trafiłam na ten przepis http://uheleny.com/?p=910 . Postanowiłam , że za pierwszym razem wykorzystać sprawdzony sposób i zrobiłam krem wg. przepisu autorki bloga. Następnym razem może po eksperymentuję z białą czekoladą. Koniecznie spróbujcie ! Uwaga bo to ciasto uzależnia J Snickers Brownie jak z Coffee Heaven Składniki: Brownie(...)łyżki mleka · 50 g solonych orzeszków ziemnych Przygotowanie: Wszystkie orzeszki ziemne (te do ciasta i do kremu)wysypać na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiec przez około 10 minut, aż się zarumienia. Należy uważać bo orzeszki szybko się przypalają, więc lepiej mieć je cały czas pod kontrolą
Mania Gotowaniastanowił kajmak. W tym połączeniu zakochałam się w Boże Narodzenie, kiedy przygotowałam makowca z polewą kajmakową i postanowiłam zainspirować się tymi smakami nim przy torcie. Tort makowy z kajmakowymi kremami Ciasto: 200 g maku 250 ml wody 250 ml mleka 200 g cukru 125 g margaryny (w temperaturze pokojowej) 6 jajek łyżka miodu kopiata łyżka kaszy mannej kopiata łyżeczka proszku(...)koniec dodajemy cukier puder i utrwalacz do śmietany. Następnie ciasto makowe przecinamy w dwóch miejscach, tworząc trzy blaty. Dolny blat smarujemy jasną tężejącą masą, przykrywamy środkowym ciastem, które smarujemy tężejącym czekoladowym kremem. Całość przykrywamy górnym blatem. Na koniec boki i górę tortu smarujemy i ozdabiamy ubitą śmietaną. Górę dekorujemy według uznania, u mnie ciasteczkami oreo. Całość wstawiamy w zimne miejsce
PatiGotujegrudek. Gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na końcu wlewamy po woli likier, miksujemy. Nasz krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim babeczki lub przekładamy ciasta. Jak przygotować sernik z wiśniami? Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26 cm. Na dno wykładamy papier do pieczenia, zapinamy obręcz (papier powinien wystawać poza formę(...)wiśnie, mieszamy. Na spód z biszkoptów wykładamy całą masę. Wyrównujemy wierzch. Sernik wkładamy do lodówki, aby sernik stężał. Sernik zdobimy cukrowym kolorowym konfetti, chrupkami ryżowymi i listkami. Boki ciasta zdobimy kremem adwokatowym (przekładamy go do rękawa cukierniczego i robimy małe rozetki lub inne ozdoby). Smacznego
Słodkie okruszkiRodzynkowiec to ciasto dla dorosłych, gdyż zawiera w sobie sporą dawkę alkoholu. Jest to klasyczny przekładaniec, w którym blaty biszkoptowe rozdziela krem, a wierzch zwieńcza polewa czekoladowa. Chociaż w czeluściach internetu można znaleźć wiele przepisów na to ciasto, większość z nich ma w swoim składzie masę budyniową, z której ja zrezygnowałam, przygotowując swoją wersję tego wypieku. W moim rodzynkowcu znajdziecie(...)płynu - mój napar powstał z 50ml wody, gdyż po odsączeniu owoców pozostało 50ml wódki - napar kawowy ostudzić, połączyć z wódką PRZEŁOŻENIE CIASTA - na dnie formy ułożyć jeden z blatów biszkoptowych, nasączyć połową ponczu - na blat biszkoptowy wyłożyć schłodzony krem kawowy, wyrównać - wierzch przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć go pozostałym ponczem POLEWA CZEKOLADOWA - śmietankę podgrzać, zdjąć z palnika - do gorącej śmietanki
Smakołyki Berenikizostało zamroziłam i mam nadzieję, że mi się przydadzą w zimie :) Składniki: na ciasto: - 150 g mąki - 40 g cukru pudru - 100 g zimnej margaryny - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 żółtko - 1 łyżka śmietany na krem: - kostka masła - 1/4 szklanki przegotowanego mleka - 1 szklanka cukru pudru - sok z jednej cytryny Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia(...)możemy na ciasto wyłożyć papier a na to wysypać groch wtedy na 100 % ciasto nie urośnie) i pieczemy przez 30 minut w 180 C. W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego mleka ciągle mieszając oraz sok z cytryny. Na wystudzone ciasto przekładamy przygotowany krem a wierzch ciasta dekorujemy
Zainspirowana w kuchniTort migdałowy z kremem czekoladowym zachwyci nie jedno podniebienie i będzie wspaniałym zwieńczeniem każdego przyjęcia. 160 g masła w temperaturze pokojowej, 400 g migdałów, 400 g cukru, 8 jajek, krem: 3 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć), 3 pełne łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, 200 g czekolady deserowej, maliny Migdały wysypać na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)się grudki czekolady... można krem przetrzeć przez sito). Krem odstawić w chłodne miejsce na kilka minut aż trochę stężeje. Ciasto przekroić w poprzek na dwa placki. Ja obkrawam brzegi ciasta. Krem podzielić na trzy części. Na jeden placek nałożyć jedną część kremu, na nim ułożyć maliny, przykryć drugą częścią kremu. Na nim ułożyć drugi placek, na którym ułożyć trzecią część
królestwo garówOpis: Ekler, eklerka to podłużne ciastko w postaci parzonego ciasta przełożonego kremem. Eklery są kolejnym przysmakiem z czasów dzieciństwa. Nie można ich nie lubić – to klasyczne ciasto parzone wypełnione najlepszym i delikatnym kremem budyniowym. Rozpływają się w ustach i na jednym ciężko poprzestać. Składniki: Składniki na ciasto: 125g masła 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody 4 jajka(...)całkowitego ostudzenia. Gdy masa będzie zimna dodajemy do tego ciepłe masło oraz śmietankę. Całość łączymy mikserem. Ostudzone ciasto na eklery rozcinamy na pół. Spód każdego ciastka wypełniamy kremem i przykrywamy 2 częścią ciasta. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Gotowe eklery polewamy z góry roztopiona czekoladą
Ciastka i ciastaVictorii 2 łyżki cukru z melasą trzcinową* 2 jabłka 1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 2 jajka klasy M *można pominąć, jeśli lubicie mniej słodkie ciasta Na krem: 500 ml soku marchwiowo-bananowo-jabłkowego Smaki Victorii 1 budyń o smaku waniliowym bez cukru 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę z sodą, dolewamy sok marchwiowo-bananowo(...)Zdejmujemy z ognia, dodajemy 1 galaretkę cytrynową i szybko i energicznie mieszamy całość. Odstawiamy na około 15 minut do przestudzenia. Następnie powoli łyżka po łyżce wykładamy nasz marchewkowy krem na wystudzone ciasto* Całość odstawiamy, aż polewa zgęstnieje (w chłodne miejsce). Smacznego
Słodkie okruszkiciasto już upieczone. Wbity w środek ciasta patyczek powinien być suchy i w żadnym wypadku nie oklejony ciastem. Biszkopt studzimy w otwartym piekarniku, po ostygnięciu ciasto wykrawamy z formy i kroimy na pół. Krem przygotowujemy według przepisu na opakowaniu – przyznam się bez bicia że używam go zawsze, gdy nie mam czasu na samodzielne gotowanie budyniu, czekanie na jego ostygnięcie(...)dżemie rozkładam borówki, pomiędzy nie regularnie robię kleksy z kremu. Kładę górną połowę ciasta, dociskam. W miejscu łączenia dokładam jeszcze trochę kremu żeby nie było dziur, następnie wyrównuję krem na boku ciasta szpachelką. Nasączam górną połowę ciasta pozostałym ponczem, drugą część kremu umieszczam w rękawie i wyciskam kleksiki wielkości dużej borówki. Między nimi rozkładam pozostałe owoce. Na całość ścieram
Karo in the Kitchenformy jeszcze lekko ciepłe. Przełożyć na deskę i wstydzić. Przygotować polewę. Ser przełożyć do miski, dodać cukier waniliowy i sok z pomarańczy lub cytryny. Wymieszać na gładki krem. Ciasto podawać z przygotowanym kremem. Smacznego
Chocolate Muffin Blogzłoty kolor przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170’C. Natomiast blat z polewą orzechową pieczemy około 13-15 minut, w takiej samej temperaturze. Ciasta studzimy *** *** Przygotowujemy krem: mleko zagotowujemy i dodajemy do niego kaszkę manną oraz cukier. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Miękkie masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy(...)łyżce zimnej kaszki. Mieszamy tak długo, aż składniki całkowicie się połączą *** *** Składamy ciasto: Pierwszy placek smarujemy połową dżemu *** *** Na dżem wykładamy połowę kremu *** *** Całość przykrywamy kolejnym ciastem i powtarzamy czynność: smarujemy drugą połową dżemu i wykładamy resztę kremu *** *** Całość przykrywamy plackiem z orzechami *** *** Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki aby wszystkie smaki się połączyły *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY
Blog z Apetytembędzie to taki tradycyjny świąteczny przepis, ale smakowita gratka dla tych, którzy nie przepadają za słodkimi sernikami czy drożdżowymi babami pełnymi bakalii. Moja propozycja to owsiane ciasto z jabłkami i kremem daktylowym, czyli deser, który można jeść bez większych wyrzutów sumienia, ponieważ zawiera minimalną ilość cukru i tłuszczu, a w środku skrywa nasze pyszne, zdrowe i pełne witamin Jabłka Grójeckie(...)której się moczyły. Blendujemy na gładką masę. Gdyby się okazało, że krem jest za gęsty dolewamy nieco wody i ponownie blendujemy, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Gotowym kremem smarujemy wierzch ciasta i ozdabiamy czekoladowymi jajeczkami
Kulinarne przygody Gatitysztuk, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, krem do karpatki 1 opakowanie, owoce 2 szklanki/śliwki,gruszki,jabłka, aronia gruszkowa domowa 250 gram, cukier puder - ile potrzeba nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia karpatki = wodę zagotować z margaryną w garnku wsypać mąkę i mieszać w trakcie gotowania na mniejszym ogniu do powstania kuli, ciasto wystudzić do zimnego ciasta wbijać po jednym(...)dość ciemny kolor, wystudzone ciasto przeciąć na połowę krem budyniowy do karpatki bez gotowania przygotować wg zaleceń, dodac pokrojone owoce i wszystko połączyć krem rozsmarować na jednej części ciasta, na kremie rozsmarować dżem aroniowo-gruszkowy (użyłam swojej roboty dżemik, jest w moich przepisach "zobacz TUTAJ" ), nakryć drugą częścią ciasta, schować do lodówki na 2 godziny przed podaniem karpatkę posypać cukrem
W Mojej Kuchni Lubięnagrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 40 minut. Po ostygnięciu możemy dowolnie ozdobić. Dla większych łasuchów mogę polecić krem chałwowy, którym możemy przełożyć ciasto: Krem chałwowy - 250 g serka mascarpone - 250 ml śmietanki mocno kremowej - opakowanie chałwy (300-400g) Śmietankę ubić z mascarpone, a następnie dodać pokruszona chałwę. Schłodzić, po czym przełożyć
Sajkofanka smakuwielu hasło „ciasto z kremem” budzi totalny przestrach. Wydaje się, że taki wypiek musi być totalnie skomplikowany. Na szczęście Bogusia przygotowała dla Was przepis na Murzynek z kremem śmietanowym, które jest banalnie proste i wychodzi za każdym razem. Składniki: Ciasto: 125 ml wody 250 g masła(...)pieczenia o wymiarach ok 35 cm na 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz 35 minut. W czasie gdy ciasto się piecze przygotuj krem. Galaretki rozpuść w 150 ml gorącej wody i pozostaw do wystudzenia. Śmietanę ubij, a pod koniec ubijania stopniowo dodawaj tężejącą galaretkę. Tak przygotowany
kuron.com.pl