półkruchego, francuskiego, waflowego. Nadzieniem może być bita śmietana, krem budyniowy, karpatkowy… i nie tylko. Samo przygotowanie rurek raczej nie przysporzy problemu, wystarczy odrobina chęci, aby zrobić rurki z kremem. Przygotowując ciasto półkruche z poniższych składników warto zwiększyć proporcje i część przechować w zamrażarce. Zawsze się przyda do sernika, jabłecznika, babeczek, kolejnej porcji rurek, czy innych słodkich wypieków. Składniki na ciasto(...)śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: - 1 białko - brązowy cukier demerara Krem: - 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 30 – 36% - 250 g serka mascarpone (też schłodzony) - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżka ekstraktu waniliowego Dzień wcześniej – wieczorem – zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło
mojewypiekiinietylkoTorcik z którym każdy sobie poradzi bo zrobiony jest z naleśników.Do zrobienia kremu wykorzystałam nowy budyń Winiary do ciast i kremu z kawałkami wanilii. Rodzina będzie zachwycona jak zrobimy im taki torcik. ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli 1 i 1/2 szklanki mleka 1 i 1/3 szklanki wody 4 łyżki masła klarowanego 2 jajka(...)łyżka kakao olej do smażenia krem budyniowy: 1 budyń do ciast i kremów Winiary waniliowy 500 ml mleka 100 g masła 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej 1 łyżka cukru 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietany 30 % polewa: 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka masła 4 łyżki śmietany kremówki 30 % dekoracja: truskawki kiwi pomarańczo mięta naleśnik starta czekolada
wesoła kuchniaCiasto zainspirowane stroną MojeWypieki , jednakże zrobiłam biszkopt na bazie budyniu czekoladowego oraz zmodyfikowałam troszkę krem. Biszkopt przełożony kremem serowym, z warstwą bitej śmietany oraz dżemem z czarnej porzeczki, która nadaje całego smaku ciastu idealnie pasuje na każdą okazję. SKŁADNIKI Ciasto: blaszka o wymiarach 20x26 cm 4 jajka, 1 budyń czekoladowy, ½ szkl. cukru, 1 łyżka kakao, 2 czubate łyżki mąki tortowej(...)następnie po łyżce serka, aż uzyskamy jednolitą masę. Bita śmietana: Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości wrzącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a następnie przestudzoną żelatynę. Ciasto smarujemy kremem serowym, układamy drugi blat uprzednio posmarowany dżemem (kładziemy dżemem do kremu serowego), smarujemy z drugiej strony dżemem, wykładamy bitą śmietanę, wyrównujemy, posypujemy posiekaną czekoladą. Chłodzimy kilka godzin w lodówce przed
słodki bratekchcecie zrobić przyjemność swoim bliskim koniecznie zróbcie to ciasto, jest po prostu fantastyczne. Składa się z kruchego ciasta z powidłem oraz bezą z orzechami. Całość przełożona kremem budyniowym. Warto wspomnieć jeszcze, że ciasto nie jest strasznie skomplikowane ani pracochłonne :) Polecam. SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM CIASTO KRUCHE: 0,5 kg mąki pszennej 20 dag cukru pudru(...)minut. KREM: Masło ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu aż do wyczerpania. SKŁADANIE: Ostudzone ciasto wyciągamy z blaszek tak, żeby beza była na górze. Krem wykładamy na pierwsze ciasto i równo smarujemy. Kładziemy drugie ciasto. Chowamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego
Pani na desermarchewkowych spodów, przełożonych kremem mascarpone, całość uwieńczona jest koroną z budyniu ugotowanego z soku marchewkowego z dodatkiem masła. Dodatkowo zrobiłam malutkie marchewki z budyniu i kremu, nadały ciastu słodkiego i ładnego wyglądu :-) Ale dość wstępu zapraszam SKŁADNIKI: *przepis na dużą blaszkę (22x35) CIASTO MARCHEWKOWE -2 pełne szklanki startej marchewki (na małych oczkach) u mnie 5 średnich(...)jest konieczny, ale z nim krem jest stabilniejszy i lepiej się utrzymuje :-) wiem, ze niektórzy nie lubią śmietan-fixów, więc nie ma konieczności dodawania go. Krem wykładamy na blat ciasta. WAŻNE- ZOSTAWIAMY 2 CZUBATE ŁYŻKI KREMU DO DEKORACJI. Przykrywamy drugim blatem i wstawiamy do lodówki. Do garnka wlewamy sok marchwiowy i zagotowujemy. UWAGA mój do mnie strzelał :P W połowie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuczosnek granulowany do smaku olej rzepakowy do smażenia 1 por – ok. 110 g białej i jasnozielonej części pora 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% pół szklanki słodkiej śmietanki kremówki 30% – ok. 125 ml do doprawienia sosu: 1 płaska łyżeczka tymianku, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku 2-3 gałązki świeżej natki pietruszki do oprószenia dania (adsbygoogle
Kulinarne Przebojemasła, 250 g mąki, 200 g cukru pudru, 4 jajka, 1 żółtko, 250 g miękkiego twarogu, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 250 g śmietany kremówki, skórka starta z 1 cytryny, lub z ½ pomarańczy, 300 g brzoskwiń z puszki, 1 pomarańczowa lub żółta galaretka do glazurowania Sposób przygotowania: Masło pokroić na kawałki. Dodać mąkę, 100 g cukru pudru
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemaślanych 35 g miękkiego masła Mus malinowy – mus malinowy: 450 g świeżych/ mrożonych malin 100 g cukru trzcinowego 3 płaskie łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 300 ml śmietany kremówki 36% Maliny umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się ‘rozpaćkają’ wyłączamy palnik. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy
Słodki Pomysłniemożliwym jest przejście obojętnie obok niego. Nasz bohater posiada wiele zalet: jest prosty i szybki w przygotowaniu, pasuje do naleśników , gofrów , ale dobrze sprawdzi się także jako krem do ciasta, krem na kanapkę (podobno sama królowa Nutella chyli przed nim czoła). Osobiście bardzo lubię go w formie dodatku do porannej jaglanki. Doskonale komponuje się z delikatną kasza jaglaną i malinami
365 dni dookoła kuchniłyżki soku z limonki lub z cytryny ziarenka z 3/4 laski wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego Krem: 1/2 opakowania (125 g) serka mascarpone 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30% 2-3 łyżki miodu 1/4 laski wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego Dodatkowo: ziarna granatu do posypania listki mięty (opcjonalnie) tłuszcz do wysmarowania formy i mąką do obsypania Przygotowanie
Fitsweet.meSkładniki: 1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa) – ok. 150g 2 średnie jajka 1 szklanka mleka – 250 ml 1/5 szklanki wody – 50 ml 1/5 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% – 50ml szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego opcjonalnie niewielka ilość oleju rzepakowego do smażenia o ile nie posiadamy nieprzywierającej patelni do naleśników – w innym przypadku
Kulinarne Przebojepudding polecam podać po dobrej kolacji. Będzie idealnym zwieńczeniem uczty! ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje 1 szklanka okrągłego ryżu, jak do risotto 2,5 szklanki pełnotłustego mleka 1 szklanka śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru 1 skórka z niewoskowanej cytryny 1 laska cynamonu 1 laska wanilii mielony cynamon do podania * PRZYGOTOWANIE Do rondelka wlej mleko, dodaj obraną skórkę z cytryny, laskę
Food Squaresuszonych pomidorów w oleju (odsączonych z oleju, ale 2-3 łyżki można wykorzystać do podsmażenia ryby, czosnku i cebuli) 250g serka mascarpone 100 ml śmietanki kremówki 36% garść świeżo startego parmezanu (ok. 40g) 2 łyżki soku z cytryny ewentualnie sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – Wykonanie: Łososia umyć
Kulinarne Przebojepodgrzewamy na małym ogniu, tylko do rozpuszczenia. Jedną łyżkę masy serowo-jogurtowej mieszamy energicznie z żelatyną, a gdy ładnie się połączą dodajemy ją do pozostałej masy i miksujemy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Łączymy z masą serową. Wlewamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki, do schłodzenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rabarbar kroimy na 10 cm kawałki i umieszczamy
Smaki Na Talerzu