dzielimy na 3 części i każdą z nich pieczemy oddzielnie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 'C przez 15 min . Wszystkie przygotowane blaty ciasta odstawiamy do wystygnięcia. Krem budyniowy: W 1,5 szklanki mleka rozmieszać proszek budyniowy i mąkę . Pozostałe 1,5 szklanki mleka zagotować z 3 łyżkami cukru i na to gotujące mleko wlać(...)gotowe możemy składać całość. - 1 blat ciasta piernikowego - pół słoiczka powideł -połowa kremu budyniowego drugi blat ciasta piernikowego - druga połowa powideł - reszta kremu budyiowego - trzeci blat ciasta piernikowego - polewa czekoladowa Tak przygotowane ciasto najlepiej odstawić na całą noc by całość się zespoliła . Smacznego ;) Polecam
Malinowa KawiarenkaCiasto cytrynowe najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. na dolny spód ciasta rozsmarować 3/4 masy kakaowej. Na wierzch położyć drugi blat ciasta i rozsmarować pozostałym kremem ciasto wierzch i cienką warstwą kremu boki tortu. Na koniec według uznania udekorować torcik białymi perełkami, serduszkami i posypką waflową. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages
Ciastka - domowe słodkościcukru kryształu 4 jajka 1 szklanka siekanych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem 3 żółtka 3 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 puszka ananasów 2 galaretki cytrynowe 1 kostka masła (u mnie margaryna Kasia) Wykonanie: Ciasto Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasypać jedną szklanką cukru. Białka ubić, dodać resztę cukru, żółtka, pokrojone(...)być - ciasto dość nietypowe. Krem Na soku z ananasów ugotować budyń z żółtek, cukru i mąki. Masło utrzeć dodając ostudzony budyń. Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Przełożenie ciasta: Ciasto-krem-rozłożyć ananasy- zalać tężejącą galaretką. W środek ananasa można włożyć drylowaną wiśnię lub truskawkę. Źródło: 183 nowe przepisy Siostry Anastazji
Pychotkaaamargarynę i ucieramy. Robimy roladę: jedną karpatkę odwracamy by wierzch był na dole, smarujemy ciasto czekoladowe 1/4 kremu kładziemy kremem do karpatki i znowu smarujemy wierzch ciemnego ciasta 1/4 kremu (zrobiłam tak bo karpatka jest nierówna i dużo masy wchodzi w wyrośniętą karpatkę a ciasto czekoladowe jest równe więc można ładnie rozsmarować) to samo robimy z drugą karpatką(...)ciastem czekoladowym możemy trochę poczekać by ciasta zmiękły od kremu i ładnie się zwinęły. Zwijamy jedną roladę przykładamy do drugich ciast i nimi owijamy roladę by powstała jedna wielka. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny
Gotowanie moimi oczamijabłkami, zima to pierniki, serniki czy ciasta korzenne… tak, teraz zdecydowanie mamy dobry czas na takie niezobowiązujące rurki Ciasto w rurkach jest kruchutkie, wielowarstwowe jak to ciasto francuskie. Jednak w kremie jak i samym cieście, mało jest dodatku cukru, więc jeśli lubicie słodki smak, to dodajcie go więcej. Ja z dzieciństwa kojarzę jedynie rurki z bitą śmietaną. Teraz, preferuję(...)jednak wypieki z kremem, tak jak tutaj opartym na mascarpone, ale z dodatkiem śmietany. Taki krem nie powoduje aż takiego rozmoczenia ciasta, co przy rurkach jest ważne, bo mają nam elegancko chrupać. Chyba, że wybieramy wariant nadziewania rurek tuż przed podaniem, ale ja chyba na takie akrobacje jestem już zbyt leniwa Przepis pochodzi z karteczki, dołączonej oryginalnie do opakowania foremek
Mieszam w GarnkuSKŁADNIKI ciasto 4 jaja 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki przesianej mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem z bitej śmietany 660 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki przesianego cukru pudru łyżeczka aromatu śmietankowego 4 płaskie łyżeczki żelatyny ok. 80 ml wrzącej wody góra 2 galaretki rubinowe rozpuszczone w 3 szklankach wrzątku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ciasto Ubić białka(...)Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Ubić śmietanę mikserem na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodać cukier i aromat. Dolać ostudzoną żelatynę mieszając na najniższych obrotach. Posmarować ciasto kremem. Odstawić na godzinę do lodówki. Zalać tężejącą galaretką i jeszcze raz włożyć do lodówki
Przepisy Kulinarnesamej wielkości blaszce dwa ciasta. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec ciasto 30- 35 minut. Ciasto musi urosnąć i powstać nierówna powierzchnia. Zostawić ciasto do ostudzenia. Wykonanie kremu – do garnka wlać 2 szklanki mleka, dodać cukier, cukier waniliowy i esencję waniliową. Zagotować. W dużym kubku wymieszać obie mąki i jajko oraz żółtka, zalać pozostałym mlekiem. Dokładnie(...)budyń z ognia i ostudzić. Masło utrzeć na gładką masę i stopniowo dodawać zimny budyń. Dokładnie wymieszać. Truskawki umyć i osuszyć. Oderwać szypułki. Składanie ciasta – na pierwsze ciasto rozłożyć krem i obłożyć truskawkami. lekko je przydusić. Przykryć drugim ciastem. Na koniec obsypać cukrem pudrem
Kuchnia Pokoleńdodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wlać ciasto. Piec w temp 180 stopni C około 30 minut. Krem 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyzki maki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mleka 250 g masła Żółtka utrzeć z cukrem , dodać kawę(...)dodać pokruszoną czekoladę. Wymieszać aż powstanie jednolita polewa. Składanie ciasta Ciasto 1 1/2 kremu ułożyć rzędami ptasie mleczko zostawiając przerwy między rzędami i tam wlać gęstniejącą galaretkę. 1/2 kremu Ciasto 2 polewa ciasto z ptasim mleczkiem
O kuchni z uczuciemDziś ciasto dla miłośników ciasta francuskiego i lubiących naprawdę słodkie rzeczy. Wystarczy tylko przygotować trzy składniki i mamy pyszne ciasto. Ciasto francuskie z kremem Składniki: - 3 opakowania ciasta francuskiego - 1 kostka masła - 1 puszka mleka skondensowanego zagęszczonego słodzonego Gostyń Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy, obcinamy z każdej strony po 1,5 cm i pieczemy pozostawiony płat w piekarniku(...)brytfanny i dociskamy dłońmi, na wierzch smarujemy 1/3 kremu. Na górę kładziemy drugie ciasto i postępujemy tak samo jak z pierwszym, tak samo postępujemy z trzecim. Na posmarowane kremem ostatnie ciasto kruszymy upieczone paski ciasta francuskiego. Całość wsadzamy do lodówki na ok. 4 godziny do stężenia masy. Życzę smacznego
Kulinarne życieWitam Kochani dziś przychodzę do Was z bardzo prostym ciastem-idealnym do kawy. Jest ucierane, dwukolorowe, z dodatkiem malin (można je kupić teraz mrożone) oraz z niewielką ilością kremu. Ciasto robi się szybko, łatwo i przyjemnie :) Polecam i zapraszam SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm CIASTO -6 jajek -3/4 szkl cukru -150 ml oleju(...)osobnej misce mieszamy cukier, budyń, mąkę i wylewamy na gotujące się mleko. Mieszamy do zgęstnienia. Studzimy. Ucieramy masło lub margarynę i dodajemy stopniowo powstały budyń. Krem wykładamy na ostudzone ciasto. Całość posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki. I gotowe :) Polecam i życzę smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwszystkie pyszne dary lata powoli się kończą. Dziś chcę Wam przedstawić przepis na bardzo dobre ciasto, które nazwałam "Pożegnanie lata". Jest ono z malinową galaretką, na kakaowym cieście oraz z kremem. Bardzo Wam je polecam, i zachęcam do jego upieczenia, póki jeszcze można dostać maliny :) Zapraszam Blaszka 25x25cm CIASTO KAKAOWE -4 jajka+2 białka z kremu -3/4 szkl(...)szklanki gorącej wody-studzimy. Do ostudzonej galaretki dodajemy maliny, mieszamy i wstawiamy na chwilkę do lodówki by stała się lekko tężejąca. SKŁADANIE CIASTA Na pierwszy spód ciasta wykładamy połowę kremu, odstawiamy do lodówki na 15 minut by trochę stwardniał. Na krem wykładamy tężejącą galaretkę, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, na stężałą galaretkę wykładamy resztę kremu i przykrywamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuBigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Ciasta Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread(...)szarlotka z bezą Oponki serowe Ciasto marchewkowe z polewą Małe pączki z cukrem pudrem Kolorowy sernik Tarta Rafaello Babeczki marchewkowe z kremem Krówkowe wafle Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Popękane czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Napoje alkoholowe
Kulinarne przygody GatityBigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Ciasta Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread(...)szarlotka z bezą Oponki serowe Ciasto marchewkowe z polewą Małe pączki z cukrem pudrem Kolorowy sernik Tarta Rafaello Babeczki marchewkowe z kremem Krówkowe wafle Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Popękane czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Napoje alkoholowe
Kulinarne przygody Gatityserniku i kremie dominuje wanilia. Jest w cieście jak i w kremie. Sernik jest kremowy i delikatny. Natomiast dopełnieniem jest wierzch ciasta przygotowany ze śmietanki z masłem, białą czekoladą i wanilią. Ciasto jest obłędne w smaku! Spód: 4 batony princeska kokosowa po 36g 60 g masła Masa serowa: 600 g tłustego twarogu 0,5 szklanki cukru trzcinowego 1,5 łyżki(...)się czekolady. Do ciepłej dodajemy kawałki masła, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia na 2-3 godziny do lodówki. Wyjmujemy wanilię. Po tym czasie ubijamy ją mikserem z dodatkiem fixu. Krem przekładamy do szprycy i robimy okrągłe kółka. Chłodzimy w lodówce
VioletoweKucharzenieWitam Kochani w nowym roku :) Mam nadzieję,że dobrze spędziliście święta i Sylwestra. Przychodzę do Was z bardzo pysznym ciastem-kakaowe ciasto,krem z mleka w proszku i polewa czekoladowa-po prostu pycha-zapraszam na Milky Waya lub jak kto woli mleczną kanapkę,bo i pod taką nazwą ciasto to występuje :) SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm KREM(...)się składników i dodajemy wodę i olej-miksujemy. Ciasto dajemy do blaszki i pieczemy około 25-30 minut (do suchego patyczka) w temp 180 stopni. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. KREM Do garnka dajemy 250 ml mleka, 0,5 szkl cukru, cukier waniliowy i zagotowujemy mieszając do rozpuszczenia cukrów. Odstawiamy do przestygnięcia-ma to być letnie. Masło
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku