Bardzo jestem zadowolona z efektu. Ciasto kruche jak pokruszone ciasteczka, krem pyszny a beza mój faworyt Wszystko razem pasuje świetnie. Wykonanie ciasta kruchego – do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, żółtka. Masło pokroić na małe kawałki. Zagnieść szybko ciasto na gładką masę. Możecie użyć miksera i nastawić na pulsacyjne wyrabianie ciasta. Thermomix wyrabianie ciasta do naczynia miksującego(...)czas 30 sek nałożyć motylek, ucierać obroty 3 i co jakiś czas dodawać pozostałą masę z kaski. Formowanie ciasta do tej samej blaszki co było pieczone ciasto włożyć upieczone ciasto krem z kaszki manny rozłożyć na cieście teraz delikatnie położyć bezę orzechową, lekko przydusić przykryć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin Ciasto jest pyszne polecam
Kuchnia Pokoleńinspiracji na fajne ciasto. Na coś, co na pewno mu zasmakuje. Pamiętałem jak zajadał się babeczkami cytrynowymi, które kiedyś robiłem. Dlatego więc, to właśnie ciasto cytrynowe postanowiłem wziąć na bazę „tortu”. A krem… powstał z tego, co było pod ręką. Przypominam, iż po ponad 12 godzinach pracy w kuchni nie zrobiłem absolutnie żadnych zakupów. W zamrażarce znalazłem(...)mieszając. Gotową sztywną masę zdjąć z ognia i wystudzić. 100g masła zmiksować, aż będzie puszyste. Dodawać po łyżce masy jagodowej i ubijać na jednolitą masę. Gotowym kremem przełożyć wystudzone, przecięte na pół ciasto cytrynowe. Udekorować lukrem (można zabarwić go odrobiną soku z jagód), kilkoma jagodami, płatkami migdałów. Aby ciasto było bardziej wilgotne, można nasączyć je przed przełożeniem kremem ponczem zrobionym
Jacob TastesPomysł na efektowne ciasto - biszkopt przełożony dżemem truskawkowym, kremem maślano-budyniowym i udekorowany galaretką oraz wiórkami kokosowymi. Biszkopt z poniższego przepisu pięknie wyrasta, a sam krem - niebo w gębie. Szczerze polecam :) Pomysł na ciasto zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki . Składniki*: biszkopt 6 dużych jaj 220 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka zwykłego cukru(...)wyciąć otworki (ja użyłam dużego kieliszka do wódki). Każdy płat ciasta delikatnie nasączyć sokiem (zwłaszcza brzegi!) . Ciasto po złożeniu przechowywać w lodówce. Składanie ciasta: spód ciasta dżem truskawkowy 1/3 kremu maślano-budyniowego środkowy spód ciasta dżem truskawkowy 1/3 kremu maślano-budyniowego wierzch ciasta z otworkami 1/3 kremu maślano-budyniowego wiórki kokosowe lekko tężejąca galaretka * na tortownicę
Ugotowaćnamówić na dwie propozycje, do których wykorzystałam najpyszniejszy na świecie krem cytrynowy. Pierwszą z nich jest mazurek z miodowego kruchego ciasta, a drugą kruche ciasteczka. Oba ciasta są słodkie, a krem intensywnie cytrynowy. Te dwa smaki - słodki i orzeźwiająco cytrynowy - doskonale się łączą. Na pewno są to smaki, które cudownie pasują do tych wiosennych świąt. Składniki kruchego ciasta na mazurek(...)śmietany czy piany z białek. Świetnie sprawdza się przy pieczeniu ciast i biszkoptów, kiedy zależy nam na jak najszybszym rozpuszczeniu cukru. Cukier puder jest nieodzowny podczas pieczenia delikatnych ciast, przygotowywaniu kremów i robieniu lukru czy polew. Cukier Gruba Rafinada Diamant to śnieżnobiałe, duże kryształy. Nie rozpuszcza się i nie zmienia koloru podczas pieczenia. To sprawia, że kruche ciasteczka obsypane
Codzienna kuchnia niecodziennaubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier puder i sok z cytryny. Polewa: śmietankę i posiekaną czekoladę umieścić w rondelku, podgrzewać do rozpuszczenia czekolady. Jeden blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć krem (kilka łyżek zostawić do dekoracji), przykryć drugim blatem. Z wierzchu ciasto polać ciepłą polewą, wstawić do lodówki na kilka godzin. Resztę kremu przełożyć do rękawa z końcówką-gwiazdką(...)Ciasto podzielić na 8 kwadratowych kawałków, każdy udekorować różyczką kremu i czekoladowym groszkiem. Smacznego
Obiad gotowylśniąca dodać mak, wiórki kokosowe, proszek i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C 20 - 25 minut. Ciasto wystudzić. Krem: Żółtka zmiksować z 100 ml mleka i obiema mąkami, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać masę z jajek i gotować ciągle(...)Zachować między nimi niewielkie odstępy, aby ciasto łatwiej było pokroić. Na biszkoptach ułożyć wcześniej namoczone rodzynki i polać polewą. Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki. Zobacz również: ciasto z kremem krówkowym
Kuchcik gotujewbić wykałaczkę i gdy po wyjęciu jest sucha to znaczy że ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ciasto wyjmuję z foremki i odkładam do wystudzenia i piekę kolejny krążek ciasta. Przygotowanie kremu: Do miski przekładam krem mascarpone, dodaję około połowy cukru pudru, cukier waniliowy i przez chwilę miksuję. W drugiej misce ubijam przez chwilę dobrze schłodzoną śmietanę, do lekko ubitej śmietany(...)jest gotowy. Końcowe przygotowanie ciasta red velvet: Zimne krążki ciasta od góry wyrównuję nożem, odcinam tak żeby ciasto było płaskie. Okrawki ciasta użyję do dekoracji. Na pierwszy krążek ciasta nakładam 1/3 kremu i równo rozsmarowuję, na górę kremu kładę drugi krążek i nakładam kolejną porcję kremu i równo rozsmarowuję. Kładę ostatni krążek ciasta, spodem do góry tak żeby góra była
Uwaga Babcia Gotujeponownie odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Bezowe wykończenie: Jeśli ciasto chcemy podać tego samego dnia, bezę polecam pokruszyć na spore kawałki i ułożyć je na kremie śmietankowym. Jednak jeśli ciasto przewidziane jest na następny dzień, ostrożnie odklejamy bezę od papieru, na którym się piekła i całą układamy na białej, piankowej warstwie. Chowamy na noc do lodówki(...)czasie spód bezy lekko nasiąknie od kremu, wierzch pozostanie chrupiący, a całość będzie się ładnie kroić. Gdybyśmy chcieli pokroić tak przygotowane ciasto od razu, beza mogłaby stawiać opór i kawałki nie wyszłyby zbyt ładne. Ciasto przechowujemy w lodówce maksymalnie 2-3 dni. Smacznego! PS Czekolada, której użyłam do tego przepisu przyjechała do mnie prosto z Terravity na testy. Wersji
Ratunku obiadKruche ciasto w połączeniu z bakaliową bezą i puszystym kremem ananasowym z warstwą dżemu niskosłodzonego z pomarańczy OWOCOWA ROZKOSZ , tworzy pyszną kompozycję smakową, jednym słowem pyszne ciasto, godne polecenia. Jedno z najlepszych. Dżem ma idealną konsystencję, do ciast nadaje się wspaniale, ale nie tylko,świeża bułeczka na śniadanie z nim też smakuje wybornie, choć(...)ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy na krem, pod koniec dodajemy osączone z zalewy i pokrojone w kostkę ananasy , mieszamy łyżką. Przełożenie: Jedną warstwę ciasta z bezą posmarować kremem ananasowym, przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić, kroić i podawać
Wanilia i Kardamonzawsze w moim domu wszyscy uwielbiali ciasta piernikowe, dlatego też zdarza mi się robić różne wariacje tego typu wypieków. Tym razem popełniłam delikatne ciasto ucierane z dodatkiem jabłek i przyprawy do piernika, a dodatkowo przełożone kremem maślano-śmietanowym i polane czekoladą. Z racji swej puszystości wyglądało jak wyglądało, ale uwierzcie mi smakowało rewelacyjnie. Ciasto piernikowe: 6 jajek 1 szklanka(...)mnie 18%) 1 cukier waniliowy 1 czekolada mleczna 3-4 łyżki mleka Masło ucieramy z cukrami na puch, następnie cały czas ucierając dodajemy po łyżce śmietany. Pierwszy placek ciasta piernikowego smarujemy kremem, przykrywamy drugim plackiem i ponownie smarujemy resztą kremu. Całość polewamy czekoladą mleczną rozpuszczoną z niewielką ilością mleka
Cynamonowe szczęściepiana będzie gładka i lśniąca. Przygotowane wcześniej w dwóch formach ciasto posmarować powidłem, na powidło wyłożyć ubitą pianę z białek, wierzch posypać posiekanymi drobno orzechami. Ciasto piec w temperaturze 180 st.C około 35 minut. Krem: 4 żółtka; 120 g cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 4 łyżki mąki pszennej; 375 ml mleka; 200 g masła; Żółtka, 125 ml mleka i mąkę(...)utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po łyżce budyniu. Na koniec można dodać odrobinę spirytusu i garść wiśni wydrylowanych lub w syropie. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć przygotowanym kremem budyniowym: na jedno ciasto z pianą i orzechami wyłożyć krem, na krem wyłożyć drugie ciasto tak, by piana i orzechy były wierzchem ciasta
In my kitchenprzepis na bardzo proste ciasto Snickers, niebawem już zaś zdradzę Wam przepis na bogatszą i bardziej pracochłonną wersję tego ciasta. Dzisiejszy Snickers składa się z kruchego ciasta przełożonego kremem budyniowym oraz chrupiącymi orzechami na wierzchu. Ciasto jest baaaardzo pyszne, śmiało może znaleźć się na liście ciast świątecznych... Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 150g masła, 2/3 szklanki cukru(...)łyżek cukru. Orzechy drobno posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem, dodać orzechy. Wymieszać i ciepłą masę wyłożyć na nieupieczony blat ciasta. Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem budyniowy: 3 szklanki mleka, szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 250g masła. W 1/2 szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka
Z miłości do słodkościpokroić na małe kawałki i dodać do kremu budyniowego. Całość połączyć przy pomocy miksera, następnie podzielić na trzy części. Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty. Poncz - cytrynę sparzyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i wycisnąć z niej sok. Do podanej ilości wody wlać sok wyciśnięty z cytryny i wsypać cukier, dokładnie wymieszać. Jeden blat ciasta nasączyć wodą(...)cytryną ( 1/3 z całego ponczu ), wyłożyć jedną część kremu chałwowego i nakryć drugim blatem ciasta. Drugi blat ciasta również nasączyć ( połową pozostałego ponczu ) i wyłożyć drugą część kremu. Nakryć trzecim blatem ciasta, który również należy nasączyć wodą z dodatkiem cytryny. Całość przesmarować pozostałą częścią kremu. Chałwę waniliowo-kakaową rozdrobnić i udekorować wierzch tortu. Tort chałwowy włożyć do lodówki na minimum
WSZYSTKO SMACZNE