietany kremówki 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki mąki owsianej 3 jajka szczypta soli ulubione dodatki około 150 g owoców np. malin, truskawek itp kawałki białej czekolady wykonanie: W kąpieli wodnej podgrzewamy mleczko
Przysmaki Karolkiopakowania galaretki o smaku wiśniowym 20 g mąki pszennej 20 g skrobi ziemniaczanej 175 ml zimnej wody Na masę śmietanową ; 330 g śmietany kremówki 30-36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny na 100 ml gorącej wody Proszek typu nesquik o smaku waniliowym ( u mnie Kaba) ***można pominąć Dodatkowo
vaniliowoczekoladowaOstatnio przypomniało mi się, że robiłam kiedyś (sto lat temu) chałkę na kremówce ( klik ), a że potrzebowałam sprawdzonego przepisu na pyszne drożdżówki, wykorzystałam już to, co na blogu było. Nie robiłam jednak jednej dużej bułki, tylko małe - każdą nadziałam owocami. Wybrałam 5 rodzajów, możecie oczywiście zrobić tylko z jednym, choć przyznam szczerze, że polecam wersję przedstawioną poniżej - bułki
Słodkie inspiracjemasła marchewkowa wkładka: 200 g marchewki 50 g cukru sok z 1 pomarańczy 100 ml wody masa serowa: 400 g serka kremowego 200 g serka mascarpone 150 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki ekstraltu z wanilii 125 g cukru 4 jajka lukier: 40 g serka mascarpone 40 g cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy dodatkowo: 70 g marcepanu plastycznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru 90 g masła w temp. pokojowej 50 glukozy krystalicznej rozrobionej w 3 łyżkach wody 100 g wiórków kokosowych 150 ml śmietanki kremówki skórka otarta z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 limonki 5 ml ekstraktu waniliowego 3 łyżki marmolady różanej Na polewę
vaniliowoczekoladowabudżet warto zainwestować, bo wspaniały smak wynagrodzi znaczny ubytek gotówki. Strogonowa podaje się z ryżem lub makaronem. Składniki : 400 g polędwicy wołowej 1 cebula smalec 150-200 ml śmietany kremówki 150 g pieczarek - opcjonalnie sól, pieprz musztarda natka pietruszki Wykonanie: polędwicę opłukać, obrać z powięzi, pokroić w cienkie plastry, a następnie w paski szerokości 1 cm cebulę obrać, pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drobn ą kosteczkę i podsmażamy na maśle . Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek . Gdy się zrumieni dodajemy kurki ( większe kroimy w kostkę ). Gdy grzyby przesmaż ą si ę wlewamy kremówkę , sok z cytryny, doprawiamy pieprzem, solą i szczypta tymianku oraz cukru. Podgrzewamy do momentu lekkiego zgęstnienia sosu (nie gotuj emy). Zdejmujemy z ognia i dodajemy kwaśną śmietanę . Makaron gotujemy
Słodka Stronabakłażana 80 g czarnych oliwek 50 g sera żółtego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka oleju Sos: 250 g serka ricotta 2 jajka 100 ml mleka 100 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) 50 g sera żółtego 400 g pomidorów w kawałkach z puszki Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Sos: W dużej misce wymieszać
KuchniaWeDwoje.plłyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3 łyżki oleju 100 g cukru (½ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30 – 36 % 1 usztywniacz do śmietany 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 6 kostek czekolady mlecznej 6 kostek czekolady gorzkiej 4 sztuki dekoracji czekoladowej Przygotowanie: Ciasto: Białka ubić
KuchniaWeDwoje.plprzełożyć do zaparzacza. Pakunek umieścić w zupie i gotować około 15 minut. Gotową zupę doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać ubitą śmietankę kremówkę, którą wcześniej należy zahartować, dodając do niej odrobinę gorącej zupy. Dzięki śmietance za powierzchni zupy powstanie apetyczna pianka. Zupą podawać z grzankami i posiekaną natką
KuchniaWeDwoje.plwlać rozmieszany budyń – cały czas mieszając – doprowadzić do wrzenia. Wystudzić. Utrzeć masło i dodać do niego po łyżce zimnego budyniu – zmiksować. Bita śmietana: Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i usztywniaczem. Na wystudzony biszkopt wylać masę budyniową, a na nią ułożyć połowę herbatników. Pierwszą warstwę herbatników wysmarować masą kajmakową. Następnie wyłożyć kolejną
KuchniaWeDwoje.ploraz bardzo prosta. Zapraszam na zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci. Składniki: 60 g suszonych grzybów 2 l bulionu warzywnego 3 ziemniaki 50 ml śmietany kremówki 30% 1 cebula 1 łyżka masła Sól, pieprz Sposób przygotowania: Najpierw zabieramy się za przygotowanie grzybów. Suszone grzyby wrzucamy do większego garnka i zalewamy je wodą. Następnie odstawiamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewspaniałymi obiadami, które przygotowywała mi mama. Zupa jest lekka, ale również bardzo sycąca. Składniki: 500 g pieczarek białych 1,5 l bulionu 2 cebule Natka pietruszki 4 łyżki śmietany kremówki 30% 2 łyżki masła Sól, pieprz Makaron Sposób przygotowania: Pieczarki czyścimy, myjemy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy. W dużym garnku gotujemy wcześniej
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneporcji) 800 g kalafiora (różyczki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1,5 l bulionu 150 ml śmietany kremówki (38%) sól pieprz dodatkowo: 2 ząbki czosnku 4 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki oliwy Cebulę pokroić w kosteczkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeubitych jajek dodawać stopniowo mąki, delikatnie mieszając ciasto. Biszkopt wylać na dużą blaszkę. Piec w temperaturze 180 stopni/ 40- 45 minut. Masa śmietankowa 600 gram śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 100 gram posiekanej czekolady 4 łyżeczki żelatyny - żelatynę zalać 1/4 szkl. zimnej wody, po napęcznieniu dodać wrzątek. Rozpuścić. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno
Kuchnia smakówprzygotowania którego wystarczą tylko 4 składniki. Dobrze schłodzone będzie idealnym deserem podczas upałów :) Składniki na małą blaszkę 20x25cm: ok 1/2 paczki herbatników maślanych 2 galaretki malinowe 250 ml kremówki 36 % 1/2 - 1 szklanka świeżych malin Przygotowanie: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami. Jedną galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody (ok 200 ml), ostudzić. Kiedy zacznie tężeć
Ze smakiem i z pasjąsmakuje obłędnie. Deser nie jest skomplikowany w wykonaniu przy czy nie ustępuje niczym tym deserom, których przygotowanie ciągnie się godzinami... Serdecznie polecam. Składniki: 500 ml śmietany kremówki 100 g orzechów laskowych 15 g orzechów brazylijskich 100 g czekolady gorzkiej 70 % 70 g białej czekolady 2 łyżki ekstraktu waniliowego 100 ml likieru czekoladowego Wykonanie
vaniliowoczekoladowaprzygotowaniu. :) Składniki (spód): 1 szklanka czekoladowych herbatników 60 gramów masła 82% 1 duża łyżka cukru pudru Składniki (na masę serową): 500 gramów serka mascarpone 1/2 litra śmietany kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny 1 szklanka cukru pudru 1/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody Składniki (do Tiramisu): 1 opakowanie biszkoptów do Tiramisu 1/3 szklanki rumu lub amaretto 1/3 szklanki kawy rozpuszczalnej (posłodzonej
Garniec Magaliemięso stanie się miękkie. Na koniec wlać śmietankę i zagęścić mąką, ewentualnie jeszcze doprawić. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Dania z grzybami , Mięsa , Obiad Tagged: grzyby , kremówka
https:KKuchniaMniamkompotu 250 ml kompotu z wiśni 20 g mączki ziemniaczanej 2 łyżki cukru lub ksylitolu 50 ml Kirchwasser + 50 ml lub wódki 1+1 op.cukru waniliowego 500 ml śmietany kremówki 2 listki żelatyny Dodatkowo: kandyzowane wiśnie - 16 sztuk wiórki czekoladowe 3 łyżki dżemu wiśniowego małe beziki około 12 sztuk Wykonanie: składniki na kruchy spód rozetrzeć między palcami, aż do otrzymania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta piaskowe, czekolada, batony, tłuste ciasta z dodatkiem żółtek, piernik, makowiec, chałwa, pączki, faworki. Napoje - alkohol, kawa, czekolada, kakao, napoje słodkie i gazowane. Nie są wskazane wszelkie dania smażone
Codzienne Gotowaniepszennej 250 ml letniego mleka 20 g świeżych drożdży 65 g cukru 60 g masła 1 jajko nadzienie: 250 g twarogu, 3krotnie zmielonego 50 g cukru 100 ml śmietany kremówki (38%) ziarenka z 1 laski wanilii 500 g śliwek dodatkowo: 35 g płatków migdałowych 2 łyżki cukru 2 łyżki mleka Mąkę przesiać do dużej miski, po środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWlać śmietankę i wsypać sporą ilość listków oregano. Smażyć ok 10 min. Ewentualnie doprawić. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , DANIA WEGETARIAŃSKIE , DLA DZIECI , Makarony , Obiad , Obiad na szybko Tagged: kremówka , pomidory
https:KKuchniaMniamprzypaliła. Co mi się niestety czasem zdarza. Mama na szczęście czuwa i zorientowała się co się dzieje nim spaliłam masę całkowicie. Składniki: 300 ml kremówki 65 g masła 150 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do garnka i gotujemy, ciągle mieszając żeby się nie przypaliły. Kiedy masa
Lili w kuchnizdecydowanym, mocnym smaku czekolady. Pralinę orzechową możecie wykorzystać tylko do posypania lodów lub wmieszać je razem do masy. Ja osobiście wolę posypkę :) Składniki: Lody czekoladowe: 200 ml śmietany kremówki 200 ml mleka 3,2% 80 g gorzkiego kakao 100 g mlecznej czekolady 120 g cukru 1 cukier waniliowy 3 żółtka Solona pralina orzechowa: 50 g orzechów ( u mnie włoskie
My simple kitchendusić pod przykryciem do miękkości, przyprawić solą i pieprzem kolorowym, najlepiej świeżo mielonym. Dorsza zdjąć z patelni, na patelnie wlać resztę wywaru z duszonych warzyw, 100 ml piwa i kremówkę, wymieszać przyprawić solą i pieprzem i odparować sos aż się zagęści. Ryż brązowy posolić i ugotować w 0,5 l wody. Ryż nałożyć na talerze, polać sosem, na wierzch wyłożyć
Ze smakiem i z pasjąrondelka z masą czekoladową. Delikatnie wmieszać przy użyciu łopatki. Przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Smacznego :) Kategoria: Bez pieczenia , Desery , Lody i desery lodowe , SŁODKO Tagged: czekolada , jajka , kremówka
https:KKuchniaMniamwierzchu ułożyć maliny, obłożyć dekoracjami z czekolady i obsypać jagodami. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta z owocami , Desery , NA SPECJALNE OKAZJE , SŁODKO Tagged: czekolada , galaretka , jagody , kremówka , maliny
https:KKuchniaMniamgodzinę przemieszać ze względu na to, że większe kawałki czekolady będą opadać na spód. Smacznego :) Kategoria: Bez pieczenia , Desery , Lody i desery lodowe , SŁODKO , Wykorzystanie żółtek Tagged: czekolada , kremówka , wiśnie
https:KKuchniaMniamszklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 cukru waniliowego (8 g) Masa: 1 kg naturalnego gęstego serka homogenizowanego (w wiaderku) 250 ml śmietany kremówki (30%) ok. 200 g cukru pudru 2,5-3 łyżki żelatyny cukier waniliowy ponadto: ok. 250 g owoców leśnych galaretka z owoców leśnych (lub inny smak galaretki i owoców) Sernik
Słodka Stronaprzygotowaniu i nie drogi. Zdecydowanie godny polecenia :) Czas przygotowania: 10 minut + czas na gotowanie bobu Ilość porcji: 4 Składniki: 250g ugotowanego bobu 180g boczku 4 żółtka 4 łyżki śmietany kremówki Około 60g tartego drobno żółtego sera Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Makaron dla 4 osób Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Podczas odcedzania zostawiamy ½ szklanki wody
Kolizje Smakówmniejszych): 200 g mąki 30 g cukru 4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 250 g serka mascarpone 2 jajka 100 ml mleka Dodatkowo: 330 ml śmietany kremówka 30 lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru ok. 200 g truskawek Przygotowanie: W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce połączyć mascarpone
Domowa Cookierenka AgiTo ciasto w moim domu kochają wszyscy, a ja lubię je szczególnie, bo może spokojnie leżakować ponad tydzień w lodówce. Proste w wykonaniu, wymaga jedynie odrobinę
Cynamonowe szczęścieszklanki brązowego cukru składniki na mus truskawkowy 2 galaretki truskawkowe 1 kg truskawek 2 łyżki żelatyny 1 łyżka miodu - opcjonalnie 500 ml wody składniki na piankę truskawkową 2 śmietany kremówki 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru pudru 1,5 szklanki wody 1 galaretka truskawkowa na wierzch wykonanie Biszkopt - Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem
Przysmaki Karolkiprzygotowaniu, a dzięki agar agar* tężeje o wiele szybciej, niż przy użyciu żelatyny. Zatem do dzieła :) Składniki: 1,5 szklanki * maślanki 1,5 szklanki mleka 1 szklanka śmietanki kremówki 30-36% 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki agar agar w proszku (zamiennik: 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklance ciepłej wody) 2 laski wanilii Dodatkowo: dowolne ulubione dodatki
Domowa Cookierenka Agiprosty w przygotowaniu. Jest tylko jedno "ale" - trzeba się wykazać cierpliwością, gdy deser chłodzi się w lodówce :) Mimo to warto, nagrodą jest rozkosz dla podniebienia :) Składniki: 350 ml śmietany kremówki 36% (ja dałam więcej, bo wolę bardziej płynny krem) 4-5 żółtek (w zależności od wielkości) 50 g cukru (4 łyżki) 50 g czekolady deserowej (lub gorzkiej) 1 łyżka nalewki
Domowa Cookierenka Agiwaniliowego bez cukru ~2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub torebka cukru waniliowego) ~2 łyżki cynamonu ~1 szklanka cukru (użyłam ok. 50 tabl. stewii) ~5 dużych jajek ~1/3 szklanki śmietany kremówki (użyłam jogurtu greckiego) Mus śliwkowy: ~15-20 łyżeczek powideł śliwkowych (najlepsze domowe :)) ~2-3 łyżki alkoholu ; likieru, brandy, wina (pominęłam) Składniki na masę wyjąć z lodówki ok. 1,5h wcześniej
chili & sugarkąpieli wodnej. Żółtko ubić na puszystą masę z połową łyżki cukru. Dodać przestudzoną czekoladę. Białko ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Delikatnie połączyć z musem. Kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie połączyć z masą czekoladową. Dodać chili*. Rozłożyć do pucharków i schłodzić. Można dowolnie udekorować, np. śmietaną. Ja użyłam pokruszonych bezów i gotowych serduszek z czekolady
My simple kitchenpisać coś więcej? :) A do czego go jeszcze wykorzystałam? O tym już niebawem :) Skorzystałam z tego ( klik ) przepisu ale wprowadziłam drobne zmiany :) Składniki: 300 g cukru 200 ml śmietany kremówki 3-4 dag masła Cukier wsypujemy do rondla z grubym dnem i rozpuszczamy na małym ogniu, uważając, aby powstały w ten sposób karmel się nie przypalił. Gdy cukier całkowicie się
My simple kitchenmożecie spokojnie użyć kropli miętowych ( też się sprawdzą, próbowałam :)). Posłużyłam się przepisem znalezionym tutaj ( klik ). Składniki na około 700 ml lodów 300 ml mleka (najlepiej 3.2%) 300 ml śmietany kremówki 4 żółtka 4-5 łyżek cukru pudru 1 szklanka liści mięty (liście mają być w szklance lekko ubite) 50 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej Do garnka wlać mleko
My simple kitchenźdźbło trawy cytrynowej 1 łyżka masła 2 duże szalotki 200 ml białego wytrawnego wina lub vermouth’u 500 ml bulionu drobiowego lub rybnego 200 ml śmietany kremówki sól pieprz biały Wykonanie: Rybę umyć, osuszyć, pokroić w prostokąty. Obsypać świeżo zmielonym pieprzem oraz solą z każdej strony, wyłożyć na talerz, przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. W tym czasie zająć
Garniec MagalieZupa szpinakowa z makaronem Składniki: (na 6 porcji) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 cukinia 900 g mrożonego, siekanego szpinaku 200 g ziemniaków 100 ml śmietany kremówki (38%) sól pieprz 1 l bulionu dodatkowo: 250 g makaronu wstążki Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Zeszklić na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChyba nie ma już osoby, która nie znała by tego wspaniałego deseru! Połączenie śmietany, bezików i truskawek jest po prostu genialne! Niesamowicie pyszne! Składniki: 330 g śmietanki kremówki, kilka / kilkanaście sztuk małych bezików, 500 g truskawek, 2 czubate łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka cukru, ew. skórka z cytryny, świeży imbir* Truskawki umyć i osuszyć, wybrać kilka ładnych sztuk do dekoracji
Plate of Joyśmietanki w duecie z truskawkami - drugie podejście do truskawek w tym roku poszczęściło się - są smaczne :). Szybki, pyszny i orzeźwiający deser. Składniki: 125 g mascarpone, 200 g śmietanki kremówki, cukier puder, biszkopty, truskawki, likier Baileys Mascarpone i śmietankę umieścić w misce i zmiksować przy pomocy miksera, gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier puder. Truskawki umyć i pokroić w plasterki
Plate of JoyPseudo tiramisu z truskawkami , teraz wykorzystałam troszkę skarbów z zamrażalnika. Wyszło bardzoooo smacznie! Z pewnością będzie u nas gościł częściej! Składniki: 125 g mascarpone, 200 g śmietanki kremówki 30%, cukier puder biszkopty, 30-40 g gorzkiej czekolady, 200 g jagód, ew. likier Baileys Mascarpone i śmietankę umieścić w misce i zmiksować przy pomocy miksera, gdy masa zacznie gęstnieć dodać
Plate of Joyśrednicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 1 łyżka kakao 40 g masła masa serowa: 600 g serka kremowego 200 g mleka skondensowanego słodzonego 200 ml śmietany kremówki (38%) 4 jajka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml mocnej, ostudzonej kawy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: czekoladowe ziarenka kawy Ciastka drobno pokruszyć, wymieszać z kakao i rozpuszczonym masłem
Pożeraczka, czyli raz adobrzetłuszczu 3 jajka 180-200 g ksylitolu lub cukru 3 dojrzałe bananay sok z 1-2 limonki 1 budyń waniliowy Dodatkowo : 80 g białej czekolady 40 ml śmietany kremówki Wykonanie: sucharki z masłem i wiórkami kokosowymi umieścić w kielichowym blenderze i zmielić do konsystencji "mokrego piasku" . Wyłożyć na dno tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Bok tortownicy uprzednio posmarować masłem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!spód: 275 g wiórków kokosowych 150 g cukru pudru 2 jajka sok i skórka z połowy cytryny masa: konfitura malinowa (ekologiczna) 200 g białej czekolady 4 łyżki śmietany kremówki do dekoracji żurawina suszona marcepanowe jajka wykonanie: Jajka ubijamy mikserem razem ze sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Po około 5 minutach ubijania dodajemy wiórki kokosowe i startą skórkę
Przysmaki Karolkiłyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki skórki pomarańczowej 4 łyżki mleka 2 łyżki likieru Cointreau 1 łyżeczka pasty z wanilii dodatkowo: 60 g białej czekolady i 40 ml śmietany kremówki Wykonanie: masło utrzeć z cukrem na biały puch, dodając stopniowo żółtka cały czas ucierając do utartej masy wlać mleko, dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną i ziemniaczaną ubić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!słodkimi napojami, nie słodzę kawy, herbaty nie piję. Proponuję nalewać do małych szklanek/filiżanek Inspiracja tutaj . Warto chociaż raz przetestować. Składniki: - 1/2 szklanki brązowego cukru; - 200 ml śmietany kremówki (30%); - 300 ml wody gazowanej; - 2 łyżki esencji waniliowej; - 2 łyżki masła; - 1 łyżka cukru pudru; Wykonanie: Do garnka wlać 4 łyżki śmietanki, pozostałą śmietanę ubić z cukrem pudrem. Do garnka
dom-agi.plamatorom króliczego mięska i nie tylko :) Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 1h Ilość porcji: 4 Składniki: Królik (waga ok. 1200-1300g) 250ml bulionu drobiowego 200ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki musztardy z gorczycą 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 20g masła 3-4 gałązki rozmarynu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól U nas królik został podany
Kolizje Smakówpowstało to ciasto. Taki prosty tort, gdzie ozdabianie nie jest warunkiem koniecznym. biszkopt: 6 jajek 0,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru masa śmietanowa : 400 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masa truskawkowa : 300 g truskawek 1 łyżeczka żelatyny
Polska Zupaśrednicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 45 g masła 1 łyżka kakao masa serowa: 700 g serka kremowego 200 g cukru 4 jajka 100 ml śmietany kremówki (38%) 100 g ciemnej czekolady (70%) sok z 1 cytryny kruszonka: 25 g zimnego masła skórka otarta z 1 cytryny 25 g mąki pszennej 25 g cukru 50 g mielonych migdałów
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest podwójnie czarne, bo i z dodatkiem obowiązkowego czarnego pieprzu i z czarnym makaronem. Składniki na 2 porcje: 250 g spaghetti 100 ml wytrawnego białego wina 100 ml śmietany kremówki 1 jajko 100 przerośnietęgo boczku 30-40 g np.Parmigiano reggiano 1 łyżka oleju sól, pieprz natka pietruszki Wykonanie: w dużym garnku nastawić wystarczającą ilość wody do ugotowania makaronu. Na patelni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zdobią micro krople również z białej czekolady. Domowe Białe Trufle - Składniki: (ok. 16-18 trufli) 200 g dobrej jakości groszków białej czekolady (lub połamanej czekolady) 90 ml śmietanki kremówki 30% łyżka rumu lub wódki ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) ok. 70 g białej posypki czekoladowej Domowe Białe Trufle - Sposób przygotowania: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy
Słodka StronaSchłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Wykrawać okręgi wielkości odpowiadającej średnicy foremek. Podpiec 10-15 min, aż ciasto będzie złociste. Sos: - 2 jajka - pół szklanki śmietany kremówki - 1,5 łyżki cukru - 1 laska wanilii Jajka rozkłócić dodać pozostałe składniki i wymieszać. Dodatkowo ulubione owoce, brązowy cukier, cynamon Wykonanie: Na podpieczone tarty układać kawałki owoców. Polać sosem, posypać
dom-agi.pllistki melisy do dekoracji Wykonanie: Truskawki zmiksować, dodać maślankę i zmiksować na gładką masę. Dodać cukier kryształ i cukier wanilinowy i wszystko razem wymieszać. Migdały uprażyć na suchej patelni. Kremówkę ubić na bitą śmietanę. 1/3 odłożyć, a 2/3 dołożyć do masy truskawkowej, którą ubić z śmietaną. Do miseczek nakładać porcję chłodnika, udekorować bitą śmietaną, posypać płatkami migdałów, listkami melisy. Podawać
dom-agi.plpszennej tortowej; - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; - 1 łyżeczka czerwonego barwika spożywczego w proszku; Przełożenie i dekoracja: - 10 łyżek konfitury malinowej (mały słoik) - 3 łyżki syropu malinowego; - 1 l śmietany kremówki mocno schłodzonej (ja użyłam 36%, bo jest trwała) - 3 łyżki cukru pudru; - 250 g pistacji; - maliny; Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać mikserem
dom-agi.plDodatki – szklanka śmietany 36%; – 250 g twarogu; – pół szklanki śmietany 12%; – cukier do smaku; – granat; – konfitura morelowa; Twaróg, śmietanę 12% i cukier wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno. Usmażone naleśniki przełożyć twarogiem. Ja jeszcze podsmażyłam je chwilę na patelni, żeby były bardziej chrupiące. Podawać z ubitą śmietaną, konfiturą i granatem. Myślę, że idealnie tutaj sprawdziłaby
dom-agi.plucierając. W osobnej misce utrzeć całe jajka z cukrem na puch, dodać do masy serowej i krótko zmiksować. Do masy serowej dodać kaszę, budyń, cukier wanilinowy i krótko zmiksować. Kremówkę ubić, delikatnie wmieszać do masy serowej. Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Studzić w lekko
dom-agi.pllekko kawowa owsianka z bananem; kremówką i cukrem trzcinowym Dawno temu w formie kaszy, obiecane i w takiej formie spróbować, późno, bo późno, ale się udało :D Dzisiaj legalnie bez szkoły, ale i tak normalnie musiałam się z łóżka jakoś zwlec, bo do lekarza w zamian idę
More food, love and dreamsmieszamy. Biszkopt pieczemy w tortownicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 160-170 stopni. Krem kokosowo-tiramisu: 550 ml śmietany kremówki 36% 330 gram serka mascarpone 1,5 szklanki wiórek kokosowych 7 łyżek likieru tiramisu 3/4 szklanki cukru pudru(szklanka 250 ml) Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier
Krakowskie smaki Anigram masła 5 łyżek cukru pudru Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo serek twarogowy i dokładnie mieszamy. Masa śmietanowo- serowa: 500 ml śmietany kremówki 36 % 3.5 lyżki cukru pudru cały serek mascarpone 250 gram Wykonanie: Śmietanę wraz z cukrem i serkiem umieszczamy w misie miksera i miksujemy aż masa stanie się zwarta
Krakowskie smaki Aniosoby) Czas przygotowania: około 1h Składniki: 4 łyżki mąki pszennej tortowej 2,5 łyżki kakao 5 łyżek cukru pudru trzcinowego 4 łyżki masła 330 ml śmietanki 30% tł kremówki Agar ok. 6-8g (zagęszczamy zgodnie z instrukcją z opakowania) Przygotowanie: 1/ Do miski dajemy mąkę, kakao, 2 łyżki cukru pudru i masło i zagniatamy na tzw. ziemię kakaową (coś
Kuchnia PROzdrowotnażeby ciasto lepiej się kroiło. Ciasto jest kremowe, puszyste i delikatne, bardzo zasmakowało mojemu mężowi ;) Składniki na małą blaszkę 20x25cm: paczka maślanych herbatników 1 galaretka truskawkowa 250 ml kremówki 36 % szklanka mrożonych truskawek (najlepiej niedużych) tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady 3-4 łyżki mleka posypka lub świeże owoce do dekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. następnie
Ze smakiem i z pasjąwykonaniu ciasto cytrynowe bez pieczenia. Wyszło bardzo smaczne, puszyste i kwaskowate. Składniki na małą blaszkę o wym. 20x25cm: ciasto: 1 opakowanie herbatników (użyłam pełnoziarnistych) 1 galaretka cytrynowa 1 kremówka 36% 1 łyżeczka soku cytryny 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki suszonej lub liofilizowanej żurawiny polewa: 3 łyżki mleka 100 g białej czekolady odrobina ekstraktu lub aromatu cytrynowego dowolna
Ze smakiem i z pasjąłyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżeczka soku z cytryny* 1/4 szklanki cukrumasa* 250 g truskawek* 10 łyżeczek żelatyny* 500 ml jogurtu naturalnego* 100 g cukru* 250 ml śmietany kremówki* 1/2 opakowania galaretki truskawkowejdodatkowo* 500 g winogrona lub innych owoców Sposób wykonaniabiszkoptOddzielić białka od żółtek. Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając kolejno żółtka
Mix smakuskładnikibiszkopt* 2 jajka* 1/4 szklanki cukru* 1/4 szklanki mąki pszennej* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżeczka soku z cytrynymasa i dodatki* 500 ml śmietany kremówki* 2 galaretki truskawkowe* 1 galaretka wiśniowa* 1 słoik wiśni w zalewie* 2/3 szklanki mrożonych jagód* lub świeże owoce* okrągłe biszkoptySposób wykonaniabiszkoptOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać
Mix smakuKocham serniki! Najlepsze smaki dzieciństwa to te pyszne serniki z dodatkiem rodzynek, które dla mojego pokolenia były swego czasu rarytasem. Wiem, że trudno to sobie
UgotujmyTo.plPo prostu obędny :)! Wymyśliłam sobie połączenie karmelu i jabłek w jabłeczniku bez pieczenia i udało i się zrealizować ten pomysł przy okazji przygotowywania przepisów do wielkanocnego
UgotujmyTo.pltrzeba będzie wyciągać ich z zamrażarki na pół godziny przed jedzeniem W smaku są kremowe i puszyste. Zapraszam na przepyszne lody truskawkowe Lody truskawkoweSkładniki:600 ml śmietana kremówka 30-36% – schłodzonapuszka mleka skondensowanego – słodzonego 397g500 g truskawek2-3 łyżki spirytusu/wódki (opcjonalnie)1. Truskawki obrać, opłukać, osuszyć i zmiksować.2. Śmietanę z mlekiem skondensowanym miksować kilka minut
UgotujmyTo.pllodówce wytrzyma nawet dwa miesiące, ale ja gwarantuję Wam, że zniknie dużo wcześniej!:))SKŁADNIKI na około 1 litr:300 ml whiskey (użyłam Jack Daniel's)300 ml śmietany kremówki 36%1 puszka (400 g) słodzonego mleka skondensowanego1 łyżka kawy rozpuszczalnejWYKONANIE:Wszystkie składniki zmiksować razem na gładki płyn. Gotowe! Likier przelać do butelki i przechowywać w lodówce max. 2 miesiące
Słodko-Słony Świat Ilonyróżowy barwnik w proszku (według uznania)Masa: 300 g malin (mogą być mrożone) 500 ml śmietany kremówki ok. 5 łyżek cukru pudru fix do ubijania śmietanyRóżowy Tort Malinowy - Sposób
Słodka StronaJeden z moich pierwszych i ulubionych tortów. Mak idealnie pasuje do ajerkoniaku, a chrupiące migdały znakomicie współgrają z całością.Osobą chcącym zaoszczędzić trochę czasu przy tworzeniu
Słodka Stronajajka4 łyżki cukru1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 łyżki mąki tortowej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 cukru waniliowego (8 g)Masa:1 kg naturalnego serka homogenizowanego (w wiaderku)250 ml śmietany kremówki (30%)ok. 200 g cukru pudru2,5 łyżki żelatynycukier z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy)odrobina ekstraktu waniliowegoponadto:ok. 250 g owoców leśnychgalaretka z owoców leśnych(lub inny smak galaretki
Słodka StronaBardzo prosty, a dość efektowny deser na bazie mleka skondensowanego. Można do niego wykorzystać zarówno ulubiony smak galaretki, jak i ulubione owoce. Deser w Paski
Słodka StronaTęczowy sernik nie trzeba wyjątkowo reklamować. Wystarczy na niego spojrzeć :) Będąc dzieckiem nie przepadałam za sernikami, jednak nikt nie podał mi takiego... Żaden maluch mu się
Słodka StronaDla fanów serników i amatorów kokosu jest to idealne połączenie. Delikatny, twarożkowy dół ciasta z mocno kokosową pierzynką, a wszystko polane białą czekoladą oprószoną wiórkami kokosowymi
Słodka Stronagorzkiej1 jajko1/3 szklanki cukrucukier waniliowy1/4 szklanki mąki pszennejszczypta soli Masa serowa:350 g zmielonego dwukrotnie twarogu250 g mascarpone1/2 szklanki brązowego cukrułyżeczka mąki pszennejłyżeczka mąki ziemniaczanej2 jajka1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml)50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiej2 łyżki kakaocukier waniliowy Polewa:60 g czekolady40 g masła Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies - Sposób przygotowania:Wszystkie
Słodka StronaEfektowny, waniliowy sernik na zimno z orzeźwiającym musem z truskawek. Idealna propozycja na letnie dni. Ciasto powstaje bez pieczenia, więc tym bardziej warto się na nie
Słodka Stronareprezentuje typowo letnie smaki, które z pewnością uwiodą niejedno podniebienie. Truskawkowo Śmietankowy Sernik na Zimno z Mlekiem Skondensowanym - Składniki:300 ml mleka skondensowanego300 g sera dwukrotnie zmielonego150 ml śmietanki kremówki 30%100 ml mleka2 czubate łyżki żelatyny 150 g truskawek + ok. 150 g na "boki"biszkopt lub okrągłe biszkoptygalaretka truskawkowa Truskawkowo Śmietankowy Sernik na Zimno z Mlekiem Skondensowanym - Sposób przygotowania
Słodka StronaRewelacyjny sernik na zimno z delikatnym aksamitnym cappuccino. Finezyjny posmak cappuccino z mocniejszą nutą kawy Velvet to idealne połączenie i z pewnością każdy wielbiciel tego trunku
Słodka Stronawiśniowa:150 ml syropu po wiśniach w zalewie50 ml wody3-4 łyżki cukru pudru1,5 łyżki mąki ziemniaczanej500 g mrożonych wiśni (bez pestek)Masa śmietanowa:700-800 ml śmietanki kremówki 30% (całkowicie ostudzonej)2 opakowania fixu do ubijania śmietany3- 4 łyżki cukru pudruok. 50 ml likieru wiśniowegowisienki koktajlowe do dekoracjiwiórki czekoladowe do dekoracji (opcjonalnie)Wiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las - Sposób
Słodka Stronarozprzestrzenia się wokół pobudzając zmysły i zachęcając do sięgnięcia po kolejny owoc otulony czekoladą. Fondue Czekoladowe - Składniki:100 g czekolady mlecznej80 g czekolady gorzkiej30 g masła200 g śmietanki kremówki 30%dowolne owoce( u mnie: truskawki, borówki amerykańskie, mango, winogrona, banany, kiwi)inne ulubione dodatki np. herbatniki, pianki marshmallow, biszkopty itp. (opcjonalnie)Fondue Czekoladowe - Sposób przygotowania:Wszystkie przygotowane owoce
Słodka Stronaszklanki (375 ml) soku frugo zielone (lub innego soku w kolorze zielonym)7 łyżek cukru5 kiwibudyń śmietankowyMasa z kiwi - jogurtowa:150 g jogurtu o smaku kiwi200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)3 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/5 szklanki wodyTort - Ciasto z Kiwi - Sposób przygotowania:Tortownice (22 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich
Słodka Stronaśrodku, jej słodycz przełamuje niesłodzona bita śmietana z orzeźwiającymi owocami. Deser niemal idealny, nie sposób sobie odmówić kolejnego kawałka.... Polecam.Pavlova - Składniki:150 ml białek225 g cukrułyżeczka wódki400 g śmietanki kremówki 30%fix do ubijania śmietany (opcjonalnie)ok. 350 g owoców (np. maliny, jagody, borówki, truskawki)Pavlova - Sposób przygotowania:Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając partiami (najlepiej po jednej
Słodka Stronaciągutek" natomiast w smaku przypominające śmietankowo-karmelkowy, słodziutki, przepyszny smak Werther's Original. Warte przygotowania. Polecam.Domowe Cukierki Śmietankowe (jak Werther's Original) - Składniki:200 g cukru400 ml śmietanki kremówki 30%100 g masłacukier waniliowyDomowe Cukierki Śmietankowe (jak Werther's Original) - Sposób przygotowania:Dno formy (ok. 20x20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a brzegi smarujemy masłem. Wszystkie składniki umieszczamy
Słodka Stronałyżki mąki pszennejbudyń waniliowy (bez cukru)2 szklanki mleka2/3 szklanki cukru180 g masłaok. 300 g ananasów z puszki + ok. 50 ml syropu spod ananasówPolewa czekoladowa:40 ml śmietanki kremówki 30%40 g gorzkiej czekoladyłyżeczka malibu (lub wódki)ok. 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania)Ciasto Ananasowo-Kokosowe - Sposób przygotowania:Biszkopt:Formę (ok. 21x28cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka
Słodka StronaSernik z Pajęczyną na Halloween - Składniki:Sernik:350 g zmielonego dwukrotnie twarogu250 g mascarpone1/2 szklanki brązowego cukruok. 2 łyżki białego cukru łyżeczka mąki pszennejłyżeczka mąki ziemniaczanej2 jajka1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml)100 g czekolady gorzkiej2 łyżki kakaocukier waniliowy Polewa:ok. 70 g dobrej jakości czekolady gorzkiejCzekoladowy Sernik z Pajęczyną na Halloween - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny
Słodka StronaCzekoladą - Składniki:250 g masła10 g świeżych drożdży220 ml mleka420 g mąki pszennejpłaska łyżeczka soli4 łyżki cukru100 g czekolady gorzkiej lub mlecznejPolewa:75 g czekolady gorzkiej75 ml śmietanki kremówki 30%łyżeczka wódki Mini Croissants z Czekoladą- Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłego mleka wraz z łyżką cukru i ok. łyżeczką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce
Słodka Stronamasła170 g miodu100 g cukru1 jajko1 żółtko jajka330 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka przyprawy do piernika1 łyżka kakao 250 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 30%łyżka rumu (lub wódki) Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (ala Pierniczki Alpejskie) - Sposób przygotowania:Masło, miód oraz cukier rozpuszczamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy. Jajko oraz żółtko ubijamy
Słodka Stronatylko biała i jasnozielona część)3 ząbki czosnku2 łyżki masła400 g pieczarek2 spore marchewki2 nieduże ziemniaki500 g brukselki1 łyżka curry1 łyżeczka suszonego tymianku1/2 łyżeczki chilli w płatkachsólpieprz50 ml śmietany kremówki (38%)Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora przeciąć na pół, pokroić w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko zeszklić na maśle.Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli, przesmażyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMakowe gwiazdki z powidłami śliwkowymiSkładniki:(na 30-35 złożonych ciasteczek)200 g mąki pszennej75 g zimnego masła25 g cukru1 jajkoskórka otarta z 1 cytryny100 g suchego maku2 łyżki śmietany kremówki (38%)dodatkowo:80 g białej czekolady130 g gęstych powideł śliwkowychMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, makiem i skórką z cytryny. Dodać masło, całość posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzezimno wieczorami.Zupa krem z poraSkładniki:(na 4 porcje)3 pory (tylko białe i jasnozielone części)4 małe ziemniaki2 łyżki masła1 łyżeczka soku z cytryny1 litr bulionu200 ml śmietany kremówki (38%)3/4 łyżeczki gałki muszkatołowejsólkolorowy pieprzPory pokroić w talarki, ziemniaki w kostkę.W średnim garnku rozgrzać masło, wrzucić najpierw pory, podsmażyć 2-3 minuty, następnie dodać ziemniaki. Gdy warzywa wchłoną tłuszcz
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDruga odsłona mojej ostatnio ulubionej zabawy blogowej: trzy po trzy. Dostajemy trzy składniki, i mamy z nimi skomponować dowolne danie. Tym razem padło na szparagi, jajka
Pożeraczka, czyli raz adobrzerabarbarowatości. Zimne lody i ciepły, skarmelizowany sos - niezwykłe doznanie dla podniebienia. Pełen zachwyt gwarantowany.Lody rabarbarowe z karmelizowanym rabarbaremSkładniki:(na 0,7 l lodów)lody:4 żółtka300 ml śmietany kremówki (38%)200 ml mleka170 g cukruziarenka z 1 laski wanilii350 g rabarbarusok z 1 pomarańczykarmelizowany rabarbar:200 g rabarbaru60 g cukru2 łyżki wodyRabarbar pokroić na 1cm kawałki, włożyć do garnka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTrochę dynią. Mimo, że zimne, na przekór stereotypom, rozgrzewające. Kremowe i słodkie. Pyszne.A znalazłam je u Doroty.Lody dyniowe z pomarańcząSkładniki:(na l lodów)400 ml mleka500 ml śmietany kremówki (38%)125 ml złotego syropu110 g ciemnego brązowego cukru70 g białego cukru4 żółtka1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej300 g puree z dyniskórka otarta z 1 pomarańczy2 łyżki
Pożeraczka, czyli raz adobrzegorącego mleka80 g puree z dyni2 łyżeczki ciemnego brązowego cukru1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1/4 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki mielonego imbiru1/4 łyżeczki mielonych goździków1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki kardamonu50 ml śmietany kremówki (38%)Gorącą kawę i mleko, puree, cukier ekstrakt i połowę przypraw dokładnie zmiksować z blenderze. Przelać przez sitko do szklanek, udekorować ubitą śmietaną, posypać resztą wymieszanych ze sobą przypraw.Podawa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinnym razem), i obie wersje miały swoich zwolenników. Ciężko mi powiedzieć, która lepsza. Spróbujcie sami.Karmelki z czerwonego winaSkładniki:(na 15 cukierków)275 ml czerwonego wina70 g cukru35 g śmietany kremówki (38%)45 g masłaWino wlać do garnuszka z grubym dnem, zredukować do 65 ml - około 10-15 minut na średnim ogniu. Odrobinę wina wlać do śmietanki, żeby ją zahartować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeporcji)2 łyżki oleju4 ząbki czosnku1 cebula2 łyżeczki mielonej kolendry2 łyżeczki mielonego kuminu1,2 l bulionu350 g ziemniaków440 g ciecierzycy z puszki200 g świeżego szpinaku100 ml śmietany kremówki (38%)sólpieprzCebulę i czosnek obrać, posiekać. Podsmażyć na oleju, dodać kolendrę i kumin. Smażyć, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Zalać bulionem, dodać obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Gotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki pszennej20 g kakao1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajkonadzienie:200 g chałwy waniliowej200 g serka mascarpone2 jajka1,5 budyniu waniliowego (proszek)2 łyżki cukru100 ml śmietany kremówki (38%)wierzch:400 g jeżyn150 ml zimnej wody1,5 łyżki mąki ziemniaczanej4 łyżki ciemnego brązowego cukru2 łyżki soku z cytrynyMąkę przesiać z kakao, wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło
Pożeraczka, czyli raz adobrzepolecam wsiadania za kółko po ich spożyciu. Zresztą, kto by myślał o prowadzeniu auta, gdy serwują takie pyszności...Lody ajerkoniakoweSkładniki:(na 1,2 l lodów)500 ml śmietany kremówki (38%)250 ml mleka150 ml ajerkoniaku70 g cukru pudruWszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, schłodzić w lodówce.Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do lodów, a po zakończeniu jej pracy przełożyć lody
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWpis pochodzi z www.mgotuje.plWczoraj wymyśliłam bardzo smaczny deser. Zrobiłam domową galaretkę z koncentratu z mango, którą przełożyłam kremem z serka mascarpone , śmietany kremówki i czekolady. Galaretka z mango wyszła bardzo smaczna, a dodatek kremu z odrobiną czekolady zbalansował słodko-kwaskowy smak mango. Smakowało wszystkim bez wyjątku (nawet tym którzy nie przepadają
Marta Gotujenaleśniki na kremówce ze smażoną w "sosie karmelowym" i cynamonie gruszką; twarożkiem i sosem karmelowym Taak, w tej chwili w mojej głowie trwa zaciekła walka o to które naleśniki są lepsze, drożdżowe czy te dzisiejsze.. i chyba nigdy nie uda mi się zdecydować. Kolejny sprawdzian. Tym razem z matmy. Pozwólcie, że go nie skomentuje. A podobno byłam taka
More food, love and dreamsKremowa kasza manna* ze smażonym w cynamonie kaki * z dodatkiem kremówkiPo dodaniu śmietanki kasza zyskała świetną konsystencję i smak. 5 z kartkówki z fizyki
More food, love and dreamskremowe gofry cynamonowe z dżemem pomarańczowym* i pomarańczą(mandarynką?) smażoną w cukrze*z kawałkami ananasa i limonki Moja gofrownica jednak nie lubi biszkoptowych gofrów i nie
More food, love and dreamskasza manna z bananem, cukrem trzcinowym i kremówkąJak zwykle wzięłam za małą miseczkę >.<Tak żółto na tym zdjęciu xdProsto, pysznie
More food, love and dreamsGruszkowy pudding ryżowy*z kremówką i cukrem trzcinowym *ryż na mleku z pure z gruszki i kawałkami Już prawie weekend
More food, love and dreamsKremowe naleśniki* z pure dyniowym, ricottą i miodem * z kremówką
More food, love and dreamsduży pomidor 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka kurkumy 2 cm imbiru sok z cytryny sól, pieprz 0,5 łyżeczki chilli 250 ml kremówki wykonanie: Fasolkę gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odsączamy. Z pomidora ściągamy skórkę i kroimy go w kostkę. Łososia kroimy w dużą kostkę. Doprawiamy solą i obsmażamy na patelni
Przysmaki Karolkimąki 150g masła/margaryny 50g cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżka cukru wanilinowego 1 jajko 1 łyżka wody Szczypta soli Panna cotta: Półtora szklanki mleka Pół szklanki śmietanki kremówki 30% 2 czubate łyżeczki żelatyny ¼ szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: około 0,5 kg truskawek, cukier puder do posypania tarty Na blat wysypujemy mąkę, kakao, sól oraz cukier
Kolizje SmakówWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepyszny tort o smaku kokosowych pralinek Raffaello, rozpływający się wręcz w ustach Masa zrobiona z śmietany kremówki, mascarpone, mleczka kokosowego oraz wiórek kokosowych. Tort wykonałam na tzw. biszkopcie genueńskim , który znajdziecie tutaj . Post Tort Raffaello pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto z malinami z masą z śmietany kremówki, mascarpone i startej czekolady. Proste w wykonaniu, wystarczy upiec czekoladowy biszkopt i przełożyć śmietanową masą, w środku układając maliny. Bardzo smaczne połączenie smakowe. Post Stracciatella z malinami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujewiśnie z czekoladą. I właśnie dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepyszne ciasto na spodzie z sucharków wymieszanych z nutellą. Masa zrobiona jest z śmietany kremówki z dodatkiem serków waniliowych homogenizowanych dzięki czemu masa staję się bardzo smaczna i puszysta. Na górze wiśnie zalane galaretką o tym samym smaku. Ciasto można również
Marta Gotujewykonania, bez użycia maszyny do lodów. Dzień wcześniej należy przygotować malinowy curd i schłodzić go w lodówce. Następnego dnia wymieszać z ubitą śmietaną kremówką, wstawić do zamrażalki i gotowe. Po kilku godzinach są gotowe do spożycia. Przepis na lody znalazłam tutaj . Post Lody malinowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeagawy Nadzienie: 2-3 łyżki ulubionego dżemu lub musu owocowego bez cukru (można po prostu rozpuścić w garnku owoce takie jak maliny, truskawki, czereśnie, wiśnie, jeżyny itp.) 250 ml kremówki 36% 1 łyżeczka ksylitolu lub syropu z agawy (można pominąć) Dekoracja: ok 300-400 g owoców sezonowych (u mnie wiśnie i maliny) Przygotowanie: BISZKOPT: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Białka
Ze smakiem i z pasjątart (28 cm) składniki na masę: 450 g wydrążonych wiśni 80 g brązowego cukru 2 jajka 100 g mielonych orzechów laskowych 60 g miękkiego masła 2 łyżki śmietany kremówki Wszystkie składniki masy poza owocami miksujemy ze sobą. Owoce dodajemy do gotowej masy, mieszamy i wylewamy wszystko na ciasto. składniki na kruszonkę: 100 g masła 100 g semoliny 30 g mielonych
Przysmaki Karolkinasza pierwsza słodka propozycja na zbliżające się święta. Ubite mascarpone z kremówką tworzy niesamowicie delikatną masę. Wszyscy domownicy byli jej smakiem zachwyceni. Bardzo podobną masę przygotowuje Anna Starmach w swoim przepisie na tartę. Naprawdę polecam ten wypiek. Nie zawiedziecie się! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy Aleksandrywylepieniu formy do tarty zostanie nam trochę ciasta możemy powylepiać ciasteczka i upiec na blaszy obok kruchego spodu i ozdobić nimi naszą tartę! (; Zabieramy się do sporządzenia masy: schłodzoną kremówkę ubijamy na jak najwyższych obrotach miksera, kolejno porcjami dodajemy cukier puder i ulubiony aromat ciągle miksując. Do sporządzonej masy dodajemy jeszcze miód, startą skórkę z pomarańczy i pół porcji odsączonego
Symfonia SmakówNikt nie potrafi się im oprzeć. Mam nadzieje, ze i Wam zasmakuje mój dzisiejszy deser. Zapraszam. Mus czekoladowy z malinami składniki na 6 porcji: 300g gorzkiej czekolady 400ml śmietany kremówki 50g masła 2 opakowania malin (po 250g jedno) mogą być mrożone 175g ciastek owsianych wykonanie: Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem i 100ml śmietanki wkładamy do miski. Wszystko
Przysmaki Karolkipatelnie dokładamy masło, gdy się rozpuści dokładamy na patelnie por. Podsmażamy przez chwile, ale nie rumienimy. Podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Płyn odparuje, wlewamy na patelnie kremówkę i dokładamy klopsiki. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy gorące
Przysmaki Karolkikontrastu i podkreślenia smaku pomarańcze, których teraz nie brakuje. Niby nic takiego, a jednak smakuje i poprawia humor. Panna cotta kokosowa składniki: 300 ml mleka kokosowego 200 ml śmietanki kremówki 50 g cukru 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki Malibu - opcjonalnie woda 2 pomarańcze wykonanie: W garnku o grubym dnie mieszamy mleko kokosowe, śmietankę i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy
Przysmaki Karolkizupełnie nowego. Kurczak z pure szparagowym składniki; 4 filety z kurczaka 4 plastry boczku wędzonego 1 pęczek zielonych szparagów 2 szalotki 150 ml białego wina 200 ml śmietany kremówki olej do smażenia sól, pieprz wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy końcówki, które wyrzucamy oraz główki, które zachowujemy. Łodygi szparagów kroimy na kawałki i gotujemy około 10 minut w śmietanie. Po ugotowaniu
Przysmaki Karolkiwcześniej papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35-40 minut do tzw.suchego patyczka. Dodatkowo: 400ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Śmietanę umieścić w misie miksera i ubijać pod koniec ubijania dodać cuker. Po upieczeniu ciasto wystudzić i udekorować bitą śmietaną i polać adwokatem. Smacznego
Zabawa smakiemcytryny 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oregano Składniki na farsz: 350 g mięsa z kurczaka 50 g pieczarek 1 łyżka kaparów 4 jajka 150 ml mleka 150 ml śmietany kremówki szczypiorek sól, pieprz szczypta gałki muszkatałowej ząbek czosnku Mąkę, sól, oregano wsypać do miski i wymieszać, dodać masło i wyrabiać aż otrzymamy strukturę kaszy. Dodać jajko i sok z cytryny
Zabawa smakiemwyczuć w słodkim smaku trufli pikantność chilli trzeba natrafić na malutki płatek :) Dlatego różnią się bardzo od tych z dodatkiem chilli w proszku ! Składniki : 100 ml śmietanki kremówki 150 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1/2 łyżeczki chilli w płatkach 25 g maślanych herbatników, pokruszonych Dodatkowo, według uznania : kakao w proszku, posiekane orzechy,wiórki kokosowe Czekoladę drobno posiekać
Zabawa smakiemPyszny śmietankowo-serowy sos podany z makaronem tagliatelle i chrupiącymi paseczkami boczku. Składniki : 400 g makaronu tagliatelle 250 ml śmietany kremówki 2 żółtka 1/2 szklanki tartego parmezanu ( trochę odłożyć do posypania makaronu) 300 g wędzonego boczku W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli, wrzucić makaron. Boczek pokroić w podłużne paski i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Gdy makaron będzie
Zabawa smakiemłyżeczka proszku do pieczenia 5 dużych jaj ( osobno białka i osobno żółtka ) 1/3 szklanki mleka 1/4 szklanki płatków migdałowych (użyłam więcej, około 1/3 szklanki) Dodatkowo : 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1/2 laski wanilii Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Przygotować dwie tortownice o średnicy 20 centymetrów, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Masło i 2/3 szklanki cukru przełożyć do misy miksera
Zabawa smakiemłyżeczki soli 3-4 łyżki zimnej wody Składniki na farsz : 250 g świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej oliwa 4 jajka 200 ml śmietany kremówki 30% sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny 150 g sera feta Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę* do tarty wysmarować masłem. Mąkę, sól oraz masło przełożyć
Zabawa smakiemczerwoną osnówkę, nazywaną kwiatem muszkatołowym i jest pikantniejsza niż nasiona * gałka ma zapach korzenny i słodkawo-gorzki smak * zmniejsza wzdęcia i bóle reumatyczne * utartą gałkę dodajemy do lodów, kremów, ciast * idealnie sprawdzi się do kompotu, pieczonych owoców i gotowanych warzyw * niezastąpiona do grzanego wina, ponczu oraz mięsnych pasztetów i ryb WANILIA * jej laski są owocami storczykowatego pnącza * słodko(...)korzennego aromatu nabierają podczas obróbki polegającej na naprzemiennym poceniu i suszeniu * białawy nalot świadczy o najlepszej jakości przyprawy * wanilię dodajemy do ciast, budyniów, kremów czy lodów * do napojów albo sosów deserowych tę samą całą laskę możesz wkładać do czterech razy - trzeba po każdym wyjęciu dobrze ją wysuszyć ZIELE ANGIELSKIE * to niedojrzałe owoce drzewa korzennika lekarskiego
Magiczne Życie Martyprzyszykowała już jabłka, które teraz stały na balkonie i czekały na swoją kolej. W sumie mimo kilku warstw ciasto robi się dość prosto. Najwięcej czasu schodzi na chłodzenie poszczególnych warstw. Kiedy biszkopt wystygł, przełożyłyśmy na niego jabłka i zabrałyśmy się za krem budyniowy. Szykujemy biszkopt i blaszkę Biszkopt gotowy, teraz jabłka 2 kg jabłek to niemała ilość Sama szykowałam zawsze(...)szklankach. Ale tak jak wspomniałam, przepis jest już stary, a teściowa działa w kuchni tak szybko, że nie zdążyłabym nawet zważyć dokładnych ilości Pyszne ciasto wspólnie pieczone Ciasto przekładane kremem i owocami Najlepsza na świecie polewa kakaowa Ja i moja teściowa Wioleta Smacznego!!! Justyna
Relaxtimemarchewkowych spodów, przełożonych kremem mascarpone, całość uwieńczona jest koroną z budyniu ugotowanego z soku marchewkowego z dodatkiem masła. Dodatkowo zrobiłam malutkie marchewki z budyniu i kremu, nadały ciastu słodkiego i ładnego wyglądu :-) Ale dość wstępu sami zobaczcie :-) SKŁADNIKI: *przepis na dużą blaszkę (22x35) CIASTO MARCHEWKOWE -2 pełne szklanki startej marchewki (na małych oczkach) u mnie(...)jest konieczny, ale z nim krem jest stabilniejszy i lepiej się utrzymuje :-) wiem, ze niektórzy nie lubią śmietan-fixów, więc nie ma konieczności dodawania go. Krem wykładamy na blat ciasta. WAŻNE- ZOSTAWIAMY 2 CZUBATE ŁYŻKI KREMU DO DEKORACJI. Przykrywamy drugim blatem i wstawiamy do lodówki. Do garnka wlewamy sok marchwiowy i zagotowujemy. UWAGA mój do mnie strzelał :P W połowie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku