piana będzie gładka i lśniąca. Przygotowane wcześniej w dwóch formach ciasto posmarować powidłem, na powidło wyłożyć ubitą pianę z białek, wierzch posypać posiekanymi drobno orzechami. Ciasto piec w temperaturze 180 st.C około 35 minut. Krem: 4 żółtka; 120 g cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 4 łyżki mąki pszennej; 375 ml mleka; 200 g masła; Żółtka, 125 ml mleka i mąkę(...)utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po łyżce budyniu. Na koniec można dodać odrobinę spirytusu i garść wiśni wydrylowanych lub w syropie. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć przygotowanym kremem budyniowym: na jedno ciasto z pianą i orzechami wyłożyć krem, na krem wyłożyć drugie ciasto tak, by piana i orzechy były wierzchem ciasta
In my kitchenprzepis na bardzo proste ciasto Snickers, niebawem już zaś zdradzę Wam przepis na bogatszą i bardziej pracochłonną wersję tego ciasta. Dzisiejszy Snickers składa się z kruchego ciasta przełożonego kremem budyniowym oraz chrupiącymi orzechami na wierzchu. Ciasto jest baaaardzo pyszne, śmiało może znaleźć się na liście ciast świątecznych... Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 150g masła, 2/3 szklanki cukru(...)łyżek cukru. Orzechy drobno posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem, dodać orzechy. Wymieszać i ciepłą masę wyłożyć na nieupieczony blat ciasta. Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem budyniowy: 3 szklanki mleka, szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 250g masła. W 1/2 szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka
Z miłości do słodkościpokroić na małe kawałki i dodać do kremu budyniowego. Całość połączyć przy pomocy miksera, następnie podzielić na trzy części. Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty. Poncz - cytrynę sparzyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i wycisnąć z niej sok. Do podanej ilości wody wlać sok wyciśnięty z cytryny i wsypać cukier, dokładnie wymieszać. Jeden blat ciasta nasączyć wodą(...)cytryną ( 1/3 z całego ponczu ), wyłożyć jedną część kremu chałwowego i nakryć drugim blatem ciasta. Drugi blat ciasta również nasączyć ( połową pozostałego ponczu ) i wyłożyć drugą część kremu. Nakryć trzecim blatem ciasta, który również należy nasączyć wodą z dodatkiem cytryny. Całość przesmarować pozostałą częścią kremu. Chałwę waniliowo-kakaową rozdrobnić i udekorować wierzch tortu. Tort chałwowy włożyć do lodówki na minimum
WSZYSTKO SMACZNEpółkruchego, francuskiego, waflowego. Nadzieniem może być bita śmietana, krem budyniowy, karpatkowy… i nie tylko. Samo przygotowanie rurek raczej nie przysporzy problemu, wystarczy odrobina chęci, aby zrobić rurki z kremem. Przygotowując ciasto półkruche z poniższych składników warto zwiększyć proporcje i część przechować w zamrażarce. Zawsze się przyda do sernika, jabłecznika, babeczek, kolejnej porcji rurek, czy innych słodkich wypieków. Składniki na ciasto(...)śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: - 1 białko - brązowy cukier demerara Krem: - 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 30 – 36% - 250 g serka mascarpone (też schłodzony) - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżka ekstraktu waniliowego Dzień wcześniej – wieczorem – zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło
mojewypiekiinietylkoTorcik z którym każdy sobie poradzi bo zrobiony jest z naleśników.Do zrobienia kremu wykorzystałam nowy budyń Winiary do ciast i kremu z kawałkami wanilii. Rodzina będzie zachwycona jak zrobimy im taki torcik. ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli 1 i 1/2 szklanki mleka 1 i 1/3 szklanki wody 4 łyżki masła klarowanego 2 jajka(...)łyżka kakao olej do smażenia krem budyniowy: 1 budyń do ciast i kremów Winiary waniliowy 500 ml mleka 100 g masła 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej 1 łyżka cukru 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietany 30 % polewa: 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka masła 4 łyżki śmietany kremówki 30 % dekoracja: truskawki kiwi pomarańczo mięta naleśnik starta czekolada
wesoła kuchniaCiasto zainspirowane stroną MojeWypieki , jednakże zrobiłam biszkopt na bazie budyniu czekoladowego oraz zmodyfikowałam troszkę krem. Biszkopt przełożony kremem serowym, z warstwą bitej śmietany oraz dżemem z czarnej porzeczki, która nadaje całego smaku ciastu idealnie pasuje na każdą okazję. SKŁADNIKI Ciasto: blaszka o wymiarach 20x26 cm 4 jajka, 1 budyń czekoladowy, ½ szkl. cukru, 1 łyżka kakao, 2 czubate łyżki mąki tortowej(...)następnie po łyżce serka, aż uzyskamy jednolitą masę. Bita śmietana: Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości wrzącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a następnie przestudzoną żelatynę. Ciasto smarujemy kremem serowym, układamy drugi blat uprzednio posmarowany dżemem (kładziemy dżemem do kremu serowego), smarujemy z drugiej strony dżemem, wykładamy bitą śmietanę, wyrównujemy, posypujemy posiekaną czekoladą. Chłodzimy kilka godzin w lodówce przed
słodki bratekchcecie zrobić przyjemność swoim bliskim koniecznie zróbcie to ciasto, jest po prostu fantastyczne. Składa się z kruchego ciasta z powidłem oraz bezą z orzechami. Całość przełożona kremem budyniowym. Warto wspomnieć jeszcze, że ciasto nie jest strasznie skomplikowane ani pracochłonne :) Polecam. SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM CIASTO KRUCHE: 0,5 kg mąki pszennej 20 dag cukru pudru(...)minut. KREM: Masło ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu aż do wyczerpania. SKŁADANIE: Ostudzone ciasto wyciągamy z blaszek tak, żeby beza była na górze. Krem wykładamy na pierwsze ciasto i równo smarujemy. Kładziemy drugie ciasto. Chowamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego
Pani na desermarchewkowych spodów, przełożonych kremem mascarpone, całość uwieńczona jest koroną z budyniu ugotowanego z soku marchewkowego z dodatkiem masła. Dodatkowo zrobiłam malutkie marchewki z budyniu i kremu, nadały ciastu słodkiego i ładnego wyglądu :-) Ale dość wstępu zapraszam SKŁADNIKI: *przepis na dużą blaszkę (22x35) CIASTO MARCHEWKOWE -2 pełne szklanki startej marchewki (na małych oczkach) u mnie 5 średnich(...)jest konieczny, ale z nim krem jest stabilniejszy i lepiej się utrzymuje :-) wiem, ze niektórzy nie lubią śmietan-fixów, więc nie ma konieczności dodawania go. Krem wykładamy na blat ciasta. WAŻNE- ZOSTAWIAMY 2 CZUBATE ŁYŻKI KREMU DO DEKORACJI. Przykrywamy drugim blatem i wstawiamy do lodówki. Do garnka wlewamy sok marchwiowy i zagotowujemy. UWAGA mój do mnie strzelał :P W połowie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuczosnek granulowany do smaku olej rzepakowy do smażenia 1 por – ok. 110 g białej i jasnozielonej części pora 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% pół szklanki słodkiej śmietanki kremówki 30% – ok. 125 ml do doprawienia sosu: 1 płaska łyżeczka tymianku, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku 2-3 gałązki świeżej natki pietruszki do oprószenia dania (adsbygoogle
Kulinarne Przebojemasła, 250 g mąki, 200 g cukru pudru, 4 jajka, 1 żółtko, 250 g miękkiego twarogu, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 250 g śmietany kremówki, skórka starta z 1 cytryny, lub z ½ pomarańczy, 300 g brzoskwiń z puszki, 1 pomarańczowa lub żółta galaretka do glazurowania Sposób przygotowania: Masło pokroić na kawałki. Dodać mąkę, 100 g cukru pudru
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemaślanych 35 g miękkiego masła Mus malinowy – mus malinowy: 450 g świeżych/ mrożonych malin 100 g cukru trzcinowego 3 płaskie łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 300 ml śmietany kremówki 36% Maliny umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się ‘rozpaćkają’ wyłączamy palnik. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy
Słodki Pomysłniemożliwym jest przejście obojętnie obok niego. Nasz bohater posiada wiele zalet: jest prosty i szybki w przygotowaniu, pasuje do naleśników , gofrów , ale dobrze sprawdzi się także jako krem do ciasta, krem na kanapkę (podobno sama królowa Nutella chyli przed nim czoła). Osobiście bardzo lubię go w formie dodatku do porannej jaglanki. Doskonale komponuje się z delikatną kasza jaglaną i malinami
365 dni dookoła kuchniłyżki soku z limonki lub z cytryny ziarenka z 3/4 laski wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego Krem: 1/2 opakowania (125 g) serka mascarpone 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30% 2-3 łyżki miodu 1/4 laski wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego Dodatkowo: ziarna granatu do posypania listki mięty (opcjonalnie) tłuszcz do wysmarowania formy i mąką do obsypania Przygotowanie
Fitsweet.meSkładniki: 1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa) – ok. 150g 2 średnie jajka 1 szklanka mleka – 250 ml 1/5 szklanki wody – 50 ml 1/5 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% – 50ml szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego opcjonalnie niewielka ilość oleju rzepakowego do smażenia o ile nie posiadamy nieprzywierającej patelni do naleśników – w innym przypadku
Kulinarne Przebojepudding polecam podać po dobrej kolacji. Będzie idealnym zwieńczeniem uczty! ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje 1 szklanka okrągłego ryżu, jak do risotto 2,5 szklanki pełnotłustego mleka 1 szklanka śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru 1 skórka z niewoskowanej cytryny 1 laska cynamonu 1 laska wanilii mielony cynamon do podania * PRZYGOTOWANIE Do rondelka wlej mleko, dodaj obraną skórkę z cytryny, laskę
Food Squaresuszonych pomidorów w oleju (odsączonych z oleju, ale 2-3 łyżki można wykorzystać do podsmażenia ryby, czosnku i cebuli) 250g serka mascarpone 100 ml śmietanki kremówki 36% garść świeżo startego parmezanu (ok. 40g) 2 łyżki soku z cytryny ewentualnie sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – Wykonanie: Łososia umyć
Kulinarne Przebojepodgrzewamy na małym ogniu, tylko do rozpuszczenia. Jedną łyżkę masy serowo-jogurtowej mieszamy energicznie z żelatyną, a gdy ładnie się połączą dodajemy ją do pozostałej masy i miksujemy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Łączymy z masą serową. Wlewamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki, do schłodzenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rabarbar kroimy na 10 cm kawałki i umieszczamy
Smaki Na Talerzusłodko-kwaśny rabarbar dopełniał smakowo całość :) Na pewno do powtórzenia w wersji z truskawkami:) Składniki na 2 porcje: Kasza manna: 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki kremówki 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka cukru 3 łyżki wiórków kokosowych szczypta soli Karmelizowany rabarbar: 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki wody 2 duże łodygi rabarbaru szczypta cynamonu Kasza manna
My simple kitchenposiekane na cienkie plasterki, różyczki podzielone na mniejsze części 1/2 szklanki zielonego groszku, mrożonego 1/2 szklanki ryżu 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 szklanka śmietanki kremówki kilka gałązek świeżego tymianku, oderwane listki lub 1/2 łyżeczki suszonego sól, pieprz do smaku W garnku rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić cebulę i zeszklić ją. Dodać marchewkę, łodygi brokułów i seler
olalacookingrozsmarować na wierzchu miodownika. Posypać prażonymi orzechami. Odstawić na parę dni, aby blaty ciasta zmiękły. Udanych wypieków i smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasta warstwowe , Ciasta z kremem , Tarty i kruche ciasta Tagged: budyń , kajmak , miód , orzechy włoskie
https:KKuchniaMniamSkładniki: 250 g herbatników 120 g masła 1 puszka masy krówkowej 300 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie 1 śmietan fix) sok z cytryny Przygotowanie: Herbatniki zmiksować w … Czytaj dalej Banoffee
czarrna od kuchniprzeżyć... ale wszystko po kolei. Dzisiaj mam dla was nowy przepis na orientalną panna cottę, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom smaków rodem z dalekiego wschodu. Śmietankę kremówkę połączyłam z mlekiem kokosowym, a wszystko aromatyzowałam odrobiną luksusu w postaci szafranu, który również nadał pięknej blado żółtej barwy oraz niewielką ilością świeżej trawy cytrynowej. Słodyczy nadał jasny #cukiertrzcinowy , który
vaniliowoczekoladowalekko przestygnie rozdrabniamy na mniejsze części przy pomocy widelca. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Na patelnię po smażeniu łososia wlewamy śmietanę (ewentualny nadmiar oleju odlewamy). Do podgrzanej kremówki dodajemy połamaną na kawałki gorgonzolę. Sos mieszamy do czasu rozpuszczenia się sera. Doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i odrobiną soli. Do powstałego sosu dokładamy kawałeczki łososia. Wrzucamy również liście szpinaku oraz
Smaki Na Talerzuczekoladowy to najlepszy deser na świecie. Jest puszysty i delikatny w smaku, ale też prosty do przygotowania. Składniki: 220 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%) 125 ml śmietany kremówki 36% 3 jajka 50 g cukru lub cukru pudru 30 g masła 3 łyżki brandy 4 łyżki wody Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem alkoholu oraz wody. Mieszamy całość
CookMagOdrobina czosnku, natki pietruszki, ulubiony makaron i mamy danie idealne. Sami spróbujcie. Składniki (2 porcje): 200 g makaronu (u mnie Casarecce) 150 g kurek 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30% 1/2 małej młodej cebuli 1 cebulka dymka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mąki 2 łyżki masła 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Makaron ugotować
Fitsweet.mewszystkie truskawki znikną z talerza zanim podacie kawę ;). Składniki: ok 20 truskawek 30 g mlecznej czekolady, połamanej 30 g gorzkiej czekolady, połamanej ok 150 ml śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej 1 łyżka Więcej... Artykuł Truskawki pod chmurkami pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki Pomysłwody i odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją krótko (tylko do rozpuszczenia) w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. W czasie, gdy żelatyna nam pęcznieje ubijamy na sztywno kremówkę. Pod koniec dodajemy resztę cukru pudru. Do masy maślano-żółtkowej dodajemy twaróg, likier amaretto oraz ubitą śmietankę. Powstałą masę (około 1-2 łyżki) łączymy z rozpuszczoną żelatyną, dokładnie mieszamy
Smaki Na Talerzutruskawkowy : 2 łyżki jasnego cukru trzcinowego 150 g świeżych truskawek 1 łyżka soku z cytryny Ponadto do podania : masa kajmakowa 200 ml śmietanki kremówki 36% Świeże poziomki oraz truskawki listki mięty, melisy lub innego zielska u mnie akurat czarnuszka siewna Wykonanie : 1. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać do miski wbić jajko
vaniliowoczekoladowaciasto za każdym razem może zaskoczyć Was czymś nowym. Ciasto a la brownie składniki: 250 g gorzkiej czekolady 70% 165 ml mleczka kokosowego (mała puszka) 120 ml śmietany kremówki 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki mąki owsianej 3 jajka szczypta soli ulubione dodatki około 150 g owoców np. malin, truskawek itp kawałki białej czekolady wykonanie: W kąpieli wodnej podgrzewamy mleczko
Przysmaki Karolkiopakowania galaretki o smaku wiśniowym 20 g mąki pszennej 20 g skrobi ziemniaczanej 175 ml zimnej wody Na masę śmietanową ; 330 g śmietany kremówki 30-36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny na 100 ml gorącej wody Proszek typu nesquik o smaku waniliowym ( u mnie Kaba) ***można pominąć Dodatkowo
vaniliowoczekoladowaOstatnio przypomniało mi się, że robiłam kiedyś (sto lat temu) chałkę na kremówce ( klik ), a że potrzebowałam sprawdzonego przepisu na pyszne drożdżówki, wykorzystałam już to, co na blogu było. Nie robiłam jednak jednej dużej bułki, tylko małe - każdą nadziałam owocami. Wybrałam 5 rodzajów, możecie oczywiście zrobić tylko z jednym, choć przyznam szczerze, że polecam wersję przedstawioną poniżej - bułki
Słodkie inspiracjemasła marchewkowa wkładka: 200 g marchewki 50 g cukru sok z 1 pomarańczy 100 ml wody masa serowa: 400 g serka kremowego 200 g serka mascarpone 150 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki ekstraltu z wanilii 125 g cukru 4 jajka lukier: 40 g serka mascarpone 40 g cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy dodatkowo: 70 g marcepanu plastycznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru 90 g masła w temp. pokojowej 50 glukozy krystalicznej rozrobionej w 3 łyżkach wody 100 g wiórków kokosowych 150 ml śmietanki kremówki skórka otarta z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 limonki 5 ml ekstraktu waniliowego 3 łyżki marmolady różanej Na polewę
vaniliowoczekoladowabudżet warto zainwestować, bo wspaniały smak wynagrodzi znaczny ubytek gotówki. Strogonowa podaje się z ryżem lub makaronem. Składniki : 400 g polędwicy wołowej 1 cebula smalec 150-200 ml śmietany kremówki 150 g pieczarek - opcjonalnie sól, pieprz musztarda natka pietruszki Wykonanie: polędwicę opłukać, obrać z powięzi, pokroić w cienkie plastry, a następnie w paski szerokości 1 cm cebulę obrać, pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drobn ą kosteczkę i podsmażamy na maśle . Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek . Gdy się zrumieni dodajemy kurki ( większe kroimy w kostkę ). Gdy grzyby przesmaż ą si ę wlewamy kremówkę , sok z cytryny, doprawiamy pieprzem, solą i szczypta tymianku oraz cukru. Podgrzewamy do momentu lekkiego zgęstnienia sosu (nie gotuj emy). Zdejmujemy z ognia i dodajemy kwaśną śmietanę . Makaron gotujemy
Słodka Stronabakłażana 80 g czarnych oliwek 50 g sera żółtego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka oleju Sos: 250 g serka ricotta 2 jajka 100 ml mleka 100 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) 50 g sera żółtego 400 g pomidorów w kawałkach z puszki Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Sos: W dużej misce wymieszać
KuchniaWeDwoje.plłyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3 łyżki oleju 100 g cukru (½ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30 – 36 % 1 usztywniacz do śmietany 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 6 kostek czekolady mlecznej 6 kostek czekolady gorzkiej 4 sztuki dekoracji czekoladowej Przygotowanie: Ciasto: Białka ubić
KuchniaWeDwoje.plprzełożyć do zaparzacza. Pakunek umieścić w zupie i gotować około 15 minut. Gotową zupę doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać ubitą śmietankę kremówkę, którą wcześniej należy zahartować, dodając do niej odrobinę gorącej zupy. Dzięki śmietance za powierzchni zupy powstanie apetyczna pianka. Zupą podawać z grzankami i posiekaną natką
KuchniaWeDwoje.plwlać rozmieszany budyń – cały czas mieszając – doprowadzić do wrzenia. Wystudzić. Utrzeć masło i dodać do niego po łyżce zimnego budyniu – zmiksować. Bita śmietana: Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i usztywniaczem. Na wystudzony biszkopt wylać masę budyniową, a na nią ułożyć połowę herbatników. Pierwszą warstwę herbatników wysmarować masą kajmakową. Następnie wyłożyć kolejną
KuchniaWeDwoje.ploraz bardzo prosta. Zapraszam na zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci. Składniki: 60 g suszonych grzybów 2 l bulionu warzywnego 3 ziemniaki 50 ml śmietany kremówki 30% 1 cebula 1 łyżka masła Sól, pieprz Sposób przygotowania: Najpierw zabieramy się za przygotowanie grzybów. Suszone grzyby wrzucamy do większego garnka i zalewamy je wodą. Następnie odstawiamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewspaniałymi obiadami, które przygotowywała mi mama. Zupa jest lekka, ale również bardzo sycąca. Składniki: 500 g pieczarek białych 1,5 l bulionu 2 cebule Natka pietruszki 4 łyżki śmietany kremówki 30% 2 łyżki masła Sól, pieprz Makaron Sposób przygotowania: Pieczarki czyścimy, myjemy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy. W dużym garnku gotujemy wcześniej
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneporcji) 800 g kalafiora (różyczki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1,5 l bulionu 150 ml śmietany kremówki (38%) sól pieprz dodatkowo: 2 ząbki czosnku 4 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki oliwy Cebulę pokroić w kosteczkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeubitych jajek dodawać stopniowo mąki, delikatnie mieszając ciasto. Biszkopt wylać na dużą blaszkę. Piec w temperaturze 180 stopni/ 40- 45 minut. Masa śmietankowa 600 gram śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 100 gram posiekanej czekolady 4 łyżeczki żelatyny - żelatynę zalać 1/4 szkl. zimnej wody, po napęcznieniu dodać wrzątek. Rozpuścić. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno
Kuchnia smakówprzygotowania którego wystarczą tylko 4 składniki. Dobrze schłodzone będzie idealnym deserem podczas upałów :) Składniki na małą blaszkę 20x25cm: ok 1/2 paczki herbatników maślanych 2 galaretki malinowe 250 ml kremówki 36 % 1/2 - 1 szklanka świeżych malin Przygotowanie: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami. Jedną galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody (ok 200 ml), ostudzić. Kiedy zacznie tężeć
Ze smakiem i z pasjątortownice o średnicy ok. 18-20 cm) Spód: 130 g herbatników kakaowych 70 g masła, stopionego Masa serowa: 500 g twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 200 g śmietanki kremówki 30% 1-2 łyżki cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka kakao 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady białej 4 łyżeczki żelatyny+ 8 łyżek zimnej wody Dodatkowo
Nastoletnie Wypiekaniekajmakowej (400 g) ok. 200 g białych bez (ja dałam mniej, ale można dać więcej. Moim zdaniem masa jest już wystarczająco słodka) Masa śmietankowa: 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny+3 łyżki zimnej wody Dodatkowo: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, startej Przygotowanie: Biszkopt ciemny: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być
Nastoletnie Wypiekaniesmakuje obłędnie. Deser nie jest skomplikowany w wykonaniu przy czy nie ustępuje niczym tym deserom, których przygotowanie ciągnie się godzinami... Serdecznie polecam. Składniki: 500 ml śmietany kremówki 100 g orzechów laskowych 15 g orzechów brazylijskich 100 g czekolady gorzkiej 70 % 70 g białej czekolady 2 łyżki ekstraktu waniliowego 100 ml likieru czekoladowego Wykonanie
vaniliowoczekoladowaprzygotowaniu. :) Składniki (spód): 1 szklanka czekoladowych herbatników 60 gramów masła 82% 1 duża łyżka cukru pudru Składniki (na masę serową): 500 gramów serka mascarpone 1/2 litra śmietany kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny 1 szklanka cukru pudru 1/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody Składniki (do Tiramisu): 1 opakowanie biszkoptów do Tiramisu 1/3 szklanki rumu lub amaretto 1/3 szklanki kawy rozpuszczalnej (posłodzonej
Garniec Magaliemiękkiego masła 1 szkl cukru 4 jajka 1 kg twarogu, zmielonego dwukrotnie (można użyć sera z wiaderka już zmielonego) 1 op. budyniu waniliowego (40 g) 1/2 szkl śmietany kremówki 36% Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto półkruche: Wszystkie składniki zagnieść w kulę, a następnie wykleić do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec
Nastoletnie Wypiekaniecukru waniliowego (16 g) 6 jajek 3 łyżki budyniu waniliowego (proszek) Polewa czekoladowa: 80 g mlecznej czekolady 1 łyżka masła 4 łyżki śmietany kremówki 30% Przygotowanie: Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ! Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do puszystości. Wbijać po jednym jajku, cały czas miksując
Nastoletnie Wypiekaniebiałej czekolady, a jako żółtko posłużyła mi konfitura morelowa. Bardzo polecam! Prosto i smacznie. Składniki: (na 6 sztuk) Krem: 250 g serka mascarpone 100 ml śmietanki kremówki 30% 80 g białej czekolady Dodatkowo: 180 g mlecznej czekolady 6 łyżeczek konfitury morelowej 6 balonów odrobina oleju do wysmarowania balonów Przygotowanie: Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli
Nastoletnie WypiekaniePolecam! Składniki: (na 4 porcje) Warstwa malinowa: 100 g malin 1 łyżka cukru pudru 3 g żelatyny w proszku 20 g zimnej wody Mus czekoladowy: 200 g śmietanki kremówki 30% 2 żółtka 5 0 g mlecznej czekolady 5 0 g czekolady deserowej Dodatkowo: k ilka malin do dekoracji Przygotowanie: Warstwa malinowa: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Następnie pogrzać
Nastoletnie Wypiekaniełyżki soku z cytryny 2/3 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 2 cytryn Poncz: woda z sokiem z cytryny Krem cytrynowy: 100 g śmietany kremówki 36% 200 g serka mascarpone 150 g Lemon curdu z tego przepisu 1-2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1/4 tabliczki białej czekolady do dekoracji Przygotowanie: 1. Cytrynowy biszkopt: Wszystkie składniki
Nastoletnie Wypiekaniemięso stanie się miękkie. Na koniec wlać śmietankę i zagęścić mąką, ewentualnie jeszcze doprawić. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Dania z grzybami , Mięsa , Obiad Tagged: grzyby , kremówka
https:KKuchniaMniampomarańczowy z dodatkiem orzechów włoskich. Jego kolorek przyciągnie każdego :) Puszysty, nie za słodki, najlepszy schłodzony. Minimum pracy, maksimum smaku...to lubię! Składniki: (na 4 porcje) 300 ml śmietanki kremówki 30% 3-4 łyżki miodu 3 łyżki serka mascarpone 200 g puree z dyni, np. domowej roboty skórka otarta z 1 pomarańczy 3 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka
Nastoletnie Wypiekaniekompotu 250 ml kompotu z wiśni 20 g mączki ziemniaczanej 2 łyżki cukru lub ksylitolu 50 ml Kirchwasser + 50 ml lub wódki 1+1 op.cukru waniliowego 500 ml śmietany kremówki 2 listki żelatyny Dodatkowo: kandyzowane wiśnie - 16 sztuk wiórki czekoladowe 3 łyżki dżemu wiśniowego małe beziki około 12 sztuk Wykonanie: składniki na kruchy spód rozetrzeć między palcami, aż do otrzymania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta piaskowe, czekolada, batony, tłuste ciasta z dodatkiem żółtek, piernik, makowiec, chałwa, pączki, faworki. Napoje - alkohol, kawa, czekolada, kakao, napoje słodkie i gazowane. Nie są wskazane wszelkie dania smażone
Codzienne Gotowaniepszennej 250 ml letniego mleka 20 g świeżych drożdży 65 g cukru 60 g masła 1 jajko nadzienie: 250 g twarogu, 3krotnie zmielonego 50 g cukru 100 ml śmietany kremówki (38%) ziarenka z 1 laski wanilii 500 g śliwek dodatkowo: 35 g płatków migdałowych 2 łyżki cukru 2 łyżki mleka Mąkę przesiać do dużej miski, po środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWlać śmietankę i wsypać sporą ilość listków oregano. Smażyć ok 10 min. Ewentualnie doprawić. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , DANIA WEGETARIAŃSKIE , DLA DZIECI , Makarony , Obiad , Obiad na szybko Tagged: kremówka , pomidory
https:KKuchniaMniamprzypaliła. Co mi się niestety czasem zdarza. Mama na szczęście czuwa i zorientowała się co się dzieje nim spaliłam masę całkowicie. Składniki: 300 ml kremówki 65 g masła 150 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do garnka i gotujemy, ciągle mieszając żeby się nie przypaliły. Kiedy masa
Lili w kuchnizdecydowanym, mocnym smaku czekolady. Pralinę orzechową możecie wykorzystać tylko do posypania lodów lub wmieszać je razem do masy. Ja osobiście wolę posypkę :) Składniki: Lody czekoladowe: 200 ml śmietany kremówki 200 ml mleka 3,2% 80 g gorzkiego kakao 100 g mlecznej czekolady 120 g cukru 1 cukier waniliowy 3 żółtka Solona pralina orzechowa: 50 g orzechów ( u mnie włoskie
My simple kitchendusić pod przykryciem do miękkości, przyprawić solą i pieprzem kolorowym, najlepiej świeżo mielonym. Dorsza zdjąć z patelni, na patelnie wlać resztę wywaru z duszonych warzyw, 100 ml piwa i kremówkę, wymieszać przyprawić solą i pieprzem i odparować sos aż się zagęści. Ryż brązowy posolić i ugotować w 0,5 l wody. Ryż nałożyć na talerze, polać sosem, na wierzch wyłożyć
Ze smakiem i z pasjąrondelka z masą czekoladową. Delikatnie wmieszać przy użyciu łopatki. Przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Smacznego :) Kategoria: Bez pieczenia , Desery , Lody i desery lodowe , SŁODKO Tagged: czekolada , jajka , kremówka
https:KKuchniaMniamwierzchu ułożyć maliny, obłożyć dekoracjami z czekolady i obsypać jagodami. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta z owocami , Desery , NA SPECJALNE OKAZJE , SŁODKO Tagged: czekolada , galaretka , jagody , kremówka , maliny
https:KKuchniaMniamgodzinę przemieszać ze względu na to, że większe kawałki czekolady będą opadać na spód. Smacznego :) Kategoria: Bez pieczenia , Desery , Lody i desery lodowe , SŁODKO , Wykorzystanie żółtek Tagged: czekolada , kremówka , wiśnie
https:KKuchniaMniamszklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 cukru waniliowego (8 g) Masa: 1 kg naturalnego gęstego serka homogenizowanego (w wiaderku) 250 ml śmietany kremówki (30%) ok. 200 g cukru pudru 2,5-3 łyżki żelatyny cukier waniliowy ponadto: ok. 250 g owoców leśnych galaretka z owoców leśnych (lub inny smak galaretki i owoców) Sernik
Słodka Stronaprzygotowaniu i nie drogi. Zdecydowanie godny polecenia :) Czas przygotowania: 10 minut + czas na gotowanie bobu Ilość porcji: 4 Składniki: 250g ugotowanego bobu 180g boczku 4 żółtka 4 łyżki śmietany kremówki Około 60g tartego drobno żółtego sera Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Makaron dla 4 osób Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Podczas odcedzania zostawiamy ½ szklanki wody
Kolizje Smakówmniejszych): 200 g mąki 30 g cukru 4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 250 g serka mascarpone 2 jajka 100 ml mleka Dodatkowo: 330 ml śmietany kremówka 30 lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru ok. 200 g truskawek Przygotowanie: W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce połączyć mascarpone
Domowa Cookierenka AgiTo ciasto w moim domu kochają wszyscy, a ja lubię je szczególnie, bo może spokojnie leżakować ponad tydzień w lodówce. Proste w wykonaniu, wymaga jedynie odrobinę
Cynamonowe szczęścieszklanki brązowego cukru składniki na mus truskawkowy 2 galaretki truskawkowe 1 kg truskawek 2 łyżki żelatyny 1 łyżka miodu - opcjonalnie 500 ml wody składniki na piankę truskawkową 2 śmietany kremówki 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru pudru 1,5 szklanki wody 1 galaretka truskawkowa na wierzch wykonanie Biszkopt - Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem
Przysmaki Karolkiprzygotowaniu, a dzięki agar agar* tężeje o wiele szybciej, niż przy użyciu żelatyny. Zatem do dzieła :) Składniki: 1,5 szklanki * maślanki 1,5 szklanki mleka 1 szklanka śmietanki kremówki 30-36% 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki agar agar w proszku (zamiennik: 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklance ciepłej wody) 2 laski wanilii Dodatkowo: dowolne ulubione dodatki
Domowa Cookierenka Agiprosty w przygotowaniu. Jest tylko jedno "ale" - trzeba się wykazać cierpliwością, gdy deser chłodzi się w lodówce :) Mimo to warto, nagrodą jest rozkosz dla podniebienia :) Składniki: 350 ml śmietany kremówki 36% (ja dałam więcej, bo wolę bardziej płynny krem) 4-5 żółtek (w zależności od wielkości) 50 g cukru (4 łyżki) 50 g czekolady deserowej (lub gorzkiej) 1 łyżka nalewki
Domowa Cookierenka Agiwaniliowego bez cukru ~2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub torebka cukru waniliowego) ~2 łyżki cynamonu ~1 szklanka cukru (użyłam ok. 50 tabl. stewii) ~5 dużych jajek ~1/3 szklanki śmietany kremówki (użyłam jogurtu greckiego) Mus śliwkowy: ~15-20 łyżeczek powideł śliwkowych (najlepsze domowe :)) ~2-3 łyżki alkoholu ; likieru, brandy, wina (pominęłam) Składniki na masę wyjąć z lodówki ok. 1,5h wcześniej
chili & sugarkąpieli wodnej. Żółtko ubić na puszystą masę z połową łyżki cukru. Dodać przestudzoną czekoladę. Białko ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Delikatnie połączyć z musem. Kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie połączyć z masą czekoladową. Dodać chili*. Rozłożyć do pucharków i schłodzić. Można dowolnie udekorować, np. śmietaną. Ja użyłam pokruszonych bezów i gotowych serduszek z czekolady
My simple kitchenpisać coś więcej? :) A do czego go jeszcze wykorzystałam? O tym już niebawem :) Skorzystałam z tego ( klik ) przepisu ale wprowadziłam drobne zmiany :) Składniki: 300 g cukru 200 ml śmietany kremówki 3-4 dag masła Cukier wsypujemy do rondla z grubym dnem i rozpuszczamy na małym ogniu, uważając, aby powstały w ten sposób karmel się nie przypalił. Gdy cukier całkowicie się
My simple kitchenmożecie spokojnie użyć kropli miętowych ( też się sprawdzą, próbowałam :)). Posłużyłam się przepisem znalezionym tutaj ( klik ). Składniki na około 700 ml lodów 300 ml mleka (najlepiej 3.2%) 300 ml śmietany kremówki 4 żółtka 4-5 łyżek cukru pudru 1 szklanka liści mięty (liście mają być w szklance lekko ubite) 50 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej Do garnka wlać mleko
My simple kitchenźdźbło trawy cytrynowej 1 łyżka masła 2 duże szalotki 200 ml białego wytrawnego wina lub vermouth’u 500 ml bulionu drobiowego lub rybnego 200 ml śmietany kremówki sól pieprz biały Wykonanie: Rybę umyć, osuszyć, pokroić w prostokąty. Obsypać świeżo zmielonym pieprzem oraz solą z każdej strony, wyłożyć na talerz, przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. W tym czasie zająć
Garniec MagalieZupa szpinakowa z makaronem Składniki: (na 6 porcji) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 cukinia 900 g mrożonego, siekanego szpinaku 200 g ziemniaków 100 ml śmietany kremówki (38%) sól pieprz 1 l bulionu dodatkowo: 250 g makaronu wstążki Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Zeszklić na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChyba nie ma już osoby, która nie znała by tego wspaniałego deseru! Połączenie śmietany, bezików i truskawek jest po prostu genialne! Niesamowicie pyszne! Składniki: 330 g śmietanki kremówki, kilka / kilkanaście sztuk małych bezików, 500 g truskawek, 2 czubate łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka cukru, ew. skórka z cytryny, świeży imbir* Truskawki umyć i osuszyć, wybrać kilka ładnych sztuk do dekoracji
Plate of Joyśmietanki w duecie z truskawkami - drugie podejście do truskawek w tym roku poszczęściło się - są smaczne :). Szybki, pyszny i orzeźwiający deser. Składniki: 125 g mascarpone, 200 g śmietanki kremówki, cukier puder, biszkopty, truskawki, likier Baileys Mascarpone i śmietankę umieścić w misce i zmiksować przy pomocy miksera, gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier puder. Truskawki umyć i pokroić w plasterki
Plate of JoyPseudo tiramisu z truskawkami , teraz wykorzystałam troszkę skarbów z zamrażalnika. Wyszło bardzoooo smacznie! Z pewnością będzie u nas gościł częściej! Składniki: 125 g mascarpone, 200 g śmietanki kremówki 30%, cukier puder biszkopty, 30-40 g gorzkiej czekolady, 200 g jagód, ew. likier Baileys Mascarpone i śmietankę umieścić w misce i zmiksować przy pomocy miksera, gdy masa zacznie gęstnieć dodać
Plate of Joyśrednicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 1 łyżka kakao 40 g masła masa serowa: 600 g serka kremowego 200 g mleka skondensowanego słodzonego 200 ml śmietany kremówki (38%) 4 jajka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml mocnej, ostudzonej kawy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: czekoladowe ziarenka kawy Ciastka drobno pokruszyć, wymieszać z kakao i rozpuszczonym masłem
Pożeraczka, czyli raz adobrzetłuszczu 3 jajka 180-200 g ksylitolu lub cukru 3 dojrzałe bananay sok z 1-2 limonki 1 budyń waniliowy Dodatkowo : 80 g białej czekolady 40 ml śmietany kremówki Wykonanie: sucharki z masłem i wiórkami kokosowymi umieścić w kielichowym blenderze i zmielić do konsystencji "mokrego piasku" . Wyłożyć na dno tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Bok tortownicy uprzednio posmarować masłem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!spód: 275 g wiórków kokosowych 150 g cukru pudru 2 jajka sok i skórka z połowy cytryny masa: konfitura malinowa (ekologiczna) 200 g białej czekolady 4 łyżki śmietany kremówki do dekoracji żurawina suszona marcepanowe jajka wykonanie: Jajka ubijamy mikserem razem ze sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Po około 5 minutach ubijania dodajemy wiórki kokosowe i startą skórkę
Przysmaki Karolkiłyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki skórki pomarańczowej 4 łyżki mleka 2 łyżki likieru Cointreau 1 łyżeczka pasty z wanilii dodatkowo: 60 g białej czekolady i 40 ml śmietany kremówki Wykonanie: masło utrzeć z cukrem na biały puch, dodając stopniowo żółtka cały czas ucierając do utartej masy wlać mleko, dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną i ziemniaczaną ubić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!słodkimi napojami, nie słodzę kawy, herbaty nie piję. Proponuję nalewać do małych szklanek/filiżanek Inspiracja tutaj . Warto chociaż raz przetestować. Składniki: - 1/2 szklanki brązowego cukru; - 200 ml śmietany kremówki (30%); - 300 ml wody gazowanej; - 2 łyżki esencji waniliowej; - 2 łyżki masła; - 1 łyżka cukru pudru; Wykonanie: Do garnka wlać 4 łyżki śmietanki, pozostałą śmietanę ubić z cukrem pudrem. Do garnka
dom-agi.plamatorom króliczego mięska i nie tylko :) Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 1h Ilość porcji: 4 Składniki: Królik (waga ok. 1200-1300g) 250ml bulionu drobiowego 200ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki musztardy z gorczycą 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 20g masła 3-4 gałązki rozmarynu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól U nas królik został podany
Kolizje Smakówpowstało to ciasto. Taki prosty tort, gdzie ozdabianie nie jest warunkiem koniecznym. biszkopt: 6 jajek 0,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru masa śmietanowa : 400 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masa truskawkowa : 300 g truskawek 1 łyżeczka żelatyny
Polska Zupaśrednicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 45 g masła 1 łyżka kakao masa serowa: 700 g serka kremowego 200 g cukru 4 jajka 100 ml śmietany kremówki (38%) 100 g ciemnej czekolady (70%) sok z 1 cytryny kruszonka: 25 g zimnego masła skórka otarta z 1 cytryny 25 g mąki pszennej 25 g cukru 50 g mielonych migdałów
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest podwójnie czarne, bo i z dodatkiem obowiązkowego czarnego pieprzu i z czarnym makaronem. Składniki na 2 porcje: 250 g spaghetti 100 ml wytrawnego białego wina 100 ml śmietany kremówki 1 jajko 100 przerośnietęgo boczku 30-40 g np.Parmigiano reggiano 1 łyżka oleju sól, pieprz natka pietruszki Wykonanie: w dużym garnku nastawić wystarczającą ilość wody do ugotowania makaronu. Na patelni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zdobią micro krople również z białej czekolady. Domowe Białe Trufle - Składniki: (ok. 16-18 trufli) 200 g dobrej jakości groszków białej czekolady (lub połamanej czekolady) 90 ml śmietanki kremówki 30% łyżka rumu lub wódki ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) ok. 70 g białej posypki czekoladowej Domowe Białe Trufle - Sposób przygotowania: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy
Słodka StronaSchłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Wykrawać okręgi wielkości odpowiadającej średnicy foremek. Podpiec 10-15 min, aż ciasto będzie złociste. Sos: - 2 jajka - pół szklanki śmietany kremówki - 1,5 łyżki cukru - 1 laska wanilii Jajka rozkłócić dodać pozostałe składniki i wymieszać. Dodatkowo ulubione owoce, brązowy cukier, cynamon Wykonanie: Na podpieczone tarty układać kawałki owoców. Polać sosem, posypać
dom-agi.pllistki melisy do dekoracji Wykonanie: Truskawki zmiksować, dodać maślankę i zmiksować na gładką masę. Dodać cukier kryształ i cukier wanilinowy i wszystko razem wymieszać. Migdały uprażyć na suchej patelni. Kremówkę ubić na bitą śmietanę. 1/3 odłożyć, a 2/3 dołożyć do masy truskawkowej, którą ubić z śmietaną. Do miseczek nakładać porcję chłodnika, udekorować bitą śmietaną, posypać płatkami migdałów, listkami melisy. Podawać
dom-agi.plpszennej tortowej; - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; - 1 łyżeczka czerwonego barwika spożywczego w proszku; Przełożenie i dekoracja: - 10 łyżek konfitury malinowej (mały słoik) - 3 łyżki syropu malinowego; - 1 l śmietany kremówki mocno schłodzonej (ja użyłam 36%, bo jest trwała) - 3 łyżki cukru pudru; - 250 g pistacji; - maliny; Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać mikserem
dom-agi.plDodatki – szklanka śmietany 36%; – 250 g twarogu; – pół szklanki śmietany 12%; – cukier do smaku; – granat; – konfitura morelowa; Twaróg, śmietanę 12% i cukier wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno. Usmażone naleśniki przełożyć twarogiem. Ja jeszcze podsmażyłam je chwilę na patelni, żeby były bardziej chrupiące. Podawać z ubitą śmietaną, konfiturą i granatem. Myślę, że idealnie tutaj sprawdziłaby
dom-agi.plucierając. W osobnej misce utrzeć całe jajka z cukrem na puch, dodać do masy serowej i krótko zmiksować. Do masy serowej dodać kaszę, budyń, cukier wanilinowy i krótko zmiksować. Kremówkę ubić, delikatnie wmieszać do masy serowej. Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Studzić w lekko
dom-agi.pllekko kawowa owsianka z bananem; kremówką i cukrem trzcinowym Dawno temu w formie kaszy, obiecane i w takiej formie spróbować, późno, bo późno, ale się udało :D Dzisiaj legalnie bez szkoły, ale i tak normalnie musiałam się z łóżka jakoś zwlec, bo do lekarza w zamian idę
More food, love and dreamsmieszamy. Biszkopt pieczemy w tortownicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 160-170 stopni. Krem kokosowo-tiramisu: 550 ml śmietany kremówki 36% 330 gram serka mascarpone 1,5 szklanki wiórek kokosowych 7 łyżek likieru tiramisu 3/4 szklanki cukru pudru(szklanka 250 ml) Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier
Krakowskie smaki Anigram masła 5 łyżek cukru pudru Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo serek twarogowy i dokładnie mieszamy. Masa śmietanowo- serowa: 500 ml śmietany kremówki 36 % 3.5 lyżki cukru pudru cały serek mascarpone 250 gram Wykonanie: Śmietanę wraz z cukrem i serkiem umieszczamy w misie miksera i miksujemy aż masa stanie się zwarta
Krakowskie smaki Aniosoby) Czas przygotowania: około 1h Składniki: 4 łyżki mąki pszennej tortowej 2,5 łyżki kakao 5 łyżek cukru pudru trzcinowego 4 łyżki masła 330 ml śmietanki 30% tł kremówki Agar ok. 6-8g (zagęszczamy zgodnie z instrukcją z opakowania) Przygotowanie: 1/ Do miski dajemy mąkę, kakao, 2 łyżki cukru pudru i masło i zagniatamy na tzw. ziemię kakaową (coś
Kuchnia PROzdrowotnażeby ciasto lepiej się kroiło. Ciasto jest kremowe, puszyste i delikatne, bardzo zasmakowało mojemu mężowi ;) Składniki na małą blaszkę 20x25cm: paczka maślanych herbatników 1 galaretka truskawkowa 250 ml kremówki 36 % szklanka mrożonych truskawek (najlepiej niedużych) tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady 3-4 łyżki mleka posypka lub świeże owoce do dekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. następnie
Ze smakiem i z pasjąwykonaniu ciasto cytrynowe bez pieczenia. Wyszło bardzo smaczne, puszyste i kwaskowate. Składniki na małą blaszkę o wym. 20x25cm: ciasto: 1 opakowanie herbatników (użyłam pełnoziarnistych) 1 galaretka cytrynowa 1 kremówka 36% 1 łyżeczka soku cytryny 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki suszonej lub liofilizowanej żurawiny polewa: 3 łyżki mleka 100 g białej czekolady odrobina ekstraktu lub aromatu cytrynowego dowolna
Ze smakiem i z pasjąłyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżeczka soku z cytryny* 1/4 szklanki cukrumasa* 250 g truskawek* 10 łyżeczek żelatyny* 500 ml jogurtu naturalnego* 100 g cukru* 250 ml śmietany kremówki* 1/2 opakowania galaretki truskawkowejdodatkowo* 500 g winogrona lub innych owoców Sposób wykonaniabiszkoptOddzielić białka od żółtek. Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając kolejno żółtka
Mix smakuskładnikibiszkopt* 2 jajka* 1/4 szklanki cukru* 1/4 szklanki mąki pszennej* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżeczka soku z cytrynymasa i dodatki* 500 ml śmietany kremówki* 2 galaretki truskawkowe* 1 galaretka wiśniowa* 1 słoik wiśni w zalewie* 2/3 szklanki mrożonych jagód* lub świeże owoce* okrągłe biszkoptySposób wykonaniabiszkoptOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać
Mix smakuKocham serniki! Najlepsze smaki dzieciństwa to te pyszne serniki z dodatkiem rodzynek, które dla mojego pokolenia były swego czasu rarytasem. Wiem, że trudno to sobie
UgotujmyTo.plPo prostu obędny :)! Wymyśliłam sobie połączenie karmelu i jabłek w jabłeczniku bez pieczenia i udało i się zrealizować ten pomysł przy okazji przygotowywania przepisów do wielkanocnego
UgotujmyTo.pltrzeba będzie wyciągać ich z zamrażarki na pół godziny przed jedzeniem W smaku są kremowe i puszyste. Zapraszam na przepyszne lody truskawkowe Lody truskawkoweSkładniki:600 ml śmietana kremówka 30-36% – schłodzonapuszka mleka skondensowanego – słodzonego 397g500 g truskawek2-3 łyżki spirytusu/wódki (opcjonalnie)1. Truskawki obrać, opłukać, osuszyć i zmiksować.2. Śmietanę z mlekiem skondensowanym miksować kilka minut
UgotujmyTo.pllodówce wytrzyma nawet dwa miesiące, ale ja gwarantuję Wam, że zniknie dużo wcześniej!:))SKŁADNIKI na około 1 litr:300 ml whiskey (użyłam Jack Daniel's)300 ml śmietany kremówki 36%1 puszka (400 g) słodzonego mleka skondensowanego1 łyżka kawy rozpuszczalnejWYKONANIE:Wszystkie składniki zmiksować razem na gładki płyn. Gotowe! Likier przelać do butelki i przechowywać w lodówce max. 2 miesiące
Słodko-Słony Świat Ilonyróżowy barwnik w proszku (według uznania)Masa: 300 g malin (mogą być mrożone) 500 ml śmietany kremówki ok. 5 łyżek cukru pudru fix do ubijania śmietanyRóżowy Tort Malinowy - Sposób
Słodka StronaJeden z moich pierwszych i ulubionych tortów. Mak idealnie pasuje do ajerkoniaku, a chrupiące migdały znakomicie współgrają z całością.Osobą chcącym zaoszczędzić trochę czasu przy tworzeniu
Słodka Stronajajka4 łyżki cukru1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 łyżki mąki tortowej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 cukru waniliowego (8 g)Masa:1 kg naturalnego serka homogenizowanego (w wiaderku)250 ml śmietany kremówki (30%)ok. 200 g cukru pudru2,5 łyżki żelatynycukier z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy)odrobina ekstraktu waniliowegoponadto:ok. 250 g owoców leśnychgalaretka z owoców leśnych(lub inny smak galaretki
Słodka StronaBardzo prosty, a dość efektowny deser na bazie mleka skondensowanego. Można do niego wykorzystać zarówno ulubiony smak galaretki, jak i ulubione owoce. Deser w Paski
Słodka StronaTęczowy sernik nie trzeba wyjątkowo reklamować. Wystarczy na niego spojrzeć :) Będąc dzieckiem nie przepadałam za sernikami, jednak nikt nie podał mi takiego... Żaden maluch mu się
Słodka StronaDla fanów serników i amatorów kokosu jest to idealne połączenie. Delikatny, twarożkowy dół ciasta z mocno kokosową pierzynką, a wszystko polane białą czekoladą oprószoną wiórkami kokosowymi
Słodka Stronagorzkiej1 jajko1/3 szklanki cukrucukier waniliowy1/4 szklanki mąki pszennejszczypta soli Masa serowa:350 g zmielonego dwukrotnie twarogu250 g mascarpone1/2 szklanki brązowego cukrułyżeczka mąki pszennejłyżeczka mąki ziemniaczanej2 jajka1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml)50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiej2 łyżki kakaocukier waniliowy Polewa:60 g czekolady40 g masła Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies - Sposób przygotowania:Wszystkie
Słodka StronaEfektowny, waniliowy sernik na zimno z orzeźwiającym musem z truskawek. Idealna propozycja na letnie dni. Ciasto powstaje bez pieczenia, więc tym bardziej warto się na nie
Słodka Stronareprezentuje typowo letnie smaki, które z pewnością uwiodą niejedno podniebienie. Truskawkowo Śmietankowy Sernik na Zimno z Mlekiem Skondensowanym - Składniki:300 ml mleka skondensowanego300 g sera dwukrotnie zmielonego150 ml śmietanki kremówki 30%100 ml mleka2 czubate łyżki żelatyny 150 g truskawek + ok. 150 g na "boki"biszkopt lub okrągłe biszkoptygalaretka truskawkowa Truskawkowo Śmietankowy Sernik na Zimno z Mlekiem Skondensowanym - Sposób przygotowania
Słodka StronaRewelacyjny sernik na zimno z delikatnym aksamitnym cappuccino. Finezyjny posmak cappuccino z mocniejszą nutą kawy Velvet to idealne połączenie i z pewnością każdy wielbiciel tego trunku
Słodka Stronawiśniowa:150 ml syropu po wiśniach w zalewie50 ml wody3-4 łyżki cukru pudru1,5 łyżki mąki ziemniaczanej500 g mrożonych wiśni (bez pestek)Masa śmietanowa:700-800 ml śmietanki kremówki 30% (całkowicie ostudzonej)2 opakowania fixu do ubijania śmietany3- 4 łyżki cukru pudruok. 50 ml likieru wiśniowegowisienki koktajlowe do dekoracjiwiórki czekoladowe do dekoracji (opcjonalnie)Wiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las - Sposób
Słodka Stronarozprzestrzenia się wokół pobudzając zmysły i zachęcając do sięgnięcia po kolejny owoc otulony czekoladą. Fondue Czekoladowe - Składniki:100 g czekolady mlecznej80 g czekolady gorzkiej30 g masła200 g śmietanki kremówki 30%dowolne owoce( u mnie: truskawki, borówki amerykańskie, mango, winogrona, banany, kiwi)inne ulubione dodatki np. herbatniki, pianki marshmallow, biszkopty itp. (opcjonalnie)Fondue Czekoladowe - Sposób przygotowania:Wszystkie przygotowane owoce
Słodka Stronaszklanki (375 ml) soku frugo zielone (lub innego soku w kolorze zielonym)7 łyżek cukru5 kiwibudyń śmietankowyMasa z kiwi - jogurtowa:150 g jogurtu o smaku kiwi200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)3 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/5 szklanki wodyTort - Ciasto z Kiwi - Sposób przygotowania:Tortownice (22 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich
Słodka Stronaśrodku, jej słodycz przełamuje niesłodzona bita śmietana z orzeźwiającymi owocami. Deser niemal idealny, nie sposób sobie odmówić kolejnego kawałka.... Polecam.Pavlova - Składniki:150 ml białek225 g cukrułyżeczka wódki400 g śmietanki kremówki 30%fix do ubijania śmietany (opcjonalnie)ok. 350 g owoców (np. maliny, jagody, borówki, truskawki)Pavlova - Sposób przygotowania:Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając partiami (najlepiej po jednej
Słodka Stronaciągutek" natomiast w smaku przypominające śmietankowo-karmelkowy, słodziutki, przepyszny smak Werther's Original. Warte przygotowania. Polecam.Domowe Cukierki Śmietankowe (jak Werther's Original) - Składniki:200 g cukru400 ml śmietanki kremówki 30%100 g masłacukier waniliowyDomowe Cukierki Śmietankowe (jak Werther's Original) - Sposób przygotowania:Dno formy (ok. 20x20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a brzegi smarujemy masłem. Wszystkie składniki umieszczamy
Słodka Stronałyżki mąki pszennejbudyń waniliowy (bez cukru)2 szklanki mleka2/3 szklanki cukru180 g masłaok. 300 g ananasów z puszki + ok. 50 ml syropu spod ananasówPolewa czekoladowa:40 ml śmietanki kremówki 30%40 g gorzkiej czekoladyłyżeczka malibu (lub wódki)ok. 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania)Ciasto Ananasowo-Kokosowe - Sposób przygotowania:Biszkopt:Formę (ok. 21x28cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka
Słodka StronaSernik z Pajęczyną na Halloween - Składniki:Sernik:350 g zmielonego dwukrotnie twarogu250 g mascarpone1/2 szklanki brązowego cukruok. 2 łyżki białego cukru łyżeczka mąki pszennejłyżeczka mąki ziemniaczanej2 jajka1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml)100 g czekolady gorzkiej2 łyżki kakaocukier waniliowy Polewa:ok. 70 g dobrej jakości czekolady gorzkiejCzekoladowy Sernik z Pajęczyną na Halloween - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny
Słodka StronaCzekoladą - Składniki:250 g masła10 g świeżych drożdży220 ml mleka420 g mąki pszennejpłaska łyżeczka soli4 łyżki cukru100 g czekolady gorzkiej lub mlecznejPolewa:75 g czekolady gorzkiej75 ml śmietanki kremówki 30%łyżeczka wódki Mini Croissants z Czekoladą- Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłego mleka wraz z łyżką cukru i ok. łyżeczką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce
Słodka Stronamasła170 g miodu100 g cukru1 jajko1 żółtko jajka330 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka przyprawy do piernika1 łyżka kakao 250 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 30%łyżka rumu (lub wódki) Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (ala Pierniczki Alpejskie) - Sposób przygotowania:Masło, miód oraz cukier rozpuszczamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy. Jajko oraz żółtko ubijamy
Słodka Stronatylko biała i jasnozielona część)3 ząbki czosnku2 łyżki masła400 g pieczarek2 spore marchewki2 nieduże ziemniaki500 g brukselki1 łyżka curry1 łyżeczka suszonego tymianku1/2 łyżeczki chilli w płatkachsólpieprz50 ml śmietany kremówki (38%)Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora przeciąć na pół, pokroić w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko zeszklić na maśle.Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli, przesmażyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMakowe gwiazdki z powidłami śliwkowymiSkładniki:(na 30-35 złożonych ciasteczek)200 g mąki pszennej75 g zimnego masła25 g cukru1 jajkoskórka otarta z 1 cytryny100 g suchego maku2 łyżki śmietany kremówki (38%)dodatkowo:80 g białej czekolady130 g gęstych powideł śliwkowychMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, makiem i skórką z cytryny. Dodać masło, całość posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzezimno wieczorami.Zupa krem z poraSkładniki:(na 4 porcje)3 pory (tylko białe i jasnozielone części)4 małe ziemniaki2 łyżki masła1 łyżeczka soku z cytryny1 litr bulionu200 ml śmietany kremówki (38%)3/4 łyżeczki gałki muszkatołowejsólkolorowy pieprzPory pokroić w talarki, ziemniaki w kostkę.W średnim garnku rozgrzać masło, wrzucić najpierw pory, podsmażyć 2-3 minuty, następnie dodać ziemniaki. Gdy warzywa wchłoną tłuszcz
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDruga odsłona mojej ostatnio ulubionej zabawy blogowej: trzy po trzy. Dostajemy trzy składniki, i mamy z nimi skomponować dowolne danie. Tym razem padło na szparagi, jajka
Pożeraczka, czyli raz adobrzerabarbarowatości. Zimne lody i ciepły, skarmelizowany sos - niezwykłe doznanie dla podniebienia. Pełen zachwyt gwarantowany.Lody rabarbarowe z karmelizowanym rabarbaremSkładniki:(na 0,7 l lodów)lody:4 żółtka300 ml śmietany kremówki (38%)200 ml mleka170 g cukruziarenka z 1 laski wanilii350 g rabarbarusok z 1 pomarańczykarmelizowany rabarbar:200 g rabarbaru60 g cukru2 łyżki wodyRabarbar pokroić na 1cm kawałki, włożyć do garnka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTrochę dynią. Mimo, że zimne, na przekór stereotypom, rozgrzewające. Kremowe i słodkie. Pyszne.A znalazłam je u Doroty.Lody dyniowe z pomarańcząSkładniki:(na l lodów)400 ml mleka500 ml śmietany kremówki (38%)125 ml złotego syropu110 g ciemnego brązowego cukru70 g białego cukru4 żółtka1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej300 g puree z dyniskórka otarta z 1 pomarańczy2 łyżki
Pożeraczka, czyli raz adobrzegorącego mleka80 g puree z dyni2 łyżeczki ciemnego brązowego cukru1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1/4 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki mielonego imbiru1/4 łyżeczki mielonych goździków1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki kardamonu50 ml śmietany kremówki (38%)Gorącą kawę i mleko, puree, cukier ekstrakt i połowę przypraw dokładnie zmiksować z blenderze. Przelać przez sitko do szklanek, udekorować ubitą śmietaną, posypać resztą wymieszanych ze sobą przypraw.Podawa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinnym razem), i obie wersje miały swoich zwolenników. Ciężko mi powiedzieć, która lepsza. Spróbujcie sami.Karmelki z czerwonego winaSkładniki:(na 15 cukierków)275 ml czerwonego wina70 g cukru35 g śmietany kremówki (38%)45 g masłaWino wlać do garnuszka z grubym dnem, zredukować do 65 ml - około 10-15 minut na średnim ogniu. Odrobinę wina wlać do śmietanki, żeby ją zahartować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeporcji)2 łyżki oleju4 ząbki czosnku1 cebula2 łyżeczki mielonej kolendry2 łyżeczki mielonego kuminu1,2 l bulionu350 g ziemniaków440 g ciecierzycy z puszki200 g świeżego szpinaku100 ml śmietany kremówki (38%)sólpieprzCebulę i czosnek obrać, posiekać. Podsmażyć na oleju, dodać kolendrę i kumin. Smażyć, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Zalać bulionem, dodać obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Gotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki pszennej20 g kakao1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajkonadzienie:200 g chałwy waniliowej200 g serka mascarpone2 jajka1,5 budyniu waniliowego (proszek)2 łyżki cukru100 ml śmietany kremówki (38%)wierzch:400 g jeżyn150 ml zimnej wody1,5 łyżki mąki ziemniaczanej4 łyżki ciemnego brązowego cukru2 łyżki soku z cytrynyMąkę przesiać z kakao, wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło
Pożeraczka, czyli raz adobrzepolecam wsiadania za kółko po ich spożyciu. Zresztą, kto by myślał o prowadzeniu auta, gdy serwują takie pyszności...Lody ajerkoniakoweSkładniki:(na 1,2 l lodów)500 ml śmietany kremówki (38%)250 ml mleka150 ml ajerkoniaku70 g cukru pudruWszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, schłodzić w lodówce.Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do lodów, a po zakończeniu jej pracy przełożyć lody
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWpis pochodzi z www.mgotuje.plWczoraj wymyśliłam bardzo smaczny deser. Zrobiłam domową galaretkę z koncentratu z mango, którą przełożyłam kremem z serka mascarpone , śmietany kremówki i czekolady. Galaretka z mango wyszła bardzo smaczna, a dodatek kremu z odrobiną czekolady zbalansował słodko-kwaskowy smak mango. Smakowało wszystkim bez wyjątku (nawet tym którzy nie przepadają
Marta Gotujenaleśniki na kremówce ze smażoną w "sosie karmelowym" i cynamonie gruszką; twarożkiem i sosem karmelowym Taak, w tej chwili w mojej głowie trwa zaciekła walka o to które naleśniki są lepsze, drożdżowe czy te dzisiejsze.. i chyba nigdy nie uda mi się zdecydować. Kolejny sprawdzian. Tym razem z matmy. Pozwólcie, że go nie skomentuje. A podobno byłam taka
More food, love and dreamsKremowa kasza manna* ze smażonym w cynamonie kaki * z dodatkiem kremówkiPo dodaniu śmietanki kasza zyskała świetną konsystencję i smak. 5 z kartkówki z fizyki
More food, love and dreamskremowe gofry cynamonowe z dżemem pomarańczowym* i pomarańczą(mandarynką?) smażoną w cukrze*z kawałkami ananasa i limonki Moja gofrownica jednak nie lubi biszkoptowych gofrów i nie
More food, love and dreamskasza manna z bananem, cukrem trzcinowym i kremówkąJak zwykle wzięłam za małą miseczkę >.<Tak żółto na tym zdjęciu xdProsto, pysznie
More food, love and dreamsGruszkowy pudding ryżowy*z kremówką i cukrem trzcinowym *ryż na mleku z pure z gruszki i kawałkami Już prawie weekend
More food, love and dreamsKremowe naleśniki* z pure dyniowym, ricottą i miodem * z kremówką
More food, love and dreams