Biszkopt posmarować cienką warstwą serka homogenizowanego, na serku ułożyć całe truskawki. Galaretki rozpuścić w 4,5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Lekko tężejącą galaretką zalać truskawki. Ciasto odstawić do lodówki, by galaretka dobrze stężała. Krem śmietanowy: 0,5 l śmietanki 30%; 3 czubate łyżki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 500 g serka mascarpone; 1 czubata łyżka żelatyny; Żelatynę zalać 4 łyżkami(...)wody i całość zagotować. Po zagotowaniu odstawić naczynie z musem na bok, dodać galaretki w proszku i wymieszać, by galaretki się rozpuściły. Mus wystudzić. Lekko tężejący wylać na krem śmietanowy, wyrównać. Ciasto ponownie odstawić do lodówki (najlepiej na całą
In my kitchenkilka wersji na to ciasto, ja postanowiłam przygotować swoją - zapraszam na mój autorski przepis, na ciasto, które zadowoli podniebienia najbardziej wybrednych. SKŁADNIKI Biszkopt: ¾ szkl. zmielonych orzechów włoskich, ½ szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 1 łyżka oleju, 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem I: 200 g masła, 300 g masy krówkowej Krem II: ½ szkl. posiekanych, podprażonych orzeszków arachidowych(...)krem, dodajemy po łyżce kajmaku. Krem II: Kajmak mieszamy z orzeszkami. Krem III: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy usztywniacz i posypkę. Biszkopt oraz herbatniki lekko nasączamy herbatą. Przełożenie ciasta: biszkopt krem I warstwa herbatników krem II warstwa herbatników krem III . polewa pokrojone batony lion lub orzeszki
słodki bratekrolada powstała na przekór ponurej pogodzie, zielony barwnik w cieście potrafi zdziałać cuda, do tego delikatny śmietanowy krem, podana z filiżanką małej czarnej smakuje wyśmienicie...:) Składniki Ciasto: 5 jaj 3/4 szklanki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru zielony barwnik w żelu -opcjonalnie Krem: 350 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku(...)Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając w trakcie cukier puder oraz serek mascarpone wymieszany wcześniej z sokiem cytrynowym oraz żelatyną-całość dokładnie miksujemy. Ciasto odwijamy ze ściereczki smarujemy częścią kremu układamy paseczki galaretki zawijamy w rulon, smarujemy resztą kremu wierzch rolady posypujemy wiórkami kokosowymi, wkładamy na całą noc do lodówki, przed podaniem dekorujemy wisienkami koktajlowymi
Wanilia i Kardamonwiększe kawałki. Wylać ciasto do tortownicy o śr. 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 30 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Wystudzić. krem robimy, gdy wszystkie ciasta mamy już przygotowane i wystudzone Krem 300 g schłodzonej śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 300 g mascarpone ziarenka z 1/2 laski wanilii Śmietankę ubić z cukrem(...)jednocześnie dobrze się jeszcze rozsmarowywała. Wykonanie końcowe: 3 łyżki kremu odłożyć do woreczka z zamontowaną tylką gwiazdką. Na paterze ułożyć ciasto z kawałkami czekolady, posmarować kilkoma łyżkami kremu, następnie położyć ciasto oreo, również posmarować. Na wierzch ułożyć brownie. Posmarować tort z boków i na górze pozostałym kremem, polać brzegi czekoladą (można zrobić to tak, aby sprawiała wrażenie spływającej z tortu
Słodkie inspiracjemusi być i black. Chciałam aby tym razem kolor był naturalny, więc użyłam jagód, które w zeszłym roku dostałam będąc na wakacjach w PL. Ciasto czekoladowo-jagodowe z tradycyjnym kremem identycznym jak w red velvet cake (przepis na red velvet znajdziecie tu ) Prosty w przygotowaniu i łatwy w dekoracji. Poza tym jest pyszny dzięki lekko słonemu(...)jeśli będą grudki- przetrzyjcie przez sitko. Dodajcie rozpuszczoną żelatynę i wymieszajcie, aby masa była gładka. Schłodźcie do temperatury około 30 stopni. Wykonanie Na podstawce ułóżcie pierwszy krążek ciasta i posmarujcie kremem. Na krem wyłóżcie trochę frużeliny jagodowej. Przykryjcie kolejnym krążkiem ciasta i posmarujcie kremem, (Zostawcie odrobinę kremu do posmarowania wierzchu ciasta - samej góry). N astępnie posmarujcie frużeliną
Piekarz-Kucharz-GarkotłukJeśli lubicie mleko w proszku to ten torcik na pewno trafi w Wasz gust.Warstwy wilgotnego ciasta przełożone są kremem mlecznym a całość przełamuje kwaśny posmak powideł śliwkowych. Ciasto nie jest przesłodzone ale jeśli mleko w proszku to nie Wasz smak, to nie próbujcie go piec. Ten smak tutaj dominuje więc trzeba go naprawdę lubić. My uwielbiamy wszystko z dodatkiem mleka(...)dodawać na zmianę po trochę mleka w proszku i wystudzonego mleka z cukrem. Na paterze umieścić dolny blat ciasta. nasączyć go kawa i posmarować połową powideł. Wyłożyć połowę kremu i przykryć ciastem. Tak jak poprzednio ciasto naponczować, posmarować powidłami i wyłożyć resztę kremu mlecznego. Przykryć ostatnim blatem ciasta. Masło, kakao i cukier puder zagotować. Dodać wrzątek i mieszać aż polewa
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaminut (do zarumienienia). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Gdy słonecznik ostygnie całkowicie łamiemy go na małe kawałki. Krem kajmakowo śmietankowy: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy serek mascarpone i masę kajmakową. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Złożenia ciasta: Na dnie tortownicy(...)układamy jeden biszkopt. Smarujemy go 2 łyżkami masy kajmakowej. Następnie rozsypujemy połowę łuskanego słonecznika. Kolejno wykładamy 1/3 kremu, drugi biszkopt, kolejną część kremu, resztę słonecznika i ostatnią warstwę kremu. Wierzch ciasta dekorujemy startą gorzką czekoladą
VioletoweKucharzeniezależy Wam na bicepsach. Mąkę przesiewacie, dodajecie kakao, sodę i proszek do pieczenia. Wsypujecie powoli do masy z cukru, masła i jajek. Na koniec dodajecie krem kasztanowy i kasztany. Foremkę wykładacie papierem, wlewacie ciasto i pieczecie 45-60 min w temperaturze 180 stopni. Sprawdzajcie, żeby się nie spaliło. Gdy ostygnie, wyjmujecie je z foremki. pralina: Cukier wsypujecie do rondla, dodajecie(...)część zdejmujecie, dolną smarujecie obficie kremem z praliną. Nakładacie górną część, znowu smarujecie kremem z praliną. masa kajmakowa: Masę kajmakową podgrzewacie i mieszacie ze śmietanką. Studzicie, oblewacie przełożone już kremem ciasto i posypujecie resztą praliny. Jeżeli robicie masę sami, to uważajcie. Puszkę mleka skondensowanego zalewacie wodą w garnku (woda ma ją zatopić) i przykrywacie. Gotujecie ok. 2 godzin. Otwieracie dopiero
GRUBY WAŁEKtortownicę lub foremkę do tarty o średnicy 20 cm (spokojnie możecie użyć odrobinę większej foremki np. 22-23 cm, ponieważ ciasto kruche wyszło mi dość grube, a kremu jeszcze zostało): Ciasto kruche: – 150 g mąki – 2 łyżki cukru pudru – 90 g zimnego masła – 1 małe jajko – szczypta soli Mąkę łączymy z cukrem pudrem oraz(...)które również mieszamy tylko i wyłącznie szpatułką (tutaj dostosowałam się do zasad ). Krem przełożyłam do rękawa cukierniczego i wycisnęłam na tartę. Użyłam okrągłej tylki. Oczywiście możecie zwyczajnie przełożyć krem na ciasto. Przed podaniem oprószyłam kakao. Z tarty wykroiłam 8 porcji. Jedna to 340 kcal. Pyszna tarta z ciekawym dodatkiem Tak wyglądała, przed oprószeniem kakao Dodatek malin kontrastuje ze słodkim kremem
Relaxtimewyłożyć cały słoik dżemu wiśniowego. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć i posmarować 1/2 masy czekoladowej. Na wierzch położyć trzeci blat ciasta, który również nasączyć i rozsmarować pozostałym kremem ciasto wierzch i cienką warstwę kremu boki tortu. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladą i polać po kremie czekoladowym robiąc esy floresy. Na wierzch czekolady można posypać posypką waflową
Ciastka - domowe słodkościszklankę z roztrzepanymi żółtkami i doprowadź do zagotowania. Odłóż do wystudzenia. Utrzyj miękkie masło i powoli dodawaj przestudzony budyń. Warstwy ciasta od dołu: 1. biszkopt 2. połowa kremu budyniowego 3. ciasto makowo-kokosowe 4. połowa kremu budyniowego 5. delicje zalane galaretką Wykonanie galaretkowego wierzchu ciasta: Przygotuj dwie galaretki wg przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość wody o 1/3-1/4(...)galaretka zaczęła tężeć (możesz ją włożyć do lodówki by szybciej stężała). Na drugiej połowie kremu rozłóż delicje. Gdy galaretka zacznie tężeć zalej delicje galaretką. Najlepiej odłóż ciasto do lodówki, by krem budyniowy i galaretka zesztywniały. Przepis pochodzi z książki: "Wielka księga ciast Siostry Anastazji
Mania Wypiekaniaół, ciasto piec przez 10 minut, następnie temperature zmniejszyć na 170 C i piec dalej 15-20 minut na złoty dość ciemny kolor, wystudzone ciasto przeciąć na połowę 500 ml mleka zagotować, krem do karpatki, kakao, budyń czekoladowy(...)wymieszać w 300 ml mleka i wlać do gotującego się mleka i mieszać do zagęstnienia, krem zostawić do wystygnięcia zimny krem utrzeć z miękkim masłem mikserem na gładki krem, na połowę ciasta rozsmarować dżem z ciemnych winogron lub jaki lubisz, nałożyć połowę kremu, poukładać ciepłe lody, rozsmarować resztę kremu na lodach i przykryć drugą połową ciasta na ciasto położyć papier
W Mojej Kuchni Lubięniego papier do pieczenia i ponownie przełóż go na blachę. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, cukier puder oraz wodę. Następnie polej niż biszkopt, tak aby nasączenie pokryło całe ciasto. KREM Do rondelka wlej 600 ml mleka, dodaj cukier, cukier waniliowy i wiórki kokosowe, całość wymieszaj. Gotuj do czasu, aż mleko się zagotuje. Następnie zmniejsz ogień i cały czas mieszając(...)śmietanę, zagotuj. Do miski włóż połamaną na małe kawałki czekoladę, zalej ją gorącą śmietanką, odczekaj chwilę i mieszaj do czasu, aż czekolada się rozpuści. Powinien powstać gładki krem. Polewę wylej na ciasto, wyrównaj wierzch. Ciasto udekoruj wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego Artykuł Ciasto bounty pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniZdecydowanie mój deser dzieciństwa, obok czekoladowego bloku, wafli przekładanych kremem czekoladowym oraz ciasta drożdżowego z rodzynkami. Smaki Babci, najlepsze, cudowne wspomnienia słodkości, rodziny. Dziś u mnie napoleonka, deser bez pieczenia, herbatniki przełożone kremem budyniowym posypany cukrem pudrem. Można przygotować takie ciasto używając zamiast herbatników ciasta francuskiego a krem budyniowy zastąpić kremem śmietankowym, bezowym lub przełożyć bitą śmietaną. Każda wersja zachwyci(...)mówię Wam! Mnie ten deser urzeka od najmłodszych lat! :* U mnie zdecydowanie wygrywają herbatniki oraz domowy krem budyniowy. Idealne ciasto bez pieczenia do kawy. Usiądź z rodziną i zajadaj! Napoleonka na herbatnikach Blaszka o wymiarach 25 x 35 cm lub 25 x 30 cm. Szklanka ma u mnie zawsze pojemność 250 ml. SKŁADNIKI: herbatniki
Zasmakuj KuchniCiasto Kinder Bueno to połączenie biszkoptu przełożonego kremem na bazie wafelków oraz masła orzechowego udekorowanego bitą śmietaną wraz z dodatkiem masła orzechowego i startą, gorzką czekoladą. Jeżeli do ciasta wykorzystacie masło orzechowego bez cukru to radzę do kremu dodać trochę więcej cukru (do smaku). Biszkopt z poniższego przepisu bardzo ładnie wyrośnie, a krem orzechowy jest niesamowicie smaczny 😋 Składniki na tortownicę(...)czekoladą i udekorować przełamanym batonikiem Kinder Bueno. Ciasto ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc). Kroić po całkowitym stężeniu wszystkich mas. Przygotowywanie biszkoptu Przygotowywanie kremu orzechowego Składanie ciasta: 1/2 biszkoptu, krem orzechowy, 1/2 biszkoptu i masa orzechowa przygotowana na bazie ubitej śmietany Pomysł na ciasto STĄD
Ugotować