Ciasto marchewkowo-czekoladowe Wszyscy kochają ciasto marchewkowe - jest pachnące, wilgotne, świetnie pasuje do codziennej kawy oraz jako świąteczny wypiek. Wystarczy przygotować śmietankowy krem i ciasto marchewkowe zmienia się we wspaniały tort. Oto przepis na świetne ciasto marchewkowe wzbogacone czekoladową nutą. Jeśli ciasto ma być dla dzieci najlepsza będzie czekolada mleczna, dla dorosłych polecam dodatek odrobiny goryczy, czyli czekolady 70%. Składniki(...)czekoladę. Ciasto wlać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piec ok. godziny. Ciasto jest gotowe gdy wbity patyczek jest suchy. Po wystudzeniu ciasto można polukrować, przełożyć kremem z serka mascarpone lub posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Korniszonkitrzeba :-) To ciasto to pychotka. Zawsze się udaje, pięknie wygląda i jest pyszne :-) Składa się ze spodów kruchego ciasta, posmarowanych dżemem porzeczkowym , z bezą i orzechami. Spody przełożone są kremem. Ciasto jest pyszne. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: *przepis na dużą blachę CIASTO: -2,5 szkl mąki (szklanki z małą górką) -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżka(...)garnka, podane składniki dodajemy do 0,5 szkl mleka i miksujemy. Wlewamy do gotujacego się mleka i mieszamy. Budyń studzimy, zimny miksujemy z margaryną. Wystudzone blaty przekładamy kremem i gotowe :-) Ciasto przechowujemy w lodówce. Ciasto jest pyszne, bardzo ładnie i elegancko wygląda. Polecam każdemu by wypróbował przepis bo warto, jest niezwykle proste, zawsze wychodzi :-) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam. Dziś jest piątek, więc będzie przepis na ciasto. Zapraszam na bardzo smaczne ciasto składające się z gryczanego biszkoptu zrobionego z maki gryczanej od BioBabalscy oraz mocno mlecznego kremu. Ciasto jest słodkie, sycące i rozpływające się w ustach. Polecam Składniki: biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl cukru pudru 1/2 szkl mąki Bio gryczanej od BioBabalscy 1 łyżka oleju 1 łyżeczka(...)odstawiamy do przestudzenia. Składamy ciasto: najlepiej zrobić to w tortownicy w której piekł się biszkopt. Na dno układamy blat biszkoptu, wykładamy na niego krem, wyrównujemy. Na kremie układamy drugi blat ciasta i lekko dociskamy. Gdy polewa zacznie tężeć polewamy nią wierzch ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze będzie na drugi dzień. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneWilgotne biszkoptowe blaty o smaku krówki, słodki miodowo- jajeczny krem, zwieńczenie całego ciasta to czekoladowa rozpływająca się w ustach pianka. Brzmi pysznie…. Pomysł na to ciasto powstał z inspiracji wieloma innymi przepisami, strasznie bałam się, co z tego mi wyjdzie, zdałam się tylko na swoje wyobrażenie smaków-nie zawiodło mnie! Jest idealne, kto lubi kremowe przekładańce myślę(...)wtedy mieszamy szpatułką lub łyżką do połączenia, ostudzoną masę wkładamy na minimum 5 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc. Następnego dnia miksujemy na gładki sztywny krem. Przełożenie: Pierwszy blat ciasta nasączamy połową ponczu, wykładamy całą miodową masę, przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem i wykładamy piankę czekoladową. Oprószamy kakao, dekorujemy, chłodzimy w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Słodkich
Wanilia i Kardamonfaworki to klasyka i jak nakazuje tradycja nie może ich zabraknąć, dla tych którzy jednak za nimi nie przepadają proponuję mega czekoladowe eklerki. Parzone ciasto ptysiowe i czekoladowy aksamitny krem z odrobiną amaretto lub rumu do smaku. Spróbujcie je zrobić i zajadajcie się bez żadnych wyrzutów sumienia J Życzę Wam słodkich chwil ! Składniki(...)ostygnie przykryć rondelek folią spożywczą i włożyć na całą noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć z lodówki, wlać rum lub amaretto i zmiksować mikserem na gęsty gładki krem. Ciasto: Masło umieścić w rondelku razem z kakao, wlać wodę, wsypać szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną aby nie było żadnych grudek z kakao. Wsypać mąkę i energicznie
Wanilia i KardamonKolejny smak dzieciństwa. Pyszne, dwukolorowe ciasto przekładne delikatnym kremem budyniowym. Ciasto jest bardzo podzielne- z podanego poniżej przepisu wyjdą Wam dwa spore kawałki. Metrowiec jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Gwarantuję Wam, że jeszcze szybciej znika ze stołu niż się go robi. Ciacho podałam na porcelanie Bogucice- seria Jesień Składniki: 4 jajka 8 łyżek wody(...)gotującego się mleka i cały czas mieszając gotować do czasu, aż masa będzie gęsta. Budyń wystudzić. Gdy będzie chłodny utrzeć go z kostką miękkiego masła. Następnie kromki ciasta smarować kremem i układać je jedna obok drugiej na zmianę tzn jasna ciemna, jasna i tak do skończenia się ciasta. Metrowiec schłodzić w lodówce a następnie oblać czekoladą. Polewa: Kremówkę umieścić
Krakowskie smaki Anitortownice z ciastem i piec przez 40 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Chłodne ciasto wyjąć z tortownicy i przekroić na trzy blaty. Krem - maliny rozmrozić, odsączyć sok, a następnie owoce zblendować na mus. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone. Do ubitej z serkiem śmietanki dodać(...)Krem podzielić na trzy części - dwie duże i jedną małą. Na jeden blat biszkoptu wyłożyć dużą część kremu, nakryć drugim blatem biszkoptu i ponownie wyłożyć dużą część kremu, nakryć trzecim krążkiem ciasta. Całość przesmarować pozostałą częścią kremu. Czekoladę zetrzeć na tarce, oprószyć tort czekoladowy z kremem malinowym i udekorować świeżymi malinami. Włożyć do lodówki na minimum kilka godzin - optymalnie
WSZYSTKO SMACZNEswoich domach przygotować takie "bożonarodzeniowe polano" w formie wyjątkowego ciasta. Rolada wygląda na czasochłonną, ale uwierzcie mi, to jedno z najprostszych wypieków jakie kiedykolwiek robiłam:) Świetnie się pracuje z ciastem, krem to sama przyjemność, a nadawanie kształtu roladzie i smarowanie jej wierzchu kremem, by imitował wzór kory drzewa to już sama zabawa!:) Jestem przekonana, ze ten delikatny, puszysty biszkopt oraz(...)dodać, że w oryginalnym przepisie podane jest aż 200 ml rumu! Ale ja ze względu na Dzieci i to, że nie przepadam za mocno alkoholowymi ciastami dodałam tylko 4 łyżki brandy. Krem wyszedł cudowny i musiałam się powstrzymywać, żeby nie wyjeść go całego z miski:) Na początku też wydawało mi się, ze kremu jest ogólnie za mało, że warstwa
Słodko-Słony Świat Ilonyrodzaju sosów i chutneyów podawanych do dań mięsnych. Na pewno są tu też amatorzy śliwkowych nalewek czy śliwowicy. ------------------------------------------------------------- Krucha tarta ze śliwkami i kremem Czas przygotowania: 3 godziny Proporcje na formę o średnicy 24 cm Składniki: Ciasto: 225 mąki pszennej 120 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% strata skórka z cytryny 2 łyżki cukru pudru Nadzienie(...)niego biały ser i dokładnie mieszamy. Ze śliwek usuwamy pestki, owoce kroimy na 6 lub 8 części, w zależności od tego jak duże są śliwki. na podpieczone ciasto wykładamy krem, posypujemy go przyprawami, a na wierzchu układamy owoce. Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 przez około 45 minut. Studzimy na kratce
Kulinarne przygody GatityLekkie ciasto kokosowe, delikatny krem budyniowy, biszkopty, słodki karmel i chrupiące wafelki. Takie jest właśnie to ciasto:) PRZEPYSZNE! Idealne praktycznie na każdą okazję, Święta, urodziny, niedzielne ciasto, ale bez okazji też zniknie w mgnieniu oka... W Kauflandzie znajdziecie właśnie atrakcyjną promocję na jajka, śmietanę 30% oraz masę krówkową ! foremka 23x33 cm Biszkopt: 6 białek , 200g(...)Wafle Princessa kokosowe (po37g każda). Na cieście rozsmarować 2/3 masy, ułożyć biszkopty, jeden obok drugiego. W szparach między biszkoptami rozsmarować masę krówkową. Wyłożyć resztę kremu i posypać posiekanymi wafelkami. Ciasto przechowywać w lodówce. Źródło: Zjem
Z miłości do słodkościpryskać), wymieszać i rozlać na najcieńszy biszkopt szybko rozprowadzając karmel po całej powierzchni ciasta. Gdy karmel przestanie się burzyć i odrobinę zastygnie pokroić ciasto ostrym nożem posmarowanym olejem na 8 części i zostawić do wystygnięcia. 3. Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Ja łamię czekoladę na mniejsze kawałki, wkładam do metalowej miski, którą ustawiam na garnku z wodą(...)powtarzać aż wykorzystamy wszystkie podkłady. Ostatni podkład posmarować masą i za pomocą szprycy zrobić 8 dużych keksów lub tyle ile mamy kawałków ciasta z karmelem) na brzegu ciasta. Resztą kremu posmarować brzeg ciasta. Można zostawić kremu na 1 keks do dekoracji ciasta. O każdy keks oprzeć kawałek ciasta z karmelem. Można na koniec zrobić jeszcze jeden keks na środku
Mama GotujeLekkie, owocowe ciasto z kremem śmietanowym – obowiązkowy deser na Midsommar w Szwecji Biszkopt: Składniki: 6 jajek 220g cukru 120g mąki 50g mąki ziemniaczanej oddziel białka od żółtek w jednej dużej misce ubij białka z 2/3 cukru na sztywną pianę (taką, żeby nie wypadała z miski po odwróceniu, a po wyjęciu mieszadeł powstały „szczyty”), a w drugiej, z pozostałym cukrem(...)podaj z owocami w pucharkach Montaż: Blaty biszkoptowe przełóż kremem i owocami jagodowymi (truskawki w Szwecji na Midsommar to świętość, także nie zapomnij o nich!). Również wierzch ciasta posmaruj kremem i ozdób owocami. Ciasto możesz podać od razu, albo wstawić na jakiś czas do lodówki, by wszystkie składniki lepiej się połączyły. W obu wersjach jest wyborne! Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
SandraFrej.comcytrynową masę z lemon curd Ja poszłam na łatwiznę i mój krem czekoladowo – orzechowy to najzwyklejsza w świecie nutella. Myślę jednak, że warto byłoby ja zastąpić jakimś kremem własnego wyrobu. Ciasto byłoby wtedy na pewno smaczniejsze i zdrowsze. Składniki na blaszkę 20×20 cm: Biszkopt orzechowy: – 4 białka – 4 łyżki cukru – 3 łyżki mąki pszennej(...)puch i dodawałam do niego powoli budyń. Na biszkopt orzechowy nałożyłam warstwę nutelli. Na niej poukładałam herbatniki, które nasączyłam nalewką malinową, a na końcu nałożyłam krem budyniowy. To co widzicie na wierzchu ciasta to roztarte pomiędzy palcami resztki herbatników oraz odrobina kakao. Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 280 kcal. Deser podany na drewnianej desce dębowej Kostka orzechowa przekładana
Relaxtimeananas, który wcześniej potraktowałam blenderem. Każdy płat ciasta nasączam przegotowaną wodą z cukrem. Na jeden płat biszkoptu wyłożyć część kremu ananasowego, rozsmarować i zakryć drugim płatem ciasta, reszta kremu ananasowego i na to trzeci płat ciasta. Ciasto obsmarować kremem wymieszanym z barwnikiem i udekorować według uznania. Boki tortu udekorowałam kolorową posypka wymieszaną ze startą na tarce białą
Zrób to smaczniecytryny– ile lubicie – i studzimy. I wszystko razem Ciasto kładziemy na duży płaski talerz bądź paterę. Dolny blat ciasta nasączamy mocno ponczem na rumie i herbacie. Krem wyciskamy pół centymetra od rantu ciasta, bez żadnej końcówki zamocowanej na rękawie. W okręgu który powstał z grubszej warstwy kremu robimy kolejne mniejsze okręgi i wypełniamy je świeżymi drobnymi(...)owocami. Krem wyciskamy również na ich wierzch, kładziemy drugi blat ciasta, wyrównujemy konstrukcję a następnie lekko górny blat dociskamy. Ja wyrównuję boki kremu szpachelką, żeby dokładnie zrównać poziom kremu z poziomem ciasta. Nasączamy górny blat pozostałym ponczem, ponownie wyciskamy krem i układamy owoce. Całość schładzamy w lodówce przed podaniem przez minimum jedną, a najlepiej dwie-trzy godziny. SKŁADNIKI
Karo in the Kitchen