ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:173/1378)

Panna cotta maślankowa 162

przygotowaniu, a dzięki agar agar* tężeje o wiele szybciej, niż przy użyciu żelatyny. Zatem do dzieła :) Składniki: 1,5 szklanki * maślanki 1,5 szklanki mleka 1 szklanka śmietanki kremówki 30-36% 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki agar agar w proszku (zamiennik: 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklance ciepłej wody) 2 laski wanilii   Dodatkowo: dowolne ulubione dodatki

Domowa Cookierenka Agi
Czekoladowy crème brûlée (bez pieczenia) 185

prosty w przygotowaniu. Jest tylko jedno "ale" - trzeba się wykazać cierpliwością, gdy deser chłodzi się w lodówce :) Mimo to warto, nagrodą jest rozkosz dla podniebienia :) Składniki: 350 ml śmietany kremówki 36% (ja dałam więcej, bo wolę bardziej płynny krem) 4-5 żółtek (w zależności od wielkości) 50 g cukru (4 łyżki) 50 g czekolady deserowej (lub gorzkiej) 1 łyżka nalewki

Domowa Cookierenka Agi
CYNAMONOWY SERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 152

waniliowego bez cukru ~2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub torebka cukru waniliowego) ~2 łyżki cynamonu ~1 szklanka cukru (użyłam ok. 50 tabl. stewii) ~5 dużych jajek ~1/3 szklanki śmietany kremówki (użyłam jogurtu greckiego) Mus śliwkowy: ~15-20 łyżeczek powideł śliwkowych (najlepsze domowe :)) ~2-3 łyżki alkoholu ; likieru, brandy, wina (pominęłam) Składniki na masę wyjąć z lodówki ok. 1,5h wcześniej

chili & sugar
Mus czekoladowy z chili 132

kąpieli wodnej. Żółtko ubić na puszystą masę z połową łyżki cukru. Dodać przestudzoną czekoladę. Białko ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Delikatnie połączyć z musem. Kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie połączyć z masą czekoladową. Dodać chili*. Rozłożyć do pucharków i schłodzić. Można dowolnie udekorować, np. śmietaną. Ja użyłam pokruszonych bezów i gotowych serduszek z czekolady

My simple kitchen
Domowy krem toffi 137

pisać coś więcej? :) A do czego go jeszcze wykorzystałam? O tym już niebawem :) Skorzystałam z tego ( klik ) przepisu ale wprowadziłam drobne zmiany :) Składniki: 300 g cukru 200 ml śmietany kremówki 3-4 dag masła Cukier wsypujemy do rondla z grubym dnem i rozpuszczamy na małym ogniu, uważając, aby powstały w ten sposób karmel się nie przypalił. Gdy cukier całkowicie się

My simple kitchen
Lody miętowe z czekoladą 134

możecie spokojnie użyć kropli miętowych ( też się sprawdzą, próbowałam :)). Posłużyłam się przepisem znalezionym tutaj ( klik ). Składniki na około 700 ml lodów 300 ml mleka (najlepiej 3.2%) 300 ml śmietany kremówki 4 żółtka 4-5 łyżek cukru pudru 1 szklanka liści mięty (liście mają być w szklance lekko ubite) 50 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej Do garnka wlać mleko

My simple kitchen
Czarny łosoś z sosem Veloute 195

źdźbło trawy cytrynowej 1 łyżka masła 2 duże szalotki 200 ml białego wytrawnego wina lub vermouth’u 500 ml bulionu drobiowego lub rybnego 200 ml śmietany kremówki sól pieprz biały Wykonanie: Rybę umyć, osuszyć, pokroić w prostokąty. Obsypać świeżo zmielonym pieprzem oraz solą z każdej strony, wyłożyć na talerz, przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. W tym czasie zająć

Garniec Magalie
Wiosenna, zielona zupa. Ze szpinakiem i makaronem 180

Zupa szpinakowa z makaronem Składniki: (na 6 porcji) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 cukinia 900 g mrożonego, siekanego szpinaku 200 g ziemniaków 100 ml śmietany kremówki (38%) sól pieprz 1 l bulionu dodatkowo: 250 g makaronu wstążki Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Zeszklić na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.  Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Eton mess z truskawkami 153

Chyba nie ma już osoby, która nie znała by tego wspaniałego deseru! Połączenie śmietany, bezików i truskawek jest po prostu genialne! Niesamowicie pyszne! Składniki: 330 g śmietanki kremówki, kilka / kilkanaście sztuk małych bezików, 500 g truskawek, 2 czubate łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka cukru, ew. skórka z cytryny, świeży imbir* Truskawki umyć i osuszyć, wybrać kilka ładnych sztuk do dekoracji

Plate of Joy
Pseudo tiramisu z truskawkami 158

śmietanki w duecie z truskawkami - drugie podejście do truskawek w tym roku poszczęściło się - są smaczne :). Szybki, pyszny i orzeźwiający deser. Składniki: 125 g mascarpone, 200 g śmietanki kremówki, cukier puder, biszkopty, truskawki, likier Baileys Mascarpone i śmietankę umieścić w misce i zmiksować przy pomocy miksera, gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier puder. Truskawki umyć i pokroić w plasterki

Plate of Joy
Szybki deser z jagodami i czekoladą 220

Pseudo tiramisu z truskawkami , teraz wykorzystałam troszkę skarbów z zamrażalnika. Wyszło bardzoooo smacznie! Z pewnością będzie u nas gościł częściej!  Składniki: 125 g mascarpone, 200 g śmietanki kremówki 30%, cukier puder biszkopty, 30-40 g gorzkiej czekolady, 200 g jagód, ew. likier Baileys Mascarpone i śmietankę umieścić w misce i zmiksować przy pomocy miksera, gdy masa zacznie gęstnieć dodać

Plate of Joy
Cafe latte w serniku 161

średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 1 łyżka kakao 40 g masła masa serowa: 600 g serka kremowego 200 g mleka skondensowanego słodzonego 200 ml śmietany kremówki (38%) 4 jajka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml mocnej, ostudzonej kawy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: czekoladowe ziarenka kawy Ciastka drobno pokruszyć, wymieszać z kakao i rozpuszczonym masłem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik bananowy z limonką 206

tłuszczu 3 jajka 180-200 g ksylitolu lub cukru 3 dojrzałe bananay sok z 1-2 limonki 1 budyń waniliowy Dodatkowo : 80 g białej czekolady 40 ml śmietany kremówki   Wykonanie: sucharki z masłem i wiórkami kokosowymi umieścić w kielichowym blenderze i zmielić do konsystencji "mokrego piasku" . Wyłożyć na dno tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Bok tortownicy uprzednio posmarować masłem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mazurek kokosowy 207

spód: 275 g wiórków kokosowych 150 g cukru pudru 2 jajka sok i skórka z połowy cytryny masa: konfitura malinowa (ekologiczna) 200 g białej czekolady  4 łyżki śmietany kremówki do dekoracji żurawina suszona marcepanowe jajka wykonanie: Jajka ubijamy mikserem razem ze sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Po około 5 minutach ubijania dodajemy wiórki kokosowe i startą skórkę

Przysmaki Karolki
Pomarańczowa babka piaskowa 164

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki skórki pomarańczowej 4 łyżki mleka 2 łyżki likieru Cointreau 1 łyżeczka pasty z wanilii dodatkowo: 60 g białej czekolady i 40 ml śmietany kremówki Wykonanie: masło utrzeć z cukrem na biały puch, dodając stopniowo żółtka cały czas ucierając do utartej masy wlać mleko, dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną i ziemniaczaną ubić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!