Afrykańczyk jest pyszny, zdecydowanie ścisła czołówka moich ulubionych ciast! Mak znajdziecie na stronie www. Skworcu.com.pl . Ciasto makowe: 15 dag margaryny 8 jaj 20 dag cukru pudru 10 dag płynnego miodu 1 mała łyżeczka kakao 30 dag maku 4 płaskie mąki pszennej 1 łyżeczka sody Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, miód, mąkę, sodę oraz sparzony i zmielony(...)roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając - ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Podzielić krem na pół. Przełożenia ciasta: Ciasto makowe - 1/2 kremu - placek biały - masa jabłkowa - 1/2 kremu - ciasto makowe - polewa. źródło ,, ciasta siostry Anastazji
Apetyczna babeczkaBardzo pyszne, słodkie ciasto na herbatnikach z kremem orzechowym z nutellą, kajmakiem i warstwą bitej śmietanki z gorzką czekoladą, bardzo proste do zrobienia. Rozpływa się w ustach niczym najlepsze orzechowe pralinki. Jeden duży kawałek ciasta to bomba kaloryczna i doskonale zaspokaja głód na słodkie. Polecam! SKŁADNIKI: Krem orzechowy: 350 ml śmietany kremówki 30% 10 dag zmielonych(...)kakaowych herbatników, rozsmarowujemy połowę orzechowego kremu, wykładamy warstwę herbatników maślanych i znów smarujemy orzechowym kremem. Układamy kolejną warstwę herbatników maślanych smarujemy kajmakiem z puszki , przykrywamy herbatnikami, wykładamy krem śmietankowy, posypujemy ciasto startą na wiórki gorzką czekoladą. Przykrywamy blaszkę folią spożywczą lub aluminiową, chłodzimy całą noc w lodówce. SMACZNEGO
Wanilia i Kardamonodwracamy do góry dnem w celu spłaszczenia zbyt wyrośniętego wierzchu (u mnie taki się pojawił, jeśli u Was nie będzie to omijajcie tę czynność). Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Serek ucieramy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do utartego serka dodajemy stopniowo(...)Baileys Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę kremu śmietankowego. Na krem układamy namoczone w likierze biszkopty. Biszkopty polewamy połową czekolady. Drugi blat ciasta smarujemy od spodu pozostałym kremem, odwracamy ciastem do góry i kładziemy na biszkopty polane czekoladą (możecie spróbować położyć resztę kremu bezpośrednio na czekoladę i przykryć biszkoptem). Wierzch ciasta polewamy pozostałą czekoladą. Jeśli za bardzo Wam zastygnie
Made By Mom And SonTym razem jedno z moich ulubionych ciast, które przygotowuje Madzia – czekoladowe Brownie. To wersja z bardzo czekoladowym środkiem i chrupiącym wierzchem. Bo takie właśnie powinno
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dno blaszki o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach C około 30-40 minut. (do suchego patyczka) Krem 1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 250 g masła W 1/2 szklanki mleka roztrzepać mąkę(...)szklanka cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu stale mieszając, aż polewa się zagotuje. Przełożenie ciasta: Ciasto I krem Ciasto II Polewa Posypać wiórkami kokosowymi krokodyle oczy
O kuchni z uczuciempieczone pojedynczo piec około 30 minut w tortownicy wyłożonej papierem to pieczenia, ta standardowo robię „tamborek” łatwiej mi wtedy przekładać ciasto do studzenia. W trakcie pieczenia ciasta przygotować krem. Sparzyć cytrynę i zetrzeć skórkę, sok wycisnąć. Zblendować na gładką masę serek z cukrem pudrem i skórką pomarańczową. W trakcie blendowania doszłam do wniosku, że mój krem jest ciut(...)rzadki więc dodałam zwykłych płatków kukurydzianych do masy. Gotowy krążek ciasta nasączyć sokiem pomarańczowym. Na tak przygotowane ciasto nałożyć połowę kremu Na to kolejny krążek ciasta, nasączyć sokiem, przełożyć kremem i położyć ostatni płat ciasta. Na koniec oblać tort polewą czekoladową (wszystkie składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej). Smacznego
greenscarfżadnych grudek). Na końcu wlewamy galaretkę, najlepiej ciągle miksując, ponieważ dość szybko zastyga, a chcemy ją mieć w postaci kremu, a nie galaretki. Gdy składniki się połączą wylewamy krem na ciasto i przykrywamy drugim blatem delikatnie go dociskając. Nasączamy blat z wierzchu i wstawiamy ciasto do lodówki. Polewa: – 200 g masła – 6 łyżek kakao – 8 łyżek cukru(...)resztki ciasta, które pozostały w trakcie ścinania „wybrzuszenia” biszkoptu. Upychamy je po prostu w wolne przestrzenie i dopiero wtedy wylewamy polewę. Ciasto trzymamy w lodówce Pyszne ciasto z kremem mascarpone Maliny z brzoskwiniami to bardzo smaczne połączenie Eleganckie ciasto, proste w wykonaniu Ciasto zaserwowane na drewnianych podkładkach Polecam prosty krem z mascarpone Smacznego!!! Justyna Źródło wpisu: domowetorty.com
RelaxtimeCzekoladowe blaty przełożone słodkim kremem z chrupiącym batonikiem kokosowym, a wszystko przełamuje lekko kwaśny smak jagód. Pychotka. SKŁADNIKI Ciasto: blaszka o wymiarach 20x26 cm 4 jajka, 1 budyń czekoladowy, ½ szkl. cukru, 1 łyżka kakao, 2 czubate łyżki mąki tortowej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 300 ml kremówki, 200 g mascarpone, 3 łyżki cukru pudru, 3 batony Princessa kokosowa(...)Można dodatkowo nasączyć). Krem: Śmietanę ubijamy na sztywo, dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone. Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy 2 pokruszone Princessy oraz jagody. Blaty ciasta przekładamy kremem, dekorujemy gorzką czekoladą i kawałkami Princessy
słodki bratekKarpatka - znane ciasto od lat. Ciasto parzone przełożone pysznym kremem..pycha ciasto. Za dawnych czasów, każda uroczystość domowa nie mogła się obyć bez tego ciasta :) u Was tez tak było? ;) Wspaniała propozycja na każdą okazje :) Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 25-30 minut Wymiary blachy: 32x24 cm Składniki : Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody szczypta soli(...)maki pszennej 5 jaj Do zagotowanej wody z margaryna, dodajemy 1 szklanke maki, szybko mieszamy i studzimy. Dodajemy kolejno 5 jaj. Dzielimy ciasto na pół. Pieczemy dwa placki w temp. 180C ok. 25-30 minut. Krem: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 1/2 litra mleka 200 g masla Z podanych składników gotujemy budyń i studzimy. Ucieramy miękkie
Różne smaki w kuchniwarstwą lukrowanych pierniczków w kształcie kamieniczek skrywa się przepyszny mięciutki piernik nasączony Amaretto i przełożony powidłami śliwkowymi oraz kremem cynamonowym. Czy to nie brzmi jak najsłodsza Wigilijna Opowieść ze smakowitym zakończeniem? :D * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 18-21 cm Ciasto piernikowe: 150 g masła 150 g miodu 50 ml mleka 100 g brązowego cukru 3 jajka(...)Przełożenie tortu Na paterze ułóż pierwszy blat ciasta. Nasącz go częścią amaretto, posmaruj powidłami śliwkowymi i kolejno kremem. Czynność powtórz dla kolejnych blatów ciasta. Wierzch i boki tortu pokryj kremem. Ciasto wstaw na całą noc, a najlepiej całą dobę do lodówki. Przed samym podaniem udekoruj pierniczkami (po kilku godzinach stają się wilgotne i mogą zacząć odpadać) oraz posyp cynamonem
Food Squaregładko. Jedną karpatkę odwrócić by wierzch z falami był na dole, posmarować jedno ciasto czekoladowe 1/4 kremu, położyć kremem do karpatki i znów posmarować wierzch ciemnego ciasta 1/4 kremu( karpatka jest nierówna i dużo kremu wchodzi w nierówności a ciasto czekoladowe jest równe, więc można ładnie rozsmarować ).To samo zrobić z drugą karpatką i ciastem czekoladowym.Można trochę(...)poczekać by ciasta zmiękły od kremu i nam się ładnie zwinęły.Zwijać jedną roladę przykładając do drugich ciast i nimi owijać roladę, by powstała jedna wielka.Odstawić do stężenia, polać polewą czekoladową
Moje domowe kucharzeniemasą kokosową. Ciasto w wykonaniu Madzi wyszło przepyszne. Koniecznie musicie go spróbować :) Listę składników i przepis znajdziecie poniżej… Składniki na ciasto 200 g czekolady deserowej 200g masła 150g cukru 3 jajka (rozmiar L) 100g mąki Składniki na krem kokosowy 100g wiórek kokosowych 300g mleczka kokosowego 1 jajko (rozmiar L) 100g białej czekolady Dodatkowo 400g masy krówkowej 100g orzechów pekan(...)składników. Masę przekładamy do tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (boki smarujemy masłem). W wielu miejscach masy łyżką nakładamy krem kokosowy i wkładamy na 35-40 min do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta smarujemy je po wierzchu masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego! Artykuł Brownie kokosowe pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo słodkie ciasto, idealne z filiżanką gorącej, gorzkiej kawy :) Ma bardzo ciekawy i oryginalny smak. Dla wielbicieli mleka w proszku i kremu karpatkowego. Pięknie się prezentuje, podzielne, mimo tej słodyczy jest pyszne, myślę nawet, że niejedna osoba sięgnie po dokładkę :) Ciasto jest pracochłonne, ale niezbyt trudne. Polecam :) Ps. Jeśli ktoś z Was chciałby zobaczyć odcinek "Ewa gotuje" z moim udziałem(...)rozpuszczone mąki i jajka w mleku. Cały czas mieszać. Całość ponownie zagotować, zdjąć z ognia i mieszać tak długo, aż będzie gładka masa. Wystudzić. Biszkopciki przekroić na pół, ciasto z kremem przykryć drugim blatem ciasta, rozsmarować resztę kremu karpatkowego. Na wierzchu ułożyć biszkopty. Masło zagotować z wodą i cukrem, wystudzić. Do ostudzonej masy wmiksować dwie szklanki mleka w proszku. Masę
Domowa cukiernia Ewyblaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ciasto przekroić w poziomie dwa razy ( patrz FILM ; można przekroić tylko raz, ciasto troszkę się kruszy). Jeden krążek ciasta położyć na paterze. Krem: 7. Do miski wlać śmietankę, dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy, fix i ubić mikserem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe(...)drugim krążkiem ciasta i wyłożyć tak połowę pozostałego kremu (można mniej, żeby więcej kremu zostało na wierzch ciasta). Nakryć trzecim krążkiem ciasta i docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ciasto odstawić na parę godzin, można wstawić do lodówki na całą noc (uważam, że lepiej smakuje na drugi dzień). Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery
Mała CukierenkaTarta z brzoskwiniami i kremem migdałowym na cieście francuskim Nie wystrasz się długim opisem przygotowywania tarty z brzoskwiniami i kremem migdałowym na cieście francuskim, bo jest ona naprawdę prosta. Starałam się opisać wszystko najjaśniej jak umiałam, by podpowiedzieć, jak ułatwić pracę. Tatrę przygotowywałam zarówno na większym cieście francuskim (tzw. XXL) i standardowym - i szczerze muszę przyznać, że zdecydowanie lepiej robi(...)brzoskwiniami pochodzi z najnowszego numeru BBC good food polska edycja (7-8 2016) z moimi małymi modyfikacjami. Zobacz również inne przepisy na ----> TARTY Tarta z brzoskwiniami i kremem migdałowym na cieście francuskim - przepis: Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego (najlepiej XXL 375 g każdy, ale może być również standardowe 275 g) 100 g migdałów 100 g masła w temperaturze pokojowej
Moje Qulinaria